• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 lutego, 2019

Pieczone kotlety mielone z indyka

Wędrówki po kuchni
Kotlety mielone to jedno z klasycznych i bardzo popularnych potraw kuchni polskiej. Niestety nie należą one do lekkich dań. Smażone na smalcu zawierają sporo tłuszczu, więc nie każdy może sobie pozwolić na taką dawkę kalorii. Jeśli więc poszukujesz lżejszej wersji tego dania, zapraszam na pyszne kotlety z indyka. Pachnące świeżym koperkiem i czosnkiem. Takie kotleciki sprawdzą się nie tylko na obiad. Świetnie smakują również na zimno, dlatego wystarczy porcja świeżych warzyw i lunch do pracy gotowy!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Danie polecane dla osób na diecie ketogenicznej https://dietetyk.edu.pl/dieta-ketogeniczna/ (poradnik dla początkujących, co jeść na diecie keto)

    Składniki

    • 400 g filetu z indyka
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • 1 czerstwa bułka *
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 1 średnia cebula
    • 1 jajko
    • pieprz biały
    • sól

    Dodatkowo

    • 1 szklanka mleka
    • ½ szklanki bułki tartej
    • masło

    Przygotowanie

    • Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy.
    • Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła.
    • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.

    Odnośniki

    • * można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi

    Uwagi dodatkowe

    • kotlety można również usmażyć na naturalnym oleju rzepakowym
    • kotlety najlepiej smakują zaraz po upieczeniu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.6 10 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Drób

    Zobacz wpisy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

    Tort Rafaello

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    31 komentarzy
    Newest
    Oldest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Marta
    Marta
    9 miesięcy temu

    Dawno nie robiłam mielonych, zaraz wyciągam mięso z zamrażalki i zrobię 🙂 Tym bardziej, że ja akurat mielone lubię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Nika
    Nika
    9 miesięcy temu

    Witam, mam pytanie co do bułki tartej- jest ona zaznaczona w składnikach dodatkowych, ale w przepisie nie jest wypisane do czego ją użyć i kiedy?
    Piec z termoobiegiem góra+ dół? Bo w moim piekarniku termoobieg jest tylko w takiej konfiguracji oraz grill z termoobiegiem.
    Próbowałam już kilka przepisów na kotlety pieczone i muszę przyznać że żaden mi jeszcze nie wyszedł- albo za bardzo spalone, albo mokre w środku, choć ściśle trzymam się przepisu. Kucharką dobrą nie jestem, ale zrobię wypasioną Lasagne, bułki, ale mielonych nie jestem w stanie, nie wiem dlaczego :/

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 miesięcy temu
    Reply to  Nika

    Bułka tarta jest do obtoczenia kotletów. Jeśli chodzi o pieczenie, to ja nigdy nie trzymam się bardzo tego, co jest podane w przepisie, bowiem każdy piekarnik piecze inaczej. Spróbuj piec góra-dół, ale obserwuj je podczas pieczenia. Jeśli zauważysz, że zbyt szybko się rumienią, to przykryj z wierzchu papierem do pieczenia. Jeśli piekarnik bardzo Ci podpieka, to piecz z termoobiegiem, ale tylko dół. Ostatnie 5 minut przestaw na góra-dół, aby się lekko zrumieniły. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    9 miesięcy temu

    Takiej wersji mielonych jeszcze nie próbowałem może warto zaryzykować 😉

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    11 miesięcy temu

    5 stars
    Nigdy nie byłam przekonana do kotletów mielonych, ale muszę przyznać, że Twój przepis sprawił, że mocno się z nimi polubiłam. Bardzo przyjemny, łatwy przepis… a jaki pyszny. Nawet, mój mąż – największy krytyk kulinarny, był zachwycony. To najlepsza rekomendacja dla tego przepisu. Dziękuję!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  Ewa

    Bardzo dziękuję i cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    0
    Odpowiedz
    Roksana www.kopanina.pl
    Roksana www.kopanina.pl
    1 rok temu

    Już słowo pieczone mnie zachęca. Od kiedy mamy dziecko i nie chce nam się gotować kilku obiadów, praktycznie w ogóle nie smażymy tylko gotujemy albo pieczemy.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Roksana www.kopanina.pl

    Tak jest nawet zdrowiej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    1 rok temu

    Uwielbiam mielonego z buraczkami.

    0
    Odpowiedz
    Michał J
    Michał J
    1 rok temu

    Zajadałem się już różnymi wersjami mielonych, ale pieczonych to jeszcze nie jadłem 😉 muszę koniecznie spróbować 😀

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Michał J

    Polecam, są pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Etteb
    Etteb
    1 rok temu

    Uwielbiam buraczki.
    Od jakiegos czasu hubby ma “smaka” na mielone 😉 , nielubie wyrabiac masy na kotlety , nie lubie miesa i tego smazenia … aleee wyprobuje Twoje wersje 🙂 i z kasza bulgur 🙂
    Dziekuje.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Etteb

    Z kaszą – świetny pomysł ! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Michał J
    Michał J
    1 rok temu

    To jedno z tych dań, którym nie oprze się nikt 🙂 Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej a po wszystkim zostaje takie “gdzie dokładka?” 😉 uwielbiam robić kotlety chociaż jeszcze nigdy ich nie piekłem

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Michał J

    Dziękuję, warto spróbować wersji pieczonej 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    1 rok temu

    Staram się nie jeść wieprzowiny , więc ta wersja kotletów z indyka mnie zainteresowała,
    przy okazji wypróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    1 rok temu

    Nigdy nie jadłam takich mielonych, ale mięso z indyka w każdej wersji to pychota 😀

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    mm pychotka! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Rozmyślania Yasminelli
    Rozmyślania Yasminelli
    1 rok temu

    Pomysł jest bardzo fajny, choć osobiście nie przepadam za kotletami mielonymi, kto wie może moim panom by podpasowała taka alternatywa.

    0
    Odpowiedz
    Latynosi Pod Lupą
    Latynosi Pod Lupą
    1 rok temu

    Ale fajny pomysł! Nigdy jakoś nie pomyślałam, żeby takie kotleciki upiec, dlatego rzadko robiłam, żeby uniknąć jedzenia smażonych rzeczy, bo niestety zjadamy tego mnóstwo. Dzięki za taką alternatywę, na pewno spróbuję! Czy z kurczaka można zrobić w ten sam sposób? Jestem uczulona na mięso z indyka niestety.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Latynosi Pod Lupą

    Z kurczaka jak najbardziej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco Voyager
    Edi i Marco Voyager
    1 rok temu

    Z indyka kotletów mielonych nie jadłam jeszcze.
    Mieszane już tak, ale z filetem z kurczaka – mama czasem tak robi.
    A do zwykłych mielonych czasem dodajemy grzybki 😀 – też smaczne.

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    1 rok temu

    Nie pamiętam kiedy jadłam indyka

    0
    Odpowiedz
    Toukie
    Toukie
    1 rok temu

    Niestety nie przepadam za indykiem, więc się nie skuszę 🙁

    0
    Odpowiedz
    Karola
    Karola
    1 rok temu

    Nigdy nie jadłam, kotletów w ten sposób robionych. Już wiem co dzisiaj na obiad przygotuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    1 rok temu

    I kolejny pomysł na obiad można dopisać do jadłospisu 🙂 Świetne

    0
    Odpowiedz
    ada
    ada
    1 rok temu

    Pewnie pyszniutkie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Eliza
    Eliza
    1 rok temu

    Muszę przyznać, ze te kotlety wyglądają przepysznie. Co do samego dania, to też uważam że te najprostsze przepisy są właśnie najlepsze.

    0
    Odpowiedz
    Urszula Oliwek
    Urszula Oliwek
    1 rok temu

    Bardzo fajna propozycja. Również staram się piec niż smażyć klasyczne kotlety. Twoje danie wygląda obłędnie i chętnie wypróbuję 🙂 Szczególnie, że najczęściej wykorzystuję własnie na obiad mięso indycze.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Urszula Oliwek

    Polecam, wyszło pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia R
    Sylwia R
    1 rok temu

    I taki obiadek się marzy ? nic skomplikowanego, a robi mega wrażenie na podniebieniu ❤️

    0
    Odpowiedz

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
    Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
    Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
    Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Tagi

    • Babki
    • Boże Narodzenie
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Rabarbar
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Archiwum

    • LIFESTYLE
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    wpDiscuz
    31
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply