Bardzo lubię nasze jesienne spacery, kiedy mokre liście skrzypią pod stopami, mgła snuje się nad mchem, a chłodne powietrze przesycone jest zapachem wilgotnej ziemi. Wspólne rozmowy, radosne szepty i dzielenie się drobnymi odkryciami tworzą wspomnienia, które zostają w sercu, i ta ekscytacja, gdy wśród drzew wypatrzy się pierwszy prawdziwek. Po powrocie do domu aromat świeżych grzybów wypełnia wnętrze, a wspomnienia poranka przenoszą się na talerz. Aromatyczna, lekko kwaśna kapusta łączy się z leśnymi grzybami, tworząc farsz pełen głębokiego, leśnego smaku. Prawdziwa grzybowa uczta na talerzu!
Porcje: 5
Zanim zaczniesz, przeczytaj cały przepis - na końcu często znajdziesz wskazówki, które ułatwią przygotowanie i pomogą uniknąć niespodzianek.
Składniki
Ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 220 ml ciepłej wody *
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko L
- sól
Nadzienie
- 500 g świeżych grzybów **
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pieprz czarny
- sól
Okrasa
- 1 duża cebula
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Ciasto na pierogi
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo wlewamy wodę, zagniatając gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 - 30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Okrasa
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni.
Nadzienie
- Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 15–20 minut. Odcedzamy i studzimy, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
- Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, studzimy i bardzo drobno siekamy, po czym dodajemy do kapusty.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do kapusty z grzybami i doprawiamy solą oraz solidną porcją świeżo mielonego pieprzu czarnego. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
- Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły placek. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby nie wyschło. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
Gotowanie
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę olej, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na powierzchnię zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 1,5 minut (czas gotowania zależy od grubości ciasta i wielkości pierogów). Ugotowane pierogi wyjmujemy z wody. Podajemy gorące, z dodatkiem podsmażonej cebulki.Smacznego!
Odnośniki
- * należy pamietać, że każda mąka inaczej chłonie wodę. Podana ilość wody jest orientacyjna** można użyć borowików, podgrzybków, koźlarzy czy opieniek
Uwagi dodatkowe
- z tej porcji wyszło 65 pierogów, ale ich liczba zależy od grubości ciasta, wielkości pierogów oraz ilości nakładanego farszu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Pierogi kocham! A jeszcze te z grzybami… mniamm. Tylko nie lubię ich robić.
No troszkę są pracochłonne, no ale czasem trzeba zapracowac sobie na taki smak 🙂
Jest coś szczególnego w smaku takich pierogów, przygotowuję je także w inne dni roku niż wigilia, a jednak to podczas niej smakują najbardziej.
A mnie najbardziej smakują jesienią 🙂
To jedne z moich ulubionych pierogów. Szlachetność grzybów, dobra kapista i delikatne ciasto, mmmmmm….
Do farszu dodaję jeszcze czosnek, świeży, cieniusieńko pokrojony.
Pierogi z kapustą i grzybami należą do moich ulubionych
Ale mi zrobiłaś smaka 🙂 grzybów za dużo nie nazbieraliśmy w tym roku, ale na farsz do pierogów na pewno będzie
To super, że choć na pierogi starczy 🙂
Przepis kusząco się zapowiada, jednak pozostaję przy pierogach według przepisu mojej praprababci, wielopokoleniowego spadku kulinarnego, z wartością dodaną w postaci tradycji i wspomnień, dziś ja kultywuję i bardzo o to dbam.
Tak jak i ja pozostaję wierna rodzinnemu przepisowi 🙂
Moje pierwsze skojarzenie – wigilia! Uwielbiam takie smaki!
W wielu domach to danie wigilijne. U mnie je się je cały rok, a w szczególności w okresie jesiennym, kiedy sa grzyby 🙂
Brzmi przepysznie! 🍄🥟 Idealny przepis na jesienny, aromatyczny obiad pełen leśnego smaku.
Dziękuję i polecam