• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia hiszpańska, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 lipca, 2015

Paella z chorizo i kurczakiem

Wędrówki po kuchni
Przystanek - Hiszpania. Witam Was na gorącym półwyspie Iberyjskim w ojczyźnie flamenco, corridy, nieustającej fiesty i różnorodnej, kolorowej kuchni. Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Niegdyś danie spożywane głównie przez zapracowanych robotników, dziś stanowi niezaprzeczalną wizytówkę hiszpańskiej gastronomii. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Dziś w wersji z moją ukochaną, ostrą kiełbasą chorizo i malutkimi, słodkimi pomidorkami śliwkowymi.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 100 g ryżu arborio
  • 150 g chorizo Sarta *
  • 1 filet z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryka
  • 85 ml białego wina
  • ½ puszki kukurydzy
  • garść małych pomidorków śliwkowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka oliwy
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
    Buen provecho!!!

Odnośniki

  • * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Kurczaka z ryżem po meksykańsku

Adapted from Moja galeria smaku

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Dania z ryżem
  • Drób
  • Kuchnia hiszpańska
  • Zdrowo i Fit

Zobacz wpisy

Zapiekane cannelloni z cukinii w sosie beszamelowym
Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Instytut Designu
Instytut Designu
11 miesięcy temu

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Świetna sprawa

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
11 miesięcy temu

W takim wydaniu kurczaka nie jadłam

0
Odpowiedz
Donna
Donna
11 miesięcy temu

Takie danie mogę zrobić, ale bez dodatku mięsa 😉

0
Odpowiedz
Miye
Miye
11 miesięcy temu

Potrawa wygląda świetnie, bardzo lubię hiszpańskie smaki 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
11 miesięcy temu

5 stars
Brzmi to bardzo smacznie i oryginalnie 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
11 miesięcy temu

Uwielbiam to hiszpańskie danie.
PS widzę pyszne torty… Mniamm

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
11 miesięcy temu

Uwielbiam takie dania. I z pewnością wykorzystam przepis. Wygląda smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
11 miesięcy temu

Przepis chętnie wykorzystam, rodzinka będzie zachwycona. 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
11 miesięcy temu

Wygląda bardzo apetycznie, będzie na pewno testowane! 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
11 miesięcy temu

Aż mi w brzuchu zaburczało 🙂 Pewnie pycha

0
Odpowiedz
Gotowy na więcej!
Gotowy na więcej!
11 miesięcy temu

jak to pysznie wygląda!

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
11 miesięcy temu

To są zdecydowanie moje smaki <3 ciekawe tylko, co na to dzieciaki 😉

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
11 miesięcy temu

5 stars
czy można to jeść… no nie wiem, cały dzień, zamiast wszystkich innych dań 😉

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
11 miesięcy temu

Przepyszne danie, w sumie wczoraj mąż upichcił wczoraj coś podobnego, właśnie z chorizo! Palce lizać!

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
2 lat temu

No to mi narobiłaś smaku! U nas dziś na obiad także drób, ale tradycyjnie – udka z piekarnika

0
Odpowiedz
Gusis
Gusis
2 lat temu

Pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Galaktyka Muzyki
Galaktyka Muzyki
2 lat temu

W zeszłe wakacje miałem okazję jeść paellę z owocami morza w Hiszpanii. Dla Polaka, całkiem inne kulinarne doznanie. Twoje danie wygląda apetycznie. Myślę, że smak jest równie dobry. 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Galaktyka Muzyki

Zgadzam się, to całkiem nowe smaki dla Polaka, aczkolwiek mnie nie są obce 🙂 Dziękuję i również pozdrawiam

0
Odpowiedz
Magda M blog
Magda M blog
2 lat temu

Uwielbiam paelle, ta wygląda wspaniale, muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 lat temu

Spinka leci, smacznie wyglada.

0
Odpowiedz
efla
efla
2 lat temu

Wygląda apetycznie, a i przygotowanie nie powinno stanowić kłopotu 😉

0
Odpowiedz
Bea
Bea
2 lat temu

uwielbiam chorizo 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

No i znów do Ciebie trafiłam 🙂 To chyba już zostanę na dłużej! Inspirują mnie Twoje przepisy, estetyka i blog. Dobrze, że są tu dania z moich ulubionych kuchni! Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Agnieszka

Dziękuję za miłe słowa 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
2 lat temu

Takiego dania to nawet ja nie byłbym w stanie popsuć. 😉

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

To jest to co zdecydowanie lubię 😀

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
2 lat temu

Danie wygląda smakowicie, tylko kilka składników jest mi kompletnie obcych.

0
Odpowiedz
Dee Lukasik
Dee Lukasik
2 lat temu

Wygląda bosko, jak w hiszpańskiej tawernie

0
Odpowiedz
daughterofholygod
daughterofholygod
2 lat temu

Myślę, że zrobię sobie 🙂 z tymże wersję bez mięsa 🙂

0
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska
Małgorzata Kijowska
2 lat temu

To jest odpowiednie danie na tę dziwną pogodę, która nas nie rozpieszcza ostatnio. Chętnie poczęstuję się 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Apetyczne i z rżem lubię zdecydowanie 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
3 lat temu

Podoba mi się jak dbasz o szczegóły na tym blogu. Każdy przepis wydaje się przez to przystępny i nie trzeba się obawiać, że coś nie wyjdzie. Paellę uwielbiam, chętnie nauczę się ją przygotowywać:)

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Ania

Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
margarita
margarita
4 lat temu

Paella to dla mnie z owocami morza

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  margarita

Są różne odmiany tego dania. Może być podawana z owocami morza, mięsem królika, warzyw czy właśnie kurczakiem.

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply