• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięsa i wędliny, Przepisy  /  27 sierpnia, 2018

Pieczeń

Wędrówki po kuchni
W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt z pewnością Was zaskoczy. Pieczeń jest pachnąca, wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na co dzień do kanapek.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz. 30 min.
Czas całkowity1 godz. 50 min.
Drukuj
Porcje: 20
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 500 g boczku surowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 8 g majeranku
  • 8 g pieprzu czarnego
  • 30 g soli peklowej

Dodatkowo

  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • zimna woda

Przygotowanie

  • Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
  • Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie. Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się zrumieniła. Jeszcze ciepłą pieczeń obsypujemy słodką papryką i majerankiem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Smaki Jacka W

0 0 vote
Article Rating

Zobacz wpisy

Ketchup z cukinii
Makaron w kremowym sosie z łososiem

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Łatwe do przygotowania 🙂 Trzeba jeszcze znaleźć motywację do tego, żeby ją przygotować. Dobrego dnia!

0
Odpowiedz
Marta Zywicielka.pl
Marta Zywicielka.pl
1 rok temu

Uwielbiam, jednak dobrze przyprawiona domowa mielonka to jest to ?

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
1 rok temu

Mniam, mniam, pyszna wędlinka. Lubię domową wędlinę, smakuje zupełnie inaczej 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
1 rok temu

Duży plus!
To nie jest tort!!
Wygląda znakomicie i czuję jak pachnie.
Taką pieczeń sobie zrobię, a co -)
Praktycznie w sklepach wędlin nie kupuję, więc Twój przepis, jak znalazł.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Irena-Hooltayewpodrozy

Ja też nie kupuję, dlatego robię w domu 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
1 rok temu

Powiem szczerze, że nigdy jeszcze pieczeni nie robiłam własnoręcznie. Smakowicie wygląda!

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
1 rok temu

Do tej pory robiłam głównie pasztety, ale skuszę się na Twoją pieczeń.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Joanna

Polecam, bo jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Czerwonafilizanka
Czerwonafilizanka
1 rok temu

Zgadzam się że domowe przetwory zyskały na wartości. Ważne wiedziec co sie je:) gdybym miala możliwości sama bym robiła, no ale niestety…

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lat temu

Jeśli chodzi o pieczeń czy domowe wędliny w ogóle to do tej pory udało mi się jedynie zrobić gotowanà karkówkę na kanapki. Ale kiedyś się to zmieni podobnie jak z pieczeniem chleba. Póki co szaleje z zaprawami na zimę. I nalewkami.

0
Odpowiedz
mrs Calluna
mrs Calluna
2 lat temu

Lubię domowe wędliny. Dobry pomysł z taką pieczenią 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Wygląda przepysznie 🙂 zapisuje przepis i z pewnością wykorzystam

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Super przepis!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Nie mogę się doczekać przeprowadzki do domu. Maszynka do mielenia to będzie jeden z moich pierwszych zakupów. Teraz już nie upchne 😉

0
Odpowiedz
małgoś
małgoś
2 lat temu

Wygląda bardzo apetycznie. Szczerze nie przepadam za sklepowymi wędlinami, takie domowej roboty z chęcią bym spróbowała 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 lat temu

Ale ładnie wygląda . Ciekawy przepis 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

Domowej roboty pieczeń jest najlepsza!

0
Odpowiedz
paulina
paulina
2 lat temu

o matko, jak to pieknie wyglada. ja to sie boje, ze cos mi nie wyjdzie i zmarnuje taka ilosc miesa

0
Odpowiedz
Pokularna
Pokularna
2 lat temu

Uwielbiam robić takie pieczenie 😉
Smak jest boski i o wiele lepszy niż tych, które kupujemy w sklepie.
Muszę też wypróbować ten przepis 😀

0
Odpowiedz
Life by MARCELKA
Life by MARCELKA
2 lat temu

narobiłaś mi apetytu na takie pyszności – jeszcze nigdy nie robiłam

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

kradnę przepis, jeśli pozwolisz 🙂 mam nadzieję, że mi wyjdzie 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Anna

A proszę :)v

0
Odpowiedz
Inga
Inga
2 lat temu

Od dawna mi się marzy zrobić coś takiego samej! Musze w końcu się wziąć za siebie i ugotować a ie odwlekam 😉

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Inga

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Justi
Justi
2 lat temu

Zrobić dobrą pieczeń to dopiero sztuka :))

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply