Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Zdrowo i Fit  /  28 października, 2023

Pieczony dorsz w parmezanie

Wędrówki po kuchni
Wyjątkowo prosty i szybki przepis na pyszną i zdrową rybę! Bohaterem dzisiejszego dania jest dorsz - jeden z moich ulubionych gatunków ryb. Mięso dorsza samo w sobie jest wyjątkowe i pełne smaku dlatego staram się je przygotowywać z minimalną ilością dodatków. Potrawa łączy w sobie delikatne i soczyste mięso dorsza oraz chrupiącą, aromatyczną parmezanową pierzynkę, która wyjątkowo przyjemnie komponuje się z rybą. Nakład pracy minimalny, a efekt końcowy przepyszny!
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie12 min., min.
Czas całkowity17 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 4 filety dorsza *
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Panierka parmezanowa

  • 60g tartego parmezanu
  • 2 łyżki panko **
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego
  • sól

Przygotowanie

    Panierka parmezanowa

    • W misce łączymy parmezan i panko. Dodajemy paprykę, posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz sól. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się.
    • Filety dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby dokładnie smarujemy oliwą oliwek i obtaczamy w panierce, dociskając rybę tak, aby panierka dokładnie pokryła całą rybę. Tak przygotowane kawałki ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy przez 10-12 minut.
    • Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi warzywami.
      Smacznego!

    Odnośniki

    • * polecam świeże filety dorsza, gdyż mrożona ryba ma sporo wody i możemy nie uzyskać tak chrupiącej panierki
      ** można zastąpić bułką tartą

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

     

    5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ryby i owoce morza

    Nawigacja wpisu

    Nalewka z owoców tarniny
    Noodle z kurczakiem teriyaki

    Podobne wpisy

    Pasta z wędzonej makreli
    Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  28 września, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

    Pasta z wędzonej makreli

    Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
    Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

    Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

    Jajka faszerowane łososiem w wersji fit
    Kuchnia polska, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Jajka faszerowane łososiem w wersji fit

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    40 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Lidka
    Lidka
    2 miesiące temu

    Zjadłabym….to jest pyszne połączenie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 miesiące temu
    Odpowiedź do  Lidka

    Bardzo polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    1 rok temu

    Bardzo lubię ryby panierowane, ale dorsza chyba jeszcze nie próbowałam, dziękuję za przepis

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Ania

    Polecam wypróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    zaczytanamarzycielka8
    zaczytanamarzycielka8
    1 rok temu

    Uwielbiam ryby w każdej postaci, takiego dorsza również bardzo chętnie bym zjadła 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

    Jak najbardziej polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    saler
    saler
    1 rok temu

    5 stars
    Ten przepis na dorsza w parmezanie brzmi obłędnie! Na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie. Dzięki za podzielenie się smacznym pomysłem!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  saler

    A proszę. Daj znać jak smakował 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mariusz Kołacz
    Mariusz Kołacz
    1 rok temu

    Moja ulubiona rybka. Dziękuję za przepis, spróbuję swoich sił w kuchni, ale zrobię go bez panierki.

    0
    Odpowiedz
    mangomania
    mangomania
    1 rok temu

    Ja stanowczo za mało jem ryb, muszę koniecznie w ten sposób przygotować twoją propozycję.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  mangomania

    Mam nadzieję, że posmakuje Ci ta propozycja 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    1 rok temu

    Taka ryba na pewno zasmakuje mojemu mężowi

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    1 rok temu

    Taki obiad to mój ideał, aż się głodna zrobilam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Anszpi

    🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu

    Bardzo lubię różnego rodzaju ryby, a takiej jeszcze nie jadłam.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Miye

    Tym bardziej polecam spróować

    0
    Odpowiedz
    P. K.
    P. K.
    1 rok temu

    Nie jestem miłośniczką ryb, ale przepis poślę dalej.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 lata temu

    Pyszności. Smażę ryby w takiej panierce i najbardziej lubimy. A ryba tylko świeża.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    O tak! Świeża najlepsza 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bożenka
    Bożenka
    2 lata temu

    Bardzo prosto wygląda ten przepis, do zrobienia jak tylko kupię rybkę, a dawno nie było…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Bożenka

    Prosty przepis, a zapewniam, że pyszny

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 lata temu

    Rzadko przygotowuję ryby na obiad, ale ostatnio postanowiłam, że to zmienię. 🙂 Także, ten przepis na pewno się przyda!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    Fajnie, warto jeść częściej ryby 🙂

    0
    Odpowiedz
    Żyć nie umierać
    Żyć nie umierać
    2 lata temu

    Bardzo lubię dorsza. I chętnie wypróbuję Twój sposób podania tej rybki.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Żyć nie umierać

    Cieszę się 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    2 lata temu

    5 stars
    Nie jestem jakąś wielką fanką dań rybnych, ale takiego dorsza chętnie bym zjadła. Wygląda bardzo apetycznie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Karolina/Nasze Bąbelkowo

    Bardzo dziękuję

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    2 lata temu

    Ostatnio mam smaka na ryby, dorsza też bardzo lubię. Jednak połączenie ryby z serem jakoś mi nie pasuje w ogóle, bez tego składnika chętnie bym zjadła:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Warto spróbować, smakuje fantastycznie

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    2 lata temu

    Warto regularnie sięgać po ryby i wprowadzać je do swojej diety. Ryby to skarbnica wartości odżywczych. Są doskonałym źródłem białka o wysokiej jakości, a także kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają nasz organizm. Na pewno skorzystam z tego świetnego przepisu.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Justyna

    Zgadzam się z Tobą, ryby są pyszne i zdrowe 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irena
    Irena
    2 lata temu

    Faktycznie, przepis wygląda na prosty, podsunę go do sprawdzenia. 😉

    0
    Odpowiedz
    Alicya
    Alicya
    2 lata temu

    5 stars
    Skąd wiedziałaś, że ryba za mną chodzi 😁

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Alicya

    Czary mary! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    2 lata temu

    Muszę wypróbować tę panierkę. do tej pory używam panko

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Edyta

    Polecam

    0
    Odpowiedz
    Małgosia B
    Małgosia B
    2 lata temu

    Lubię ryby, więc na pewno wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Małgosia B

    Fantastycznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    mangomania
    mangomania
    2 lata temu

    Z takiej panierki jeszcze nie korzystałam, na pewno ją niebawem przygotuję.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  mangomania

    Polecam, jest pyszna 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    40
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz