Najlepsze śniadania to śniadania na ciepło. Dają moc i sprawiają, że lepiej zaczynamy nowy dzień. W tygodniu większości z nas brakuje czasu na przygotowanie solidnego śniadania. Chwytamy w pośpiechu po nudną kanapkę, czy jogurt. Weekend to często jedyna okazja do celebrowania śniadania, leniwie i bez pośpiechu. Warto więc przygotować coś pysznego. Co powiecie na pieczoną ricottę? Jej delikatna, kremowa konsystencja wspaniale kontrastuje ze świeżym, aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Subtelna, niedominującą nuta cytryny, wprowadza cudowny powiew świeżości i wspaniale dopieszcza danie. Wystarczy ciepłą ricottę rozsmarować na chrupiącej grzance i można delektować się bez końca. Jest prze-py-szna! Choć przyznam Wam szczerze, że i na zimno smakuje doskonale. Wspaniałe, lekkie i niebanalne śniadanie na dobry początek dnia. Gorąco Wam polecam!
Porcje: 4
Składniki
- 500 g sera ricotta
- 8 jajek przepiórczych
- garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego*
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka skórki z cytryny **
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy delikatnie skórkę bez albedo. Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę oraz sok z cytryny, posiekany szpinak, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
- Kokilki delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek i wypełniamy je przygotowaną masą. Na każdej porcji wybijamy po dwa jajka. Wierzch posypujemy delikatnie płatkami chili i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko pozostanie w płynnej formie. Trwa to około 15-20 minut. Ja podałam z grillowanym soda bread. Doskonale będzie również smakować z chrupiącym tostem czy bagietką.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku** warto użyć cytryny ekologicznej
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Mnie by taka jajecznica na pewno smakowała 🙂 Delikatna i pyszna 🙂
Nie miałam jeszcze okazji zjeść jajka przepiórczego tylko od kur . Danie wygląda smakowicie.
OJ, zapachniało wielkim światem. Lubię przepiórcze jajka
Wszystko mam, nawet czosnek niedźwiedzi i jajka przepiórcze, bo wolę je od zwyczajnych jajek, chociaż obieranie ich ze skorupek jest trudne. Ricottę też lubię Przepis super i wiesz, że o takim śniadaniu nie pomyślałam. Jak w najlepszej restauracji 🙂
Dziękuję i polecam Ci to pyszne i jakże królewskie śniadanie 🙂
Pieczoną ricottę do tej pory jadłyśmy tylko w serniku 😀 Musimy kiedyś spróbować takiej wersji 😉
Nigdy nie przyrządzałam dania z jajek przepiórczych, muszę w końcu je nabyć i coś ugotować:)
ciągle się zbieram do wypróbowania Twoich przepisów, ale nie mogę się zdecydować, który wybrać, może jakieś proste ciasto albo właśnie coś na śniadanie 🙂
Wygląda wspaniale, musi być pyszne! Kasia
To danie wygląda tak smacznie, że na pewno kiedyś odtworzymy przepis w naszej kuchni.
Ricottę uwielbiam, a przepiorcze jaja są mi jeszcze obce, muszę sprobować! 🙂
Bardzo lubie takie cieple sniadania, niestety zbyt często brakuje mi na nie czasu. Moze w weekendy? Pozdrawiam!
Na weekend to śniadanie idealne
Ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam ani ricotty, ani tym bardziej jaj przepiórczych, więc dla mnie jest to coś nowego.
Bardzo polecam spróbować 🙂
Akurat w zeszłym tygodniu nazbierałam całą torbę czisnku niedźwiedziego. Jaj przepiórczych wcdomu nie mam, ale wezmę zwykłe kurze.
Super danie: smaczne i szybkie w przygotowaniu 🙂 W moje kubki smakowe trafia w 100%
Z przyjemnością skuszę się na taką wersję śniadania, tym bardziej, że zawsze można ją lekko zmodyfikować.
Pewnie, że można 🙂
Cudowny pomysł 🙂 ricotta jest przepyszna <3 Pozdrawiam
Dziękuję i również pozdrawiam
Danie ciekawe, nigdy go nie przyrządzałam, chyba muszę w najbliższych dniach wziąć się za niego.
Przepis zapisuję, ale wykonam go niestety w przyszłym roku. Na targówku udało mi się kupić sadzonki czosnku, zapach i mały kęs liścia stwierdziły, że to cos dla mnie 😀
Takie śniadanie możesz przygotować również w wersji ze szpinakiem 🙂
Aż chce się powiedzieć: śniadanie luksusowe. Zapewne smakuje wybornie. Z przyjemnością bym skosztowała. 🙂
Ostatnio z mężem coraz częściej pozwalamy sobie na takie dłuższe i spokojniejsze śniadania, dzieci weszły w dorosłość, mają swoje sprawy, a my dopieszczamy się kulinarnie, szykujemy siły na syndrom pustego gniazda. 🙂
Mniam, wygląda przepysznie. Ricottę w domu mam, tylko pytanie skąd wziąć jaja przepiórcze?
Możesz zastąpić również kurzym jajkiem
Koniecznie muszę wypróbować. Wygląda bardzo apetycznie i domyślam się, że również tak smakuje 🙂
Ja się zakochałam w tym śniadaniu 🙂
I nie dziwię się, zaspakaja głód, pragnienie smaku i estetyczne doznania. 🙂
Ta ricotta wygląda tak ekstra, że z chęcią schrupię ją na śniadanie.
Rzadko jadam ciepłe śniadania, ale to wygląda tak pysznie, że na pewno wypróbuję.
Czasem brakuje mi smaku jajek
Już nie pamiętam, kiedy jajka przepiórcze jadłam, kiedyś tak często, dziś rzadko, chętnie do nich wrócę. 🙂
Jak najbardziej łapię się na taką niekonwencjonalną propozycje śniadania, coś dla mnie. 🙂
Świetnie. bardzo polecam, bo jest pyszna 🙂
Świetny pomysł! Szkoda tylko, że nie mam dostępu do przepiórczych jaj. Ale może dodam jajo od zielononóżki?
Zwykłe, kurza jajko też się nada 🙂