Zapraszam Was na bardzo kolorowy, delikatny, lekki niczym chmurka sernik na zimno. W sumie to nie jestem pewna, czy zasługuje na miano sernika - swoją konsystencją bardziej przypomina ptasie mleczko niż sernik. Deser idealnie sprawdzi się na dziecięcych przyjęciach. Schłodzony będzie smacznym podwieczorkiem w letnie, upalne dni.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 100 g ciastek zbożowych *
- 50 g masła
Masa serowa
- 350 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 450 ml kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2½ łyżki stołowej galaretki niebieskiej
- 2½ łyżki stołowej galaretki żółtej
- 2½ łyżki stołowej galaretki różowej
- 3 x 70 ml gorącej wody
Polewa
- 100 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 ml kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej **
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
- cukrowe confetti
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy niebieską galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej masy dodajemy przestudzoną, niebieską galaretkę i mieszamy. Wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy różową galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ją z drugą częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Następnie rozpuszczamy żółtą galaretkę i studzimy. Łączymy z trzecią częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Ponownie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Polewa
- Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Do kremówki dodajemy pastę waniliową i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę łączymy z serem, dodajemy żelatynę i mieszamy. Masa powinna przypominać gęsty krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aby wszystkie masy dobrze zastygły. Dekorujemy kolorową posypką cukrową.Smacznego!
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Sprinkle Bakes
Na taki tęczowy sernik – ptasie mleczko bez wątpienia jestem chętna.
A ja mam pytanie jak grube warstwy wychodzą w serniczku 😉
Tak, jak widać na zdjęciu 🙂
Czy dałoby radę zrobić serniczek na biszkopcie? Nie bardzo lubię te ciasteczkowe spody hmmm?
Myślę, że tak 🙂
Moje ulubione ciasto deserowe. Uwielbiam jak jest z galaretka wiśniową lub cytrynową czy pomarańczową. Też są różne sposoby na jego wykonanie ja robię je miej więcej tak https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-sernik-na-zimno/ choć niestety nie zawsze wychodzi co do konsystencji, może to zależy od sera.
już po samym zdjęciu widzę, że moje dzieciaki by oszalały na widok takiego ciasta 😉
Serniki na zimno sprawdzają się w wielu sytuacjach.
Gdzie konkretnie można kupić te cukrowe konfetti?
W Polsce nie mam pojęcia, może on line? Ja mieszkam w NI i tu kupiłam 🙂
Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje 🙂 Super przepis!
Jak zaczną robić ten twaróg w wiaderku bez laktozy, robię od razu twój serniczek. Wygląda bardzo apetycznie!
o matko, ale on pięknie wygląda! zapisuję praktycznie wszystkie twoje przepisy, więc z tym również nie będzie inaczej 🙂 I jeszcze moje ukochane kolorki <3
Dziękuję, cieszę się że się podoba 🙂
Biorąc pod uwagę moje możliwości, wydaje się dość prosty. Chyba bym ogarnęła 🙂
Nic skomplikowanego 🙂
Boooski 😀 Idealny na jutrzejszy Dzień Dziecka 😀
Lekka konsystencja ptasiego mleczka bardzo mi odpowiada – więc pewnie obdarzyłabym ten sernik dozgonną miłością 🙂
Narobiłaś mi smaku na taki sernik! Wygląda wspaniale 🙂 Spróbuję zrobić taki sam już jutro, aby wywrzeć jak najlepsze wrażenie na gościach. Efektami z pewnością się podzielę. Dzięki za tak ciekawą propozycję!
Jest efektowny i pyszny 🙂 Daj znać jak wyszedł. Fotka również mile widziana, to dodam do galerii 🙂
Czy zamiast sera z wiaderka może być serek mascarpone? Poproszę też o dopisek **o paście waniliowej ?
Dziękuję!
Nie robiłam nigdy z samego serka mascarpone, zawsze raczej go łączę z czymś, gdyż jest kaloryczny 🙂 Jeśli chodzi o pastę waniliową to tu można poczytać: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/
Jem oczami <3 Całe szczęście, że do świąt rzucilam tylko kupne slodycze 🙂
Jedyne, co jest dla mnie wadą, to to, że jest to… sernik;) Niespecjalnie przepadam za tego typu ciastem. Chociaż ten pewnie zjadłabym cały!
Wygląda cudnie! Taki pastelowy!
Dawno nie robiłam sernika, a te prezentuje się obłędnie 🙂
Wygląda przepięknie!
Ale cudny, aż chce się go zjeść od razu 🙂
Prezentuje się świetnie! 🙂
wooow! jestem pod wrażeniem! 🙂 wygląda niesamowicie!
Muszę zaznaczyć , że kolorystyka tego sernika kojarzy mi się z moimi ukochanymi jednorożcami – a to bardzo duży plus dla niego ;).
Jaki śliczny, chętnie bym go zrobiła, ale eliminujemy cukier z diety. Mogłabym go bez problemu zastąpić ksylitolem, tylko co dać zamiast galaretek?
Tylko chyba barwnik wchodzi w grę i żelatyna
It`s really useful! Thank you!