Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Dania z ryżem, Drób, Kuchnia hiszpańska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 lipca, 2015

Paella z chorizo i kurczakiem

Wędrówki po kuchni
Przystanek - Hiszpania. Witam Was na gorącym półwyspie Iberyjskim w ojczyźnie flamenco, corridy, nieustającej fiesty i różnorodnej, kolorowej kuchni. Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Niegdyś danie spożywane głównie przez zapracowanych robotników, dziś stanowi niezaprzeczalną wizytówkę hiszpańskiej gastronomii. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Dziś w wersji z moją ukochaną, ostrą kiełbasą chorizo i malutkimi, słodkimi pomidorkami śliwkowymi.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
4.67 from 3 votes
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 100 g ryżu arborio
  • 150 g chorizo Sarta *
  • 1 filet z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryka
  • 85 ml białego wina
  • ½ puszki kukurydzy
  • garść małych pomidorków śliwkowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka oliwy
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
    Buen provecho!!!

Odnośniki

  • * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Moja galeria smaku

4 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Chorizo
  • Dania z ryżem
  • Drób
  • Kuchnia hiszpańska
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym
Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
37 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia
Gosia
3 lata temu

4 stars
Danie pyszne, ale…
1. Pomidorki dałam dużo później, a i tak za bardzo się rozgotowały,
2. Jak na tą ilość ryży 500 ml bulionu, to stanowczo za dużo.

Picsart_22-11-09_17-28-50-456.jpg
0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Gosia

Dziękuję za zdjęcie i komentarz. Gotuję w ten sposób zawsze i nigdy nie mam rozgotowanych pomidorów 🙂

0
Odpowiedz
Instytut Designu
Instytut Designu
5 lata temu

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Świetna sprawa

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

W takim wydaniu kurczaka nie jadłam

0
Odpowiedz
Donna
Donna
5 lata temu

Takie danie mogę zrobić, ale bez dodatku mięsa 😉

-1
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Potrawa wygląda świetnie, bardzo lubię hiszpańskie smaki 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Brzmi to bardzo smacznie i oryginalnie 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
5 lata temu

Uwielbiam to hiszpańskie danie.
PS widzę pyszne torty… Mniamm

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Uwielbiam takie dania. I z pewnością wykorzystam przepis. Wygląda smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Przepis chętnie wykorzystam, rodzinka będzie zachwycona. 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie, będzie na pewno testowane! 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Aż mi w brzuchu zaburczało 🙂 Pewnie pycha

0
Odpowiedz
Gotowy na więcej!
Gotowy na więcej!
5 lata temu

jak to pysznie wygląda!

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
5 lata temu

To są zdecydowanie moje smaki <3 ciekawe tylko, co na to dzieciaki 😉

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
5 lata temu

5 stars
czy można to jeść… no nie wiem, cały dzień, zamiast wszystkich innych dań 😉

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
5 lata temu

Przepyszne danie, w sumie wczoraj mąż upichcił wczoraj coś podobnego, właśnie z chorizo! Palce lizać!

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
7 lata temu

No to mi narobiłaś smaku! U nas dziś na obiad także drób, ale tradycyjnie – udka z piekarnika

0
Odpowiedz
Gusis
Gusis
7 lata temu

Pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Galaktyka Muzyki
Galaktyka Muzyki
7 lata temu

W zeszłe wakacje miałem okazję jeść paellę z owocami morza w Hiszpanii. Dla Polaka, całkiem inne kulinarne doznanie. Twoje danie wygląda apetycznie. Myślę, że smak jest równie dobry. 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Galaktyka Muzyki

Zgadzam się, to całkiem nowe smaki dla Polaka, aczkolwiek mnie nie są obce 🙂 Dziękuję i również pozdrawiam

0
Odpowiedz
Magda M blog
Magda M blog
7 lata temu

Uwielbiam paelle, ta wygląda wspaniale, muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
7 lata temu

Spinka leci, smacznie wyglada.

0
Odpowiedz
efla
efla
7 lata temu

Wygląda apetycznie, a i przygotowanie nie powinno stanowić kłopotu 😉

0
Odpowiedz
Bea
Bea
7 lata temu

uwielbiam chorizo 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
7 lata temu

No i znów do Ciebie trafiłam 🙂 To chyba już zostanę na dłużej! Inspirują mnie Twoje przepisy, estetyka i blog. Dobrze, że są tu dania z moich ulubionych kuchni! Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka

Dziękuję za miłe słowa 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
7 lata temu

Takiego dania to nawet ja nie byłbym w stanie popsuć. 😉

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

To jest to co zdecydowanie lubię 😀

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
7 lata temu

Danie wygląda smakowicie, tylko kilka składników jest mi kompletnie obcych.

0
Odpowiedz
Dee Lukasik
Dee Lukasik
7 lata temu

Wygląda bosko, jak w hiszpańskiej tawernie

0
Odpowiedz
daughterofholygod
daughterofholygod
7 lata temu

Myślę, że zrobię sobie 🙂 z tymże wersję bez mięsa 🙂

0
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska
Małgorzata Kijowska
7 lata temu

To jest odpowiednie danie na tę dziwną pogodę, która nas nie rozpieszcza ostatnio. Chętnie poczęstuję się 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Apetyczne i z rżem lubię zdecydowanie 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 lata temu

Podoba mi się jak dbasz o szczegóły na tym blogu. Każdy przepis wydaje się przez to przystępny i nie trzeba się obawiać, że coś nie wyjdzie. Paellę uwielbiam, chętnie nauczę się ją przygotowywać:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
margarita
margarita
8 lata temu

Paella to dla mnie z owocami morza

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  margarita

Są różne odmiany tego dania. Może być podawana z owocami morza, mięsem królika, warzyw czy właśnie kurczakiem.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
37
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz