W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt z pewnością Was zaskoczy. Pieczeń jest pachnąca, wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na co dzień do kanapek.
Porcje: 20
Składniki
- 700 g szynki wieprzowej
- 600 g łopatki wieprzowej
- 500 g boczku surowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka estragonu
- 8 g majeranku
- 8 g pieprzu czarnego
- 30 g soli peklowej
Dodatkowo
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- zimna woda
Przygotowanie
- Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie. Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się zrumieniła. Jeszcze ciepłą pieczeń obsypujemy słodką papryką i majerankiem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Smaki Jacka W
Koniecznie muszę wypróbować, własne wędliny są o wiele zdrowsze i nie można żałować czasu na ich przygotowanie… piękne zdjęcia!
Dziękuję i bardzo polecam 🙂
To prawda, że domowe wędliny są o wiele zdrowsze i co najważniejsze wiemy co jemy.
Przepysznie wygląda i zapewnie tak smakuje. Kradnę przepis. A jak. I napewno upieczemy. Pozdrawiam.
Dziękuję i bardzo polecam 🙂
Domowe wędliny są bardzo smaczne. Też czasem robimy w domu.
No i proszę – u Ciebie zawsze znajdę coś smacznego 🙂 Pokażę ten przepis mężowi, on uwielbia przyrządzać takie „konkretne” potrawy 🙂
Świetny przepis. Motywujesz mnie do koniecznej naprawy piekarnika 🙂 Koniecznie muszę przygotować taką pieczeń.
Lubię pieczeń domową. Z piekarnika, z wolnowara, ze słoika. Zawsze najlepsza.
U nas w domu pieczeni się nie robi, jakoś nigdy mama nie miała weny, ale przyznaję, że to ciekawa forma podania mięsa.
Często piekę różne pieczenie, rodzinka za nimi przepada, zatem przepis chętnie wykorzystam. 🙂
Łatwe do przygotowania 🙂 Trzeba jeszcze znaleźć motywację do tego, żeby ją przygotować. Dobrego dnia!
Uwielbiam, jednak dobrze przyprawiona domowa mielonka to jest to ?
Mniam, mniam, pyszna wędlinka. Lubię domową wędlinę, smakuje zupełnie inaczej 🙂
Duży plus!
To nie jest tort!!
Wygląda znakomicie i czuję jak pachnie.
Taką pieczeń sobie zrobię, a co -)
Praktycznie w sklepach wędlin nie kupuję, więc Twój przepis, jak znalazł.
Pozdrawiam!
Ja też nie kupuję, dlatego robię w domu 🙂 Pozdrawiam
Powiem szczerze, że nigdy jeszcze pieczeni nie robiłam własnoręcznie. Smakowicie wygląda!
Do tej pory robiłam głównie pasztety, ale skuszę się na Twoją pieczeń.
Polecam, bo jest pyszna 🙂
Zgadzam się że domowe przetwory zyskały na wartości. Ważne wiedziec co sie je:) gdybym miala możliwości sama bym robiła, no ale niestety…
Jeśli chodzi o pieczeń czy domowe wędliny w ogóle to do tej pory udało mi się jedynie zrobić gotowanà karkówkę na kanapki. Ale kiedyś się to zmieni podobnie jak z pieczeniem chleba. Póki co szaleje z zaprawami na zimę. I nalewkami.
Lubię domowe wędliny. Dobry pomysł z taką pieczenią 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 zapisuje przepis i z pewnością wykorzystam
Super przepis!
Nie mogę się doczekać przeprowadzki do domu. Maszynka do mielenia to będzie jeden z moich pierwszych zakupów. Teraz już nie upchne 😉
Wygląda bardzo apetycznie. Szczerze nie przepadam za sklepowymi wędlinami, takie domowej roboty z chęcią bym spróbowała 🙂
Ale ładnie wygląda . Ciekawy przepis 🙂
Domowej roboty pieczeń jest najlepsza!
o matko, jak to pieknie wyglada. ja to sie boje, ze cos mi nie wyjdzie i zmarnuje taka ilosc miesa
Uwielbiam robić takie pieczenie 😉
Smak jest boski i o wiele lepszy niż tych, które kupujemy w sklepie.
Muszę też wypróbować ten przepis 😀
narobiłaś mi apetytu na takie pyszności – jeszcze nigdy nie robiłam
kradnę przepis, jeśli pozwolisz 🙂 mam nadzieję, że mi wyjdzie 🙂
A proszę :)v
Od dawna mi się marzy zrobić coś takiego samej! Musze w końcu się wziąć za siebie i ugotować a ie odwlekam 😉
Polecam 🙂
Zrobić dobrą pieczeń to dopiero sztuka :))