Zostały Wam białka po wypiekach? U mnie zostały po ajerkoniaku, który co jakiś czas robię. Uwielbiam ajerkoniak szczególnie w połączeniu z lodami. Ale powracając do przepisu - mam pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek. Zapisujcie i róbcie, bo to ciasto jest przyjemne w smaku i robi się je na prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się - a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku. Zapraszam.
Porcje: 12
Składniki
- 8 średnich białek
- 120 g mąki razowej pszennej
- 150 g cukru brązowego
- 110 g masła
- 50 g ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła dodajemy mieszankę z mąki i mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Połowę piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy drugą część ubitych białek i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Keksówkę o wymiarach 9 x 30 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut.
Polewa czekoladowa
- Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ależ ja lubię takie mokre, czekoladowe ciasta. Jednak ze względu na alergię córki nie mogę białek jaj. Czym mogę je zamienić, by było podobne?
W tym przypadku chyba będzie ciężko
Córka byłaby zachwycona takim ciastem, bo uwielbia czekoladowe. Może skuszę się na jego upieczenie w weekend, a przy okazji może ajerkoniak zrobię 😉
Pomysł świetny 🙂
chętnie bym się poczęstowała do herbatki. Urocze te czekoladowe serduszka
Żeby polewa brała lśniąca mama dodaje kieliszek wódki ale wtedy ciasto nie jest już dla dzieci. A takie czekoladowe uwielbiają.
Jeszcze nigdy nie pieklam ciasta na samych bialkach. Musze sprobiwac.
Jak najbardziej skuszę się na taką czekoladową słodycz, przepis chętnie przygarniam. 🙂
Jak czekoladowe to musi byc pyszne 😁
Zjadłabym takie ciasto, do herbatki idealne 🙂
Ja kiedyś z takich białek piekłam bezy, ale wolę chyba coś czekoladowego.
Ja też wolę czekoladowe 🙂
Mnie bezy już dawno się przejadły, nawet w czekoladowym wariancie, stąd pomysł na robienie pianki z galaretkami, ale takie ciasto jeszcze bardziej mnie kusi. 🙂
Zapewne wiele osób skorzysta z twojego przepisu 🙂
oO! jak Ty robisz takie super ciasta, nawet nie próbuję dociekać 😉 Ale JAK robisz takie zdjęcia, że zaczynam się ślinić?!
I już wiem co robię w sobotę- upiekę ciasto czekoladowe.
Ależ piękne te ciasto, śliczne…
Aż naprawdę ma się apetyt na to by je zjeść całe od razu 🙂
Fajne lekkie ciasto 😀
przepis spisany, jutro zakupy, a w czwartek w pracy dla odmiany od pączków, będziemy rozsmakowywać się w tym cudeńku <3
Widzę, że na szybko, prosto i chyba po wyglądzie wnioskować można, że z bogactwem smaku.
Trzeba sprawdzić osobiście. 😉
To akurat ciasto dla mnie, zapisuję je sobie do przepisów i jak tylko będzie okazja to zrobię.
Ostatnio ciągle robię własny chleb, więc i składniki mam 🙂
Od czasu do czasu robię coś słodkiego , własnego.
Pięknie to ciasto wygląda i brzmi smacznie 🙂
Polecam, jest super smaczne 🙂
Lubie takie proste i szybkie w wyokonaniu ciasta 🙂
Wygląda pysznie!
Wygląda pysznie – a do tego jest na pewno zdecydowanie zdrowsze, niż kupne „gotowce”. A serduszkowa posypka – naprawdę urocza 🙂
Mam przepis na podobne ciasto, ale obiłam je na margarynie, nie na maśle. Muszę skorzystać z tego przepisu i sprawdzić różnicę. 🙂
Smakowite ciasto:) proste w wykonaniu i kuszace wygladem, a dzis akurat Tlusty Czwartek 🙂
Zawsze mam problem co zrobić z białkami. Pomysł apetyczny. Zapisuję do zrobienia?
zapewne pyszne! urzekły mnie te serduszka 🙂
Narobiłaś apetytu na coś czekoladowego. Ja dziś zajadam się kopertami z jabłkiem.
Ciasto czekoladowe … Narobiłaś mi smaka 😀
A te serduszka to skąd? 😉
Serduszka kupione w UK