Pesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek, a po zjedzeniu nie mamy problemu z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ma wspaniały, ostry smak oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Przechowywanie tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, a zachowanie substancji odżywczych na przestrzeni czasu jest jeszcze trudniejszym zadaniem. Poza zamrożeniem świeżych liści najlepszym sposobem jest chyba przygotowanie pesto. Przygotowuje się go banalnie prosto i szybko, zachowując wszystkie właściwości tych niezwykłych liści. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i oryginalne w smaku. Przez długi czas, można się cieszyć tym wspaniałym smakiem, dodając go do różnych potraw.
Składniki
- świeże liście czosnku niedźwiedziego
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól
Przygotowanie
- Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego dokładnie blendujemy z odrobiną soli i oliwy. Gotowe pesto przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Na wierzch każdego słoika wlewamy oliwę tak, aby przykryła całą powierzchnię. W ten sposób odcinamy dostęp powietrza. Pesto będzie naturalnie zakonserwowane i dłużej zachowa świeżość. Słoiki szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pesto przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Zastosowanie
- Pesto z czosnku niedźwiedziego ma bardzo szerokie zastosowanie. Podobnie jak tradycyjna wersja z bazylii, pesto z czosnku niedźwiedziego można użyć do sałatek oraz oryginalnej wersji bruschetty. Można przygotować z nim makaron, twarożek, czy zupę. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych oraz jako dodatek do warzyw czy ryb. Wszystko zależy od Waszej kreatywności w kuchni!
Uwagi dodatkowe
- do klasycznego pesto używa się orzechów. Ja jednak je pominęłam, gdyż pesto wtedy może pełnić rolę w wielu potrawach
- pesto nie pasteryzujemy, bowiem wtedy już nie jest to pesto
- warto użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości. Nie utleniona oliwa sprawi, że pesto zakonserwujemy na dłużej
- pesto warto trzymać w lodówce lub zacienionym chłodnym miejsc
- pesto można również zamrozić
Zrobiłam pesto, dodałam orzechy włoskie i słonecznik porażony na patelni. Wyśmienite 😁 Dziękuję za pomysł
Fantastycznie 🙂 Życzę smacznego. Jeśli ma pani zdjęcie, to proszę o dodanie. Pozdrawiam
Wspaniały smak a ile korzyści 😁
Robiłam takie pesto ale dodałam jeszcze szklanke slonecznika
Uwielbiam takie proste przepisy, więc na pewno chętnie spróbuję sobie takie pesto przygotować 🙂
Tak prosty przepis,że trudno go nie zrobić i w dodatku jako dodatek do potraw jest pyszny 🙂
Bardzo fajnie, że piszesz o czosnku niedźwiedzim aż tyle. Nigdy nie jadłam takiego pesto.
Ciekawy przepis. 🙂
Bardzo ciekawy i interesujący post. Oby tak dalej 🙂
Jeszcze nigdy nie próbowałam czosnku niedźwiedziego. Coś czuję, że tego rodzaju pesto smakowałoby mi z makaronem:)
Warto spróbować, jest mega pyszne i zdrowe 🙂
Ostatnio okazało się, że mam czosnek niedźwiedzi u mnie w ogródku. A pesto robiłam już z różnych liści, muszę teraz wypróbować przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
O to świetnie 🙂
gdzie mozna zdobyc sadzonki czosnku niedzwiedziego
W PL to nie mam pojęcia. Ja mamie przywoziłem sadzonki od siebie, ale mieszkam w Irlandii Półn. Można zasiać z nasion, ale trzeba trochę czkać, aż się rozrośnie
Aż czuję ten smak.
Zastanawiam się, gdzie u siebie miałabym kupić takie świeże listki czosnku, muszę zakręcić się wokół sklepów ze zdrową żywnością. 🙂
Można również hodować w ogródku 🙂
Zawsze kupuję, ale spróbuję zrobić je. 🙂
Nigdy nie jadłam czosnku niedźwiedziego ani pesto
Fajny przepis napewno sie przyda:) nigdy nie jadłam tego czosnku.
Uwielbiam… Tylko skąd brać surowiec ..
Jesteś niesamowita z tym czosnkiem niedźwiedzim.
Wow! Niesamowicie prosty przepis. Myślę, że posadzę ten czosnek w ogrodzie, jak radzisz.
Dobry pomysł 🙂
idealnie trafiasz w moje gusta! Zapisuję sobie przepis i na pewno będę przygotowywała. 🙂 Ślicznie dziękuję za inspirację!
A proszę bardzo 🙂
Ciekawa to opcja, pierwszy raz się z tym spotykam 🙂
Uwielbiam czosnek ale o pesto z czosnku jeszcze nie słyszalam 😀
Uwielbiam czosnek niedźwiedzi!
O kurde, wiesz,że ja nie robiłam i nie jadłam jeszcze nigdy pesto. Kurcze jak to możliwe, muszę spróbować
Zachęcam 🙂
Nie moje klimaty, ale na pewno jest smaczne!
Do pesto przekonałam się całkiem niedawno – a teraz uwielbiam każdą jego wersję 🙂 Dzięki za nowy przepis! 🙂
Mojej teściowej z pewnością przyda się ten przepis :))
Niestety jeszcze ani razu nie miałam okazji kupić u mnie czosnku niedźwiedziego w wersji „na świeżo”, tylko suszony… Ubolewam strasznie, bo coś czuję, że jest przepyszny, poza tym to pewnie kopalnia witamin. Mało tego, ja uwielbiam pesto ze wszystkiego, więc jeśli będę miała okazję, to wypróbuję Twój przepis!
Tak, to smaczne kopalnia witamin 🙂 Czosnek niedźwiedzi można hodować w ogrodzie 🙂
wow, w życiu nie przyszło mi do głowy, żeby zamrozić pesto… Dziękuję za świetną radę i oczywiście kolejny pyszny przepis 🙂
A proszę 🙂