Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową. Wspaniałe, jesienne ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!
Porcje: 24
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 80 g mąki tortowej
- 27 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa jabłkowa
- 5 - 6 dużych jabłek *
- 3 galaretki jabłkowo - miętowe **
- 1,2 litra wody
Masa śmietankowa
- 400 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki wody
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
- Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy.
Masa jabłkowa
- Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła.
Masa śmietankowa
- Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.
Odnośniki
- * użyłam jabłek odmiany jonagold
- ** można zastąpić galaretką agrestową, jednak miętowa świetnie pasuje. Ciasto jest orzeźwiające, a mięta nie jest bardzo wyczuwalna
Uwagi dodatkowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Uwielbiam gotować
Jakie to zdjęcie jest śliczne, apetyczne i kuszące. Chętnie bym zjadła takie ciasteczko 😉
Ahhhaa…. galaretki jabłkowo- miętowe. To stąd ten piękny zielony kolor. Jem oczyma. Do tej szarlotki – koniecznie kawa: najlepiej espresso:)
Nigdy nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco. 🙂
Wygląda pysznie, super przepis. 🙂
pasuje do mojego zielonego serduszka ?
Cześć,
Przepis bardzo ciekawy, teraz jest dużo jabłek, więc czas to wykorzystać.
Pozdrawiam!
Wygląda jak wiosna ? uwielbiam takie desery ?
Uwielbiam jabłka i ciasta jabłkowe! 😀 Wygląda naprawdę apetycznie. 🙂
Ślinka cieknie na sam widok! Przepysznie wygląda i przepis nie jest za bardzo skomplikowany 🙂
Wygląda wspaniale, ale w każdej warstwie jest coś, czego mi absolutnie nie wolno… 🙂
Super przepis☺☺☺☺
I jak tu człowiek ma przejść na dietę, skoro widzę takie pyszności? 🙂
Kolejny, bo zaglądam tutaj regularnie, świetny przepis!
O kurczę, nigdy takiego nie widziałam, zapisuję przepis i na pewno wykorzystam.
Woow <3 Uwielbiam miętę, ale znając mnie po zrobieniu takiego ciasta po kilku chwilach nic by nie zostało 😀
Piekłam bardzo podobne ciasto, przy czym zamiast galaretki dodawałam żelatynę, spróbuję teraz z galaretką. 🙂 Pozdrawiam
Ciekawie wygląda ten zielony kolor.
Ciasto super. Ja chyba tutaj nie dostanę galaretki jak w przepisie. Czy mogę użyc innej? Pozdrawiam ciepło 🙂
Chyba najbardziej odpowiednia będzie zwykła zielona, np agrestowa 🙂
Ciasto jest przepyszne. Ja dałam galeretke gruszkową a masę śmietanową zrobiłam po swojemu czyli śmietana 30% zmiksowana z kremem (w proszku) do tortu o smaku smietanowym. Górę posypalam delikatnie ciemnym kakao.
A do biszkoptu nie jest potrzebny proszek do pieczenia?
Nie
Czy do biszkoptu dodaje się tylko 40 g mąki? to tylko 4 dkg.
Dziękuję za czujność, rzeczywiście jest błąd. Już poprawiam 🙂
Extra! Zapisuję przepis! To jabłko wyglada dzieki galaretce wyjątkowo apetycznie??
Jeszcze nigdy nie jadłam miętowej galaretki. Ciasto wygląda tak puszyście, że od razu bym się poczestowała 🙂
Pozdrowienia Gosiu
Cudnie się to ciacho prezentuje 🙂 muszę przyznać, że nie widziałam nigdzie galaretki cytrynowej ale poszukam 🙂
Piękny bloga, masa inspirujących przepisów. Dodaje do zakładki ulubiony.
Dziękuję bardzo :)Odwiedziłam dziś Twój blog i również byłam zaskoczona dużą porcją inspiracji i ciekawych przepisów 🙂
witam! ile wiórków kokosowych dodajemy do ciasta, żelatynę rozpuszczamy w jakiej ilości wody? proszę o uzupełnienie!
W przepisie nie ma wiórków kokosowych. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody
Fajne ciasto, będę musiała poszukać galaretki miętowej