• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy  /  3 marca, 2013

Pierogi ruskie

Wędrówki po kuchni
Popularne w Polsce jak i na Ukrainie. Nazwa wywodzi się z terenów Kresów Wschodnich i nie ma nic wspólnego z Rosją jak to często jest mylone. Ruskie pierogi są najprawdopodobniej polskie i nazywały się pierogami polskimi. Jednak po II wojnie światowej, gdy Lwów należał już do ZSRR pierogi zaczęto nazywać ruskimi. Niezależnie od pochodzenia są to pierogi, które uwielbiam. Muszą spełniać tylko dwa warunki: ciasto powinno być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony.
Przygotowanie1 godz.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity1 godz. 30 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto

    • 1 kg mąki poznańskiej
    • 450 ml ciepłej wody *
    • 1 jajko
    • 1 płaska łyżeczka soli

    Farsz

    • 1½ kg ugotowanych ziemniaków
    • 800 g białego sera
    • 2 średnie cebule
    • pieprz czarny
    • olej rzepakowy
    • sól

    Okrasa

    • 2 duże cebule
    • olej rzepakowy

    Przygotowanie

      Ciasto

      • Do mąki dodajemy jajko, wodę i sól. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się gładkie, miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.

      Farsz

      • Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę i podsmażamy na jasny, złoty kolor. Schłodzone ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu i usmażona cebulkę ( bez tłuszczu). Mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że farsz do ruskich pierogów powinien być dość pikantny, więc nie żałujmy pieprzu.
      • Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 5 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli ciasto nie chce się sklejać, brzegi można posmarować odrobiną zimnej wody.
      • Pierogi układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Do dużego garnka wlewamy 3/4 wody, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy po kilka pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu pierogów gotujemy jeszcze przez około 1,5 minuty. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.

      Okrasa

      • Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Olej powinien zakryć dno patelni. Dodajemy cebulkę i podsmażamy powoli na jasny, złoty kolor. Pierogi podajemy gorące, okraszone cebulką.

      Odnośniki

      • * mniej lub więcej, bowiem każda mąka inaczej wchłania wodę

      Uwagi dodatkowe

      • pierogi gotujemy w sporej ilości wody, tak aby mogły swobodnie pływać podczas gotowania
      • dobre pierogi to takie które mają delikatne, cienkie ciasto i sporą ilość farszu
      • jeśli nie macie praski, można użyć do mielenia maszynki do mięsa. Wtedy świetnie sprawdza się tu ziemniaki z dnia poprzedniego
      • pierogi doskonale smakują na drugi dzień. Można odsmażyć je na patelni na maśle lub na oleju
      • pierogi doskonale nadają się do zamrażania. I to zarówno surowe, jak i ugotowane. Trzeba je najpierw ułożyć pojedynczo na tackach, aby się nie skleiły i włożyć do zamrażarki. Po zamarznięciu, przekładamy do woreczka foliowego i przechowujemy w zamrażalniku do 4 miesięcy

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      4.3 16 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Dania bezmięsne
      • Kuchnia polska
      • Pierogi kluski naleśniki

      Nawigacja wpisu

      Muffiny kokosowe
      Galareta wieprzowo-drobiowa

      Podobne wpisy

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

      Tort Rafaello

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      35 komentarzy
      najnowszy
      najstarszy oceniany
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Ewa
      Ewa
      3 miesięcy temu

      PRL, bar mleczny, pani za ladą woła : kto zamawiał ruskie ?
      jeden z konsumentów odpowiada : nikt, sami przyszli 😊

      0
      Odpowiedz
      Wiki
      Wiki
      1 rok temu

      Witam, ile wychodzi pierogów z podanej porcji ? tak mniej więcej 😉

      1
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Wiki

      Kurcze, nigdy nie liczyłam, ale dość sporo 🙂

      0
      Odpowiedz
      Czarny
      Czarny
      1 rok temu

      5 stars
      Jadłem kiedyś ruskie z kaszą gryczaną… Lepsze klasyczne !!!

      0
      Odpowiedz
      Renata
      Renata
      1 rok temu

      5 stars
      Tradycyjne przepisy są najlepsze. Dodałam kiedyś mięty do ruskich, ale niestety nie posmakowały domownikom… Patent z ciastem w folii również wykorzystuję i potwierdzam, że działa.

      0
      Odpowiedz
      Anna z Bilingual kid
      Anna z Bilingual kid
      1 rok temu

      Uwielbiam pierogi ruskie, ale nigdy nie robilam w domu. Chetnie sprobuje, jak bede miala chwile. Dziekuje za przepis! Pozdrawiam!

      0
      Odpowiedz
      Renata
      Renata
      1 rok temu

      Tradycyjne przepisy są najlepsze! Kiedyś do ruskich pierogów dodałam mięty i nie zachwyciły domowników… Trik z owijaniem ciasta folią też stosuję – sprawdza się…

      1
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      1 rok temu

      Jak pierogi ruskie to tylko w wykonaniu mojej babci! Mimo, że zachował się jej przepis nie udało mi się odtworzyć smaku babcinych peirogów!

      -1
      Odpowiedz
      Bożena
      Bożena
      1 rok temu

      5 stars
      Sama poezja, bardzo lubię ruskie pierogi, a Twoje są takie piękne, że z przyjemnością bym spróbowała 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      1 rok temu

      Ruskie pierogi znalazły uznanie smakowe zwłaszcza u mojej córki, jak twierdzi może je jeść codziennie i nigdy się jej nie znudzą. 🙂

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      1 rok temu

      A ten ser jaki? chudy czy tłusty? 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  blogierka

      Taki jak lubisz 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      1 rok temu

      Od paru lat to moje ulubione pierogi 😀

      0
      Odpowiedz
      Żyć nie umierać
      Żyć nie umierać
      1 rok temu

      Pierogi bardzo lubię, ale tylko z kapustą i grzybami oraz ze szpinakiem. Innych nie jadam.

      -1
      Odpowiedz
      klaudia j
      klaudia j
      3 lat temu

      u nas największym pierogowym ekspertem jest mama. na szczęscie!

      -1
      Odpowiedz
      klaudia j
      klaudia j
      3 lat temu

      uwielbiam pierogi! to jedno z dań, do których wracam z ogromnym sentymentem!

      0
      Odpowiedz
      tbadoo
      tbadoo
      3 lat temu
      Reply to  klaudia j

      A ja z ogromnym smakiem ?

      1
      Odpowiedz
      Elżbieta Sobejko
      Elżbieta Sobejko
      3 lat temu

      Bardzo lubię pierogi ruskie, a do tego jeszcze z cebulką, po prostu p:)ychotka

      0
      Odpowiedz
      okiem mamusi
      okiem mamusi
      3 lat temu

      Uwielbiam pierogi a na widok tego zdjęcia zrobiłam się głodna 🙂

      0
      Odpowiedz
      Amanda Niedrich-Rak
      Amanda Niedrich-Rak
      3 lat temu

      bardzo często robiępierogi ruskie, najchetniej jemy posypane pieprzem i oblane śmietaną 🙂

      0
      Odpowiedz
      Darka
      Darka
      3 lat temu

      Ruskie nie są złe, ale najlepsze są ze szpinakiem ?

      0
      Odpowiedz
      Jull Krajewska
      Jull Krajewska
      4 lat temu

      Najlepsze pierogi to właśnie ruskie ! Mogłabym jesc w nieskończoność 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kaja
      Kaja
      4 lat temu

      Nie przepadam za ruskimi, za to z grzybami i kapustą… niebo w gębie! 😀 Przepis podrzucę mamie, ona uwielbia ruskie:D

      -1
      Odpowiedz
      NaturalnieAndzia
      NaturalnieAndzia
      4 lat temu

      Uwielbiam pierogi ruskie.

      0
      Odpowiedz
      Danka
      Danka
      4 lat temu

      Ja dopiero od kilku lat robię pierogi, ruskie kuzynka robi jak przyjeżdża do mnie.

      0
      Odpowiedz
      Dorota | Coach for Flow
      Dorota | Coach for Flow
      4 lat temu

      Och zazdroszczę, że lepisz pierogi. Ja spasowałam wiele lat temu. Moja babcia robiła tak rewelacyjne ruskie, że niestety podniosła poprzeczkę zbyt wysoko i nikt w rodzicie jej jeszcze nie przeskoczył. Babci już niestety zabrakło, a pierogów nikt nie robi, bo i tak nie wyjdą tak dobre, jak jej, kiedyś…

      0
      Odpowiedz
      Magda
      Magda
      4 lat temu

      Uwielbiam!

      0
      Odpowiedz
      Ka Ewa
      Ka Ewa
      4 lat temu

      Nie trzeba było zdjęcia pokazywać, teraz nie mam spokoju 🙂

      0
      Odpowiedz
      Beata
      Beata
      4 lat temu

      Kocham pierogi ruskie. Moja mama robi świetne. Ja niestety nienawidzę przygotowywać ciasto.

      0
      Odpowiedz
      Dziewczyna z agencji
      Dziewczyna z agencji
      4 lat temu

      mmmm ale wyglądają zacnie. mi wychodzą zazwyczaj takie płaskie. pakuję mało farszu, ale jak nałoże więcej to mi ciasto pęka ;-/ kiepska jestem w te klocki.

      0
      Odpowiedz
      Grzegorz
      Grzegorz
      4 lat temu

      Aż mi ślinka pociekla ?

      0
      Odpowiedz
      KuchniaOdDwojga
      KuchniaOdDwojga
      4 lat temu

      Pierogi ruskie to zdecydowanie najlepsze danie na świecie!

      0
      Odpowiedz
      Kasia z zamieszana.com
      Kasia z zamieszana.com
      5 lat temu

      Uwielbiam pierogi ruskie! Z dobrze doprawionym farszem, z elastycznym ciastem i koniecznie z kubkiem barszczu czerwonego 🙂 piękne są Twoje pierogi i takie bieluśkie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
      Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
      5 lat temu

      Proste i pyszne! Chiba zergen na swoje weganskie dzisiaj bo mi ochcoty na pierogi narobilas 😉

      0
      Odpowiedz
      Aga
      Aga
      5 lat temu

      Pyszna klasyka, uwielbiam 🙂

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Chorizo
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
      Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
      Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
      Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • Lifestyle
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      35
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply