Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Dania bezmięsne, Europejska, Kuchnia polska, Obiady, Okazje, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy  /  22 października, 2025

Pierogi z kapustą i grzybami

Wędrówki po kuchni

 

Bardzo lubię nasze jesienne spacery, kiedy mokre liście skrzypią pod stopami, mgła snuje się nad mchem, a chłodne powietrze przesycone jest zapachem wilgotnej ziemi. Wspólne rozmowy, radosne szepty i dzielenie się drobnymi odkryciami tworzą wspomnienia, które zostają w sercu, i ta ekscytacja, gdy wśród drzew wypatrzy się pierwszy prawdziwek. Po powrocie do domu aromat świeżych grzybów wypełnia wnętrze, a wspomnienia poranka przenoszą się na talerz. Aromatyczna, lekko kwaśna kapusta łączy się z leśnymi grzybami, tworząc farsz pełen głębokiego, leśnego smaku. Prawdziwa grzybowa uczta na talerzu!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Lepienie pierogów40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 5
Author: Wędrówki po kuchni

Zanim zaczniesz, przeczytaj cały przepis - na końcu często znajdziesz wskazówki, które ułatwią przygotowanie i pomogą uniknąć niespodzianek.

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 220 ml ciepłej wody *
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko L
  • sól

Nadzienie

  • 500 g świeżych grzybów **
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny
  • sól

Okrasa

  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

    Ciasto na pierogi

    • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo wlewamy wodę, zagniatając gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 - 30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne.

    Okrasa

    • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni.

    Nadzienie

    • Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 15–20 minut. Odcedzamy i studzimy, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
    • Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, studzimy i bardzo drobno siekamy, po czym dodajemy do kapusty.
    • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do kapusty z grzybami i doprawiamy solą oraz solidną porcją świeżo mielonego pieprzu czarnego. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
    • Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły placek. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby nie wyschło. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.

    Gotowanie

    • Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę olej, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    • Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na powierzchnię zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 1,5 minut (czas gotowania zależy od grubości ciasta i wielkości pierogów). Ugotowane pierogi wyjmujemy z wody. Podajemy gorące, z dodatkiem podsmażonej cebulki.
      Smacznego!

    Odnośniki

    • * należy pamietać, że każda mąka inaczej chłonie wodę. Podana ilość wody jest orientacyjna
      ** można użyć borowików, podgrzybków, koźlarzy czy opieniek

    Uwagi dodatkowe

    • z tej porcji wyszło 65 pierogów, ale ich liczba zależy od grubości ciasta, wielkości pierogów oraz ilości nakładanego farszu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Grzyby

    Nawigacja wpisu

    Tortille z kurczakiem BBQ
    Jak uzupełniać dietę w kwasy omega-3, 6 i 9 – pożywienie, suplementy i dobre praktyki

    Podobne wpisy

    Klopsiki z jelenia w sosie z brandy
    Dziczyzna, Obiady, Przepisy  /  14 lipca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Klopsiki z jelenia w sosie z brandy

    Zupa grzybowa z makaronem
    Bezmięsne, Boże Narodzenie, Klasyczne, Kuchnia polska, Okazje, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  9 września, 2022
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Zupa grzybowa z makaronem

    Pieczarki marynowane
    Domowa spiżarnia, Grzyby, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  17 stycznia, 2022
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Pieczarki marynowane

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    15 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Przemek wegebox
    Przemek wegebox
    15 dni temu

    Pierogi kocham! A jeszcze te z grzybami… mniamm. Tylko nie lubię ich robić.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    15 dni temu
    Odpowiedź do  Przemek wegebox

    No troszkę są pracochłonne, no ale czasem trzeba zapracowac sobie na taki smak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Izabela
    Izabela
    16 dni temu

    Jest coś szczególnego w smaku takich pierogów, przygotowuję je także w inne dni roku niż wigilia, a jednak to podczas niej smakują najbardziej.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    16 dni temu
    Odpowiedź do  Izabela

    A mnie najbardziej smakują jesienią 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    16 dni temu

    To jedne z moich ulubionych pierogów. Szlachetność grzybów, dobra kapista i delikatne ciasto, mmmmmm….

    0
    Odpowiedz
    Izabela
    Izabela
    16 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    Do farszu dodaję jeszcze czosnek, świeży, cieniusieńko pokrojony.

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    19 dni temu

    Pierogi z kapustą i grzybami należą do moich ulubionych

    0
    Odpowiedz
    Maria Kasperczak
    Maria Kasperczak
    19 dni temu

    5 stars
    Ale mi zrobiłaś smaka 🙂 grzybów za dużo nie nazbieraliśmy w tym roku, ale na farsz do pierogów na pewno będzie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    18 dni temu
    Odpowiedź do  Maria Kasperczak

    To super, że choć na pierogi starczy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Izabela
    Izabela
    20 dni temu

    Przepis kusząco się zapowiada, jednak pozostaję przy pierogach według przepisu mojej praprababci, wielopokoleniowego spadku kulinarnego, z wartością dodaną w postaci tradycji i wspomnień, dziś ja kultywuję i bardzo o to dbam.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    19 dni temu
    Odpowiedź do  Izabela

    Tak jak i ja pozostaję wierna rodzinnemu przepisowi 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    20 dni temu

    Moje pierwsze skojarzenie – wigilia! Uwielbiam takie smaki!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    19 dni temu
    Odpowiedź do  Miye

    W wielu domach to danie wigilijne. U mnie je się je cały rok, a w szczególności w okresie jesiennym, kiedy sa grzyby 🙂

    0
    Odpowiedz
    zaczytanamarzycielka8
    zaczytanamarzycielka8
    22 dni temu

    Brzmi przepysznie! 🍄🥟 Idealny przepis na jesienny, aromatyczny obiad pełen leśnego smaku.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    19 dni temu
    Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

    Dziękuję i polecam

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    15
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz