Uwielbiam takie proste i szybkie obiady, które nie wymagają ogromu pracy, a w dodatku są pożywne i niezwykle smaczne. Te pyszne placuszki to idealna propozycja na taki obiad. Choć świetnie sprawdzą się również na lunch, ciepłą kolację, pożywną przekąskę w ciągu dnia albo jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chilli. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań.
Porcje: 4
Składniki
- 300 g pora
- 100 g mąki pszennej
- 75 g mąki ryżowej
- 100 ml wody *
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- olej do smażenia
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie
- Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pora, papryczkę chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3. Odstawiamy do wystudzenia.
- Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym.
Odnośniki
- Wodę dodajemy stopniowo, gdyż każda mąka inaczej chłonie wodę. Dodajemy jej mniej lub więcej, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany
Uwagi dodatkowe
- placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ja robię trochę inne placki i robi je się nieco dłużej.
Kurczę, ja i por mamy dosyć chłodną relację 😛 Ale pomysł z sezamem jest super, wykorzystam na pewno też do innych placków! 🙂
Ja ostatnio zaczęłam zdrowiej się odzywiać, także zapisuje przepis 🙂
Mniam mniam 😋
Nie za bardzo mogę jeść pikantne rzeczy, ale najwyżej reszta rodziny się skusi.
ooo takich placków nie jadłam, jestem bardzo ciekawa ich smaku i na pewno spróbuję <3
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, dwoistość smakowa placuszków z pewnością nam się spodoba. 🙂
Bardzo ciekawe placuszki. Koniecznie muszę je wypróbować
Wyglądają przecudownie i aż nie mogę uwierzyć że są takie proste i szybkie! Czy można mąkę zastąpić jakąś inną, nie ryżową?
Dziękuję. Nie próbowałam, ale sądzę że z mąką można poeksperymentować 🙂
No i już jest obiad na jutro! 😉 Pycha!
Wygląda pysznie:) Muszę wypróbować ten przepis:)
z chęcią bym spróbowała 🙂
Uwielbiam różne placki np. z dyni albo cukinii ale takich z porem nie próbowałam. Na pewno zrobią ale bez chilli 😉
No i pomysł na obiad jest gotowy 🙂 Bardzo dziękuję za dokładny przepis, będę zdawał relacje 😉
Ok, czekam i życzę smacznego 🙂
Ale pyszny pomysł 😀
Zdahe się, że takie placuszki przypadłyby mi do gustu. Zwłaszcza, że można jeść je również na zimno, więc pewnie sprawdziłyby się świetnie jako przekąska w podróży 🙂
Tak, ja zabieram je często do pracy 🙂
uwielbiam do Ciebie zaglądać (pewnie już to mówiłam :p) – te placuszki to będzie hicior, już czuję ten smak 🙂
🙂
Smacznie to wygląda.
ciekawy przepis ale w te upały nawet mi się takich pyszności nie chce robić i stać przy kuchni\
Zrezygnowałabym z chili i zmniejszyła ilość pora, nie lubię ostrej kuchni : )
Ciekawy przepis. Do pora podchodzę z rezerwą, ale w tej wersji może bym się skusiła 🙂
Wyglądają bardzo smacznie! I jeszcze ten sezam… Mmm <3
Tu jak zwykle wspaniały przepis! 🙂
Uwielbiam tu zaglądać ❤❤
Nigdy takich nie jadłam! Muszę wypróbować
!
Bardzo pyszne połączenie składników 🙂 Mniam 🙂
Lubie lekko pikantne dania, ale placuszków w takiej formie nie miałem okazji spróbować. W weekend robiłem z porem i grzybami naleśniki zapiekane i por bardzo mi w takiej wersji podpasował, więc placuszki też spróbuję 🙂
Polecam, są pyszne
Idealny przepis na wakacyjny obiad.
Czuję, że to jest bardzo bardzo smaczne 🙂 Muszę to zrobić!