Grudzień to czas wypełniony magią. Czas pełen tradycji i lokalnych zwyczajów. Pierwszy śnieg, ciepło kominka i ta przytulność. W powietrzu czuć zapach cynamonu, pomarańczy i pierników. I na piernikach się zatrzymajmy! Nie dajmy się wciągnąć w gonitwę za prezentami i świątecznymi zakupami. Nacieszmy się tym magicznym czasem. Upieczmy razem piernik! Mocno wilgotny i mięciutki. Przepełniony grudniowym zapachem korzennych przypraw i słodkiej marchewki. Otulony aksamitną polewą czekoladową i chrupiącymi orzechami. Gwarantuję Wam, że ten grudniowy czasoumilacz, pokochacie od pierwszego kęsa!
Porcje: 18
Składniki
Ciasto
- 320 g mąki pszennej
- 250 ml oleju rzepakowego
- 220 g cukru
- 150 g orzechów włoskich
- 60 g żurawiny suszonej *
- 4 średnie marchewki
- 1 pomarańcza
- 3 jajka L
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 cm imbiru świeżego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy mielonej
- ¼ łyżeczki kardamonu mielonego
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
Dodatkowo
- 3 łyżki posiekanych orzechów
Przygotowanie
Ciasto
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, kurkumę, kardamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy i odstawiamy na bok. Marchew oraz imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy siekamy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Z pomarańczy wyciskamy sok.
- Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Stopniowo, podczas ubijania dodajemy olej. Ucieramy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy marchew z imbirem i lekko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Pod koniec dodajemy mielone orzechy i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Formę keksową o wymiarach 28x8 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa
- Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Polewamy ciasto i dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić rodzynkami
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam eksperymentować w kuchni, a ten przepis na piernik marchewkowy brzmi pysznie! Na pewno wypróbuję go podczas nadchodzących świąt.
Bardzo polecam.
Lubię to ciasto bardzo. Szczególnie smakuje mi jesienią i zimą. Dodaje skórkę pomarańczową.
Takie ciasto sprawdzi się doskonale na każdą okazję. Połączenie piernika i marchewki jest wspaniałe i brzmi pysznie. Lubię i to i to!
O mniam…pysznie to wygląda!
Piernik marchewkowy na pewno polubi każdy. Pysznie go upiekłaś.
Dziś akurat zajadam się domowym piernikiem z żurawiną.
oj chętnie nawet teraz bym sie kawałeczkiem poczęstowała to rooiboska:)
Do herbaty czy kawy idealny 🙂
Piernik marchewkowy, to ciekawa sprawa. Z chęcią wypróbuję ten przepis, jestem ciekawa smaku tego piernika.
Smakuje świetnie, więc warto go zrobić
W tym roku święta spędzamy u teściowej, a ona niestety nigdy nie piecze piernika :/
Rozumiem, szkoda 🙂
Na pewno pyszny. Piekę ciasto marchewkowe i też dodaję do niego przyprawę do piernika.
O tak, grudzień pachnie piernikami, bardzo lubimy ciasto marchewkowe właśnie za jego smak.
Tak, jest wyjątkowe 🙂
Uwielbiam ciasto marchewkowe i piernik, więc takie połączenie napewno musi być pycha
Oj tak, jest mega pyszny!
Myślę że na pewno jest pyszny, lubię ciasto marchewkowe. Mniam
Oj tak, potwierdzam. Wszystkim domownikom bardzo smakował 🙂
Pewnie każdy chciał dokładkę i szybko znika ze stołu ten rarytas:)
Przyznam, że takiego jeszcze nie jadłam 🙂
Tym bardziej polecam
Nie wiem, czy nie robiłam czegoś podobnego. Musi być pyszny.
Twój przepis na piernik marchewkowy jest niczym magiczna podróż przez smaki! Marchew dodaje nie tylko wyjątkowego koloru, ale też delikatnej słodyczy, tworząc harmonijną grę smaków.
Dziękuję 🙂
Tak mnie kusisz swoimi ciastami, że zaryzykuję i to ciasto zrobię, aż w kuchni u mnie pachnie tym piernikiem 🙂
Takie apetyczne zdjęcie, musze koniecznie zrobić.
Daj koniecznie znać jak smakowało 🙂