Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięsa i wędliny, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  2 lipca, 2016

Pasztet z cukinii

Wędrówki po kuchni

 

Lato to czas, kiedy warzywa smakują najlepiej. Są świeże, pełne słońca i aromatu, a kuchnia wypełnia się ich kolorami oraz zapachami. To właśnie wtedy cukinia króluje na straganach i w ogrodach, zachęcając do kulinarnych eksperymentów. Pasztet z cukinii to lekka, sezonowa alternatywa dla klasycznych dań. Ma aksamitną konsystencję, bogaty smak i urzeka świeżym, ziołowym aromatem. A co najważniejsze - jego przygotowanie nie wymaga żadnych kulinarnych akrobacji. Wystarczy kilka prostych składników, odrobina letniego nastroju i voilà!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 10 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 30 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 ½ kg cukinii
  • 300 g pieczarek
  • 60 g otrąb mielonych mieszanych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryczka chili *
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki smalcu gęsiego **
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny
  • tymianek suszony
  • sól

Przygotowanie

  • Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Cukinia w tym czasie puści sok. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wrzucamy cebulę i posiekaną drobno papryczkę chili. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Cukinie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy marchew startą na średnich oczkach, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup, sos jogurtowy bądź czosnkowy.

Odnośniki

  • * można pominąć
    ** można zastąpić oliwą

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 10 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Dania bezmięsne
  • Swojskie wyroby
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Sałatka cukiniowa z kurkumą
Domowa spiżarnia, Przetwory z warzyw  /  9 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Ale cudo!
Nie słyszałam i nie jadłam.Ty masz talent kulinarny.
Wygląda to tak smakowicie, że sobie tapetę na pulpit zrobię!
Cukinia nie jest moim ulubionym warzywem, ale w połączeniu z innymi dodatkami, jest pyszna.
Wspaniały przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Dziękuję i oczywiście polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Pewnie!!!!

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Jeszcze nie miałam okazji jeść takiego pasztetu, ale chętnie sprawdzę, czy będzie mi smakował, przepis zapisuję. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Rodzinka wykazała entuzjazm do pomysłu na taki pasztet, zatem pozostaje zaopatrzyć się w składniki i działać w kuchni. 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Cukinię lubimy, ale o takim pasztecie wcześniej nie słyszałyśmy.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Super przepis, wypróbuję na pewno.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

Chętnie zrobię. Lubię takie pasztety.

0
Odpowiedz
Kaska0033
Kaska0033
7 lata temu

Nie wiem czemu ale pasztet mi nie wyszedł. Niby wszystko ok konsystencja też ale wyczuwalna jest intensywnie jakaś przyprawa, która dominuje nad smakiem, jakby gorzka. Nie wiem czy za dużo gałki, tymianku czy pietruszki? Niestety będę musiała jeść go na siłę. Jak myślicie która z przypraw tak mogła zdominować smak?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Kaska0033

Robię ten pasztet kilka razy w roku i nie tylko ja. Ilość przypraw jest dostosowana. Jeśli jest gorzki to tylko od cukinii. Powodem może być przenawożenie (zwłaszcza azotem) lub mała ilość wody. No i najlepiej używać młodej, nie przerośniętej cukinii.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Też lubię od czasu do czasu upiec pasztet z cukinii. Z dodatkiem pieczarek jeszcze nie próbowałam, a brzmi smakowicie. Ze swojej strony polecam dodatek gryki ekspandowanej 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
7 lata temu

Takiej wersji cukini jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
polegytravels
polegytravels
7 lata temu

Bardzo lubię cukinię i często gotujemy coś z cukinii 🙂 Pasztet z cukinii robi moja siostra, a ze względu na to, że ja jem bardzo mało mięsa to go uwielbiam! Widzę jednak, że przepis jest trochę inny. My na przykład nie dajemy pieczarek ani smalcu. Chetnie bym spróbowała twojej wersji pasztetu 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Wlasnie takiego przepisu szukalam, dziekuje i bede piec <3

0
Odpowiedz
green goodies
green goodies
7 lata temu

Pasztet z cukini to mój ulubiony warzywny pasztet 🙂 wyglada wspaniałe, aż nabrałam ochoty żeby taki zrobić 🙂

0
Odpowiedz
slow.authentic.life
slow.authentic.life
7 lata temu

Aż muszę spróbować bo wyglada przepysznie. I przede wszystkim mając Hashimoto mogę go jeść! ☺️

0
Odpowiedz
TuKama
TuKama
7 lata temu

Musi być smakowity ^^

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Wow o pasztecie z cukini, to jeszcze nie słyszałam 🙂
Pięknie wygląda i na pewno jest smaczny skoro polecasz 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena (magdaiadas.blogspot.com)
Magdalena (magdaiadas.blogspot.com)
7 lata temu

Przyznam się, że pierwszy raz słyszę o pasztecie z cukinii 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂

0
Odpowiedz
Renata
Renata
8 lata temu

Wygląda smakowicie 🙂 Bardzo lubię placki z cukinii, więc taki pasztet też pewnie by mi smakował 🙂

0
Odpowiedz
Elwira
Elwira
8 lata temu

Cudownie to wygląda! 🙂 Nawet nie spodziewałam się, że z cukinii można stworzyć coś tak fajnego 🙂 Prezentuje się bardzo smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Mama w Barcelonie
Mama w Barcelonie
8 lata temu

Ja dzisiaj jadłam pasztet z łososia, to jeszcze z cukinii muszę spróbować 😀

0
Odpowiedz
Babownia
Babownia
9 lata temu

Bardzo fajny 🙂 robię różne pasztety roślinne z racji tego, że gotuję głównie wegańsko, lub wegetariańsko, ale jakoś do tej pory nie udało się cukinii przerobić w formie pasztetu 🙂 zwykle to raczej jakieś wariacje na patelni. Zabieram przepis do mojej kuchni!

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
9 lata temu

Ciekawa propozycja, dodatek pieczarek mnie przekonał, bo nie jestem aż tak wielką fanką cukinii 🙂

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
9 lata temu

Musze sprobowac zrobic takie pasztet, mozoe poj facetprzekona sie do cukini bo ciagle twierdzi, ze ona jest bezsmakowa 😉

0
Odpowiedz
jogosfera
jogosfera
9 lata temu

Wygląda super! Już od jakiegoś czasu korci mnie żeby spróbować zrobić 😉

0
Odpowiedz
Asia
Asia
9 lata temu

Wygląda fantastycznie i na pewno też tak smakuje – w końcu to cukinia.
Spróbuję zrobić w weekend! Zastanawia mnie tylko konsystencja – czy jest podobna do tej w standardowym pasztecie, czy ten jest bardziej miękki?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  Asia

Jest troszkę bardziej miękki, ale nie rozlatuje się i ładnie się kroi. Można oczywiście dodać więcej mąki – wtedy będzie bardziej zwarty, ale chciałam mieć zdrową wersję pasztetu 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz