Wigilijny wieczór - jeden z najmagiczniejszych dni w roku. Nie może zabraknąć najbliższej rodziny, bieluśkiego opłatka, kolęd i dwunastu potraw. W każdej rodzinie na stole pojawiają się tradycyjne potrawy. Na naszym świątecznym stole obowiązkowo pojawia się ryby po grecku, kompotu z suszu czy zapiekanka śledziowa. Nie może zabraknąć również domowych uszek z grzybami. W tym roku zostało mi sporo farszu, więc na szybko powstała dodatkowa potrawa na wigilijny stół w postaci wspaniałych pierożków z grzybami w cieście francuskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, obowiązkowo w towarzystwie gorącego barszczu czerwonego na domowym zakwasie.
Porcje: 12
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 300 g kapusty kiszonej
- 20 g suszonych grzybów leśnych
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Do garnka wrzucamy grzyby, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień dodajemy do grzybów liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Odcedzamy na sicie i drobno siekamy.
- Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do kapusty dodajemy grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując kształt trójkąta. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ale fajny, prosty i pyszny pomysł na podanie pierożków. Idealny na impreze!
Na pewno wypróbuję. U mnie w domu pierogi z kapustą i grzybami je się przez okrągły rok, a warto je jakoś podkręcić 😀
Uwielbiał dania z grzybami. Te pierożki są na pewno bardzo smaczne. Apetycznie wyglądają.
Dziękuję i polecam
Brzmią naprawdę apetycznie, sama bym takie zjadła. 😉
Mniam. Choć nie ma to jak tradycyjne pierogi na święta. Te będą dobre na Sylwestra. 🙂
Ciekawe połączenie ciasta francuskiego z kapustą! Wyglądają apetycznie! Czemu nie wypróbować czegoś nowego na święta, Sama się skuszę na te pierożki z grzybami!
Polecam, bo smakują wyśmienicie!
Wyglądają bardzo apetycznie, nawet mimo tego, że nie jestem fanką ciasta francuskiego.
Jeszcze nie miałam okazji spróbować tego typu jedzenia. Mega mnie zaskoczyłaś.Z miłą chęcią wypróbuję to u siebie w domu.
Alez to smacznie wygląda. Chętnie sięgnęłabym po te pierożki.
Nie robiłam jeszcze pierożków na słono z ciasta francuskiego 🙂
Grzyby i ciasto francuskie to idealne połączenie aczkolwiek na stole postawiłabym to jako kolejną potrawę niż zamiennik klasycznych uszek 😉
Farsz został mi właśnie z uszek 🙂
Wyglądają smakowicie:) Przed świętami nie zdążę, ale może na sylwestra:)?
Tez mogą być 🙂
Świetny sposób na pierogi jak nie masz czasu. Kurcze narobilaś mi smarka i nie wiem czy nie spróbuję.
Zrobiłaś mnie głodną 🙂
Z ciasta francuskiego można zrobić wiele smacznych przekąsek ? świetna alternatywa dla tradycyjnych pierożków ?
ja jestem wielką fanką pierożków, ale w cieście francuskim jeszcze nie jadłam.
Nie przepadam za gotowaniem, ale te pierożki…… ślinianki pracują 🙂
Ciekawa alternatywa dla pierogów w wydaniu klasycznym.
wyglądają niezwykle smakowicie 🙂
Ciekawa alternatywa dla trydycyjnych pierogów 😉
Aż żałuję, że nie mogę jeść grzybów bo te pierożki wyglądają naprawdę smacznie.
Bardzo, bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami. Ekstra pomysł!
Zmieniłabym nazwę na pierozki z kapustą i grzybami ? wyglądają smakowicie. Ja w tym roku jednak postawie na tradycyjne pierogi, które będę robić samodzielnie po raz pierwszy ?
Jej uwielbiam ciasto francuskie, ale grzybami go jeszcze nie nadziewałam, koniecznie wypróbuję bo musi być pyszne!:)
Jak jeszcze znajdę przed świętami wolną chwilę to na pewno wypróbuję przepis. 😛
Uwielbiam takie pierożki – moja siostra była mistrzynią w ich lepieniu, dodam że zawsze robiła samodzielnie ciasto za co podziwiam ją po dziś dzień! 😉