Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni, który od pokoleń gości na naszych stołach. To danie pełne smaku i tradycji, które nie wymaga wyszukanych składników, a jednak zawsze zachwyca. W środku znajdziemy prosty, ale pyszny farsz z ziemniaków, twarogu i smażonej cebulki. Całość otula miękkie, delikatne ciasto. Ach, jakie to pyyyszne! Kilka prostych składników, odrobina pracy, i na stole pojawia się coś naprawdę wyjątkowego!
Składniki
Ciasto
- 1 kg mąki poznańskiej
- 450 ml ciepłej wody *
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
- 1½ kg ugotowanych ziemniaków
- 800 g białego sera
- 2 średnie cebule
- pieprz czarny
- olej rzepakowy
- sól
Okrasa
- 2 duże cebule
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Ciasto
- Do mąki dodajemy jajko, wodę i sól. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się gładkie, miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
Farsz
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę i podsmażamy na jasny, złoty kolor. Schłodzone ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu i usmażona cebulkę ( bez tłuszczu). Mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że farsz do ruskich pierogów powinien być dość pikantny, więc nie żałujmy pieprzu.
- Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 5 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli ciasto nie chce się sklejać, brzegi można posmarować odrobiną zimnej wody.
- Pierogi układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Do dużego garnka wlewamy 3/4 wody, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy po kilka pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu pierogów gotujemy jeszcze przez około 1,5 minuty. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.
Okrasa
- Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Olej powinien zakryć dno patelni. Dodajemy cebulkę i podsmażamy powoli na jasny, złoty kolor. Pierogi podajemy gorące, okraszone cebulką.
Odnośniki
- * mniej lub więcej, bowiem każda mąka inaczej wchłania wodę
Uwagi dodatkowe
- pierogi gotujemy w sporej ilości wody, tak aby mogły swobodnie pływać podczas gotowania
- dobre pierogi to takie które mają delikatne, cienkie ciasto i sporą ilość farszu
- jeśli nie macie praski, można użyć do mielenia maszynki do mięsa. Wtedy świetnie sprawdza się tu ziemniaki z dnia poprzedniego
- pierogi doskonale smakują na drugi dzień. Można odsmażyć je na patelni na maśle lub na oleju
- pierogi doskonale nadają się do zamrażania. I to zarówno surowe, jak i ugotowane. Trzeba je najpierw ułożyć pojedynczo na tackach, aby się nie skleiły i włożyć do zamrażarki. Po zamarznięciu, przekładamy do woreczka foliowego i przechowujemy w zamrażalniku do 4 miesięcy
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Od kilu lat robię pierogi ale na swój sposób
1 do mąki daje tylko ciepła wodę.
2 farsz u mnie jest tyle ile ziemniaków to tyle sera do tego dodaje drobne skwarki z cebula sól i pieprz cayenne.
Zanim zacznę robić pierogi to u nas zaczyna się próbowanie farszu i nim się obejrzę to już 10 pierogów nie zrobię .
Przygotowane już pierogi gotuje na wolnym ogniu.
Od nas z domu nikt nie wychodzi bez pojemnika z pierogami.
PRL, bar mleczny, pani za ladą woła : kto zamawiał ruskie ?
jeden z konsumentów odpowiada : nikt, sami przyszli 😊
Witam, ile wychodzi pierogów z podanej porcji ? tak mniej więcej 😉
Kurcze, nigdy nie liczyłam, ale dość sporo 🙂
Jadłem kiedyś ruskie z kaszą gryczaną… Lepsze klasyczne !!!
Tradycyjne przepisy są najlepsze. Dodałam kiedyś mięty do ruskich, ale niestety nie posmakowały domownikom… Patent z ciastem w folii również wykorzystuję i potwierdzam, że działa.
Uwielbiam pierogi ruskie, ale nigdy nie robilam w domu. Chetnie sprobuje, jak bede miala chwile. Dziekuje za przepis! Pozdrawiam!
Tradycyjne przepisy są najlepsze! Kiedyś do ruskich pierogów dodałam mięty i nie zachwyciły domowników… Trik z owijaniem ciasta folią też stosuję – sprawdza się…
Jak pierogi ruskie to tylko w wykonaniu mojej babci! Mimo, że zachował się jej przepis nie udało mi się odtworzyć smaku babcinych peirogów!
Sama poezja, bardzo lubię ruskie pierogi, a Twoje są takie piękne, że z przyjemnością bym spróbowała 🙂
Ruskie pierogi znalazły uznanie smakowe zwłaszcza u mojej córki, jak twierdzi może je jeść codziennie i nigdy się jej nie znudzą. 🙂
A ten ser jaki? chudy czy tłusty? 🙂
Taki jak lubisz 🙂
tłusty najlepszy ew. pótłusty
Od paru lat to moje ulubione pierogi 😀
Pierogi bardzo lubię, ale tylko z kapustą i grzybami oraz ze szpinakiem. Innych nie jadam.
u nas największym pierogowym ekspertem jest mama. na szczęscie!
uwielbiam pierogi! to jedno z dań, do których wracam z ogromnym sentymentem!
A ja z ogromnym smakiem ?
Bardzo lubię pierogi ruskie, a do tego jeszcze z cebulką, po prostu p:)ychotka
Uwielbiam pierogi a na widok tego zdjęcia zrobiłam się głodna 🙂
bardzo często robiępierogi ruskie, najchetniej jemy posypane pieprzem i oblane śmietaną 🙂
Ruskie nie są złe, ale najlepsze są ze szpinakiem ?
Najlepsze pierogi to właśnie ruskie ! Mogłabym jesc w nieskończoność 🙂
Nie przepadam za ruskimi, za to z grzybami i kapustą… niebo w gębie! 😀 Przepis podrzucę mamie, ona uwielbia ruskie:D
Uwielbiam pierogi ruskie.
Ja dopiero od kilku lat robię pierogi, ruskie kuzynka robi jak przyjeżdża do mnie.
Och zazdroszczę, że lepisz pierogi. Ja spasowałam wiele lat temu. Moja babcia robiła tak rewelacyjne ruskie, że niestety podniosła poprzeczkę zbyt wysoko i nikt w rodzicie jej jeszcze nie przeskoczył. Babci już niestety zabrakło, a pierogów nikt nie robi, bo i tak nie wyjdą tak dobre, jak jej, kiedyś…
Uwielbiam!
Nie trzeba było zdjęcia pokazywać, teraz nie mam spokoju 🙂
Kocham pierogi ruskie. Moja mama robi świetne. Ja niestety nienawidzę przygotowywać ciasto.
mmmm ale wyglądają zacnie. mi wychodzą zazwyczaj takie płaskie. pakuję mało farszu, ale jak nałoże więcej to mi ciasto pęka ;-/ kiepska jestem w te klocki.
Aż mi ślinka pociekla ?
Pierogi ruskie to zdecydowanie najlepsze danie na świecie!
Uwielbiam pierogi ruskie! Z dobrze doprawionym farszem, z elastycznym ciastem i koniecznie z kubkiem barszczu czerwonego 🙂 piękne są Twoje pierogi i takie bieluśkie 🙂
Proste i pyszne! Chiba zergen na swoje weganskie dzisiaj bo mi ochcoty na pierogi narobilas 😉
Pyszna klasyka, uwielbiam 🙂