Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania mięsne, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy  /  12 października, 2024

Pierogi z kaszanką i jabłkami duszonymi w cydrze

Wędrówki po kuchni
Te pierogi łączą w sobie tradycyjne, swojskie smaki i tworzą coś absolutnie przesmacznego! Choć farsz wydaje się banalny i przaśny, to dodatki wynoszą to danie na zupełnie nowy poziom smaku. Jabłka duszone w cydrze wprowadzają nutę świeżości i orzeźwienia, równoważąc ciężki akcent potrawy. Idealne połączenie prostoty i wyrafinowania, które sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas lepienia pierogów40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki typ 500
  • 220 ml ciepłej wody *
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • sól

Farsz

  • 700 g kaszanki
  • 150 boczku surowego, wędzonego
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 2 cebule cukrowe **
  • olej rzepakowy
  • pieprz czarny młotkowany
  • sól

Jabłka w cydrze

  • 150 ml naturalnego cydru jabłkowego bez cukru ***
  • 1 duże jabłko
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masla
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • ¼ pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej

Przygotowanie

    Ciasto

    • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne.

    Farsz

    • Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Jeśli boczek jest mało tłusty, do smażenia należy dodać łyżkę oleju. Boczek zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz. Na patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy cebulę na małym ogniu, aż zeszkli się i zmięknie.
    • Z kaszanki zdejmujemy flak, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulą. Dodajemy boczek oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i podsmażamy na średniej mocy palnika, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany farsz studzimy.

    Jabłka

    • Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy cydrem, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone jabłko. Dusimy na średniej mocy palnika. Czas duszenia zależy od odmiany jabłek. Plasterki jabłek powinny być miękkie, ale wciąż w całości. Sos powinien się zredukować. Ja dusiłam około 15 minut.
    • Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
    • Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Ugotowane pierogi wyjmujemy z wody. Podajemy gorące z dodatkiem duszonych jabłek w cydrze.
      Smacznego!

    Odnośniki

    • * należy pamietać, że każda mąka inaczej chłonie wodę. Podana ilość wody jest orientacyjna
      ** można użyć zwykłej, białej cebuli
      *** użyłam cydru Rockshore Apple Cider

    Uwagi dodatkowe

    • jeśli przechowujecie farsz w lodówce, przed rozpoczęciem lepienia pierogów należy go lekko podgrzać i zamieszać

    To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Jabłka

    Nawigacja wpisu

    Psychologiczne aspekty korzystania z cateringu dietetycznego
    Tort jubileuszowy

    Podobne wpisy

    Śledzie z porem i jabłkiem
    Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Śledzie z porem i jabłkiem

    Nalewka jabłkowa
    Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  5 października, 2022
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

    Nalewka jabłkowa

    Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką
    Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Przepisy, Wypieki  /  26 października, 2013
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

    Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    23 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    7 miesiące temu

    Pierożki lubię. Ciekawy pomysł na farsz. Fanką kaszanki nie jestem, wiem że są fani „polskiego kawioru”

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    8 miesiące temu

    cydr lubię, pirogi też ale kaszanka to nie moje klimaty. Swoją drogą ciekawy recept

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    8 miesiące temu

    Mniammm…Jabłka dodaję też do środka pierogów.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    8 miesiące temu

    Taka mieszanka smaków nie przyszłaby mi do głowy.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    8 miesiące temu

    Super pierogi. Z dobrą kaszanką i jabłkiem to zacne jedzenie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Anna

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Bozenka
    Bozenka
    8 miesiące temu

    Kocham pierogi w każdej postaci i ze wszystkim 🙂 Nawet z kaszanką chętnie bym spróbowała …

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Bozenka

    Wspaniale. Polecam te z kaszanką, są świetne

    0
    Odpowiedz
    Żyć nie umierać
    Żyć nie umierać
    8 miesiące temu

    Nie przepadam za kaszanką, ale może i bym spróbowała takich pierogów, bo patrząc na fotki aż ślinka mi pociekła 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Żyć nie umierać

    Czasem warto spróbować czegoś nowego

    0
    Odpowiedz
    Unikalny Bazarek
    Unikalny Bazarek
    8 miesiące temu

    Hmm… trochę kontrowersyjne jak na mój gust nadzienie. Ale z drugiej strony, chyba wypróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Unikalny Bazarek

    Pierogi z farszem z kaszanki są dość znane i smakują wyjątkowo. Polecam spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    8 miesiące temu

    Oryginalny przepis, jestem ciekawa, jak smakuje

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    8 miesiące temu

    Pycha. Też robiłam podobne pierogi. Warto sięgać po nieoczywiste smaki.

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    8 miesiące temu

    eeee z kaszanki? no nie wiem… nie pamiętam, kiedy jadłam kaszankę, chyba w dzieciństwie, po świniobiciu

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Ewa

    A no z kaszanki 🙂 I są nawet bardzo dobre 😀

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    8 miesiące temu

    Jeszcze pierogów z kaszanką nie jadłam, ale chętnie spróbowałabym, lubię próbować coś czego nie znam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Cudownie jest odkrywać nowe połączenia smakowe

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    8 miesiące temu

    cydr uwielbiam za to kaszanki to nie koniecznie, ciekawy pomysł na komponowanie jej z jabłkiem

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    9 miesiące temu

    5 stars
    Taki farsz przekona mojego męża do pierogów! Myślę że będzie zaskoczony, dzięki za inspirację

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 miesiące temu
    Odpowiedź do  Marysia K

    Proszę, mam nadzieje, że mężowi posmakują

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Marysia K

    Tak sobie właśnie myślałam, a może by Mój z kaszanką spróbował? Nie lubi innych smaków, ale kto wie? Ale kaszankę lubi…

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    23
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz