Przystanek - Hiszpania. Witam Was na gorącym półwyspie Iberyjskim w ojczyźnie flamenco, corridy, nieustającej fiesty i różnorodnej, kolorowej kuchni. Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Niegdyś danie spożywane głównie przez zapracowanych robotników, dziś stanowi niezaprzeczalną wizytówkę hiszpańskiej gastronomii. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Dziś w wersji z moją ukochaną, ostrą kiełbasą chorizo i malutkimi, słodkimi pomidorkami śliwkowymi.
Porcje: 4
Składniki
- 100 g ryżu arborio
- 150 g chorizo Sarta *
- 1 filet z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 85 ml białego wina
- ½ puszki kukurydzy
- garść małych pomidorków śliwkowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta szafranu
- 1 łyżka oliwy
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
Dodatkowo
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.Buen provecho!!!
Odnośniki
- * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Moja galeria smaku
Danie pyszne, ale…
1. Pomidorki dałam dużo później, a i tak za bardzo się rozgotowały,
2. Jak na tą ilość ryży 500 ml bulionu, to stanowczo za dużo.
Dziękuję za zdjęcie i komentarz. Gotuję w ten sposób zawsze i nigdy nie mam rozgotowanych pomidorów 🙂
Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Świetna sprawa
W takim wydaniu kurczaka nie jadłam
Takie danie mogę zrobić, ale bez dodatku mięsa 😉
Potrawa wygląda świetnie, bardzo lubię hiszpańskie smaki 🙂
Brzmi to bardzo smacznie i oryginalnie 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂
Uwielbiam to hiszpańskie danie.
PS widzę pyszne torty… Mniamm
Uwielbiam takie dania. I z pewnością wykorzystam przepis. Wygląda smakowicie 🙂
Przepis chętnie wykorzystam, rodzinka będzie zachwycona. 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, będzie na pewno testowane! 🙂
Aż mi w brzuchu zaburczało 🙂 Pewnie pycha
jak to pysznie wygląda!
To są zdecydowanie moje smaki <3 ciekawe tylko, co na to dzieciaki 😉
czy można to jeść… no nie wiem, cały dzień, zamiast wszystkich innych dań 😉
Przepyszne danie, w sumie wczoraj mąż upichcił wczoraj coś podobnego, właśnie z chorizo! Palce lizać!
No to mi narobiłaś smaku! U nas dziś na obiad także drób, ale tradycyjnie – udka z piekarnika
Pysznie 🙂
W zeszłe wakacje miałem okazję jeść paellę z owocami morza w Hiszpanii. Dla Polaka, całkiem inne kulinarne doznanie. Twoje danie wygląda apetycznie. Myślę, że smak jest równie dobry. 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Zgadzam się, to całkiem nowe smaki dla Polaka, aczkolwiek mnie nie są obce 🙂 Dziękuję i również pozdrawiam
Uwielbiam paelle, ta wygląda wspaniale, muszę spróbować 🙂
Spinka leci, smacznie wyglada.
Wygląda apetycznie, a i przygotowanie nie powinno stanowić kłopotu 😉
uwielbiam chorizo 🙂
No i znów do Ciebie trafiłam 🙂 To chyba już zostanę na dłużej! Inspirują mnie Twoje przepisy, estetyka i blog. Dobrze, że są tu dania z moich ulubionych kuchni! Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Takiego dania to nawet ja nie byłbym w stanie popsuć. 😉
To jest to co zdecydowanie lubię 😀
Danie wygląda smakowicie, tylko kilka składników jest mi kompletnie obcych.
Wygląda bosko, jak w hiszpańskiej tawernie
Myślę, że zrobię sobie 🙂 z tymże wersję bez mięsa 🙂
To jest odpowiednie danie na tę dziwną pogodę, która nas nie rozpieszcza ostatnio. Chętnie poczęstuję się 🙂
Apetyczne i z rżem lubię zdecydowanie 🙂
Podoba mi się jak dbasz o szczegóły na tym blogu. Każdy przepis wydaje się przez to przystępny i nie trzeba się obawiać, że coś nie wyjdzie. Paellę uwielbiam, chętnie nauczę się ją przygotowywać:)
Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam
Paella to dla mnie z owocami morza
Są różne odmiany tego dania. Może być podawana z owocami morza, mięsem królika, warzyw czy właśnie kurczakiem.