Wyjątkowo prosty i szybki przepis na pyszną i zdrową rybę! Bohaterem dzisiejszego dania jest dorsz - jeden z moich ulubionych gatunków ryb. Mięso dorsza samo w sobie jest wyjątkowe i pełne smaku dlatego staram się je przygotowywać z minimalną ilością dodatków. Potrawa łączy w sobie delikatne i soczyste mięso dorsza oraz chrupiącą, aromatyczną parmezanową pierzynkę, która wyjątkowo przyjemnie komponuje się z rybą. Nakład pracy minimalny, a efekt końcowy przepyszny!
Porcje: 2
Składniki
- 4 filety dorsza *
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Panierka parmezanowa
- 60g tartego parmezanu
- 2 łyżki panko **
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ⅓ łyżeczki pieprzu białego
- sól
Przygotowanie
Panierka parmezanowa
- W misce łączymy parmezan i panko. Dodajemy paprykę, posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz sól. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się.
- Filety dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby dokładnie smarujemy oliwą oliwek i obtaczamy w panierce, dociskając rybę tak, aby panierka dokładnie pokryła całą rybę. Tak przygotowane kawałki ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy przez 10-12 minut.
- Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami.Smacznego!
Odnośniki
- * polecam świeże filety dorsza, gdyż mrożona ryba ma sporo wody i możemy nie uzyskać tak chrupiącej panierki** można zastąpić bułką tartą
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Zjadłabym….to jest pyszne połączenie.
Bardzo polecam 🙂
Bardzo lubię ryby panierowane, ale dorsza chyba jeszcze nie próbowałam, dziękuję za przepis
Polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam ryby w każdej postaci, takiego dorsza również bardzo chętnie bym zjadła 😉
Jak najbardziej polecam 🙂
Ten przepis na dorsza w parmezanie brzmi obłędnie! Na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie. Dzięki za podzielenie się smacznym pomysłem!
A proszę. Daj znać jak smakował 🙂
Moja ulubiona rybka. Dziękuję za przepis, spróbuję swoich sił w kuchni, ale zrobię go bez panierki.
Ja stanowczo za mało jem ryb, muszę koniecznie w ten sposób przygotować twoją propozycję.
Mam nadzieję, że posmakuje Ci ta propozycja 🙂
Taka ryba na pewno zasmakuje mojemu mężowi
Taki obiad to mój ideał, aż się głodna zrobilam
🙂
Bardzo lubię różnego rodzaju ryby, a takiej jeszcze nie jadłam.
Tym bardziej polecam spróować
Nie jestem miłośniczką ryb, ale przepis poślę dalej.
Pyszności. Smażę ryby w takiej panierce i najbardziej lubimy. A ryba tylko świeża.
O tak! Świeża najlepsza 🙂
Bardzo prosto wygląda ten przepis, do zrobienia jak tylko kupię rybkę, a dawno nie było…
Prosty przepis, a zapewniam, że pyszny
Rzadko przygotowuję ryby na obiad, ale ostatnio postanowiłam, że to zmienię. 🙂 Także, ten przepis na pewno się przyda!
Fajnie, warto jeść częściej ryby 🙂
Bardzo lubię dorsza. I chętnie wypróbuję Twój sposób podania tej rybki.
Cieszę się 🙂
Nie jestem jakąś wielką fanką dań rybnych, ale takiego dorsza chętnie bym zjadła. Wygląda bardzo apetycznie.
Bardzo dziękuję
Ostatnio mam smaka na ryby, dorsza też bardzo lubię. Jednak połączenie ryby z serem jakoś mi nie pasuje w ogóle, bez tego składnika chętnie bym zjadła:)
Warto spróbować, smakuje fantastycznie
Warto regularnie sięgać po ryby i wprowadzać je do swojej diety. Ryby to skarbnica wartości odżywczych. Są doskonałym źródłem białka o wysokiej jakości, a także kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają nasz organizm. Na pewno skorzystam z tego świetnego przepisu.
Zgadzam się z Tobą, ryby są pyszne i zdrowe 🙂
Faktycznie, przepis wygląda na prosty, podsunę go do sprawdzenia. 😉
Skąd wiedziałaś, że ryba za mną chodzi 😁
Czary mary! 🙂
Muszę wypróbować tę panierkę. do tej pory używam panko
Polecam
Lubię ryby, więc na pewno wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji.
Fantastycznie 🙂
Z takiej panierki jeszcze nie korzystałam, na pewno ją niebawem przygotuję.
Polecam, jest pyszna 🙂