• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  28 września, 2020

Pasta z wędzonej makreli

Wędrówki po kuchni
Ten przysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie wyjątkowo kojarzy się z dzieciństwem, gdyż w czasach PRL-u ta popularna pasta królowała na stołach większości polaków pod nazwą awanturka. Przygotowywano ją na bazie wędzonej ryby, najczęściej makreli bądź szprotek, z dodatkiem twarogu. Niezapomniana klasyka, która wyjątkowo smakuje do dziś. Dziś pasta z makreli w nowej, pysznej odsłonie! Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe! To zdrowa, pożywna i sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. W towarzystwie chrupiącego pieczywa smakuje naprawdę wyjątkowo. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie5 min.
Czas całkowity20 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 8
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 duża wędzona makrela
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kwaszone
  • 1 cebula czerwona

Sos

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego *
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz czarny
  • sól **

Przygotowanie

  • Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Makrelę dzielimy na dwie części, usuwamy ogon i kręgosłup z ośćmi. Mięso ryby odrywamy małymi kawałkami, usuwając dokładnie pozostałe ości. Rybę przekładamy do miseczki z jajkami. Ogórki oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę (ogórki można delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody). Warzywa dodajemy do pozostałych składników.

Sos

  • W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dokładnie mieszamy i dodajemy do naszej pasty. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Gotowe. Pastę przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapach ryby nie przechodził na inne produkty w lodówce.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić majonezem
    ** opcjonalnie. Ja soli nie dodawałam, bowiem ogórki, jak i makrela są dość słone

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 6 votes
Article Rating

Tagi

  • Ryby i owoce morza

Nawigacja wpisu

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii
Glenariff Forest Park

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
37 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tomek
Tomek
1 rok temu

Najlepszy przepis… Duzo próbowałem ale ten naprawę wymiata;)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Tomek

Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Gulosus
Gulosus
1 rok temu

Proste i efektowne, tylko jednak trochę zabawy z kośćcem.

0
Odpowiedz
Kudłata
Kudłata
1 rok temu

Nie jestem fanką past rybnych, ale lubię makrelę :). Więc chętnie spróbowałabym i może zrobię ją w swojej kuchni 😉

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
1 rok temu

Jadłabym pasjami, byle ktoś mi ją zrobił 😉 pyszna jest!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
1 rok temu

kupilam makrele. Dzis przymierze się do pasty 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Kasia

Cieszę się 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

Moj mąż taka robi i jest na prawde przepyszna. Twoja wygląda roqnie smakowicie

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

Uwielbiam wędzona makrele ale w sałatce jeszcze nie jadlan

0
Odpowiedz
Olga
Olga
1 rok temu

Dla mnie wędzona makrela to smak dzieciństwa. od kilku lat nie jem ryb, ale przepis sobie zapisze. Wydaje się być takim ratunkowym daniem w przypadku niespodziewanych gości

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
1 rok temu

Uwielbiam wędzona makrele w ogóle lubię ryby, ale muszę mieć na nie ochotę. Przychodzi taki okres, że mogłabym jeść codziennie, a nieraz mam takie’miesiące, że nie muszę jej jeść wcale. Ale paste z makreli zawsze.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Kinga

To zupełnie jak ja, muszę mieć ochotę 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu
Reply to  Kinga

U mnie zawsze pełna gotowość do jedzenia ryb, czasami żałuję, że nie mieszkam nad morzem, mogłabym się cieszyć ich świeżym smakiem tuż po złowieniu. 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
1 rok temu

Wędzoną makrelę uwielbiamy, więc taką pastą też byśmy nie pogardziły.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Przyznam szczerze, że mimo iż jestem z rocznika ’85 nigdy takiej nazwy jeszcze nie słyszałam.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
1 rok temu

5 stars
jakoś nie mogę się przekonać do makreli i nie wiem, co mnie blokuje, może ten przepis pomoże mi się przełamać 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Koralina

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
1 rok temu

U mnie to zawsze byla makrela cebulka musztarsa ogorek sol pieprz. Wczoraj jadlam wersje z majonezem i jajkiem. Twoja tez spróbuje.

0
Odpowiedz
Krystyna M.
Krystyna M.
1 rok temu

5 stars
Jednak nie zna każdy, bo ja nie – to znaczy teraz już znam. Bo tak jak nie przepadam za rybami (wiem, zdrowe, ale…) tak na wędzoną makrelę czasami się skuszę. Dlaczego więc nie w takiej postaci?

0
Odpowiedz
English 4 work Magdalena
English 4 work Magdalena
1 rok temu

Tego typu pasty są podstawą dobrego i smacznego śniadania. Pasta z makreli to smak z dzieciństwa. W wersji bardziej kalorycznej: z majonezem własnej roboty smakuje cudownie.

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 rok temu

Wersja w naszym domu była bez ogórków ale taką też chętnie byśmy zjadły 😉

0
Odpowiedz
Marta
Marta
1 rok temu

Nie pamiętam już kiedy jadłam! W ogóle kiedy jadłam wędzoną makrelę, a uwielbiam ją. Dzięki za inspirację na weekendowe śniadanie 🙂

0
Odpowiedz
English 4 work
English 4 work
1 rok temu

Parę godzin temu kupiłam tą rybę, więc będę działać. Ja czasami przygotowuję na oddzielnym talerzyku plasterki pikantnej papryczki, zwłaszcza teraz jesienią. Gdy mam ochotę zjeść bardziej pikantną pastę, to z chęcią sięgam po kawałki papryczki. Mniam ….

-1
Odpowiedz
Donna
Donna
1 rok temu

Lubię makrelę, więc muszę wypróbować taką pastę 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
1 rok temu
Reply to  Donna

Na weekend zrobiłam sobie sałatkę śledziową, może to nie makrela ale też rybka 😛

0
Odpowiedz
I am emilia
I am emilia
1 rok temu

uwielbiam pastę z makreli, to jest jedno danie które lubie rybę

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
1 rok temu

Uwielbiam takie potrawy! Szybkie, łatwe, pyszne i zdrowe!

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Nigdy nie robiłam takiej pasty, a ryby uwielbiam, więc pora spróbować 😀

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Uwielbiam pastę z makreli, ale nie robiłam jej z jajkiem. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Katarzyna

Polecam, smakuje świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
1 rok temu

5 stars
Ta pasta kojarzy mi się z dzieciństwem, to nie ulega wątpliwości.
Pora sobie ją przypomnieć i zrobić.
Lubię makrele i w połączeniu z tymi składnikami, jakie podałaś, wychodzi wspaniała, smaczna pasta do pieczywa.
Polecać nie musisz, robię 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Irena -Hooltaye w podróży

No to kojarzy nam się tak samo 🙂

1
Odpowiedz
Aga
Aga
1 rok temu

Makrela do mnie nie przemawia, ale uwielbiam pasty z tuńczyka 🙂 chyba już wiem, co będzie dziś na śniadanie!

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

Nie znosze wędzonych ryb ale wiem, że ludzi makrelę w takiej wersji uwielbiają, także wiele pewnie skorzysta z przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

Bardzo lubimy wszelkie rodzaje past kanapkowych, zwłaszcza z makreli, u nas w przepisie makrela, jajka, majonez i koperek.:)

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu
Reply to  Bookendorfina

Ale i po ten przepis bardzo chętnie chwycę, lekka odmiana zawsze mile widziana. 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
1 rok temu

Robię bardzo podobną tylko z makreli z puszki. Chętnie wypróbuję przepis z makrelą wędzoną 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
37
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz