Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasta, Kuchnia polska, Okazje, Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  6 kwietnia, 2011

Piernik staropolski

Wędrówki po kuchni
Piernik staropolski, to tradycyjne świąteczne ciasto, niezwykle aromatyczne, pyszne , uważane za jedno z najzdrowszych ciast. To twarde ciemnobrązowe ciasto z dużą ilością miodu i korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i imbirem. W moim rodzinnym domu zapach piernika był nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Te wspaniałe, korzenne zapachy przywołują wspomnienia ciepła, choinki, rodzinnego domu i wspólnych chwil spędzonych z bliskimi. Piernik tradycyjnie robię tak, jak robiła go moja mama - z najlepszego przepisu na świecie. Ciasto dojrzewa długo i powoli, jak mawia receptura. Bo z piernikiem jest jak z winem - im starszy tym lepszy.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu prawdziwego
  • 220 g cukru
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g przyprawy do piernika *
  • 1½ łyżeczki sody
  • ⅓ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie

  • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę, przyprawę do piernika i sól. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, miód i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Przestudzone masło łączymy z mąką, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, po leżakowaniu zmieni swoją konsystencję.
  • Ciasto przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. To minimalny czas w jakim powinien dojrzewać piernik. U mnie tradycyjnie piernik leżakuje 3 miesiące.
  • Dojrzałe ciasto wałkujemy na blaty o grubość 0,5 cm i wymiarach foremki w jakiej będzie pieczony piernik, delikatnie podsypując mąką. Może to być foremka keksowa lub standardowa, kwadratowa. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Tak postępujemy z każdym blatem do wykorzystania całego ciasta.
  • Gotowe, zimne blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Następnie przekładamy piernik domowymi powidłami i lekko dociskamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 dni, aż piernik zmięknie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * polecam użyć domowej przyprawy do piernika

Uwagi dodatkowe

  • do piernika można użyć dowolnych, ulubionych bakalii lub zupełnie je pominąć
  • surowe, dojrzewające ciasto możemy przechowywać w zimnej piwnicy lub z lodówce
  • dojrzewające ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy
  • piernik można przełożyć również masą marcepanową
Fot. Shutterstock

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 24 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Kuchnia polska

Nawigacja wpisu

Mrożona zielona herbata z trawą cytrynową
Zakwas za barszcz biały z wysiewek

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Daniel
Daniel
3 lata temu

Witam. Wziąłem się właśnie za ostatnie etapy robienia piernika. Czyli pieczenie ciasta. Leżało w ściereczce przez miesiąc w lodówce. Jest rzadkie, takie że skrobałem od ściereczki i bardzo kleiło się do rąk i blatu, nie dało się rozwałkować bo kleiło się do walka, do wszystkiego. Czy 500g mąki nie jest mało? Miód mialem swojski z targu. Nie da się rozwałkować

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Daniel

Piekę z tego przepisu od 20 lat. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę. Możliwe też, że ciasto potrzebowało dłuższego leżakowania.

0
Odpowiedz
Blanka
Blanka
4 lata temu

Ooo będzie na Boże Narodzenie 🎅

0
Odpowiedz
alexxia_pe
alexxia_pe
5 lata temu

5 stars
Gdyby nie rodzynki i powidła to bym się skusiła 😉 tych dwóch składników nie przełknę – nawet jak będą dobrze ukryte 😀

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu
Odpowiedź do  alexxia_pe

Zrób po prostu bez tych składników, możesz przełożyć dżemem, który lubisz, masą marcepanową lub mascarpone ubitym z cukrem i masłem.

1
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
5 lata temu

5 stars
Od razu zapachniało świętami. W tym roku będą wyjątkowo inne u mnie (chociaż pewnie nie tylko u mnie). Ze względu na pandemię bliska mi osoba pierwszy raz od wielu lat nie przyjedzie z zagranicy. Już teraz wiem, że żadnej magii świąt nie będzie i będzie to dla mnie bardzo trudny czas. Mimo to bardzo podoba mi się Twój przepis na piernik i chętnie go wypróbuję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Szlak Za Szlakiem

To będzie trudny czas dla wielu z nas niestety 🙁

1
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

Juz sie nie moge doczekac swiatecznego piernika ♡♡

0
Odpowiedz
Ala
Ala
6 lata temu

Czy chlodne miejsce to np. lodowka?? czy w lodowce za zimno?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ala

Tak, może być lodówka, garaż, czy balkon (o ile nie jest na zewnątrz jeszcze zbyt ciepło 🙂 )

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Zapachniało świętami 🙂
Ale chyba jeszcze za wcześnie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Nic nie za wcześnie 🙂 Piernik staropolski robi się 3 miesiące wcześniej 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Właśnie spojrzałam ,że już za późno, ale trudno…
Może na przyszły rok…
Cudowne są te stare przepisy…
A przepis na domową przyprawę do piernika, to gdzie szukać?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Domową przyprawę do piernika robi się w domu 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Lubię piernik i pierniczki, ciasto ma wyjątkowy smak. Chyba wykorzystam Twój przepis i upiekę taki piernik

0
Odpowiedz
Donna
Donna
6 lata temu

Piernik kojarzy mi się ze świętami, wtedy smakuje tak magicznie 🙂 Ale teraz do kawy – czemu nie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Donna

Teraz to pora na zrobienie ciasta, aby na święta móc się cieszyć jego smakiem 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
6 lata temu

Mama zawsze mi opowiadała, że robiono piernik na Boże Narodzenie i on jakoś dziwnie „znikał” przed 😉

0
Odpowiedz
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
6 lata temu

Uwielbiam piernik tego typu.
Mam tylko obawę, czy mi taki piękny wyjdzie.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
6 lata temu

Dla mnie prawdziwy piernik, to ten na amoniaku. Tak robiło się w naszej rodzinie od pokoleń i jestem temu przepisowi wierna.

0
Odpowiedz
Lyda
Lyda
7 lata temu

Wygląda smakowicie! Może i ja w końcu cos upiekę. Jeszcze nidgy nie upiekłam żadnego ciasta. Chyba najwyższ apora to zmienić 🙂 Pozdrawiam

1
Odpowiedz
Monika Wieczorek I Fitpassion
Monika Wieczorek I Fitpassion
7 lata temu

Uwielbiam uwielbiam uwielbiam ❤! Dobrze, że w tej szarej, zimnej, wietrznej pogodzie można takie cuda sobie upiec. Już czuję jak pachnie ?

0
Odpowiedz
Monika
Monika
8 lata temu

Piernik rewelacja!!!

0
Odpowiedz
monika
monika
8 lata temu

mam pytanie, ten piernik jak owijamy lnianą ściereczką to to w tej misce owijamy czy wykładamy ciasto na ściereczkę?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  monika

Owijamy ciasto w lnianą ściereczkę.

0
Odpowiedz
monika
monika
8 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

właśnie je owinęłam tylko że 0no nie jest „twarde” zbytnio i ściereczka jest już z lekka „wilgotna”

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  monika

Może zbyt krótko leżakowało? Można go przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia i z wierzchu dokładnie przykryć lnianą ściereczką. Czasem konsystencja może być inna, winą może być miód. Ja używam miodu prawdziwego ze sprawdzonego źródła

0
Odpowiedz
monika
monika
8 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

ok, dziękuję.

0
Odpowiedz
Save the Magic Moments
Save the Magic Moments
9 lata temu

Kurcze to już pora??

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  Save the Magic Moments

Dokładnie, już czas 🙂

1
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz