Jasnokremowe, małe i jędrne pieczarki, zanurzone w delikatnej, octowej marynacie ze świeżymi warzywami i mieszanką aromatycznych przypraw - jesteście chętni? Tak, ja wiem, że słoik gotowych pieczarek można kupić w każdym sklepie, ale co domowe to domowe! Zawsze, kiedy trafię na małe, młodziutkie pieczarki, kupuję kilka kilogramów i zamykam w słoiki. Marynowane pieczarki są wyśmienitą przekąską i składnikiem wielu, kolorowych sałatek. Ich charakterystyczny, słodko - kwaśny akcent wzbogaca także smak wielu dań. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że marynować można je o każdej porze roku, gdyż dostępne są cały rok. To jak chętni na słoiczek?
Porcje: 11 słoików
Składniki
- 3,5 kg drobnych pieczarek *
- 2 litry wody
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki octu 10% **
- 1 płaska łyżka soli
Zalewa
- 1,6 litra wody
- 550 ml octu 10% **
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo do każdego słoika
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie całe
- gorczyca biała cała
- liść laurowy
Przygotowanie
- Słoiki oraz nakrętki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Zakrętki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą. Ogonki, jeśli są zbyt długie, ucinamy. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy sól, ocet i wrzucamy pieczarki. Gotujemy około 5-6 minut, po czym odcedzamy na durszlaku. Jeśli nie posiadacie tak dużego garnka, aby na raz obgotować pieczarki, należy to zrobić partiami. Do każdego obgotowania należy przygotować nową wodę z przyprawami.
- Marchew obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minut. Odcedzamy na sicie.Na dno każdego słoika wrzucamy po: 2 plasterki marchewki, 2 ziarenka pieprzu czarnego, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy i pół łyżeczki gorczycy. Uzupełniamy słoiki przygotowanymi wcześniej pieczarkami.
Zalewa
- Do wody dodajemy sól oraz cukier, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulę i krótką chwilę gotujemy (około 1/2 minuty), aby cebula lekko zmiękła. Następnie dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do każdego słoika wkładamy po kawałku cebuli.
- Gorącą zalewą uzupełniamy słoiki tak, aby pieczarki były całkowicie przykryte. Słoiki mocno zakręcamy. Tak przygotowane pieczarki pasteryzujemy w garnku lub piekarniku przez 15-20 minut.
Odnośniki
- * do marynowania wybieramy młode, nieduże pieczarki, które nie są jeszcze rozwinięte** przelicznik 10% octu na ocet jabłkowy, który najczęściej spotkać można w stężeniu 6 %,-150 ml octu 10% = 250 ml octu 6%-300 ml octu 10% = 500 ml octu 6%-600 ml octu 10% = 1000 ml octu 6%
Uwagi dodatkowe
- pieczarki, im dłużej będą się marynować, tym bardziej przejdą smakiem zalewy i będą smaczniejsze
- słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu
- podanej ilości składników otrzymamy 11 słoików o pojemności 350ml
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Lubię pieczarki marynowane, jako dodatek do wędliny, ale jeszcze nigdy sama nie robiłam, pora wypróbować 🙂
Dziekuje za przepis, bardzo lubie marynowane pieczarki, na pewno wyprobuje 🙂
Świetnie, bardzo polecam 🙂
Uwielbiam! Jako dodatek do obiadu czy salatki,ale rowniez od tak jako przekąska 🙂
Piszesz, żeby obcinać ogonki na wysokości pieczarki, a ja widzę dłuższe… To jak? I co z obieraniem? Mam wrażenie, że na zdjęciu są obrane
Chodzi o to, aby ogonki nie były zbyt długie. Pieczarki nie są obrane, one są młode, bielutkie 🙂
o to dobrze, bo nienawidzę obierać pieczarek
Z pewnością wypróbuję ten przepis! 😍
Kocham wszystko co marynowane 😍 super przepis , napewno wypróbuje 😋
Zawsze kupowałam gotowe, nie przyszlo mi do głowy zrobić samodzielnie, ale chyba się skuszę!
Bardzo polecam!
Tak, jak napisałam na IG – uwielbiam marynowane pieczarki! Mogłabym je jeść prosto ze słoika (najlepiej wszystkie na raz!;))
Lubię i to bardzo, choć ostatnio chodzą za mną marynowane smażone 😀
A da się bez octu?
Raczej nie
Lubię pieczarki,a ten przepis wygląda bardzo apetycznie! CHętnie wypróbuję.
Dziś u mnie pieczarki alla schabowe, to też super oprawa dla nich.
Nie robiłam nigdy w całości, więc chętnie się skuszę.
to jest ten typ przekąski, który sprawdzi się na każdej imprezie ;-). Przynajmniej u mnie marynowane pieczarki znikają jako pierwsze 🙂
To tak jak i u mnie 🙂
W sobotę będziemy mieli gości, więc od razu wypróbuję przepis.
Czyli i Ty dodajesz marchewkę dla podniesienia smaku pieczarek, tylko u nas w przepisie mamy jej więcej, jedna marchewka na kilogram grzybów.
Myślę, że tu można dodać ile się lubi 🙂
Bardzo lubię pieczarki w panierce, ale ta propozycja bardzo mnie przekonuje.
Nie miałam świadomości, ze zrobienie pieczarek marynowanych jest takie proste i szybkie. Czas spróbować 👍
Tak, robi się je błyskawicznie 🙂
Jasne, że tak, bardzo chętnie, lubię grzyby, pieczarki w takiej postaci jak najbardziej wypróbuję 🙂
Super
proste i proste, może sama się skuszę na takie przetwory 🙂
Tak proste, że chyba trzeba jak najszybciej sprawdzić to wykonanie 😉
I jak wyśmienicie smakują, pasują do wielu potraw jako dodatki, a także jako przekąska podczas imprezy procentowej. 🙂