Ciasta siostry Anastazji cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją oryginalność i domowy smak. Pastelowe ciasto zaskoczyło wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. W święta cieszyło się dużym uznaniem i cudownie umiliło nam te wspaniałe, rodzinne chwile. Ciasto wygląda na skomplikowane i pracochłonne, ale tak na prawdę jest proste w przygotowaniu. Kolorowe, wiosenne, nie za słodkie ciasto z pewnością Wam zasmakuje.
Porcje: 12
Składniki
Biszkopt różowy
- 3 duże jajka
- 85 g mąki tortowej
- 110 g cukru
- 1 kisiel malinowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt żółty
- 3 duże jajka
- 85 g mąki tortowej
- 110 g cukru
- 1 kisiel żółty
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
- 5 białek
- 220 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa
- 1,8 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 galaretki zielone
Bita śmietana
- ½ litra śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie
Biszkopt różowy
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut.
Biszkopt żółty
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blache o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut.
Ciasto kokosowe
- Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 15 minut.
Masa jabłkowa
- Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłe jabłka wykładamy na różowy biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy żółtym biszkoptem, lekko dociskając.
Bita śmietana
- Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na żółty biszkopt. Przykrywamy ciastem kokosowym.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast
Ciasto pyszne, świetny przepis 😊😊 Biszkopty puszyste (miałam troszkę większą blachę i zrobiłam na większej porcji, przez to wyrosły mi za grube). W swoim wykonaniu zrobiłam masę budyniową zamiast kremowej (1l mleka, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 3/4 szkl cukru, cukier wanilinowy – mąkę wymieszalam z mlekiem i żółtkami, wiakszą część mleka zagotowałam z cukrem i zrobiłam budyń, ostudzony zmiksowalam z kostką masła) oraz zrobiłam na jednej połowie ciasta masę jablkową wg przepisu, a na drugiej połowie masę truskawkową (zblendowalam truskawki, dodałam galaretki truskawkowe i sposób robienia jak z jabłkami tylko „smażyłam” aż… Czytaj więcej »