Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Obiady, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 lutego, 2019

Pieczone kotlety mielone z indyka

Wędrówki po kuchni
Kotlety mielone to jedno z klasycznych i bardzo popularnych potraw kuchni polskiej. Niestety nie należą one do lekkich dań. Smażone na smalcu zawierają sporo tłuszczu, więc nie każdy może sobie pozwolić na taką dawkę kalorii. Jeśli więc poszukujesz lżejszej wersji tego dania, zapraszam na pyszne kotlety z indyka. Pachnące świeżym koperkiem i czosnkiem. Takie kotleciki sprawdzą się nie tylko na obiad. Świetnie smakują również na zimno, dlatego wystarczy porcja świeżych warzyw i lunch do pracy gotowy!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Danie polecane dla osób na diecie ketogenicznej https://ptbo.edu.pl/dieta-ketogeniczna/

Składniki

  • 400 g filetu z indyka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 czerstwa bułka *
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • masło

Przygotowanie

  • Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy.
  • Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.

Odnośniki

  • * można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi

Uwagi dodatkowe

  • kotlety można również usmażyć na naturalnym oleju rzepakowym
  • kotlety najlepiej smakują zaraz po upieczeniu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.7 64 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Drób

Nawigacja wpisu

Tort czekoladowo – pomarańczowy
Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Podobne wpisy

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Paella z chorizo i kurczakiem
Dania jednogarnkowe, Dania z ryżem, Drób, Kuchnia hiszpańska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 lipca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Paella z chorizo i kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Zuzanna
Zuzanna
3 lata temu

5 stars
Wyśmienite!

0
Odpowiedz
Dagmara
Dagmara
4 lata temu

U mnie w domu niestety nie każdemu smakuje indyk, ale od czasu do czasu dla samej siebie robię te kotlety. Bardzo smaczne są 🙂

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Dagmara

U mnie na szczęście wszyscy lubią, pozdrawiam

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Dawno nie robiłam mielonych, zaraz wyciągam mięso z zamrażalki i zrobię 🙂 Tym bardziej, że ja akurat mielone lubię 🙂

0
Odpowiedz
Nika
Nika
5 lata temu

Witam, mam pytanie co do bułki tartej- jest ona zaznaczona w składnikach dodatkowych, ale w przepisie nie jest wypisane do czego ją użyć i kiedy?
Piec z termoobiegiem góra+ dół? Bo w moim piekarniku termoobieg jest tylko w takiej konfiguracji oraz grill z termoobiegiem.
Próbowałam już kilka przepisów na kotlety pieczone i muszę przyznać że żaden mi jeszcze nie wyszedł- albo za bardzo spalone, albo mokre w środku, choć ściśle trzymam się przepisu. Kucharką dobrą nie jestem, ale zrobię wypasioną Lasagne, bułki, ale mielonych nie jestem w stanie, nie wiem dlaczego :/

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Nika

Bułka tarta jest do obtoczenia kotletów. Jeśli chodzi o pieczenie, to ja nigdy nie trzymam się bardzo tego, co jest podane w przepisie, bowiem każdy piekarnik piecze inaczej. Spróbuj piec góra-dół, ale obserwuj je podczas pieczenia. Jeśli zauważysz, że zbyt szybko się rumienią, to przykryj z wierzchu papierem do pieczenia. Jeśli piekarnik bardzo Ci podpieka, to piecz z termoobiegiem, ale tylko dół. Ostatnie 5 minut przestaw na góra-dół, aby się lekko zrumieniły. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Takiej wersji mielonych jeszcze nie próbowałem może warto zaryzykować 😉

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
5 lata temu

5 stars
Nigdy nie byłam przekonana do kotletów mielonych, ale muszę przyznać, że Twój przepis sprawił, że mocno się z nimi polubiłam. Bardzo przyjemny, łatwy przepis… a jaki pyszny. Nawet, mój mąż – największy krytyk kulinarny, był zachwycony. To najlepsza rekomendacja dla tego przepisu. Dziękuję!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ewa

Bardzo dziękuję i cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
6 lata temu

Już słowo pieczone mnie zachęca. Od kiedy mamy dziecko i nie chce nam się gotować kilku obiadów, praktycznie w ogóle nie smażymy tylko gotujemy albo pieczemy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Roksana www.kopanina.pl

Tak jest nawet zdrowiej 🙂

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
6 lata temu

Uwielbiam mielonego z buraczkami.

0
Odpowiedz
Michał J
Michał J
6 lata temu

Zajadałem się już różnymi wersjami mielonych, ale pieczonych to jeszcze nie jadłem 😉 muszę koniecznie spróbować 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Michał J

Polecam, są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Etteb
Etteb
6 lata temu

Uwielbiam buraczki.
Od jakiegos czasu hubby ma „smaka” na mielone 😉 , nielubie wyrabiac masy na kotlety , nie lubie miesa i tego smazenia … aleee wyprobuje Twoje wersje 🙂 i z kasza bulgur 🙂
Dziekuje.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Etteb

Z kaszą – świetny pomysł ! 🙂

0
Odpowiedz
Michał J
Michał J
6 lata temu

To jedno z tych dań, którym nie oprze się nikt 🙂 Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej a po wszystkim zostaje takie „gdzie dokładka?” 😉 uwielbiam robić kotlety chociaż jeszcze nigdy ich nie piekłem

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Michał J

Dziękuję, warto spróbować wersji pieczonej 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Staram się nie jeść wieprzowiny , więc ta wersja kotletów z indyka mnie zainteresowała,
przy okazji wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
6 lata temu

Nigdy nie jadłam takich mielonych, ale mięso z indyka w każdej wersji to pychota 😀

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

mm pychotka! 🙂

0
Odpowiedz
Rozmyślania Yasminelli
Rozmyślania Yasminelli
6 lata temu

Pomysł jest bardzo fajny, choć osobiście nie przepadam za kotletami mielonymi, kto wie może moim panom by podpasowała taka alternatywa.

0
Odpowiedz
Latynosi Pod Lupą
Latynosi Pod Lupą
6 lata temu

Ale fajny pomysł! Nigdy jakoś nie pomyślałam, żeby takie kotleciki upiec, dlatego rzadko robiłam, żeby uniknąć jedzenia smażonych rzeczy, bo niestety zjadamy tego mnóstwo. Dzięki za taką alternatywę, na pewno spróbuję! Czy z kurczaka można zrobić w ten sam sposób? Jestem uczulona na mięso z indyka niestety.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Latynosi Pod Lupą

Z kurczaka jak najbardziej 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco Voyager
Edi i Marco Voyager
6 lata temu

Z indyka kotletów mielonych nie jadłam jeszcze.
Mieszane już tak, ale z filetem z kurczaka – mama czasem tak robi.
A do zwykłych mielonych czasem dodajemy grzybki 😀 – też smaczne.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Nie pamiętam kiedy jadłam indyka

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
6 lata temu

Niestety nie przepadam za indykiem, więc się nie skuszę 🙁

0
Odpowiedz
Karola
Karola
6 lata temu

Nigdy nie jadłam, kotletów w ten sposób robionych. Już wiem co dzisiaj na obiad przygotuję 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
6 lata temu

I kolejny pomysł na obiad można dopisać do jadłospisu 🙂 Świetne

0
Odpowiedz
ada
ada
6 lata temu

Pewnie pyszniutkie 🙂

0
Odpowiedz
Eliza
Eliza
6 lata temu

Muszę przyznać, ze te kotlety wyglądają przepysznie. Co do samego dania, to też uważam że te najprostsze przepisy są właśnie najlepsze.

0
Odpowiedz
Urszula Oliwek
Urszula Oliwek
6 lata temu

Bardzo fajna propozycja. Również staram się piec niż smażyć klasyczne kotlety. Twoje danie wygląda obłędnie i chętnie wypróbuję 🙂 Szczególnie, że najczęściej wykorzystuję własnie na obiad mięso indycze.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Urszula Oliwek

Polecam, wyszło pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
6 lata temu

I taki obiadek się marzy ? nic skomplikowanego, a robi mega wrażenie na podniebieniu ❤️

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz