Te pierogi łączą w sobie tradycyjne, swojskie smaki i tworzą coś absolutnie przesmacznego! Choć farsz wydaje się banalny i przaśny, to dodatki wynoszą to danie na zupełnie nowy poziom smaku. Jabłka duszone w cydrze wprowadzają nutę świeżości i orzeźwienia, równoważąc ciężki akcent potrawy. Idealne połączenie prostoty i wyrafinowania, które sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy!
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki typ 500
- 220 ml ciepłej wody *
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- sól
Farsz
- 700 g kaszanki
- 150 boczku surowego, wędzonego
- 1 łyżka otartego majeranku
- 2 cebule cukrowe **
- olej rzepakowy
- pieprz czarny młotkowany
- sól
Jabłka w cydrze
- 150 ml naturalnego cydru jabłkowego bez cukru ***
- 1 duże jabłko
- 2 szalotki
- 2 łyżki masla
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- ¼ pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
Przygotowanie
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Farsz
- Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Jeśli boczek jest mało tłusty, do smażenia należy dodać łyżkę oleju. Boczek zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz. Na patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy cebulę na małym ogniu, aż zeszkli się i zmięknie.
- Z kaszanki zdejmujemy flak, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulą. Dodajemy boczek oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i podsmażamy na średniej mocy palnika, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany farsz studzimy.
Jabłka
- Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy cydrem, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone jabłko. Dusimy na średniej mocy palnika. Czas duszenia zależy od odmiany jabłek. Plasterki jabłek powinny być miękkie, ale wciąż w całości. Sos powinien się zredukować. Ja dusiłam około 15 minut.
- Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Ugotowane pierogi wyjmujemy z wody. Podajemy gorące z dodatkiem duszonych jabłek w cydrze.Smacznego!
Odnośniki
- * należy pamietać, że każda mąka inaczej chłonie wodę. Podana ilość wody jest orientacyjna** można użyć zwykłej, białej cebuli*** użyłam cydru Rockshore Apple Cider
Uwagi dodatkowe
- jeśli przechowujecie farsz w lodówce, przed rozpoczęciem lepienia pierogów należy go lekko podgrzać i zamieszać
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Pierożki lubię. Ciekawy pomysł na farsz. Fanką kaszanki nie jestem, wiem że są fani „polskiego kawioru”
cydr lubię, pirogi też ale kaszanka to nie moje klimaty. Swoją drogą ciekawy recept
Mniammm…Jabłka dodaję też do środka pierogów.
Taka mieszanka smaków nie przyszłaby mi do głowy.
Super pierogi. Z dobrą kaszanką i jabłkiem to zacne jedzenie.
Dziękuję
Kocham pierogi w każdej postaci i ze wszystkim 🙂 Nawet z kaszanką chętnie bym spróbowała …
Wspaniale. Polecam te z kaszanką, są świetne
Nie przepadam za kaszanką, ale może i bym spróbowała takich pierogów, bo patrząc na fotki aż ślinka mi pociekła 🙂
Czasem warto spróbować czegoś nowego
Hmm… trochę kontrowersyjne jak na mój gust nadzienie. Ale z drugiej strony, chyba wypróbuję 🙂
Pierogi z farszem z kaszanki są dość znane i smakują wyjątkowo. Polecam spróbować 🙂
Oryginalny przepis, jestem ciekawa, jak smakuje
Pycha. Też robiłam podobne pierogi. Warto sięgać po nieoczywiste smaki.
eeee z kaszanki? no nie wiem… nie pamiętam, kiedy jadłam kaszankę, chyba w dzieciństwie, po świniobiciu
A no z kaszanki 🙂 I są nawet bardzo dobre 😀
Jeszcze pierogów z kaszanką nie jadłam, ale chętnie spróbowałabym, lubię próbować coś czego nie znam 🙂
Cudownie jest odkrywać nowe połączenia smakowe
cydr uwielbiam za to kaszanki to nie koniecznie, ciekawy pomysł na komponowanie jej z jabłkiem
Dziękuję
Taki farsz przekona mojego męża do pierogów! Myślę że będzie zaskoczony, dzięki za inspirację
Proszę, mam nadzieje, że mężowi posmakują
Tak sobie właśnie myślałam, a może by Mój z kaszanką spróbował? Nie lubi innych smaków, ale kto wie? Ale kaszankę lubi…