Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Okazje, Przepisy, Śniadania, Wielkanoc  /  20 marca, 2019

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim

Wędrówki po kuchni
Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków, gdyż pozwala dobrze i w pełni zdrowia rozpocząć dzień. Jajka na śniadanie to jedna z najlepszych opcji. Omlet, jajecznica, jajka sadzone mogą się znudzić. Świetną alternatywą może być pasta jajeczna. Wystarczy kilka jajek, trochę wyobraźni i śniadanie gotowe! Zapraszam Was na moją wersję pasty jajecznej z awokado i świeżym, aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie10 min., min.
Czas całkowity20 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 35 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
  • Po wystudzeniu jajka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Liście czosnku niedźwiedziego drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Dodajemy do pokrojonych jajek. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do małej miski. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Awokado bez soku dodajemy do jajek.
  • Majonez doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i łączymy ze wszystkimi składnikami . Delikatnie mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą. Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Awokado
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Jajka
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi
Sałatka meksykańska z makaronem

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 58

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Past jajecznej jeszcze nie robiłam, a więc czas to zmienić.

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
4 lata temu

Bardzo dawno nie jadłam pasty jajecznej, ale chętnie to zmienię.

0
Odpowiedz
Agata
Agata
4 lata temu

Z jajkami to można poeksperymentować… Szkoda że nie rosną w warzywniaku. Hihi. Msieje się bo są 3 rzeczy z którymi bym chciała poeksperymentować w ogrodzie… Ale to na dalsze czasy. Za to w kuchni jajka jak najbardziej. Wersji wiele i pod każdą postacią. Jednak z avokado nie próbowałam.Moze jestem zbyt staroświecka i dla męża byłoby coś to nowego. Warto by to spróbować. Pozdrawiam i dzięki za przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Agata

Bardzo polecam, warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

Przepyszna! Czosnek niedźwiedzi ma fantastyczny smak w takich pastach 😀

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Jak jadłam jajka to bardzo lubiłam 🙂

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
4 lata temu

I właśnie zabieram sie za robienie! ale mi ochoty narobiłaś 😀

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lata temu

Takie pasty to świetne urozmaicenie śniadań – a jajko jest zawsze bardzo sycące i smaczne, więc chętnie się skuszę 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
6 lata temu

Ciekawe połączenie smaków. Muszę je wypróbować, bo uwielbiam pasty jajeczne.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

Dla mnie super, ale jednak bez czosnku. 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
6 lata temu

Jesli jest czosnek to jest to zapewne mój smak,

0
Odpowiedz
ada
ada
6 lata temu

Awokado i jajo to fajne połaczenie, zatem i ta pasta pewnie smakuje ;))) a wypropbuje i dzięki 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Hmmm! Czosnek niedźwiedzi potrafi zdziałać cuda! Uwielbiam!!

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
6 lata temu

Pasty jajeczne uwielbiam 🙂 A czosnku niedźwiedziego nadal jeszcze nie udało mi się znaleźć. Dajesz tyle inspiracji, że ciekawa jestem czy można gdzieś np kupić świeży.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Roksana www.kopanina.pl

W sezonie widziałam na allegro 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
6 lata temu

Jak ja bym zjadła kanapeczki z taką pastą ❤️ uwielbiam awokado i pasty z nim więc i pomysł dla mnie genialny! ❤️

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
6 lata temu

Nie robiłam nigdy pasty jajecznej z awokado 🙂 Rodzince się spodoba.

0
Odpowiedz
pożeram strony
pożeram strony
6 lata temu

Jajko i awokado? Chętnie wypróbuję to połączenie

0
Odpowiedz
Aga
Aga
6 lata temu

Super ja lubię pastę jajejczną?????lecz ominę awocado bo nie lubię

0
Odpowiedz
immoral
immoral
6 lata temu

Bardzo lubię charakterystyczny posmak czosnku niedźwiedziego 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
6 lata temu

Wygląda naprawdę smakowicie!
Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis.

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
6 lata temu

Bardzo lubię pasty jajeczne, ciekawa jestem jak smakuje z avokado.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Świat Toli

Zachęcam do spróbowania, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Honorata
Honorata
6 lata temu

Skąd wziąć liście czosnku niedźwiedziego?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Honorata

Czosnek niedźwiedzi rośnie w lasach. W PL jest pod częściową ochroną 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

W tym przepisie jest wszystko,co lubię!
Po takim śniadaniu chce sie życ-)
Świetne składniki, zmałpuję od Ciebie Kusicielko-))))
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy

A proszę i życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Nie przepadam za smakiem avocado i raczej nie dla mnie taka pasta

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

Pyszna kompozycja. Cos dla mnie.

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
6 lata temu

Uwielbiam takie ekspresowe, pyszne posiłki! <3

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
6 lata temu

Wygląda smacznie, wybróbuję! 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu

Zgadza się, jajka na śniadanie są świetnym wyborem! Ze swej strony również mogę polecić połączenie jajek z awokado. Pyszne i wartościowe 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz