• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta biszkoptowe, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przepisy  /  3 października, 2016

Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko

Wędrówki po kuchni

Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową. Wspaniałe, jesienne ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!
Przygotowanie30 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 24
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • 4 jajka
    • 130 g cukru
    • 80 g mąki tortowej
    • 27 g mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli

    Masa jabłkowa

    • 5 - 6 dużych jabłek *
    • 3 galaretki jabłkowo - miętowe **
    • 1,2 litra wody

    Masa śmietankowa

    • 400 ml śmietany 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • ¼ szklanki wody
    • ½ łyżeczki pasty waniliowej

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
    • Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy.

    Masa jabłkowa

    • Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła.

    Masa śmietankowa

    • Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.

    Odnośniki

    • * użyłam jabłek odmiany jonagold
    • ** można zastąpić galaretką agrestową, jednak miętowa świetnie pasuje. Ciasto jest orzeźwiające, a mięta nie jest bardzo wyczuwalna

    Uwagi dodatkowe

     
     

    Adapted from Uwielbiam gotować

    5 1 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Jabłka

    Zobacz wpisy

    Bataty faszerowane kurczakiem fajitas
    Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

    Tort Rafaello

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    32 komentarzy
    Newest
    Oldest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krystyna
    Krystyna
    2 miesięcy temu

    5 stars
    Jakie to zdjęcie jest śliczne, apetyczne i kuszące. Chętnie bym zjadła takie ciasteczko 😉

    0
    Odpowiedz
    English 4 work Magdalena
    English 4 work Magdalena
    2 miesięcy temu

    Ahhhaa…. galaretki jabłkowo- miętowe. To stąd ten piękny zielony kolor. Jem oczyma. Do tej szarlotki – koniecznie kawa: najlepiej espresso:)

    -1
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 miesięcy temu

    Nigdy nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 miesięcy temu

    Wygląda pysznie, super przepis. 🙂

    0
    Odpowiedz
    SAWKA
    SAWKA
    1 rok temu

    pasuje do mojego zielonego serduszka ?

    -1
    Odpowiedz
    Adam
    Adam
    1 rok temu

    Cześć,
    Przepis bardzo ciekawy, teraz jest dużo jabłek, więc czas to wykorzystać.
    Pozdrawiam!

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    1 rok temu

    Wygląda jak wiosna ? uwielbiam takie desery ?

    -1
    Odpowiedz
    Wiewiórka w okularach
    Wiewiórka w okularach
    1 rok temu

    Uwielbiam jabłka i ciasta jabłkowe! 😀 Wygląda naprawdę apetycznie. 🙂

    1
    Odpowiedz
    Katarzyna Krasoń | Pasieka Kulturalna
    Katarzyna Krasoń | Pasieka Kulturalna
    1 rok temu

    Ślinka cieknie na sam widok! Przepysznie wygląda i przepis nie jest za bardzo skomplikowany 🙂

    0
    Odpowiedz
    Dorota
    Dorota
    1 rok temu

    Wygląda wspaniale, ale w każdej warstwie jest coś, czego mi absolutnie nie wolno… 🙂

    -1
    Odpowiedz
    Natalia
    Natalia
    2 lat temu

    Super przepis☺☺☺☺

    0
    Odpowiedz
    Alicja
    Alicja
    2 lat temu

    I jak tu człowiek ma przejść na dietę, skoro widzę takie pyszności? 🙂

    1
    Odpowiedz
    Klaudia
    Klaudia
    2 lat temu

    Kolejny, bo zaglądam tutaj regularnie, świetny przepis!

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    2 lat temu

    O kurczę, nigdy takiego nie widziałam, zapisuję przepis i na pewno wykorzystam.

    0
    Odpowiedz
    Paweł Wierzchowski
    Paweł Wierzchowski
    2 lat temu

    Woow <3 Uwielbiam miętę, ale znając mnie po zrobieniu takiego ciasta po kilku chwilach nic by nie zostało 😀

    1
    Odpowiedz
    Joanna Bogielczyk
    Joanna Bogielczyk
    2 lat temu

    Piekłam bardzo podobne ciasto, przy czym zamiast galaretki dodawałam żelatynę, spróbuję teraz z galaretką. 🙂 Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    wielopokoleniowo
    wielopokoleniowo
    2 lat temu

    Ciekawie wygląda ten zielony kolor.

    0
    Odpowiedz
    Barbara
    Barbara
    4 lat temu

    Ciasto super. Ja chyba tutaj nie dostanę galaretki jak w przepisie. Czy mogę użyc innej? Pozdrawiam ciepło 🙂

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    4 lat temu
    Reply to  Barbara

    Chyba najbardziej odpowiednia będzie zwykła zielona, np agrestowa 🙂

    0
    Odpowiedz
    mk
    mk
    4 lat temu

    Ciasto jest przepyszne. Ja dałam galeretke gruszkową a masę śmietanową zrobiłam po swojemu czyli śmietana 30% zmiksowana z kremem (w proszku) do tortu o smaku smietanowym. Górę posypalam delikatnie ciemnym kakao.

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    4 lat temu

    A do biszkoptu nie jest potrzebny proszek do pieczenia?

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    4 lat temu
    Reply to  Kinga

    Nie

    0
    Odpowiedz
    basia
    basia
    4 lat temu

    Czy do biszkoptu dodaje się tylko 40 g mąki? to tylko 4 dkg.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    4 lat temu
    Reply to  basia

    Dziękuję za czujność, rzeczywiście jest błąd. Już poprawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
    PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
    4 lat temu

    Extra! Zapisuję przepis! To jabłko wyglada dzieki galaretce wyjątkowo apetycznie??

    0
    Odpowiedz
    zuzia
    zuzia
    4 lat temu

    Jeszcze nigdy nie jadłam miętowej galaretki. Ciasto wygląda tak puszyście, że od razu bym się poczestowała 🙂

    Pozdrowienia Gosiu

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    4 lat temu

    Cudnie się to ciacho prezentuje 🙂 muszę przyznać, że nie widziałam nigdzie galaretki cytrynowej ale poszukam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Małgorzata Ostrowska
    Małgorzata Ostrowska
    4 lat temu

    Piękny bloga, masa inspirujących przepisów. Dodaje do zakładki ulubiony.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    4 lat temu
    Reply to  Małgorzata Ostrowska

    Dziękuję bardzo :)Odwiedziłam dziś Twój blog i również byłam zaskoczona dużą porcją inspiracji i ciekawych przepisów 🙂

    0
    Odpowiedz
    rysiaa
    rysiaa
    4 lat temu

    witam! ile wiórków kokosowych dodajemy do ciasta, żelatynę rozpuszczamy w jakiej ilości wody? proszę o uzupełnienie!

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    4 lat temu
    Reply to  rysiaa

    W przepisie nie ma wiórków kokosowych. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody

    0
    Odpowiedz
    Pieruńskie Maszkety
    Pieruńskie Maszkety
    4 lat temu

    Fajne ciasto, będę musiała poszukać galaretki miętowej

    0
    Odpowiedz

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
    Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
    Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
    Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Tagi

    • Babki
    • Boże Narodzenie
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Rabarbar
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Archiwum

    • LIFESTYLE
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    wpDiscuz
    32
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply