Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  3 października, 2016

Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko

Wędrówki po kuchni

Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową. Wspaniałe, jesienne ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 24
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki tortowej
  • 27 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa jabłkowa

  • 5 - 6 dużych jabłek *
  • 3 galaretki jabłkowo - miętowe **
  • 1,2 litra wody

Masa śmietankowa

  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki wody
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej

Biszkopt

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
  • Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy.

Masa jabłkowa

  • Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła.

Masa śmietankowa

  • Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.

Odnośniki

  • * użyłam jabłek odmiany jonagold
  • ** można zastąpić galaretką agrestową, jednak miętowa świetnie pasuje. Ciasto jest orzeźwiające, a mięta nie jest bardzo wyczuwalna

Uwagi dodatkowe

 
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Uwielbiam gotować

4.1 14 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • Jabłka

Nawigacja wpisu

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas
Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach

Podobne wpisy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Kokosowo – malinowa fantazja
Ciasta biszkoptowe, Przepisy, Wypieki  /  10 września, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Kokosowo – malinowa fantazja

Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  28 maja, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna
Krystyna
4 lata temu

5 stars
Jakie to zdjęcie jest śliczne, apetyczne i kuszące. Chętnie bym zjadła takie ciasteczko 😉

0
Odpowiedz
English 4 work Magdalena
English 4 work Magdalena
4 lata temu

Ahhhaa…. galaretki jabłkowo- miętowe. To stąd ten piękny zielony kolor. Jem oczyma. Do tej szarlotki – koniecznie kawa: najlepiej espresso:)

-1
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Nigdy nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Wygląda pysznie, super przepis. 🙂

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
5 lata temu

pasuje do mojego zielonego serduszka ?

-1
Odpowiedz
Adam
Adam
5 lata temu

Cześć,
Przepis bardzo ciekawy, teraz jest dużo jabłek, więc czas to wykorzystać.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Wygląda jak wiosna ? uwielbiam takie desery ?

-1
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Uwielbiam jabłka i ciasta jabłkowe! 😀 Wygląda naprawdę apetycznie. 🙂

1
Odpowiedz
Katarzyna Krasoń | Pasieka Kulturalna
Katarzyna Krasoń | Pasieka Kulturalna
5 lata temu

Ślinka cieknie na sam widok! Przepysznie wygląda i przepis nie jest za bardzo skomplikowany 🙂

0
Odpowiedz
Dorota
Dorota
5 lata temu

Wygląda wspaniale, ale w każdej warstwie jest coś, czego mi absolutnie nie wolno… 🙂

-1
Odpowiedz
Natalia
Natalia
6 lata temu

Super przepis☺☺☺☺

0
Odpowiedz
Alicja
Alicja
6 lata temu

I jak tu człowiek ma przejść na dietę, skoro widzę takie pyszności? 🙂

1
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
6 lata temu

Kolejny, bo zaglądam tutaj regularnie, świetny przepis!

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
6 lata temu

O kurczę, nigdy takiego nie widziałam, zapisuję przepis i na pewno wykorzystam.

0
Odpowiedz
Paweł Wierzchowski
Paweł Wierzchowski
6 lata temu

Woow <3 Uwielbiam miętę, ale znając mnie po zrobieniu takiego ciasta po kilku chwilach nic by nie zostało 😀

1
Odpowiedz
Joanna Bogielczyk
Joanna Bogielczyk
6 lata temu

Piekłam bardzo podobne ciasto, przy czym zamiast galaretki dodawałam żelatynę, spróbuję teraz z galaretką. 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
wielopokoleniowo
wielopokoleniowo
6 lata temu

Ciekawie wygląda ten zielony kolor.

0
Odpowiedz
Barbara
Barbara
8 lata temu

Ciasto super. Ja chyba tutaj nie dostanę galaretki jak w przepisie. Czy mogę użyc innej? Pozdrawiam ciepło 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Barbara

Chyba najbardziej odpowiednia będzie zwykła zielona, np agrestowa 🙂

0
Odpowiedz
mk
mk
8 lata temu

Ciasto jest przepyszne. Ja dałam galeretke gruszkową a masę śmietanową zrobiłam po swojemu czyli śmietana 30% zmiksowana z kremem (w proszku) do tortu o smaku smietanowym. Górę posypalam delikatnie ciemnym kakao.

1
Odpowiedz
Kinga
Kinga
8 lata temu

A do biszkoptu nie jest potrzebny proszek do pieczenia?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Nie

0
Odpowiedz
basia
basia
8 lata temu

Czy do biszkoptu dodaje się tylko 40 g mąki? to tylko 4 dkg.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  basia

Dziękuję za czujność, rzeczywiście jest błąd. Już poprawiam 🙂

0
Odpowiedz
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
8 lata temu

Extra! Zapisuję przepis! To jabłko wyglada dzieki galaretce wyjątkowo apetycznie??

0
Odpowiedz
zuzia
zuzia
8 lata temu

Jeszcze nigdy nie jadłam miętowej galaretki. Ciasto wygląda tak puszyście, że od razu bym się poczestowała 🙂

Pozdrowienia Gosiu

0
Odpowiedz
Aga
Aga
8 lata temu

Cudnie się to ciacho prezentuje 🙂 muszę przyznać, że nie widziałam nigdzie galaretki cytrynowej ale poszukam 🙂

0
Odpowiedz
Małgorzata Ostrowska
Małgorzata Ostrowska
8 lata temu

Piękny bloga, masa inspirujących przepisów. Dodaje do zakładki ulubiony.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Małgorzata Ostrowska

Dziękuję bardzo :)Odwiedziłam dziś Twój blog i również byłam zaskoczona dużą porcją inspiracji i ciekawych przepisów 🙂

0
Odpowiedz
rysiaa
rysiaa
8 lata temu

witam! ile wiórków kokosowych dodajemy do ciasta, żelatynę rozpuszczamy w jakiej ilości wody? proszę o uzupełnienie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  rysiaa

W przepisie nie ma wiórków kokosowych. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody

1
Odpowiedz
Pieruńskie Maszkety
Pieruńskie Maszkety
8 lata temu

Fajne ciasto, będę musiała poszukać galaretki miętowej

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz