• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dziczyzna, Mięsa i wędliny, Przepisy  /  23 marca, 2017

Pasztet z jelenia

Wędrówki po kuchni
Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić naprawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie2 godz. 30 min.
Czas całkowity2 godz. 50 min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 36
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 800 g mięsa z jelenia *
  • 300 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 g surowego boczku
  • 200 g wątróbki z jelenia **
  • 50 g suszonych grzybów
  • ½ selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 gałązka lubczyku ***
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek owoców jałowca
  • 2 łyżki smalcu

Pozostałe składniki

  • 1 jajko XL
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Przygotowanie

  • Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia. Następnie odsączamy je z wody na sitku. Mięso jelenia kroimy w większe kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy winem i gotujemy około 5 minut, aby alkohol odparował. Dodajemy tyle wody, aby mięso było delikatnie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz, dodajemy warzywa pokrojone w większe kawałki i wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 80 minut. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy wątróbkę.
  • Mięso z warzywami wyjmujemy z wywaru i razem z grzybami mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy 1/2 szklanki wywaru, jajko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, czarnym i solą. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x13. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 70 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Odnośniki

  • * użyłam udźca z jelenia
  • ** można zastąpić wątróbką drobiową
  • *** można zastąpić suszonym

Uwagi dodatkowe

- pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również konfitura z żurawiny.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.8 13 votes
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Dziczyzna
  • Swojskie wyroby
  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Tort kufel piwa
Tort komunijny II

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 rok temu

właśnie piekę, ale z sarny. To mój pierwszy raz, bardzo pomocny był mi Two przepis Gosiu <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Cieszę się i pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Sama bym takiego nie zrobiła, ale chętnie bym spróbowała. 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
1 rok temu

Ogólnie rzecz ujmując bardzo lubię pasztety. Dopóki nie wiem z czego dokładnie są zrobione. Żartuje trochę oczywisxie. NieKinga przepadam ogólnie za dziczyzna bo ma bardzo charakterystyczny smak i zapach. Nie wiem jak byloby tutaj. Przepis podrzuce znajomej, która lubi te smaki 🙂 wygląda niesamowicie i smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
1 rok temu

Nie jadłam nigdy dzidzizny , ja jednak jak narazie wole drób. Taka ciekawostka, u mnie w domu na takie pasztety mówi się zajączek .

0
Odpowiedz
Karolina z Zapowiedz
Karolina z Zapowiedz
1 rok temu

Niestety ograniczamy mięso, ale na pewno skorzystamy z przepisu na pasztet z cukinii.

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
1 rok temu

a był już u Ciebie przepis na konfiturę z czerwonej cebuli?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Sawka

Oczywiście

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
1 rok temu

zwłaszcza jeśli nie jest to jeleń dziki, tylko hodowany i karmiony jak zwierzę hodowane

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
1 rok temu

Sama nie potrafię takiego cuda zrobić, ale uwielbiam się nimi zajadać 😉 pyszności!

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
1 rok temu

5 stars
Super przepis!!! Zdjęcie zachęcające do natychmiastowego wypróbowania. Jak zawsze trzymasz wysoki poziom. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Szlak Za Szlakiem

Dziękuję i również pozdrawiam

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
1 rok temu

5 stars
jest to bardzo specyficzne mięso, ale ja i tak chętnie bym spróbowała jakby ktoś zrobił 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

5 stars
Pasztety to raczej dla mnie wyższa szkoła jazdy, podziwiam…

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu
Reply to  krystynabozenna

5 stars
Tak się zastanawiam po co zbieramy szumowiny, skoro i tak wszystko jest później mielone? Zmienia to smak?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  krystynabozenna

Mięso z jelenia jest dość ciemne i nie fajnie to wygląda

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

Chętnie piekę pasztety, nie ma to jak własnej roboty pasztet, najlepiej z połączenia różnych mięs, choć z nutą przewodnią jednego gatunku. 🙂

0
Odpowiedz
Karolakulinarnie
Karolakulinarnie
1 rok temu

5 stars
Składniki na ten pasztet jak i efekt końcowy wyglądają rewelacyjnie. Nigdy nie robiłam pasztetu. Może dlatego, że jest to czasochłonne… Czy faktycznie jest różnica w smaku między domowym a kupnym?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Karolakulinarnie

Jest i to ogromna 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
2 lat temu

czy „grzyby” też traktować jako warzywa i dorzucić do gotowania?
Bo w przepisie nie jest o dokładnie zaznaczone, jest tylko o ich namaczaniu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Magdalena

Tak, grzyby mielimy z warzywami

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
4 lat temu

Wyglada pysznie, uwielbiam pasztet, moja babcia piecze, ale z jelenia nie miałam jeszcze okazji spróbować

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
4 lat temu

Nie dla mnie… mięso do mnie nie bardzo przemawia 😀

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
4 lat temu

mi z dziczyzny najbardziej smakuje tatar, jest niepowtarzalny 😉

0
Odpowiedz
noma
noma
4 lat temu

dorwałam w sklepie jelenia i będę w końcu robić ten pasztet 🙂 od dawna się na niego zasadzałam, tylko nie mogłam trafić mięsa

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  noma

Super 🙂 Daj znać jak wyszedł 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Dec
Agnieszka Dec
5 lat temu

Uwielbiam dobre pasztety, ale takiego z jelenia nigdy nie jadłam. Wygląda bardzo ładnie, ale wygląd nie oddaje pewnie nawet części tego smaku. PS Kurczakom trzeba współczuć bardziej niż jeleniom, bo one w ogóle nie zaznają szczęśliwego życia, od jego początku aż do końca…

0
Odpowiedz
Serowa
Serowa
5 lat temu

ja zdecydowanie bardziej lubię sarninę, ale jak mi się trafi jeleń to chętnie wypróbuję ten przepis

0
Odpowiedz
Magda Zielona Rewolucja
Magda Zielona Rewolucja
5 lat temu

Nigdy nie jadłam jelenia 🙂 czas nadrobic 😀

0
Odpowiedz
Pożałowana Wanda
Pożałowana Wanda
5 lat temu

Dobrze że wciąż są mięsne blogi 😀 Niektórzy pewnie by się bali pisać o pasztetach z jelenia 😛 ja chętnie bym spróbowała, nie wiem tylko czy będę mieć okazję w najbliższym czasie 🙁

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
5 lat temu
Reply to  Pożałowana Wanda

Tak, ludzie piszą czy nie szkoda jeleni – a ja odpisuję, czy nie szkoda kurczaka

0
Odpowiedz
anspiracje
anspiracje
5 lat temu

Wygląda pysznie! Nie miałam okazji spróbować jelenia, ciekawe jaki to smak:-) Przy najbliższej okazji spróbuję skosztować „leśnych” przysmaków;) Dzięki za przepis!:)

0
Odpowiedz
Zuzia
Zuzia
5 lat temu

Prezentuje się wyśmienicie! Nie wiem czy dobrze, że oglądam o tej porze takie piękne zdjęcia 🙂 robię sie bardzo głodna

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply