Pikantne placuszki z porem

Uwielbiam takie proste i szybkie obiady, które nie wymagają ogromu pracy, a w dodatku są pożywne i niezwykle smaczne. Te pyszne placuszki to idealna propozycja na taki obiad. Choć świetnie sprawdzą się również na lunch, ciepłą kolację, pożywną przekąskę w ciągu dnia albo jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chilli. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie5 min.
Czas całkowity15 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g pora
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie

  • Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pora, papryczkę chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym.

Uwagi dodatkowe

  • placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
 

 Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Fit placuszki z cukinii i kaszy

26 komentarze do “Pikantne placuszki z porem

  1. Kamil

    Lubie lekko pikantne dania, ale placuszków w takiej formie nie miałem okazji spróbować. W weekend robiłem z porem i grzybami naleśniki zapiekane i por bardzo mi w takiej wersji podpasował, więc placuszki też spróbuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *