Papryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. W mojej kuchni często pojawiają faszerowane warzywa. Od pieczarek, cukinii, porów, po bakłażany, cebule i ziemniaki. Jest to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie, a przepis zawsze można tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Zapraszam na faszerowaną paprykę w stylu włoskim, pachnącą bazylią, pomidorami i fetą.
Porcje: 8
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 8 sztuk średnich papryk *
- 150 g białego ryżu
- 1 jajko
- ½ kostki sera typu feta
- 125 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki czubricy czerwonej
- 3 łyżki świeżej bazylii
- pieprz czarny
- sól
Sos
- 300 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki mąki
- 85 ml wody
- ⅓ łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy górę papryki i usuwamy gniazda nasienne. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pokruszony ser feta, koncentrat pomidorowy, ryż, posiekaną bazylię i przyprawy. Z solą należy uważać, gdyż ser feta sam w sobie jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby składniki połączyły się.
- Farszem nadziewamy papryki, dociskając łyżką farsz do dna. Mięso powinno wystawać troszkę po nad paprykę. Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kapeluszami. Zalewamy bulionem tak, aby dno naczynia było przykryte. Pieczemy w temperaturze 180’C około 30-40 minut. Na początku pieczenia paprykę przykrywamy papierem do pieczenia. Po upływie około połowy czasu przewidzianego na pieczenie usuwamy papier.
Sos
- Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię. Do wody dodajemy mąkę i przy pomocy rózgi kuchennej energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Mąką zagęszczamy gotujący się bulion. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Upieczone papryki podajemy polane sosem pomidorowym. Paprykę można podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.
Odnośniki
- * można użyć różnokolorowej papryki, pomijając raczej zieloną. Zielone papryki to po prostu niedojrzałe papryki czerwone, przez co są trochę bardziej gorzkawe i mniej słodkie od pozostałych.
Uwagi dodatkowe
- najlepiej sprawdzi się papryka jednakowej wielkości
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jest przy tym trochę pracy, ale bardzo lubię faszerowaną paprykę, smakuje wybornie.
Dawno nie robiłam i podsunęłaś mi fajny pomysł na dzisiejszy obiad.
Pozdrawiam!
Aż tak długo pracy nie ma, ale warto poświęcić chwilę, bo jest pyszna
Uwielbiam paprykę tak więc biorę przepis na osobiste testy. 😉
Dawno nie jadłam, dzięki za przypomnienie 🙂
Bardzo lubię paprykę w roznej wersji, pycha, mogłabym jeśc na okrągło 😉
Papryki jem bardzo dużo na diecie, spała tłuszcz. Jem w postaci surowej. Może kiedyś wykorzystam przepis 😉
Świetny pomysł na jutrzejszy obiad 🙂
W sumie papryki w takiej wersji jeszcze nie jadłam, może zrobię na andrzejki?
Polecam 🙂
Ależ bym taką zjadła! WYgląda obłędnie 🙂
Akurat szukałam jakiegoś smacznego dania z mięsem mielonym. Zapisuję link i na pewno kiedyś tu wrócę, żeby wypróbować przepis.
Wygląda na pracochłonne przygotowanie 😉 za to efekt bardzo ładny
Niestety nie skorzystam z przepisu, gdyż nie jem kilku wymienionych składników jak choćby papryki i miesa 🙂
Uwielbiam faszerowane papryczki <3
Też lubię faszerowane warzywa! Ostatnio faszerowalam dynie :). Papryki dawno nie robilam, moze czas to zmienic 🙂