Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  22 maja, 2018

Piętrowy tort komunijny

Wędrówki po kuchni
Maj to wyjątkowy miesiąc, czas Pierwszych Komunii Świętych. To bardzo ważny czas w życiu większości młodych ludzi jak i ich rodziców. W tak podniosłym dniu z pewnością nie może zabraknąć tortu, który jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Torty piętrowe są niezwykle efektowne i eleganckie. Dostojnie zdobią stół i cieszą oczy wszystkich gości. I taki tort miałam okazje przygotować w tym roku. Delikatny biszkopt oraz połączenie słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Efektownie wykończony i udekorowany masą cukrową i kwiatami.
Przygotowanie2 hours godz.
Gotowanie1 hour godz. 30 min., min.
Czas całkowity3 hours godz. 30 min., min.
Drukuj
Porcje: 50
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt duży

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Biszkopt mały

  • 5 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli

Krem chałowowy

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g czekolady mlecznej
  • 500 g chałwy waniliowej

Krem waniliowy

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Frużelina malinowa

  • 600 g malin
  • 160 g cukru
  • 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 ½ łyżeczki żelatyny

Nasączenie

  • 350 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru

Krem maślany do tynkowania tortu

  • 600 g masła
  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego

Dekoracja

  • 1400 g masy cukrowej białej
  • złoty spray spożywczy
  • klej spożywczy
  • wstążka złota

Przygotowanie

    Biszkopt duży

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.

    Biszkopt mały

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.

    Krem chałwowy

    • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną, puszysta masę. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Miksujemy całość około 2-3 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty, aby „odpowietrzyć ” krem. Krem będzie idealnie gładki.

    Frużelina malinowa

    • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie chwilę gotujemy. Odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

    Przełożenie

    • Każde piętro tortu składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy część kremu chałwowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową i krem waniliowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem i wykładamy część kremu chałwowego. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tak postępujemy również z górnym piętrem tortu. Tort w rantach chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
    • Z dobrze schłodzonych pięter tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Każde piętro tynkujemy równo i dokładnie kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Każde piętro tortu obkładamy masą cukrową. Małe piętro ustawiamy po środku dużego piętra tortu. Warto użyć wsporników jak i dodatkowego, cienkiego podkładu dla zabezpieczenia tortu przed zapadnięciem się. Teraz pozostaje tylko udekorowanie tortu masą cukrową i ozdobami. Powodzenia.

    Uwagi dodatkowe

    • Waga tortu: 7,3 kg

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4 3 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Torty

    Nawigacja wpisu

    Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową
    Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    37 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Justyna
    Justyna
    3 lat temu

    Wspaniały tort. Chciałam tylko zapytać o małą modyfikację …. czy jeżeli tort zostanie obłożony jedynie kremem maślanym to można do tego przymocować jadalną koronkę do tortu zamiast obkładać go masą cukrową???

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Justyna

    Oczywiście 🙂 Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    6 lat temu

    Jeszcze nie jadłam tortu z kremem z chałwy i frużeliną malinową. Wygląda na to, że tort musiał nie tylko wspaniale wyglądać, ale i smakował obłędnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lat temu
    Reply to  Aleksandra Załęska

    Dziękuję, to połączenie jest wyjątkowo pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Joanna
    Monika Joanna
    6 lat temu

    Mistrzostwo świata! Lubię piec i zdarza mi się też przygotować tort, ale u Ciebie to już wyższy stopień wtajemniczenia 🙂
    Przepis na krem chałwowy zapisuję i wykorzystam przy najbliższej okazji. Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lat temu
    Reply to  Monika Joanna

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Sobieraj
    Monika Sobieraj
    6 lat temu

    Strasznie spodobało mi się określenie „tynkowanie tortu” 😀 Nie lubię i nie jadam słodkości, ale bardzo lubię podziwiać od strony wizualnej – pięknie Ci wyszedł 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lat temu
    Reply to  Monika Sobieraj

    Dziękuję 🙂 Co do nazwy to cóż – tak eksperci to nazywają 🙂 Patrząc na to od strony techniczne, rzeczywiście tak to wygląda i nawet używa się packi 🙂

    0
    Odpowiedz
    Travel Bug
    Travel Bug
    6 lat temu

    Jestem chałwoholiczką dlatego ten tort to strzał w 10, a do tego jedne z moich ulubionych owoców-maliny. Chętnie wypróbuję, ale w postaci małego tortu:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lat temu
    Reply to  Travel Bug

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    ew
    ew
    6 lat temu

    Piękny tort, aż szkoda by go jeść 😀

    0
    Odpowiedz
    Vademecum Mamy
    Vademecum Mamy
    6 lat temu

    Taki tort to zawsze ogrom pracy!

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    6 lat temu

    Dużo pracy włożone w przygotowanie, ale tort wygląda imponująco. Zapewne tak, jak się pięknie prezentuje to i smakuje wybornie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    6 lat temu

    Tort wygląda imponująco 🙂 Widać, że włożyłaś w niego mnóstwo pracy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Andrzej
    Andrzej
    6 lat temu

    tort boski. Jednak ja osobiście, to jedyne co do żarcia mogę zrobić, to kanapkę:)

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lat temu

    Ten tort jest tak piękny ,że sam wygląd powinnas dostać jakąs nagrodę cukierniczą z najwyższej półki 🙂
    Cudowny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    6 lat temu

    Skomplikowany przepis, ale maliny i chałwa kuszą 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    6 lat temu

    Torty nigdy nie były moją domeną, zwykle są czasochłonne ale widać, że warto się postarać. Efekt wspaniały. Właśnie taki powinien być tort komunijny – elegancki, prosty i jasny.

    0
    Odpowiedz
    evelaa
    evelaa
    6 lat temu

    Robi wrażenie ?

    0
    Odpowiedz
    Evelaa
    Evelaa
    6 lat temu

    Cudownie wyglada ale jeszcze lepiej pewnie smakuje ? przyznane szczerze że nie mam talentu do pieczenia i nie udało by mi sie samej czegoś takiego zrobić ?

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    6 lat temu

    Precyzyjnie wykonany:)

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    6 lat temu

    Idealny w swojej prostocie!

    0
    Odpowiedz
    Marta Flak
    Marta Flak
    6 lat temu

    Zawsze po takich tortach spodziewałam się ogromnego nawału cukru, ale ten przepis jest tak świetny, że czapki z głów – no i wykonanie, ja po prostu zazdroszczę umiejętności!

    0
    Odpowiedz
    karolina
    karolina
    6 lat temu

    Piękny! Zazdroszczę takich umiejętności 🙂

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    6 lat temu

    Piękny, wygląda cudownie:)

    0
    Odpowiedz
    www.NaturalnieAndzia.pl
    www.NaturalnieAndzia.pl
    6 lat temu

    Wow i Ty sama zrobiłaś ten piękny tort że zdjęcia?
    No szacunek ❤ Piękny jest ❤

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lat temu
    Reply to  www.NaturalnieAndzia.pl

    Jakoś się udało go zrobić 😉

    0
    Odpowiedz
    Marta G
    Marta G
    6 lat temu

    Malina i chałwa… mmm…. idealne połączenie, a tort wygląda pięknie!

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    6 lat temu

    Taki elegancki i bez przepychu 🙂 Piękny <3

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lat temu

    Znowu mnie zachwycasz! I jeszcze ta frużelina! Mmmm

    0
    Odpowiedz
    Ola
    Ola
    6 lat temu

    Wow co.za.majsterstyk! Ja nie mam cierpliwości do takiej precyzyjniej pracy, choć biszkopty mi wychodzą pierwsza klasa;)

    0
    Odpowiedz
    Karola Buszujwkuchni
    Karola Buszujwkuchni
    6 lat temu

    Jaki piękny! Zazdroszczę tortowym twórcom, ja nie mam takich zdolności : )

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    6 lat temu

    Ale pięknie wygląda ten tort.

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    6 lat temu

    Dla mnie za wysokie progi takie piętra 😉 ale tort cudny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monicystyka
    Monicystyka
    6 lat temu

    Ten kwaskowy smak mnie przekonuje, jeśli o degustacje chodzi, a wizualnie bardzo ładna praca 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lat temu

    wspaniale wygląda 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna Lena z Zjem Cię
    Anna Lena z Zjem Cię
    6 lat temu

    Koronkowa robota 🙂 Piękne, bardzo estetyczne i czyte wykonanie. A czytając skład wiem też, że tort jest pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    37
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz