Składniki
- 4 jajka
- 2 dojrzałe awokado
- 35 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ pęczka szczypiorku
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
- Po wystudzeniu jajka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Liście czosnku niedźwiedziego drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Dodajemy do pokrojonych jajek. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do małej miski. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Awokado bez soku dodajemy do jajek.
- Majonez doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i łączymy ze wszystkimi składnikami . Delikatnie mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą. Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Takie pasty to świetne urozmaicenie śniadań – a jajko jest zawsze bardzo sycące i smaczne, więc chętnie się skuszę 🙂
Ciekawe połączenie smaków. Muszę je wypróbować, bo uwielbiam pasty jajeczne.
Dla mnie super, ale jednak bez czosnku. 🙂
Jesli jest czosnek to jest to zapewne mój smak,
Awokado i jajo to fajne połaczenie, zatem i ta pasta pewnie smakuje ;))) a wypropbuje i dzięki 🙂
Hmmm! Czosnek niedźwiedzi potrafi zdziałać cuda! Uwielbiam!!
Pasty jajeczne uwielbiam 🙂 A czosnku niedźwiedziego nadal jeszcze nie udało mi się znaleźć. Dajesz tyle inspiracji, że ciekawa jestem czy można gdzieś np kupić świeży.
W sezonie widziałam na allegro 🙂
Jak ja bym zjadła kanapeczki z taką pastą ❤️ uwielbiam awokado i pasty z nim więc i pomysł dla mnie genialny! ❤️
Nie robiłam nigdy pasty jajecznej z awokado 🙂 Rodzince się spodoba.
Jajko i awokado? Chętnie wypróbuję to połączenie
Super ja lubię pastę jajejczną?????lecz ominę awocado bo nie lubię
Bardzo lubię charakterystyczny posmak czosnku niedźwiedziego 🙂
Wygląda naprawdę smakowicie!
Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis.
Bardzo lubię pasty jajeczne, ciekawa jestem jak smakuje z avokado.
Zachęcam do spróbowania, jest pyszna 🙂
Skąd wziąć liście czosnku niedźwiedziego?
Czosnek niedźwiedzi rośnie w lasach. W PL jest pod częściową ochroną 🙂
W tym przepisie jest wszystko,co lubię!
Po takim śniadaniu chce sie życ-)
Świetne składniki, zmałpuję od Ciebie Kusicielko-))))
Pozdrawiam!
A proszę i życzę smacznego 🙂
Nie przepadam za smakiem avocado i raczej nie dla mnie taka pasta
Pyszna kompozycja. Cos dla mnie.
Uwielbiam takie ekspresowe, pyszne posiłki! <3
Wygląda smacznie, wybróbuję! 🙂
Zgadza się, jajka na śniadanie są świetnym wyborem! Ze swej strony również mogę polecić połączenie jajek z awokado. Pyszne i wartościowe 🙂