• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Kuchnia polska, Mięsa i wędliny, Na zimno, Wielkanoc  /  12 kwietnia, 2020

Pikantny schab pieczony

Wędrówki po kuchni
Domowe mięsa nie mają sobie równych! To prawdziwy rarytas, który bez problemu możecie zrobić w domu. Przygotowanie takie mięsa zajmuje kilka minut. Wystarczy kawałek dobrej jakości mięsa, garść aromatycznych przypraw i piekarnik, który zrobi za nas resztę. Dziś w roli głównej schab! Niezwykle aromatyczny, delikatny i kruchy. I wcale nie suchy. Dzięki pieczeniu w rękawie zachował soczystość. Wspaniale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się świetnie jako sztuka mięsa do obiadu, czy na półmisku wędlin podczas świąt, czy rodzinnych spotkań. Zwykłą, codzienną kanapkę także zamieni w pyszną kolację. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie3 godz. 30 min.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Drukuj
4.84 from 6 votes
Porcje: 24
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne *
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ papryki wędzonej
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  • Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby powstała pasta, którą z łatwością nasmarujemy mięso. Najlepiej po trochu dolewać olej, mieszać i sprawdzać konsystencję. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy schab. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na noc.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C, wkładamy schab i pieczemy przez 75 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160'C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    Smacznego!
    *można zastąpić papryką ostrą

Uwagi dodatkowe

- schab na kanapki należy po wystudzeniu schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce
- jeśli chcecie schab zjeść świeży, pokrojony w plastry należy po wyjęciu go z piekarnika odczekać około 20 minut, aby zatrzymać soki w mięsie
- schab, którego użyłam był już zapeklowany. Jeśli chcecie otrzymać lekko różowe mięso jak na zdjęciu, należy go wcześniej zapeklować. Peklowanie można pomiąć, natrzeć przyprawami pamiętając o dodaniu soli

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.8 4 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”
Czym zastąpić tradycyjne kremy czekoladowe będąc na diecie bezglutenowej?

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Przepisy, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

Pasztet drobiowy

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
52 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Wygląda naprawdę przepysznie 🙂 jetem ciekawa jak bardzo jest soczysty czy czuć tą marynatę

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Zapewniam, że jest bardzo soczysty i fajnie czuć przyprawy 🙂

0
Odpowiedz
Tera
Tera
4 miesięcy temu

Muszę wypróbować ten przepis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 miesięcy temu
Reply to  Tera

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
4 miesięcy temu

Jeśli chodzi o smak tego schabu na pewno jest się czym zachwycić.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 miesięcy temu
Reply to  Martyna

Najlepiej smakuje taki upieczony w domu, zero konserwantów i sztucznych barwników. 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 rok temu

Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję. Ostatnio mam fazę wyłącznie na własnej roboty wędliny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Dziękuję, domowe wiadomo, że najlepsze 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
2 lat temu

Pyszność. Kiedy masz czas na takie pyszności Małgosiu. Cud miód 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Sikorkowe Pasje

Ostatnio na szczęście mam więcej czasu na zabawę w kuchni 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 lat temu

To coś dla mnie i moich chłopaków 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

Muszę podsunąć Twój blog mężowi, może się zainspiruje :).

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
2 lat temu

Pikantne rzeczy bardzo lubimy więc skorzystamy

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

Taki schab to może przygotować moja mama dla mojego męża, ja ostatnio spałzowałam z wieprzowiną:) Podeślę jej przepis.

0
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
2 lat temu

Wygląda tak świeżutko i lekko! Spróbuję kiedyś zrobić.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lat temu

Twoi schabik to mój chłop by jadł i jadł hahha

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lat temu

Moja rodzina zapewne byłaby zachwycona, ale ja niecierpliwie czekam na jakiś kolejny wege przepis u Ciebie, albo serniczek.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Tym razem nie skorzystam z przepisu, ja bezmięsna 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

Uwielbiam takie omnomnom

0
Odpowiedz
Małgorzata
Małgorzata
2 lat temu

Wygląda całkiem inaczej niż ten, który tradycyjnie robi się u mnie w domu!

0
Odpowiedz
Dziewczyny z doherbaty.pl
Dziewczyny z doherbaty.pl
2 lat temu

Uwielbiam czosnek, także przy najbliższej okazji wypróbuję przepis 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
2 lat temu

Uwielbiam taka wedline, nie jem miesa ale chetnie zrobie go mezowi, dziekuje za pyszny przepis 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Monika

Bardzo proszę 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Kluczem jest zdobycie dobrej jakości mięsa 🙂 I tu trzeba wiedzieć gdzie szukać 🙂

0
Odpowiedz
Karolina z Rudeiczarne.pl
Karolina z Rudeiczarne.pl
2 lat temu

Wygląda pysznie i bardzo soczyście – super, bo nie przepadam za suchym mięsem 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lat temu

Taki schab ma pewno by mój chłop zjadł

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
2 lat temu

Wszystkie dania, które mają w sobie nutkę – a nawet „sporą nutkę” – ostrości na pewno przypadną do gustu mojej drugiej połówce 🥰

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
2 lat temu

Chętnie piekę schab, w wersji na ostro, w panierce na słodko, z farszem lub bez, mnóstwo smakowych możliwości. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Bookendorfina

Tak, można piec na różne sposoby i zawsze jest pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
2 lat temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Osobiście najbardziej lubię wariant z suszonymi morelami i śliwkami, w polewie z ananasów. 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

4 stars
Na jakiej funkcji piekarnika piec ten schab? Czy jeśli mam tylko grzałkę dolną to wyjdzie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Aneta

Pewnie, że wyjdzie 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
2 lat temu

Domowe wędliny zawsze są o wiele lepsze niż to, co na sklepowych półkach – zgodnie z zasadą wiem, co jem 😉

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
2 lat temu

Wygląda na całkiem prosty w obsłudze!

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
2 lat temu

Aż ślinka cieknie <3 Uwielbiam takie proste pyszności, wypróbuję oczywiście i ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna Bożenna
Krystyna Bożenna
2 lat temu

5 stars
I jest wędlina domowa, proste i smaczne, na szczęście mało jadamy mięsa,
ale wg tego przepisu to na pewno warto robić…

0
Odpowiedz
Krystyna Bożenna
Krystyna Bożenna
2 lat temu
Reply to  Krystyna Bożenna

5 stars
A ja kupiłam jakiś czas temu piekarnik elektryczny i stoi, chyba czas użyć i upiec coś porządnego 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lat temu

soczysty aromatyczny schab domowy przyda się do kanapek, można na obiad do sałatki…. mnóstwo możliwości:)

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
2 lat temu

Od pewnego czasu jestem wielką amatorką wędlin robionych w domu 🙂 Z chęcią przygotowuję schab, szynkę czy piersi z indyka 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis na schab 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Ja ostatnio też bardzo sobie cenię domowe wędliny 🙂

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
2 lat temu

Takie własnoręcznie robione wędlinki i mięska to same pyszności!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Na pewno lepsze domowe wyroby niż kupne.

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
2 lat temu

Pozwolę sobie zapisać przepis. Wygląda apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Madzia Szymańska
Madzia Szymańska
2 lat temu

Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
2 lat temu

5 stars
Wygląda na pyszny 😀 Akurat mamy schab, więc można przygotować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Aleksandra

Jak najbardziej polecam 🙂

0
Odpowiedz
Monika MonimePL
Monika MonimePL
2 lat temu

Właśnie takiego pikantnego przepisu szukałam. Dla mnie musi być smak w mięsie!

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
2 lat temu

wow, ale pyszność.Uwielbiam schab a jeszcze pikantny… mniam 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Na pewno smakuje wyśmienicie 😉

0
Odpowiedz
Miejska Pustelniczka
Miejska Pustelniczka
2 lat temu

… dzięki za przepis, ale nie jadam wieprzowiny …

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
2 lat temu

5 stars
najlepsze w tym przepisie jest to, że ten schab jest pikantny <3 a to oznacza, że tylko ja bym go zjadła <3<3<3

0
Odpowiedz
Krystyna Bożenna
Krystyna Bożenna
2 lat temu
Reply to  Koralina

5 stars
To u mnie odwrotnie, nie jadam pikantnych, ale mąż jada 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
52
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply