Wyjątkowo prosty i szybki przepis na pyszną i zdrową rybę! Bohaterem dzisiejszego dania jest dorsz - jeden z moich ulubionych gatunków ryb. Mięso dorsza samo w sobie jest wyjątkowe i pełne smaku dlatego staram się je przygotowywać z minimalną ilością dodatków. Potrawa łączy w sobie delikatne i soczyste mięso dorsza oraz chrupiącą, aromatyczną parmezanową pierzynkę, która wyjątkowo przyjemnie komponuje się z rybą. Nakład pracy minimalny, a efekt końcowy przepyszny!
Porcje: 2
Składniki
- 4 filety dorsza *
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Panierka parmezanowa
- 60g tartego parmezanu
- 2 łyżki panko **
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ⅓ łyżeczki pieprzu białego
- sól
Przygotowanie
Panierka parmezanowa
- W misce łączymy parmezan i panko. Dodajemy paprykę, posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz sól. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się.
- Filety dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby dokładnie smarujemy oliwą oliwek i obtaczamy w panierce, dociskając rybę tak, aby panierka dokładnie pokryła całą rybę. Tak przygotowane kawałki ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy przez 10-12 minut.
- Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami.Smacznego!
Odnośniki
- * polecam świeże filety dorsza, gdyż mrożona ryba ma sporo wody i możemy nie uzyskać tak chrupiącej panierki** można zastąpić bułką tartą
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo lubię ryby panierowane, ale dorsza chyba jeszcze nie próbowałam, dziękuję za przepis
Uwielbiam ryby w każdej postaci, takiego dorsza również bardzo chętnie bym zjadła 😉
Ten przepis na dorsza w parmezanie brzmi obłędnie! Na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie. Dzięki za podzielenie się smacznym pomysłem!
Moja ulubiona rybka. Dziękuję za przepis, spróbuję swoich sił w kuchni, ale zrobię go bez panierki.
Ja stanowczo za mało jem ryb, muszę koniecznie w ten sposób przygotować twoją propozycję.
Mam nadzieję, że posmakuje Ci ta propozycja 🙂
Taka ryba na pewno zasmakuje mojemu mężowi
Taki obiad to mój ideał, aż się głodna zrobilam
Bardzo lubię różnego rodzaju ryby, a takiej jeszcze nie jadłam.
Tym bardziej polecam spróować
Nie jestem miłośniczką ryb, ale przepis poślę dalej.
Pyszności. Smażę ryby w takiej panierce i najbardziej lubimy. A ryba tylko świeża.
O tak! Świeża najlepsza 🙂
Bardzo prosto wygląda ten przepis, do zrobienia jak tylko kupię rybkę, a dawno nie było…
Prosty przepis, a zapewniam, że pyszny
Rzadko przygotowuję ryby na obiad, ale ostatnio postanowiłam, że to zmienię. 🙂 Także, ten przepis na pewno się przyda!
Fajnie, warto jeść częściej ryby 🙂
Bardzo lubię dorsza. I chętnie wypróbuję Twój sposób podania tej rybki.
Nie jestem jakąś wielką fanką dań rybnych, ale takiego dorsza chętnie bym zjadła. Wygląda bardzo apetycznie.
Bardzo dziękuję
Ostatnio mam smaka na ryby, dorsza też bardzo lubię. Jednak połączenie ryby z serem jakoś mi nie pasuje w ogóle, bez tego składnika chętnie bym zjadła:)
Warto spróbować, smakuje fantastycznie
Warto regularnie sięgać po ryby i wprowadzać je do swojej diety. Ryby to skarbnica wartości odżywczych. Są doskonałym źródłem białka o wysokiej jakości, a także kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają nasz organizm. Na pewno skorzystam z tego świetnego przepisu.
Zgadzam się z Tobą, ryby są pyszne i zdrowe 🙂
Faktycznie, przepis wygląda na prosty, podsunę go do sprawdzenia. 😉
Skąd wiedziałaś, że ryba za mną chodzi 😁
Muszę wypróbować tę panierkę. do tej pory używam panko
Lubię ryby, więc na pewno wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji.
Fantastycznie 🙂
Z takiej panierki jeszcze nie korzystałam, na pewno ją niebawem przygotuję.
Polecam, jest pyszna 🙂