Jesień to wyjątkowo piękna pora roku, pełna kolorów. Zachwyca złocistymi promieniami słońca, które odbijają się od majestatycznie opadających liści i rumianych jabłek w sadzie. Jest coraz chłodniej, więc to idealna okazja na osłodzenie sobie długich, jesiennych wieczorów pysznym deserem. Zapraszam Was na jakże prosty w przygotowaniu, pyszny i zdrowy deser. W roli głównej - pachnące jabłka, skąpane w jesiennym słońcu! I od razu pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej...
Porcje: 3
Składniki
- 3 jabłka
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki syropu klonowego
Kruszonka
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru
- 75 g mąki pszennej
- ⅓ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
- cukier brązowy
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie myjemy i odcinamy wierzch. Wydrążamy gniazda nasienne uważając, aby nie przebić jabłek na wylot. Do środka każdego jabłka dodajemy po łyżce posiekanych orzechów, syropu klonowego i rodzynek.
Kruszonka
- Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, aby powstała kruszonka.
- Wierzch jabłek posypujemy obficie kruszonką i brązowym cukrem. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy prze 30 minut.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- do pieczenia najlepiej wybrać jabłka średniej wielkości
- czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i odmiany użytych jabłek
Jabłka pieczone często robię,do środka daję rodzynki zmieszane z marcepanem i amaretto,a na wierzchu daję całe płatki to migdałów.
Pieczone jabłka to smak dzieciństwa, uwielbiam, a podawane z kruszonka smakują jeszcze lepiej 😋😊
Smaczna, aromatyczna klasyka! Mniam.
Smak, który natychmiast przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. 🙂
Lofciam jabłka i z chęcią skorzystam z przepisu 🙂
Mniamm…wspomnienia sentymentalne z dzieciństwa. Ale bez orzechów… Miód, cynamon i rodzynki.
Super przepis. Takie jabłka to idealny smak na jesienny, wieczorny podwieczorek. Już sobie wyobrażam przecudowny zapach cynamonu.
Nie mialqm okazji przygotowac pieczonych jablek,ale moze w koncu sie skusze 🙂
Uwielbiam pieczone jabłka – to mój smak dzieciństwa. Babcia takie robiła, właśnie jesienią, to była magia 🙂
Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy mama robiła takie jabłuszka w kuchni grudziądzkiej ?
Wyglądają naprawdę kusząco. I przepis też nie jest skomplikowany. ?
Pycha ❤ Idealny przepis na jesienne, chłodne wieczory
Biorę przepism nie ma nic lepszego niż zapach pieczonych jabłek jesianią.
Jabłka z cynamonem na ciepło – pychota! 🙂 A przepis faktycznie prosty 🙂
Ale mi uruchomiłam wspomniana, moja babcia takie robiła ?
Ja jakoś nigdy nie przepadałam za pieczonymi jabłkami, ale to połączenie brzmi kusząco!
Ale pyszności zrobiłaś, jadłabym
jesień pachnąca szarlotką jest najpyszniejsza 🙂 a do Twoich pieczonych jabłek jeszcze tylko kulka lodów waniliowych i będzie deser idealny 🙂
Ohhh uwielbiam takie pyszne rzeczy!
Uwielbiam kruszonkę na wszystkim, a jabłko wygląda przepysznie 🙂
To musi być pyszne.
Ooo pamiętam ten smak z dzieciństwa. Dzięki za ten przepis 🙂
Prosty i pyszny zdrowy deser przygotuje meżowi dzięki
Musze zrobić meżowi kocha jabłka. Zdrowy i smaczny deser mniam.
Wow! Wygląda przecudnie! Uwielbiam pieczone jabłka. Musze koniecznie wypróbowac przepis 😉
Super!! Zrobię dziś dzieciakom na kolacje! Szybkie u fajne 🙂
Mniam, jak dla mnie wygląda smakowicie!
Muszę wypróbować, hmmm może jutro przygotuję takie pyszności 🙂
Hmmm może warto spróbować. Brzmi dobrze ciekawa jestem jak smakuje.
Nigdy nie robiłam nic podobnego, a brzmi ciekawie!
Uwielbiam zapach pieczonego jabłka z cynamonem, ale wciąż nie moge sie przekonać do owoców na ciepło ?
Nie każdy lubi, ale warto się przekonać 🙂 Pozdrawiam
smakowita klasyka, a ja w sumie nigdy ich nie robiłam. inspirujesz do podjęcia próby!