Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  4 lutego, 2018

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Wędrówki po kuchni
Dziś na przystawkę proponuję pieczone pierogi drożdżowe z ciekawym farszem, który z pewnością zaskoczy Waszych gości. Karmelizowana cebula, żurawina i kaczka to niebywałe połączenie, choć do końca nie byłam pewna, czy moja wyobraźnia nie przerysowała tych smaków. Pierożki smakują na prawdę wyśmienicie, można je serwować zupełnie tak jak paszteciki, bowiem świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnym dodatkiem, który z pewnością uzupełni tę przystawkę będzie sos żurawinowy i lampka wytrawnego wina.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 30
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto

  • 420 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 130 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

  • 350 g gotowanego mięsa z kaczki
  • 400 g czerwonej cebuli
  • 180 ml wina czerwonego wina wytrawnego *
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki czarnego sezamu

Przygotowanie

    Ciasto

    • Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy niewielkie wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy ze sobą składniki na środku i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mleko razem z masłem podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka, przestudzone mleko z masłem i sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Farsz

    • W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i szklimy na małym ogniu. Do cebuli dodajemy wino, żurawinę, płatki chili i cukier. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż cebula ładnie się skarmelizuje, a płyn odparuje. Trwa to około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do cebuli mięso z kaczki, które wcześniej rwiemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy do smaku octem balsamicznym, pieprzem i solą. Mieszamy i dusimy jeszcze razem około 5 minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
    • Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki (jak na pierogi). Każdy krążek lekko rozciągamy i nakładamy spora porcję farszu. Dokładnie sklejamy pierożki i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 10 minut. Pierogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 20 minut.

    Odnośniki

    • * użyłam wina Cabernet Sauvignon
    • Do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

     

    4 3 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami
    Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    15 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Zaskoczyłaś mnie taką propozycją smakową, stwierdzam, że musi być pyszne, chętnie zdecyduję się na przygotowanie pierogów w wersji pieczonej, i do tego z kaczką. Moja rodzinka powinna być zachwycona. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 lata temu

    Pierogi to lubimy. Robię podobny farsz, ale w klasycznym cienkim cieście. Smacznego.

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    4 lata temu

    5 stars
    ale to musi nieziemsko smakować, jak dla mnie idealne połączenie smaków

    0
    Odpowiedz
    Kasia Kowalska
    Kasia Kowalska
    5 lata temu

    Super to wygląda. Kaczkę bym zamieniła na inne mięso i myślę, że nawet dzieciaki by chętnie jadły. Muszę spróbować 🙂 Dzięki za inspirację.

    0
    Odpowiedz
    biancagoodmood
    biancagoodmood
    7 lata temu

    wow, to trudne danie, ale wygląda pysznie

    0
    Odpowiedz
    Klaudia | thebusyedit.pl
    Klaudia | thebusyedit.pl
    7 lata temu

    Jadłam ostatnio pieczone pierogi pierwszy raz, zrobione przez męża i były takie pyszne! W zyciu bym nie pomyślała, żeby piec pierogi 😀

    0
    Odpowiedz
    Asia
    Asia
    7 lata temu

    Świetny przepis i apetyczne zdjęcia! Chętnie bym sama przyrządziła, ale w tych czasach dostęp do dobrego kaczego mięsa, nie jest wcale taki prosty – czy polecisz jakieś sprawdzone źródła?!. Sklepowe mięso, trochę strach kupować, bo większość nafaszerowana jest antybiotykami, a ponieważ uczę chemii na politechnice, to świadomie staram się unikać chemii w jedzeniu.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Asia

    Dziękuję za miłe słowa. Niestety w sprawie mięsa kaczki nie doradzę, gdyż nie mieszkam w PL. Ja myślę, że najlepiej to byłoby poszukać u lokalnych farmerów 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magdalena magdaiadas.blogspot.com
    Magdalena magdaiadas.blogspot.com
    7 lata temu

    Nie no ja tu chyba przestanę zaglądać!!! (hihi :-D) Naczytam się, obejrzę piękne zdjęcia i ślinka cieknie! Oj to tortura – siedzę w pracy i już nie mogę się doczekać, żeby samemu przygotować takie cudeńka.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Magdalena magdaiadas.blogspot.com

    Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Minimalistic Girl
    Minimalistic Girl
    7 lata temu

    Ale pychotka. Palce lizać! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    7 lata temu

    Na pewno pyszne, ale nie przepadam za kaczką.

    0
    Odpowiedz
    hankasaqib
    hankasaqib
    7 lata temu

    Brzmi smakowicie. A jaki zamiennik dla kaczki proponowałabyś dla wegetarian?

    0
    Odpowiedz
    Elf Naczi
    Elf Naczi
    7 lata temu

    Nigdy nie przygotowywałam takich pieczonych pierożków, które mogą też robić za paszteciki. To połączenie wydaje mi się ciekawe – bardzo lubię mięsny farsz i karmelizowaną cebulę, nie wiem jak byłoby z żurawiną, ale zawsze można zmodyfikować przepis i zamienić ją na coś innego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga - Rodzina ze Szczecina
    Olga - Rodzina ze Szczecina
    7 lata temu

    Ale bym je zjadła. Muszę iść obiad odgrzać bo mi język do tylka ucieknie.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    15
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz