Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Okazje, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  28 grudnia, 2014

Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Wędrówki po kuchni
Wigilijny wieczór - jeden z najmagiczniejszych dni w roku. Nie może zabraknąć najbliższej rodziny, bieluśkiego opłatka, kolęd i dwunastu potraw. W każdej rodzinie na stole pojawiają się tradycyjne potrawy. Na naszym świątecznym stole obowiązkowo pojawia się ryby po grecku, kompotu z suszu czy zapiekanka śledziowa. Nie może zabraknąć również domowych uszek z grzybami. W tym roku zostało mi sporo farszu, więc na szybko powstała dodatkowa potrawa na wigilijny stół w postaci wspaniałych pierożków z grzybami w cieście francuskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, obowiązkowo w towarzystwie gorącego barszczu czerwonego na domowym zakwasie.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 15 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Do garnka wrzucamy grzyby, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień dodajemy do grzybów liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Odcedzamy na sicie i drobno siekamy.
  • Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do kapusty dodajemy grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując kształt trójkąta. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 5 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasto francuskie
  • Grzyby

Nawigacja wpisu

Pastelowe
Bigos staropolski

Podobne wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
4 lata temu

Ale fajny, prosty i pyszny pomysł na podanie pierożków. Idealny na impreze!

0
Odpowiedz
Sara
Sara
4 lata temu

Na pewno wypróbuję. U mnie w domu pierogi z kapustą i grzybami je się przez okrągły rok, a warto je jakoś podkręcić 😀

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
4 lata temu

5 stars
Uwielbiał dania z grzybami. Te pierożki są na pewno bardzo smaczne. Apetycznie wyglądają.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Dziękuję i polecam

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Brzmią naprawdę apetycznie, sama bym takie zjadła. 😉

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
5 lata temu

Mniam. Choć nie ma to jak tradycyjne pierogi na święta. Te będą dobre na Sylwestra. 🙂

0
Odpowiedz
Mokka
Mokka
5 lata temu

Ciekawe połączenie ciasta francuskiego z kapustą! Wyglądają apetycznie! Czemu nie wypróbować czegoś nowego na święta, Sama się skuszę na te pierożki z grzybami!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Mokka

Polecam, bo smakują wyśmienicie!

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
5 lata temu

Wyglądają bardzo apetycznie, nawet mimo tego, że nie jestem fanką ciasta francuskiego.

0
Odpowiedz
Angela
Angela
5 lata temu

Jeszcze nie miałam okazji spróbować tego typu jedzenia. Mega mnie zaskoczyłaś.Z miłą chęcią wypróbuję to u siebie w domu.

0
Odpowiedz
Kasia Koniakowska
Kasia Koniakowska
5 lata temu

Alez to smacznie wygląda. Chętnie sięgnęłabym po te pierożki.

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
6 lata temu

Nie robiłam jeszcze pierożków na słono z ciasta francuskiego 🙂

0
Odpowiedz
Magda Has
Magda Has
6 lata temu

Grzyby i ciasto francuskie to idealne połączenie aczkolwiek na stole postawiłabym to jako kolejną potrawę niż zamiennik klasycznych uszek 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Magda Has

Farsz został mi właśnie z uszek 🙂

0
Odpowiedz
Asia/ Lemur Podróżnik
Asia/ Lemur Podróżnik
6 lata temu

Wyglądają smakowicie:) Przed świętami nie zdążę, ale może na sylwestra:)?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Asia/ Lemur Podróżnik

Tez mogą być 🙂

0
Odpowiedz
Kate
Kate
6 lata temu

Świetny sposób na pierogi jak nie masz czasu. Kurcze narobilaś mi smarka i nie wiem czy nie spróbuję.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
6 lata temu

Zrobiłaś mnie głodną 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
6 lata temu

Z ciasta francuskiego można zrobić wiele smacznych przekąsek ? świetna alternatywa dla tradycyjnych pierożków ?

0
Odpowiedz
sandicious
sandicious
6 lata temu

ja jestem wielką fanką pierożków, ale w cieście francuskim jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
Życie na Biegunach
Życie na Biegunach
6 lata temu

Nie przepadam za gotowaniem, ale te pierożki…… ślinianki pracują 🙂

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu

Ciekawa alternatywa dla pierogów w wydaniu klasycznym.

0
Odpowiedz
AnteBlonde
AnteBlonde
6 lata temu

wyglądają niezwykle smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Kuba | Vegan Taste
Kuba | Vegan Taste
7 lata temu

Ciekawa alternatywa dla trydycyjnych pierogów 😉

0
Odpowiedz
Olga - Rodzina ze Szczecina
Olga - Rodzina ze Szczecina
7 lata temu

Aż żałuję, że nie mogę jeść grzybów bo te pierożki wyglądają naprawdę smacznie.

0
Odpowiedz
Asia
Asia
7 lata temu

Bardzo, bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami. Ekstra pomysł!

0
Odpowiedz
Ania, Kęsy Codzienności
Ania, Kęsy Codzienności
7 lata temu

Zmieniłabym nazwę na pierozki z kapustą i grzybami ? wyglądają smakowicie. Ja w tym roku jednak postawie na tradycyjne pierogi, które będę robić samodzielnie po raz pierwszy ?

0
Odpowiedz
ANgie
ANgie
7 lata temu

Jej uwielbiam ciasto francuskie, ale grzybami go jeszcze nie nadziewałam, koniecznie wypróbuję bo musi być pyszne!:)

0
Odpowiedz
Helena
Helena
7 lata temu

Jak jeszcze znajdę przed świętami wolną chwilę to na pewno wypróbuję przepis. 😛

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Uwielbiam takie pierożki – moja siostra była mistrzynią w ich lepieniu, dodam że zawsze robiła samodzielnie ciasto za co podziwiam ją po dziś dzień! 😉

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz