• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Kuchnia polska, Mięsa i wędliny, Na zimno, Wielkanoc  /  12 kwietnia, 2020

Pikantny schab pieczony

Wędrówki po kuchni
Domowe mięsa nie mają sobie równych! To prawdziwy rarytas, który bez problemu możecie zrobić w domu. Przygotowanie takie mięsa zajmuje kilka minut. Wystarczy kawałek dobrej jakości mięsa, garść aromatycznych przypraw i piekarnik, który zrobi za nas resztę. Dziś w roli głównej schab! Niezwykle aromatyczny, delikatny i kruchy. I wcale nie suchy. Dzięki pieczeniu w rękawie zachował soczystość. Wspaniale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się świetnie jako sztuka mięsa do obiadu, czy na półmisku wędlin podczas świąt, czy rodzinnych spotkań. Zwykłą, codzienną kanapkę także zamieni w pyszną kolację. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie3 godz. 30 min.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Drukuj
4.84 from 6 votes
Porcje: 24
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne *
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ papryki wędzonej
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  • Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby powstała pasta, którą z łatwością nasmarujemy mięso. Najlepiej po trochu dolewać olej, mieszać i sprawdzać konsystencję. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy schab. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na noc.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C, wkładamy schab i pieczemy przez 75 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160'C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    Smacznego!
    *można zastąpić papryką ostrą

Uwagi dodatkowe

- schab na kanapki należy po wystudzeniu schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce
- jeśli chcecie schab zjeść świeży, pokrojony w plastry należy po wyjęciu go z piekarnika odczekać około 20 minut, aby zatrzymać soki w mięsie
- schab, którego użyłam był już zapeklowany. Jeśli chcecie otrzymać lekko różowe mięso jak na zdjęciu, należy go wcześniej zapeklować. Peklowanie można pomiąć, natrzeć przyprawami pamiętając o dodaniu soli

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Zobacz wpisy

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”
Czym zastąpić tradycyjne kremy czekoladowe będąc na diecie bezglutenowej?

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Pierogi, kluski, naleśniki, Przepisy  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 56

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Przepisy, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Pasztet drobiowy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
46 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 miesięcy temu

Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję. Ostatnio mam fazę wyłącznie na własnej roboty wędliny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Dziękuję, domowe wiadomo, że najlepsze 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
10 miesięcy temu

Pyszność. Kiedy masz czas na takie pyszności Małgosiu. Cud miód 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Sikorkowe Pasje

Ostatnio na szczęście mam więcej czasu na zabawę w kuchni 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 miesięcy temu

To coś dla mnie i moich chłopaków 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
10 miesięcy temu

Muszę podsunąć Twój blog mężowi, może się zainspiruje :).

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
10 miesięcy temu

Pikantne rzeczy bardzo lubimy więc skorzystamy

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
10 miesięcy temu

Taki schab to może przygotować moja mama dla mojego męża, ja ostatnio spałzowałam z wieprzowiną:) Podeślę jej przepis.

0
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
10 miesięcy temu

Wygląda tak świeżutko i lekko! Spróbuję kiedyś zrobić.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
10 miesięcy temu

Twoi schabik to mój chłop by jadł i jadł hahha

0
Odpowiedz
Miye
Miye
10 miesięcy temu

Moja rodzina zapewne byłaby zachwycona, ale ja niecierpliwie czekam na jakiś kolejny wege przepis u Ciebie, albo serniczek.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
10 miesięcy temu

Tym razem nie skorzystam z przepisu, ja bezmięsna 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
10 miesięcy temu

Uwielbiam takie omnomnom

0
Odpowiedz
Małgorzata
Małgorzata
10 miesięcy temu

Wygląda całkiem inaczej niż ten, który tradycyjnie robi się u mnie w domu!

0
Odpowiedz
Dziewczyny z doherbaty.pl
Dziewczyny z doherbaty.pl
10 miesięcy temu

Uwielbiam czosnek, także przy najbliższej okazji wypróbuję przepis 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
10 miesięcy temu

Uwielbiam taka wedline, nie jem miesa ale chetnie zrobie go mezowi, dziekuje za pyszny przepis 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Monika

Bardzo proszę 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
10 miesięcy temu

Kluczem jest zdobycie dobrej jakości mięsa 🙂 I tu trzeba wiedzieć gdzie szukać 🙂

0
Odpowiedz
Karolina z Rudeiczarne.pl
Karolina z Rudeiczarne.pl
10 miesięcy temu

Wygląda pysznie i bardzo soczyście – super, bo nie przepadam za suchym mięsem 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
10 miesięcy temu

Taki schab ma pewno by mój chłop zjadł

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
10 miesięcy temu

Wszystkie dania, które mają w sobie nutkę – a nawet “sporą nutkę” – ostrości na pewno przypadną do gustu mojej drugiej połówce 🥰

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
10 miesięcy temu

Chętnie piekę schab, w wersji na ostro, w panierce na słodko, z farszem lub bez, mnóstwo smakowych możliwości. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Bookendorfina

Tak, można piec na różne sposoby i zawsze jest pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
10 miesięcy temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Osobiście najbardziej lubię wariant z suszonymi morelami i śliwkami, w polewie z ananasów. 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
10 miesięcy temu

4 stars
Na jakiej funkcji piekarnika piec ten schab? Czy jeśli mam tylko grzałkę dolną to wyjdzie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Aneta

Pewnie, że wyjdzie 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
10 miesięcy temu

Domowe wędliny zawsze są o wiele lepsze niż to, co na sklepowych półkach – zgodnie z zasadą wiem, co jem 😉

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
10 miesięcy temu

Wygląda na całkiem prosty w obsłudze!

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
10 miesięcy temu

Aż ślinka cieknie <3 Uwielbiam takie proste pyszności, wypróbuję oczywiście i ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna Bożenna
Krystyna Bożenna
10 miesięcy temu

5 stars
I jest wędlina domowa, proste i smaczne, na szczęście mało jadamy mięsa,
ale wg tego przepisu to na pewno warto robić…

0
Odpowiedz
Krystyna Bożenna
Krystyna Bożenna
10 miesięcy temu
Reply to  Krystyna Bożenna

5 stars
A ja kupiłam jakiś czas temu piekarnik elektryczny i stoi, chyba czas użyć i upiec coś porządnego 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
10 miesięcy temu

soczysty aromatyczny schab domowy przyda się do kanapek, można na obiad do sałatki…. mnóstwo możliwości:)

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
10 miesięcy temu

Od pewnego czasu jestem wielką amatorką wędlin robionych w domu 🙂 Z chęcią przygotowuję schab, szynkę czy piersi z indyka 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis na schab 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Ja ostatnio też bardzo sobie cenię domowe wędliny 🙂

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
10 miesięcy temu

Takie własnoręcznie robione wędlinki i mięska to same pyszności!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
10 miesięcy temu

Na pewno lepsze domowe wyroby niż kupne.

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
10 miesięcy temu

Pozwolę sobie zapisać przepis. Wygląda apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Madzia Szymańska
Madzia Szymańska
10 miesięcy temu

Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
10 miesięcy temu

5 stars
Wygląda na pyszny 😀 Akurat mamy schab, więc można przygotować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra

Jak najbardziej polecam 🙂

0
Odpowiedz
Monika MonimePL
Monika MonimePL
10 miesięcy temu

Właśnie takiego pikantnego przepisu szukałam. Dla mnie musi być smak w mięsie!

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
10 miesięcy temu

wow, ale pyszność.Uwielbiam schab a jeszcze pikantny… mniam 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

Na pewno smakuje wyśmienicie 😉

0
Odpowiedz
Miejska Pustelniczka
Miejska Pustelniczka
10 miesięcy temu

… dzięki za przepis, ale nie jadam wieprzowiny …

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
10 miesięcy temu

5 stars
najlepsze w tym przepisie jest to, że ten schab jest pikantny <3 a to oznacza, że tylko ja bym go zjadła <3<3<3

0
Odpowiedz
Krystyna Bożenna
Krystyna Bożenna
10 miesięcy temu
Reply to  Koralina

5 stars
To u mnie odwrotnie, nie jadam pikantnych, ale mąż jada 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
"Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
46
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply