Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Halloween, Okazje, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  31 października, 2016

Paprykowe mumie

Wędrówki po kuchni
Jedyny taki dzień w roku, gdzie straszne potwory, przerażające pająki i inne robale, wiedźmy, kościotrupy czy czaszki możemy spotkać w najmniej spodziewanych miejscach. W Polsce może jeszcze nie tak hucznie obchodzony jak u nas w Irlandii, ale zyskujący na popularności. Halloween to straszny dzień wymagający odpowiedniej oprawy. Na ten upiorny wieczór przygotowałam mumie z malutkich papryczek, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
Porcje: 10
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g mini papryk słodkich
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy chili con carne
  • 1 czubata łyżka serka kremowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1 łyżka ketchupu

Przygotowanie

  • Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia.
  • Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 
5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Halloween

Nawigacja wpisu

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Tort Speed

Podobne wpisy

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wypieki wytrawne  /  12 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  30 czerwca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Monika (Mama na całego)
Monika (Mama na całego)
6 lata temu

Wyglądają świetnie. Zapisuję sobie przepis i uraczę moją czeladkę czwartkową kolacją 🙂

0
Odpowiedz
MARLENA H.
MARLENA H.
6 lata temu

Jakie śmieszne! Na pewno są smaczne. Nigdy takich nie widziałam.

0
Odpowiedz
sandicious
sandicious
6 lata temu

Muszę przyznac,że świetnie się prezentują 😀

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lata temu

Chyba jestem jedna a nielicznych osób którą nie bawi hallowen ani ta cała otoczka… :-/

0
Odpowiedz
Renata
Renata
7 lata temu

Fajny pomysł na Halloween ?

0
Odpowiedz
Literatka kawy.
Literatka kawy.
7 lata temu

Świetne! Zapisuję przepis <3

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 lata temu

Ale fajne. W sam raz na Halloween

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
7 lata temu

Podoba mi się pomysł na taką przekąskę

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Anszpi

Dziękuję

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 lata temu

Doskonały pomysł także na domowe party z piwem i winem. Rewelacja. 🙂

0
Odpowiedz
Magda M blog
Magda M blog
7 lata temu

Hihi wyglądają świetnie, ale moja córka by ich nie tknela ?

0
Odpowiedz
czerwonapinezka
czerwonapinezka
7 lata temu

Zabieram się do roboty! Świetne 🙂

0
Odpowiedz
Monika-BlogMama.pl
Monika-BlogMama.pl
7 lata temu

Super pomysł. Myślę, że taka „papryka” skusiłaby niejednego niejadka.;-p

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Monika-BlogMama.pl

Zgadza się ! 🙂

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
7 lata temu

Fajny pomysl 🙂

0
Odpowiedz
Hamak Life
Hamak Life
7 lata temu

Takimi mumniami żywię się od kilku dni, tylko przekrajam inaczej 😉 Super fota j pomysł! Widziałam już na fejsbuku:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Hamak Life

Dziękuję

0
Odpowiedz
Emilia
Emilia
7 lata temu

Wyglądają fenomenalnie! Niesamowity pomysł. Z takim jedzeniem to Halloween niestraszne! 😀 Oj, zjadłabym takich mnóstwo, mniam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Emilia

Dziękuję i polecam !

0
Odpowiedz
Olga
Olga
7 lata temu

Świetny przepis! Nie tylko dla najmłodszych ale takze na domówkę dla tych starszych 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Nie lubię tego Halloween , ale takie papryczki mumie, to bym zjadła :-))
Cudne są 🙂

0
Odpowiedz
Caroline MissWonder
Caroline MissWonder
7 lata temu

Bardzo kreatywnie! 🙂
Jestem pod ogromnym wrażeniem 🙂

0
Odpowiedz
natalia
natalia
7 lata temu

jaki świetny przepis…idealny dla niejadka 🙂

0
Odpowiedz
sandicious
sandicious
7 lata temu

wyglądają bardzo apetycznie. Chyba się skuszę! Tym bardziej,że wcale dużo czasu nie zajmują.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  sandicious

Polecam

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
7 lata temu

Mufiny były exstra, a teraz te mumie, no wyobraźnię Gosiu to Ty masz:)

0
Odpowiedz
Bea
Bea
7 lata temu

Świetny pomysł i super to wyszło 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
7 lata temu

Wyglądają smakowicie 🙂 Przekąska idealna nie tylko na Halloweenowe przyjęcie, ale i na spotkanie z przyjaciółmi 🙂

0
Odpowiedz
Gosia B
Gosia B
7 lata temu

Wygladaja mega ale ide po przepis na muffiny

0
Odpowiedz
KuchniaOdDwojga
KuchniaOdDwojga
8 lata temu

Przewrotny przepis 🙂 Fajne!

0
Odpowiedz
Odszkodowanie
Odszkodowanie
8 lata temu

ooo idelne, żeby wepchnąć dzieciom trochę warzyw

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz