Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Śniadania, Zdrowo i Fit  /  6 maja, 2021

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

Wędrówki po kuchni
Najlepsze śniadania to śniadania na ciepło. Dają moc i sprawiają, że lepiej zaczynamy nowy dzień. W tygodniu większości z nas brakuje czasu na przygotowanie solidnego śniadania. Chwytamy w pośpiechu po nudną kanapkę, czy jogurt. Weekend to często jedyna okazja do celebrowania śniadania, leniwie i bez pośpiechu. Warto więc przygotować coś pysznego. Co powiecie na pieczoną ricottę? Jej delikatna, kremowa konsystencja wspaniale kontrastuje ze świeżym, aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Subtelna, niedominującą nuta cytryny, wprowadza cudowny powiew świeżości i wspaniale dopieszcza danie. Wystarczy ciepłą ricottę rozsmarować na chrupiącej grzance i można delektować się bez końca. Jest prze-py-szna! Choć przyznam Wam szczerze, że i na zimno smakuje doskonale. Wspaniałe, lekkie i niebanalne śniadanie na dobry początek dnia. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
4.80 from 5 votes
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g sera ricotta
  • 8 jajek przepiórczych
  • garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego*
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny **
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy delikatnie skórkę bez albedo. Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę oraz sok z cytryny, posiekany szpinak, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Kokilki delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek i wypełniamy je przygotowaną masą. Na każdej porcji wybijamy po dwa jajka. Wierzch posypujemy delikatnie płatkami chili i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko pozostanie w płynnej formie. Trwa to około 15-20 minut. Ja podałam z grillowanym soda bread. Doskonale będzie również smakować z chrupiącym tostem czy bagietką.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku
    ** warto użyć cytryny ekologicznej

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Jajka
  • Ricotta

Nawigacja wpisu

Naturalne Metody Pielęgnacji Skóry Trądzikowej
Wyjedź do Tejo z Ponte Portugal

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 58

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
39 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
kristinbb
kristinbb
2 lata temu

Mnie by taka jajecznica na pewno smakowała 🙂 Delikatna i pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
3 lata temu

Nie miałam jeszcze okazji zjeść jajka przepiórczego tylko od kur . Danie wygląda smakowicie.

0
Odpowiedz
Irek
Irek
3 lata temu

OJ, zapachniało wielkim światem. Lubię przepiórcze jajka

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

5 stars
Wszystko mam, nawet czosnek niedźwiedzi i jajka przepiórcze, bo wolę je od zwyczajnych jajek, chociaż obieranie ich ze skorupek jest trudne. Ricottę też lubię Przepis super i wiesz, że o takim śniadaniu nie pomyślałam. Jak w najlepszej restauracji 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Dziękuję i polecam Ci to pyszne i jakże królewskie śniadanie 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

Pieczoną ricottę do tej pory jadłyśmy tylko w serniku 😀 Musimy kiedyś spróbować takiej wersji 😉

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
4 lata temu

Nigdy nie przyrządzałam dania z jajek przepiórczych, muszę w końcu je nabyć i coś ugotować:)

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
ciągle się zbieram do wypróbowania Twoich przepisów, ale nie mogę się zdecydować, który wybrać, może jakieś proste ciasto albo właśnie coś na śniadanie 🙂

0
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
4 lata temu

Wygląda wspaniale, musi być pyszne! Kasia

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
4 lata temu

To danie wygląda tak smacznie, że na pewno kiedyś odtworzymy przepis w naszej kuchni.

0
Odpowiedz
Karolina z Rudeiczarne.pl
Karolina z Rudeiczarne.pl
4 lata temu

Ricottę uwielbiam, a przepiorcze jaja są mi jeszcze obce, muszę sprobować! 🙂

0
Odpowiedz
Anna z Wychowanie to przygoda
Anna z Wychowanie to przygoda
4 lata temu

Bardzo lubie takie cieple sniadania, niestety zbyt często brakuje mi na nie czasu. Moze w weekendy? Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna z Wychowanie to przygoda

Na weekend to śniadanie idealne

0
Odpowiedz
Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
4 lata temu

Ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam ani ricotty, ani tym bardziej jaj przepiórczych, więc dla mnie jest to coś nowego.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Patrycja Czubak

Bardzo polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Kathy
Kathy
4 lata temu

4 stars
Akurat w zeszłym tygodniu nazbierałam całą torbę czisnku niedźwiedziego. Jaj przepiórczych wcdomu nie mam, ale wezmę zwykłe kurze.

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
4 lata temu

Super danie: smaczne i szybkie w przygotowaniu 🙂 W moje kubki smakowe trafia w 100%

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
4 lata temu

Z przyjemnością skuszę się na taką wersję śniadania, tym bardziej, że zawsze można ją lekko zmodyfikować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Pewnie, że można 🙂

0
Odpowiedz
www.odkesudosensu.com
www.odkesudosensu.com
4 lata temu

5 stars
Cudowny pomysł 🙂 ricotta jest przepyszna <3 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  www.odkesudosensu.com

Dziękuję i również pozdrawiam

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
4 lata temu

Danie ciekawe, nigdy go nie przyrządzałam, chyba muszę w najbliższych dniach wziąć się za niego.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Przepis zapisuję, ale wykonam go niestety w przyszłym roku. Na targówku udało mi się kupić sadzonki czosnku, zapach i mały kęs liścia stwierdziły, że to cos dla mnie 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Takie śniadanie możesz przygotować również w wersji ze szpinakiem 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
4 lata temu

Aż chce się powiedzieć: śniadanie luksusowe. Zapewne smakuje wybornie. Z przyjemnością bym skosztowała. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Aneta

Ostatnio z mężem coraz częściej pozwalamy sobie na takie dłuższe i spokojniejsze śniadania, dzieci weszły w dorosłość, mają swoje sprawy, a my dopieszczamy się kulinarnie, szykujemy siły na syndrom pustego gniazda. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lata temu

Mniam, wygląda przepysznie. Ricottę w domu mam, tylko pytanie skąd wziąć jaja przepiórcze?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Możesz zastąpić również kurzym jajkiem

0
Odpowiedz
Szlak za Szlakiem
Szlak za Szlakiem
4 lata temu

5 stars
Koniecznie muszę wypróbować. Wygląda bardzo apetycznie i domyślam się, że również tak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Szlak za Szlakiem

Ja się zakochałam w tym śniadaniu 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

I nie dziwię się, zaspakaja głód, pragnienie smaku i estetyczne doznania. 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
4 lata temu

Ta ricotta wygląda tak ekstra, że z chęcią schrupię ją na śniadanie.

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
4 lata temu

Rzadko jadam ciepłe śniadania, ale to wygląda tak pysznie, że na pewno wypróbuję.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Czasem brakuje mi smaku jajek

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Już nie pamiętam, kiedy jajka przepiórcze jadłam, kiedyś tak często, dziś rzadko, chętnie do nich wrócę. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Jak najbardziej łapię się na taką niekonwencjonalną propozycje śniadania, coś dla mnie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Świetnie. bardzo polecam, bo jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
4 lata temu

Świetny pomysł! Szkoda tylko, że nie mam dostępu do przepiórczych jaj. Ale może dodam jajo od zielononóżki?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

Zwykłe, kurza jajko też się nada 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
39
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz