Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  16 maja, 2019

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Wędrówki po kuchni
Pesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek, a po zjedzeniu nie mamy problemu z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ma wspaniały, ostry smak oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Przechowywanie tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, a zachowanie substancji odżywczych na przestrzeni czasu jest jeszcze trudniejszym zadaniem. Poza zamrożeniem świeżych liści najlepszym sposobem jest chyba przygotowanie pesto. Przygotowuje się go banalnie prosto i szybko, zachowując wszystkie właściwości tych niezwykłych liści. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i oryginalne w smaku. Przez długi czas, można się cieszyć tym wspaniałym smakiem, dodając go do różnych potraw.
Przygotowanie20 min., min.
Czas całkowity20 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • świeże liście czosnku niedźwiedziego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

Przygotowanie

  • Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego dokładnie blendujemy z odrobiną soli i oliwy. Gotowe pesto przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Na wierzch każdego słoika wlewamy oliwę tak, aby przykryła całą powierzchnię. W ten sposób odcinamy dostęp powietrza. Pesto będzie naturalnie zakonserwowane i dłużej zachowa świeżość. Słoiki szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pesto przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zastosowanie

  • Pesto z czosnku niedźwiedziego ma bardzo szerokie zastosowanie. Podobnie jak tradycyjna wersja z bazylii, pesto z czosnku niedźwiedziego można użyć do sałatek oraz oryginalnej wersji bruschetty. Można przygotować z nim makaron, twarożek, czy zupę. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych oraz jako dodatek do warzyw czy ryb. Wszystko zależy od Waszej kreatywności w kuchni!

Uwagi dodatkowe

  • do klasycznego pesto używa się orzechów. Ja jednak je pominęłam, gdyż pesto wtedy może pełnić rolę w wielu potrawach
  • pesto nie pasteryzujemy, bowiem wtedy już nie jest to pesto
  • warto użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości. Nie utleniona oliwa sprawi, że pesto zakonserwujemy na dłużej
  • pesto warto trzymać w lodówce lub zacienionym chłodnym miejsc
  • pesto można również zamrozić

4.1 43 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Fit ciasto dyniowe
Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 58

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
39 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa
Ewa
4 lata temu

Zrobiłam pesto, dodałam orzechy włoskie i słonecznik porażony na patelni. Wyśmienite 😁 Dziękuję za pomysł

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Ewa

Fantastycznie 🙂 Życzę smacznego. Jeśli ma pani zdjęcie, to proszę o dodanie. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Danuta
Danuta
4 lata temu

5 stars
Wspaniały smak a ile korzyści 😁

1
Odpowiedz
wieslawa
wieslawa
5 lata temu

Robiłam takie pesto ale dodałam jeszcze szklanke slonecznika

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
5 lata temu

Uwielbiam takie proste przepisy, więc na pewno chętnie spróbuję sobie takie pesto przygotować 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 lata temu

5 stars
Tak prosty przepis,że trudno go nie zrobić i w dodatku jako dodatek do potraw jest pyszny 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
5 lata temu

Bardzo fajnie, że piszesz o czosnku niedźwiedzim aż tyle. Nigdy nie jadłam takiego pesto.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Ciekawy przepis. 🙂

0
Odpowiedz
ragus
ragus
5 lata temu

Bardzo ciekawy i interesujący post. Oby tak dalej 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena (English4work)
Magdalena (English4work)
5 lata temu

Jeszcze nigdy nie próbowałam czosnku niedźwiedziego. Coś czuję, że tego rodzaju pesto smakowałoby mi z makaronem:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena (English4work)

Warto spróbować, jest mega pyszne i zdrowe 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Ostatnio okazało się, że mam czosnek niedźwiedzi u mnie w ogródku. A pesto robiłam już z różnych liści, muszę teraz wypróbować przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

O to świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Grazyna
Grazyna
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

gdzie mozna zdobyc sadzonki czosnku niedzwiedziego

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Grazyna

W PL to nie mam pojęcia. Ja mamie przywoziłem sadzonki od siebie, ale mieszkam w Irlandii Półn. Można zasiać z nasion, ale trzeba trochę czkać, aż się rozrośnie

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
6 lata temu

Aż czuję ten smak.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
6 lata temu

Zastanawiam się, gdzie u siebie miałabym kupić takie świeże listki czosnku, muszę zakręcić się wokół sklepów ze zdrową żywnością. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Można również hodować w ogródku 🙂

0
Odpowiedz
LSoulfree
LSoulfree
6 lata temu

Zawsze kupuję, ale spróbuję zrobić je. 🙂

1
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Nigdy nie jadłam czosnku niedźwiedziego ani pesto

0
Odpowiedz
czerwona filiżanka
czerwona filiżanka
6 lata temu

Fajny przepis napewno sie przyda:) nigdy nie jadłam tego czosnku.

0
Odpowiedz
Agata
Agata
6 lata temu

Uwielbiam… Tylko skąd brać surowiec ..

2
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
6 lata temu

Jesteś niesamowita z tym czosnkiem niedźwiedzim.

0
Odpowiedz
Joanna Bogielczyk
Joanna Bogielczyk
6 lata temu

Wow! Niesamowicie prosty przepis. Myślę, że posadzę ten czosnek w ogrodzie, jak radzisz.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Joanna Bogielczyk

Dobry pomysł 🙂

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
6 lata temu

idealnie trafiasz w moje gusta! Zapisuję sobie przepis i na pewno będę przygotowywała. 🙂 Ślicznie dziękuję za inspirację!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Miye's Imaginations

A proszę bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
6 lata temu

Ciekawa to opcja, pierwszy raz się z tym spotykam 🙂

0
Odpowiedz
divanaurlopie
divanaurlopie
6 lata temu

Uwielbiam czosnek ale o pesto z czosnku jeszcze nie słyszalam 😀

0
Odpowiedz
sylwia skowyrska
sylwia skowyrska
6 lata temu

Uwielbiam czosnek niedźwiedzi!

0
Odpowiedz
kaasilka
kaasilka
6 lata temu

O kurde, wiesz,że ja nie robiłam i nie jadłam jeszcze nigdy pesto. Kurcze jak to możliwe, muszę spróbować

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  kaasilka

Zachęcam 🙂

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
6 lata temu

Nie moje klimaty, ale na pewno jest smaczne!

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lata temu

Do pesto przekonałam się całkiem niedawno – a teraz uwielbiam każdą jego wersję 🙂 Dzięki za nowy przepis! 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
6 lata temu

Mojej teściowej z pewnością przyda się ten przepis :))

0
Odpowiedz
Ania
Ania
6 lata temu

Niestety jeszcze ani razu nie miałam okazji kupić u mnie czosnku niedźwiedziego w wersji „na świeżo”, tylko suszony… Ubolewam strasznie, bo coś czuję, że jest przepyszny, poza tym to pewnie kopalnia witamin. Mało tego, ja uwielbiam pesto ze wszystkiego, więc jeśli będę miała okazję, to wypróbuję Twój przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Tak, to smaczne kopalnia witamin 🙂 Czosnek niedźwiedzi można hodować w ogrodzie 🙂

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
6 lata temu

wow, w życiu nie przyszło mi do głowy, żeby zamrozić pesto… Dziękuję za świetną radę i oczywiście kolejny pyszny przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ania W

A proszę 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
39
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz