Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
LIFESTYLE, Sekrety zdrowia  /  12 grudnia, 2022

Owoce jako istotny składnik w zbilansowanej diecie dziecka

Materiał zewnętrzny

Różnorodność jest jedną z kluczowych zasad żywieniowych. Aby zachować zdrowie, należy dostarczać organizmowi produkty z różnych grup spożywczych. W przypadku dzieci zasada ta jest szczególnie ważna, ponieważ dopiero nabywają one prawidłowych nawyków. Warto proponować dzieciom różne artykuły spożywcze, aby uczyły się nowych smaków i zapachów. Wyjątkowo zróżnicowaną grupą produktów są owoce. Lokalne jabłka, gruszki czy maliny lub bardziej egzotyczne ich rodzaje jak mango, banany czy pomarańcze zapewnią maluchom nie tylko pyszne doznania smakowe, ale i dużą wartość odżywczą. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, dlaczego owoce są istotnym składnikiem w zbilansowanej diecie dziecka.

Dziecięca piramida żywieniowa

W prawidłowym dobieraniu pokarmów pomaga tzw. piramida żywieniowa. Jest to graficzne przedstawienie prawidłowo skomponowanej i zbilansowanej diety, którą powinna stosować każda zdrowa osoba – zarówno dorosły, jak i dziecko – aby utrzymać ciało i umysł w dobrej kondycji. W zależności od tego, jak dużą część piramidy zajmuje dana grupa spożywcza, powinniśmy podawać dzieciom produkty do niej należące częściej i w większej ilości lub rzadziej i mniej. Jakie grupy spożywcze znajdziesz w piramidzie żywieniowej?

  • Warzywa i owoce – znajdują się u samej podstawy piramidy. Oznacza to, że należy jeść ich jak najwięcej i jak najczęściej. Zawierają bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do utrzymania zdrowia i wysokiej odporności organizmu.
  • Produkty zbożowe – pokarmy zapewniające energię. Należą do nich różne rodzaje kasz i płatków, makaron, ryż oraz chleb. Warto wybierać ich pełnoziarniste wersje zawierające więcej błonnika oraz sycące na dłużej.
  • Produkty białkowe – niezbędne do budowy i pracy mięśni. W tej grupie znajduje się mięso, nabiał, ryby, rośliny strączkowe, jaja, a także orzechy i nasiona.
  • Tłuszcze – produkty, bez których niemożliwa byłaby prawidłowa praca mózgu oraz układu hormonalnego. Rozpuszczają się w nich też niektóre witaminy. Zdrowe tłuszcze znajdziesz w oliwie, olejach roślinnych, maśle, awokado, orzechach i nasionach.

Ważnym elementem piramidy żywieniowej jest ruch, który został umieszczony na jej samym dole. Aktywność fizyczna – zwłaszcza ta na świeżym powietrzu – poprawia kondycję, wzmacnia odporność oraz zapobiega nadwadze. Pamiętać trzeba również o odpowiedniej ilości wypijanej przez dziecko wody.

Fruktoza w owocach

Owoce – zaraz obok warzyw –  leżą u podstaw zdrowej diety. Dlaczego są tak ważne? Zawierają składniki odżywcze budujące zdrowie i odporność organizmu. Bez witamin takich jak witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz minerałów takich jak magnez, wapń, chlor, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, miedź, mangan, fluor, jod, chrom i selen organizm nie mógłby zdrowo funkcjonować. Zapewniają one prawidłową pracę narządów wewnętrznych oraz wszystkich układów, m.in. tak ważnego w przypadku dzieci układu odpornościowego.

Choć owoce zawierają cukier, czyli fruktozę, nie należy się go obawiać. Cukier w dziecięcej diecie należy monitorować i stosować z rozsądkiem, jednak dotyczy to tego dodawanego do jedzenia i napojów. Pamiętaj, że fruktoza – chemicznie zaliczana do cukrów – nie stanowi jedynego składnika owoców. Występuje ona w towarzystwie witamin, minerałów, składników bioaktywnych, a także błonnika. Taki zestaw sprawia, że owoce są możliwie najzdrowszą słodką przekąską, jaką możemy podać naszym dzieciom. O fruktozie możesz przeczytać więcej na: https://uczymyjakslodzic.pl/fruktoza-co-to-jest-i-jak-wplywa-na-zdrowie/.

Kiedy powinniśmy wprowadzić owoce do diety dziecka?

Według zaleceń PTGHiŻ dietę dziecka należy zacząć rozszerzać najwcześniej po ukończeniu jego 4. miesiąca życia i najpóźniej przed zakończeniem 7. miesiąca. Zwróć jednak przede wszystkim uwagę na gotowość malucha do tego kroku.

Dziecko powinno umieć przede wszystkim siedzieć, a także być zainteresowane jedzeniem, umieć trzymać pokarmy w rączce, być gotowe do żucia i gryzienia, a jego odruch wypychania pokarmu z buzi powinien już zaniknąć. Warto pamiętać jednak, że przez pierwszy rok życia malucha pokarmy stałe są tylko dodatkiem, a podstawą żywienia jest mleko – z piersi lub modyfikowane.

Kiedy wprowadzić owoce do diety dziecka? Nie ma zalecanej kolejności wprowadzania nowych produktów. Oznacza to, że owoce możesz podać swojemu maluchowi już na samym początku przygody z pokarmami stałymi. Ważne, by podawać je najpierw pojedynczo oraz postawić na ich sezonowość.

Jak podawać owoce maluchom, aby chciały je jeść?

Owoce są bardzo wdzięcznym produktem do podawania dzieciom. Mają one słodki smak, który naturalnie jest uwielbiany przez najmłodszych – kojarzy im się bowiem ze smakiem ich pierwszego pokarmu, czyli mleka.

Owoce możesz podawać na wiele różnych sposobów. Najzdrowsze są te surowe, ponieważ zawierają najwięcej witamin i minerałów. Śmiało proponuj jednak dziecku ich gotowaną wersję, a także musy i koktajle warzywno-owocowe.

Z czasem z owoców przyrządzać możesz atrakcyjne dla maluchów i zdrowe lody oraz soki (z ich ilością nie należy jednak przesadzać). Natomiast dziecku, które dobrze opanuje już przeżuwanie pokarmów, podaj suszone owoce jako dodatek do owsianki czy jaglanki.

Podsumowanie

Dziecięca dieta powinna być zbilansowana i zawierać produkty ze wszystkich grup spożywczych. Najważniejszą grupą są owoce i warzywa, których nie może zabraknąć w diecie malucha. Owoce są smaczną i zdrową przekąską, którą możesz podawać swojemu dziecku od samego początku rozszerzania diety.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Śledzie w śmietanie
Karkówka pieczona po staropolsku
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
20 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Michał
Michał
2 lata temu

Moja córka uwielbia owoce i warzywa, rozumiemy, że to podstawa diety.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lata temu

U mnie dzieciaki uwielbiają na szczęście owoce więc często jedzą 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Wspaniale!

0
Odpowiedz
Basia Krychowiak
Basia Krychowiak
2 lata temu

Owoce są bardzo ważne w diecie każdego człowieka, ale ich nadmiar też nie jest wskazany

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Basia Krychowiak

Zgadza się. Co za dużo to nie zdrowo 🙂

0
Odpowiedz
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
2 lata temu

Owoce i warzywa powinny być ważnym składnikiem diety, zgadza się. Sama też staram się często, wręcz codziennie jeść. Bardzo rzetelny artykuł 😊 pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Joanna - Pisane z uśmiechem

Dziękuję, również pozdrawiam

0
Odpowiedz
kristinbb
kristinbb
2 lata temu

Takie pyszności mogłabym jeść codziennie i na okrągło 🙂 Lubię owoce, ale najlepiej porą letnią, bo jest ich wtedy najwięcej…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  kristinbb

Tak, wtedy są pełne słońca, najlepsze!

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

Bardzo lubię jeść owoce i często pojawiają się w mojej diecie.

0
Odpowiedz
Adrianna
Adrianna
2 lata temu

Zgadzam się! Dieta powinna być zbilansowana chociaż czasem bywa to wyzwaniem. Dziękuje za wskazowki! Bardzo ciekawy tekst!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Adrianna

Dziękuję

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

O tak, zróżnicowana dieta jest bardzo ważna. Staram się urozmaicać nasze posiłki każdego dnia.

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
2 lata temu

Pewnie, że w diecie dzieci nie powinno też zabraknąć warzyw i owoców.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lata temu

Warto wprowadzać owoce już na początku rozszerzania diety. To bombwa witaminowa!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Dokładnie tak!

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lata temu

Staram się dbać o ich obecność w diecie moich chłopców. Z warzywami bywa różnie, ale owoce lubią prawie wszystkie 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Aga

To świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Często słyszę,że dzieci nie chcą jesc warzyw i owoców,a wydaje mi się,że to wcale nie jest takie trudne. Wszystkie dzieci z mojego otoczenia lubią owoce i warzywka, bo od małego były w ich diecie i nigdy nikt ich nie zmuszał do jedzenia, wiec nie były czyms okropnym 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Bo najczęściej jest tak, że jeśli rodzic nie lubi to i dziecku nie podaje

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
20
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz