Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015

Pasztet drobiowy

Wędrówki po kuchni
Domowy pasztet to dla mnie jedno z tych cudownie pachnących wspomnień z dzieciństwa, które człowiek ma ochotę przechować na całe życie. To niezwykle smaczne wspomnienie zawdzięczam mamie, która robi najlepszy pasztet na świecie: z dodatkiem królika i aromatycznych przypraw. I choć mój pasztet nie zawiera królika, zapewniam Was, że jest równie pyszny- klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. W towarzystwie konfitury z czerwonej cebuli jest obowiązkową pozycją na naszym świątecznym stole. Jeśli więc marzycie o własnym, pachnącym pasztecie zachęcam Was do przygotowania go już dziś. To naprawdę nie takie trudne, spróbujcie!
Przygotowanie45 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 10 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 55 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1½ kg gotowanego mięsa drobiowego*
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 120 g masła **
  • 1 marchew
  • ½ selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Dodatkowo

  • oliwa
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.
  • Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Odnośniki

  • * użyłam mięsa z kurczaka, indyka, kaczki (razem ze skórą). Świetnie sprawdzi się mięso z rosołu
  • ** jeśli dodacie sporo tłustego mięsa, skór wtedy nie ma potrzeby dodawania masła

Uwagi dodatkowe

  • pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny
  • pasztet można nadziewać suszoną śliwką lub morelą

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.7 38 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Babka kawowa
Słodki sos chili

Podobne wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
52 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kulinarna Gosia
Kulinarna Gosia
1 rok temu

Też robię co roku na Święta i polecam każdemu, ciekawa jestem natomiast tej konfitury z cebuli 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Kulinarna Gosia

Przepis jest na blogu, zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Jaki rozmiar blaszki ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Ja używam dużych keksówek

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

5 stars
Wygląda bardzo apetycznie, nie jest suchy, co najważniejsze. Dziękuję za inspiracje Gosiu ❤️

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
5 lata temu

Nigdy nie robiłam swojego pasztety, ale ten przepis brzmi naprawdę przepysznie. Czy można zblendować mięso zamist je mielić w maszynce?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Mnie taka konsystencja niestety nie odpowiada, więc bym się nie odważyła 🙂

0
Odpowiedz
Renata
Renata
5 lata temu

Dziekuje za przepis, zrobilam wlasnie sie piecze .

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Renata

Super 🙂 Jak będzie możliwość, to proszę o przesłanie zdjęcia na fun page lub na adres wedrowkipokuchni@o2.pl, dodam go do galerii 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
5 lata temu

Aż mam ochotę wypróbować ten przepis. Kusi bardzo, bardzo lubię pasztety, najbardziej właśnie drobiowe ale nie pogardzę też warzywnym. Z cukinii też jest rewelacyjny. Moja babcia robiła gdy byłam ostatnim razem w rodzinnych stronach. 🙂

0
Odpowiedz
Monika (Mama na całego)
Monika (Mama na całego)
5 lata temu

Mhm, wygląda apetycznie. Na pewno sto razy lepszy, niż ten w sklepie. Choć nie mam zdolności kulinarnych, może się skuszę i spróbuję zrobić 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Monika (Mama na całego)

Polecam, to nie takie trudne 🙂

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
5 lata temu

Czekam na przepis na pasztet roślinny 🙂 Kiedyś jadłam taki z selera i cudownie smakował.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Miye's Imaginations

Na blogu jest pasztet z cukinii 🙂

-1
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lata temu

Przepis już zapisałam, pewnie przed samymi Świetami zrobie wersję próbną 🙂

0
Odpowiedz
Sab Mauer
Sab Mauer
5 lata temu

Moim zdaniem, mięso można ugotować razem z warzywami. I tak wszystko przepuścimy przez maszynkę, Jednak aromat mięsa będzie zupełnie inny, niż gotowany osobno. Przepis uważam za rewelacyjny…

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sab Mauer

Można, ale ja mięso mam mrożone z rosołu, dlatego gotuję warzywa osobno 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
6 lata temu

Muszę przepis podrzucić mamie, która często robi domowe pasztety, ale głównie na bazie mięsa z królika 😉

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

W sam raz dla mojego męża. Zapisuje przepis.

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lata temu

Ja za pasztetami nie przepadam – za to mojemu mężowi bardzo takie potrawy odpowiadają 🙂 Podrzuce mu przepis, niech robi! 😉

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
6 lata temu

Najlepszy pasztet w świecie robiła moja świętej pamięci babcia! <3 Nigdy nie zapomnę tego smaku…

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Kiedy jadłam domowego pasztetu

0
Odpowiedz
Matt
Matt
6 lata temu

Może nie jestem wielkim fanem pasztetów, może to wynika, że nie trafiłem jeszcze na bardzo dobrze przyrządzony. Ten przepis zapowiada się na prawdę imponująco. Dużo składników, które faktycznie mogą sprawić, że jego smak jest wyjątkowy. Jeśli smakuje równie dobrze jak wygląda albo jeszcze lepiej to chyba muszę w przyszłości wypróbować tę recepturę. Tekst – super inspiracja do kulinarnych testów! =]

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Matt

Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Matka Polka Czytająca
Matka Polka Czytająca
6 lata temu

Kocham pasztety, skorzystam z przepisu, dzięki 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

A masz może jakąś wersję bez mięsa? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Pewnie, że mam. Pasztet z cukinii 🙂 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pasztet-z-cukinii/

0
Odpowiedz
Kasia Hartung
Kasia Hartung
6 lata temu

Już nie raz korzystałam z Twoich przepisów i nigdy się nie zawiodłam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kasia Hartung

Bardzo mi miło 🙂

0
Odpowiedz
EMILIA
EMILIA
6 lata temu

Pani Malgorzato a mozna zrobic z polowy skladnikow? I jak di a wtedy potrzebna jest forma?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  EMILIA

Pewnie, że można. Co do foremek to ciężko powiedzieć. Dwie keksówki powinny wystarczyć 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
6 lata temu

Będę się stosować wskazówek 😀 Pięknie się prezentuje!

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
6 lata temu

Jak pasztet, to tylko domowy 😉 Nie mogę przekonać się do pasztetów sklepowych, ale podobnie jak Ty, mam dobre wspomnienia z tymi pieczonymi przez mamę.

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

Ja też wolę domowy, przynajmniej wiem co jem 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
7 lata temu

Nigdy nie robiłam domowego pasztetu, ale tak się zastanawiam czy byłaby możliwa wersja dla wegetarian. Może zamiast mięsa coś innego.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Magda

Na blogu jest pasztet z cukinii, polecam 🙂

0
Odpowiedz
Takeyourtrip
Takeyourtrip
7 lata temu

Zjawiskowe zdjęcia! Wygląda wspaniale :):)

0
Odpowiedz
ewa/bezowijaniawbawelne.pl
ewa/bezowijaniawbawelne.pl
7 lata temu

wygląda bardzo apetycznie i z chęcią wykorzystam ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
kalablizejcelu
kalablizejcelu
7 lata temu

Wygląda obłędnie, i pewnie też tak smakuje.

0
Odpowiedz
Magonki
Magonki
7 lata temu

Wygląda bosko i pewnie też tak smakuje ? muszę kiedyś sama spróbować przygotować jakiś pasztet ?

0
Odpowiedz
Pokularna
Pokularna
7 lata temu

Idealny na święta 🙂
Uwielbiam od czasu do czasu zjeść dobry pasztet 😀

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
8 lata temu

Pasztet własnej roboty to jest pycha 🙂

0
Odpowiedz
mrs Calluna
mrs Calluna
8 lata temu

Już mi zapachniało. Nigdy nie robiłam pasztetu, ale przepis nie wydaje się trudny, więc zapiszę sobie i spróbuję.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
8 lata temu

Pasztet domowej roboty kojarzy mi sie z Bożym Narodzeniem , zawsze jest u mnie w domu w tym czasie. Pychotka

0
Odpowiedz
Kasia Hartung
Kasia Hartung
8 lata temu

Wygląda pysznie! Kojarzy mi się z moim dzieciństwem, kiedy babcia takie piekła.

0
Odpowiedz
Sikoreczka
Sikoreczka
8 lata temu

Pasztet domowej roboty?! Super. Muszę spróbować. Mąż to maniak pasztetów. Uwielbia je. Do pracy na śniadanie, na kolację. Jakby się dało to i na obiad by zjadł hihihi.
pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
8 lata temu

Niestety nie przepadam za pasztetami… ale za to moja siostra uwielbia, więc chętnie jej przepis pokażę 🙂

0
Odpowiedz
Karolina Gie
Karolina Gie
8 lata temu

Wygląda bardzo pysznie – muszę spróbować <3

0
Odpowiedz
KS
KS
8 lata temu

Pasztet jest naprawdę pyszny. Robilam juz kilka razy i zawsze wychodzi super. Osobiście pieke go w kąpieli wodnej i jest przyjemnie mokry w środku 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  KS

Następnym razem proszę o zdjęcie – dodam do albumu 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Danba
Danba
4 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

5 stars
Pasztet apetyczny. Też robię z kurczaka, zawsze dodawałam tylko masło, ale nie zawsze dobrze związał się. Ostatnio ugotowałam i dodałam kawałek podgardla, może więcej kalorii, ale było bardzo spójne, pasztet pięknie kroił się. Zamiast pieczarek dodałam suszoną żurawinę, na wyłożone do foremki ciasto pasztetowe położyłam paseczki wędzonej słoninki, pycha.
Pasztet mielę dwa razy, albo ten drugi raz miksuję w melaskserze. Przepis autorki bardzo fajny. Dziękuję.

Ostatnio edytowano 4 lata temu przez Danba
0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Danba

Oczywiście tłuszczyk jest jak najbardziej wskazany w pasztecie. Ja jak mam coś tłustszego również dorzucam. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
52
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz