Pieczone warzywa smakują wyjątkowo! Zupełnie inaczej niż gotowane. Zyskują cudowną słodycz i niepowtarzalny smak. W szczególności papryka, która po upieczeniu w całości zatrzymuje wszystkie soki oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki. Warto zamknąć ten smak na dłużej i przygotować porcję pieczonej papryki na zimę. Jest wspaniała, miękka i delikatna. O lekko słodkim smaku i wspaniałym, dymnym aromacie. Stanowi doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy pieczonych mięs. W kilka chwil można z niej przygotować zaskakujące antipasti. Wystarczy kawałek pieczonej papryki położyć na chrupiącą grzankę, polać wysokogatunkową oliwą z oliwek i podać w towarzystwie lampki wina. Smakuje obłędnie!
Porcje: 6 słoików
Składniki
- 2,5 kg włoskiej papryki czerwonej *
- oliwa Extra Virgine
Zalewa
- 1 litr wody
- 250 ml octu jabłkowego **
- 230 g cukru
- 2 łyżki soli morskiej
Przygotowanie
- Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy.
- Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą paprykę smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy przez około 30-45 minut. Obracamy co kilka minut, aż papryki uzyskają czarne ślady zwęglenia.
- Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do miski. Miskę zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia, aby papryka się zaparzyła. Z łatwością później usuniemy z niej skórkę. Po około 15 -20 minutach paprykę obieramy ze skórki i odcinamy górę z ogonkiem. Po obraniu na papryce widoczne mogą być czarne ślady przypalenia (widoczne u mnie na zdjęciu). To całkiem normalne i nie należy wycinać tych miejsc. Obraną paprykę układamy w słoikach.
- Do garnka dodajemy wodę, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy paprykę. Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy tak słoiki, do całkowitego wystudzenia.
Odnośniki
- * jest to stożkowa papryka. Ja użyłam odmiany papryki Carmen ** można użyć również białego octu 10%
Uwagi dodatkowe
- paprykę można również zgrillować
- z podanej ilości składników otrzymujemy 6 słoiczków o pojemności 230 ml
- po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce
- porady dotyczące udanych przetworów znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo smakowicie wygląda
Zrobiłam paprykę już dwa razy i na tym się nie skończy bo okazała się hitem. Dziękuję bardzo za przepis.🤗🤗
Bardzo się cieszę, że smakowała. Proszę o dodanie zdjęcia jeśli to możliwe – umieszczę je w galerii 🙂
Kocham paprykę w każdej postaci, w różnorodnych sposobach jej przyrządzenia, w zasadzie to prawie do każdego dania ją podaję, ale i tez lubię na kanapkach. 🙂
Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw. Pieczona jest doskonała, robiłam wiele razy, ale pożerałam i słoiki stały samotne. Świetny pomysł na zatrzymanie lata, smaku i zapachu 🙂
Swojego czasu robiliśmy regularnie zupę z pieczonej papryki! Uwielbiam 🙂
Uwielbiam tak przygotowane warzywa 🙂
Wiele razy kupowalam taka papryke, nie zastanawiajac sie, ze moglabym ja zrobic w domu. Chetnie sprobuje 🙂
Uwielbiam taką paprykę i muszę w końcu zrobić wersję domową, zamiast kupować. Dzięki za przepis! Kasia
Lubię grillowaną paprykę, nie wiedziałam że i taką można zamknąć w słoiki, dzięki za przepis.
Bardzo smaczna jest taka papryka szczególnie jako dodatek do sałatek 😉
Nigdy jeszcze nie próbowałam takiej papryki. A paprykę uwielbiam, a przy Hashi i IO muszę ją kochać, nie mam wyjścia. Twój przepis spadł mi z… internetu, super. Sprawdzę Twoją paprykę na bank!
Bardzo polecam, jest pyszna 🙂
O, taka papryka z grilla może fajnie smakować 🙂
Co roku od lat mamy na działce swoją paprykę, pokażę mamie ten przepis.
Uwielbian griliiwane warzywa,ale jeszcze ich nie wekowalqn 🙂
Nigdy nie robiłam pieczonej papryki w zalewie, gdy w tym roku zbiory dopiszą to może się skuszę.
Skuś się, bo jest przepyszna!
Na pewno idealnie nada się jako dodatek np. do dań z grilla.
Bardzo lubię pieczone warzywka, a paprykę to w ogóle lubię chyba w każdej postaci 🙂
Czy nie trzeba jej pasteryzować? Wygląda przepysznie ❤️ Zapraszam także do mnie po kulinarne wariacje..
Nie trzeba 🙂
Uwielbiam taką paprykę 😀 Palce lizać :))))
wygląda obłędnie! taka papryka doda kolorytu (i smaku) niejednemu daniu
Nigdy chyba nie robiliśmy w domu takiej papryki, pokażę mamie przepis.