Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Na ciepło, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  17 grudnia, 2023

Pierożki z nadzieniem śledziowym i śliwką

Wędrówki po kuchni
Niech Was nie zmylą te złociste i chrupiące orzechy na wierzchu. Nie, nie, to nie słodkie ciasteczka, a zaskakująca przystawka ze śledziem w roli głównej. Przepis powstał zupełnie spontanicznie, z potrzeby chwili i przez przypadek. Rodzina z niedowierzaniem, że w środku znajduje się tak nietypowe nadzienie, jednogłośnie stwierdziła, że to świetna przekąska. No miód na moje serce, bo uwielbiam zaskakiwać ich kubki smakowe. Przystawka to chrupiące ciasto francuskie, delikatne mięso śledzia i słodkie, suszone śliwki, które cudownie balansują lekko słony smak śledzia. Niebanalne połączenie, ale mówię Wam, jakie to jest pyszne! Musicie mi uwierzyć na słowo. Albo najlepiej zróbcie tę fantastyczną przystawkę i zaskoczcie wszystkich na święta!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 8
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 filety śledziowe w oleju
  • 180 g serka kremowego *
  • 10 miękkich śliwek suszonych
  • ½ średniej cebuli
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanych orzechów **

Przygotowanie

  • Śledzie odsączamy z zalewy. Bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Do śledzi dodajemy serek kremowy, cebulę oraz pokrojone na małe kawałki śliwki. Doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, dodajemy odrobinę soli.
  • Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na kwadraty wielkości 8x8 cm. Na każdy kwadrat wykładamy sporą ilość farszu, składamy w trójkąt i dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Tak przygotowane ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Ciasto powinno być rumiane.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * użyłam serka philadelphia. Zamiennik tego serka powinien być gęsty, o konsystencji zbliżonej do serka philadelphia
    ** włoskich/laskowych

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

2.5 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Śledzie

Nawigacja wpisu

Przepis na idealnego kurczaka
Domowy koniak podlaski

Podobne wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
1 rok temu

Mam wrazenie, ze to dosc oryginalny przepis, z przyjemnoscia bym sprobowala, zapisuje na pozniej 🙂

0
Odpowiedz
relaxmed
relaxmed
1 rok temu

Wow, przepis wydaje się pyszny! Muszę koniecznie spróbować tych pierożków ze śledziem i śliwką. Wydają się być pysznym połączeniem słodko-słonowodnym. Dzięki za inspirację kulinarną!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  relaxmed

Dziękuję. Bardzo polecam, jest pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
1 rok temu

Ostatnimi czasami polubiłam takie ciasta na słodko. Chetnie spróbuje i twój przepis

0
Odpowiedz
Katarzyna D.
Katarzyna D.
1 rok temu

W życiu nie wpałabym na takie połączenie. Wygląda kusząco 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Katarzyna D.

Dziękuję i polecam tą smaczną przekąskę 🙂

1
Odpowiedz
Paulina
Paulina
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

5 stars
W roli smacznej przekąski z pewnością sprawdzą się doskonale.

0
Odpowiedz
Krystyna Heba
Krystyna Heba
1 rok temu

Dziękuję za przepis. Zrobiłam na sylwestra i rzeczywiście zaskoczyłam domowników. Przepis świetny! Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Krystyna Heba

Bardzo się cieszę, że wszystkim przypadł do gustu 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

5 stars
Nie wiem czy skuszę się na takie połączenie, ale na pewno jest nietypowe.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

Nigdy nie probowalam piergow ze sledziami, jestem ciekawa, jak smakuja 🙂

0
Odpowiedz
ArturH.
ArturH.
1 rok temu

Tak, to jest pyszne! Miałem okazję próbować. Bardzo polecam!!!

0
Odpowiedz
Joanna - Pisane z usmiechem
Joanna - Pisane z usmiechem
1 rok temu

Tym razem to nie dla mnie, bo sliwki lubie jedynie swieze 😉 Ale doceniam bardzo innowacyjny, ciekawy pomysł!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Joanna - Pisane z usmiechem

Rozumim i dziekuję 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Jakie pyszne! Gratuluję przepisu autorskiego, brawo i dziękuję za inspirację

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Dziękuję

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
1 rok temu

Takiego połączenia jeszcze nie znałam, a zapowiada się naprawdę smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  toksyczna kosmetyczka

Tak, bardzo nam smakowało 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

A oczy przetarłam ze zdumienia śledź jako farsz… jestem zaskoczona

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

I o to zaskoczenie własnie chodziło 🙂

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
1 rok temu

Uwielbiam pierogi, ale w takim wydaniu jeszcze nie miałam okazji spróbować. Tm bardziej ze śledziem nie próbowałam nigdy. Lubię śledzie, więc może kiedyś pokuszę się o wypróbowanie Twojego przepisu 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

Koniecznie spróbuj, mile będziesz zaskoczona 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Pysznie . Zrobiłabym do nich kruche domowe ciasto. Wesołych świąt!

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

5 stars
Na takie połączenie raczej bym się nie skusiła, ale jest bardzo niebanalne.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz