• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  22 maja, 2018

Piętrowy tort komunijny

Wędrówki po kuchni
Maj to wyjątkowy miesiąc, czas Pierwszych Komunii Świętych. To bardzo ważny czas w życiu większości młodych ludzi jak i ich rodziców. W tak podniosłym dniu z pewnością nie może zabraknąć tortu, który jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Torty piętrowe są niezwykle efektowne i eleganckie. Dostojnie zdobią stół i cieszą oczy wszystkich gości. I taki tort miałam okazje przygotować w tym roku. Delikatny biszkopt oraz połączenie słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Efektownie wykończony i udekorowany masą cukrową i kwiatami.
Przygotowanie2 godz.
Gotowanie1 godz. 30 min.
Czas całkowity3 godz. 30 min.
Drukuj
Porcje: 40
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt duży

    • 7 jajek
    • 127 g mąki tortowej
    • 45 g mąki ziemniaczanej
    • 203 g cukru
    • szczypta soli

    Biszkopt mały

    • 5 jajek
    • 100 g mąki tortowej
    • 35 g mąki ziemniaczanej
    • 160 g cukru
    • szczypta soli

    Krem chałowowy

    • 800 ml śmietany kremówki
    • 500 g serka mascarpone
    • 500 g czekolady mlecznej
    • 500 g chałwy waniliowej

    Krem waniliowy

    • 400 ml śmietany kremówki
    • 250 g serka mascarpone
    • 6 łyżek cukru pudru
    • 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Frużelina malinowa

    • 600 g malin
    • 160 g cukru
    • 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 3 ½ łyżeczki żelatyny

    Nasączenie

    • 350 ml wody mineralnej niegazowanej
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 2-3 łyżki cukru

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • 600 g masła
    • 500 g mleka skondensowanego słodzonego

    Dekoracja

    • 1400 g masy cukrowej białej
    • złoty spray spożywczy
    • klej spożywczy
    • wstążka złota

    Przygotowanie

      Biszkopt duży

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.

      Biszkopt mały

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.

      Krem chałwowy

      • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

      Krem maślany do tynkowania tortu

      • Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną, puszysta masę. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Miksujemy całość około 2-3 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby „odpowietrzyć ” krem. Krem będzie idealnie gładki.

      Frużelina malinowa

      • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie chwilę gotujemy. Odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

      Nasączenie

      • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

      Przełożenie

      • Każde piętro tortu składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy część kremu chałwowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową i krem waniliowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem i wykładamy część kremu chałwowego. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tak postępujemy również z górnym piętrem tortu. Tort w rantach chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
      • Z dobrze schłodzonych pięter tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Każde piętro tynkujemy równo i dokładnie kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Każde piętro tortu obkładamy masą cukrową. Małe piętro ustawiamy po środku dużego piętra tortu. Warto użyć wsporników jak i dodatkowego, cienkiego podkładu dla zabezpieczenia tortu przed zapadnięciem się. Teraz pozostaje tylko udekorowanie tortu masą cukrową i ozdobami. Powodzenia.

      Uwagi dodatkowe

      • Waga tortu: 7,3 kg

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      3 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Torty

      Zobacz wpisy

      Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową
      Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      35 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      1 rok temu

      Jeszcze nie jadłam tortu z kremem z chałwy i frużeliną malinową. Wygląda na to, że tort musiał nie tylko wspaniale wyglądać, ale i smakował obłędnie 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Dziękuję, to połączenie jest wyjątkowo pyszne 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika Joanna
      Monika Joanna
      1 rok temu

      Mistrzostwo świata! Lubię piec i zdarza mi się też przygotować tort, ale u Ciebie to już wyższy stopień wtajemniczenia 🙂
      Przepis na krem chałwowy zapisuję i wykorzystam przy najbliższej okazji. Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Monika Joanna

      Dziękuję i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika Sobieraj
      Monika Sobieraj
      1 rok temu

      Strasznie spodobało mi się określenie “tynkowanie tortu” 😀 Nie lubię i nie jadam słodkości, ale bardzo lubię podziwiać od strony wizualnej – pięknie Ci wyszedł 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Monika Sobieraj

      Dziękuję 🙂 Co do nazwy to cóż – tak eksperci to nazywają 🙂 Patrząc na to od strony techniczne, rzeczywiście tak to wygląda i nawet używa się packi 🙂

      0
      Odpowiedz
      Travel Bug
      Travel Bug
      1 rok temu

      Jestem chałwoholiczką dlatego ten tort to strzał w 10, a do tego jedne z moich ulubionych owoców-maliny. Chętnie wypróbuję, ale w postaci małego tortu:)

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Travel Bug

      Polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      ew
      ew
      1 rok temu

      Piękny tort, aż szkoda by go jeść 😀

      0
      Odpowiedz
      Vademecum Mamy
      Vademecum Mamy
      1 rok temu

      Taki tort to zawsze ogrom pracy!

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      2 lat temu

      Dużo pracy włożone w przygotowanie, ale tort wygląda imponująco. Zapewne tak, jak się pięknie prezentuje to i smakuje wybornie. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      2 lat temu

      Tort wygląda imponująco 🙂 Widać, że włożyłaś w niego mnóstwo pracy 🙂

      0
      Odpowiedz
      Andrzej
      Andrzej
      2 lat temu

      tort boski. Jednak ja osobiście, to jedyne co do żarcia mogę zrobić, to kanapkę:)

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu

      Ten tort jest tak piękny ,że sam wygląd powinnas dostać jakąs nagrodę cukierniczą z najwyższej półki 🙂
      Cudowny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Katarzyna
      Katarzyna
      2 lat temu

      Skomplikowany przepis, ale maliny i chałwa kuszą 🙂

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      2 lat temu

      Torty nigdy nie były moją domeną, zwykle są czasochłonne ale widać, że warto się postarać. Efekt wspaniały. Właśnie taki powinien być tort komunijny – elegancki, prosty i jasny.

      0
      Odpowiedz
      evelaa
      evelaa
      2 lat temu

      Robi wrażenie ?

      0
      Odpowiedz
      Evelaa
      Evelaa
      2 lat temu

      Cudownie wyglada ale jeszcze lepiej pewnie smakuje ? przyznane szczerze że nie mam talentu do pieczenia i nie udało by mi sie samej czegoś takiego zrobić ?

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Precyzyjnie wykonany:)

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      2 lat temu

      Idealny w swojej prostocie!

      0
      Odpowiedz
      Marta Flak
      Marta Flak
      2 lat temu

      Zawsze po takich tortach spodziewałam się ogromnego nawału cukru, ale ten przepis jest tak świetny, że czapki z głów – no i wykonanie, ja po prostu zazdroszczę umiejętności!

      0
      Odpowiedz
      karolina
      karolina
      2 lat temu

      Piękny! Zazdroszczę takich umiejętności 🙂

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Piękny, wygląda cudownie:)

      0
      Odpowiedz
      www.NaturalnieAndzia.pl
      www.NaturalnieAndzia.pl
      2 lat temu

      Wow i Ty sama zrobiłaś ten piękny tort że zdjęcia?
      No szacunek ❤ Piękny jest ❤

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  www.NaturalnieAndzia.pl

      Jakoś się udało go zrobić 😉

      0
      Odpowiedz
      Marta G
      Marta G
      2 lat temu

      Malina i chałwa… mmm…. idealne połączenie, a tort wygląda pięknie!

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      2 lat temu

      Taki elegancki i bez przepychu 🙂 Piękny <3

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Znowu mnie zachwycasz! I jeszcze ta frużelina! Mmmm

      0
      Odpowiedz
      Ola
      Ola
      2 lat temu

      Wow co.za.majsterstyk! Ja nie mam cierpliwości do takiej precyzyjniej pracy, choć biszkopty mi wychodzą pierwsza klasa;)

      0
      Odpowiedz
      Karola Buszujwkuchni
      Karola Buszujwkuchni
      2 lat temu

      Jaki piękny! Zazdroszczę tortowym twórcom, ja nie mam takich zdolności : )

      0
      Odpowiedz
      toksyczna kosmetyczka
      toksyczna kosmetyczka
      2 lat temu

      Ale pięknie wygląda ten tort.

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      2 lat temu

      Dla mnie za wysokie progi takie piętra 😉 ale tort cudny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monicystyka
      Monicystyka
      2 lat temu

      Ten kwaskowy smak mnie przekonuje, jeśli o degustacje chodzi, a wizualnie bardzo ładna praca 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      2 lat temu

      wspaniale wygląda 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna Lena z Zjem Cię
      Anna Lena z Zjem Cię
      2 lat temu

      Koronkowa robota 🙂 Piękne, bardzo estetyczne i czyte wykonanie. A czytając skład wiem też, że tort jest pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      35
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply