Domowe mięsa nie mają sobie równych! To prawdziwy rarytas, który bez problemu możecie zrobić w domu. Przygotowanie takie mięsa zajmuje kilka minut. Wystarczy kawałek dobrej jakości mięsa, garść aromatycznych przypraw i piekarnik, który zrobi za nas resztę. Dziś w roli głównej schab! Niezwykle aromatyczny, delikatny i kruchy. I wcale nie suchy. Dzięki pieczeniu w rękawie zachował soczystość. Wspaniale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się świetnie jako sztuka mięsa do obiadu, czy na półmisku wędlin podczas świąt, czy rodzinnych spotkań. Zwykłą, codzienną kanapkę także zamieni w pyszną kolację. Gorąco Wam polecam!
Porcje: 24
Składniki
- 1,5 kg schabu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne *
- 1 łyżeczka czubricy czerwonej
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ papryki wędzonej
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby powstała pasta, którą z łatwością nasmarujemy mięso. Najlepiej po trochu dolewać olej, mieszać i sprawdzać konsystencję. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy schab. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na noc.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C, wkładamy schab i pieczemy przez 75 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160'C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!*można zastąpić papryką ostrą
Uwagi dodatkowe
- schab na kanapki należy po wystudzeniu schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce
- jeśli chcecie schab zjeść świeży, pokrojony w plastry należy po wyjęciu go z piekarnika odczekać około 20 minut, aby zatrzymać soki w mięsie
- schab, którego użyłam był już zapeklowany. Jeśli chcecie otrzymać lekko różowe mięso jak na zdjęciu, należy go wcześniej zapeklować. Peklowanie można pomiąć, natrzeć przyprawami pamiętając o dodaniu soli
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda naprawdę przepysznie 🙂 jetem ciekawa jak bardzo jest soczysty czy czuć tą marynatę
Zapewniam, że jest bardzo soczysty i fajnie czuć przyprawy 🙂
Muszę wypróbować ten przepis
Bardzo polecam 🙂
Jeśli chodzi o smak tego schabu na pewno jest się czym zachwycić.
Najlepiej smakuje taki upieczony w domu, zero konserwantów i sztucznych barwników. 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję. Ostatnio mam fazę wyłącznie na własnej roboty wędliny.
Dziękuję, domowe wiadomo, że najlepsze 🙂
Pyszność. Kiedy masz czas na takie pyszności Małgosiu. Cud miód 🙂
Ostatnio na szczęście mam więcej czasu na zabawę w kuchni 🙂
To coś dla mnie i moich chłopaków 🙂
Muszę podsunąć Twój blog mężowi, może się zainspiruje :).
Pikantne rzeczy bardzo lubimy więc skorzystamy
Taki schab to może przygotować moja mama dla mojego męża, ja ostatnio spałzowałam z wieprzowiną:) Podeślę jej przepis.
Wygląda tak świeżutko i lekko! Spróbuję kiedyś zrobić.
Twoi schabik to mój chłop by jadł i jadł hahha
Moja rodzina zapewne byłaby zachwycona, ale ja niecierpliwie czekam na jakiś kolejny wege przepis u Ciebie, albo serniczek.
Tym razem nie skorzystam z przepisu, ja bezmięsna 🙂
Uwielbiam takie omnomnom
Wygląda całkiem inaczej niż ten, który tradycyjnie robi się u mnie w domu!
Uwielbiam czosnek, także przy najbliższej okazji wypróbuję przepis 🙂
Uwielbiam taka wedline, nie jem miesa ale chetnie zrobie go mezowi, dziekuje za pyszny przepis 😀
Bardzo proszę 🙂
Kluczem jest zdobycie dobrej jakości mięsa 🙂 I tu trzeba wiedzieć gdzie szukać 🙂
Wygląda pysznie i bardzo soczyście – super, bo nie przepadam za suchym mięsem 🙂
Taki schab ma pewno by mój chłop zjadł
Wszystkie dania, które mają w sobie nutkę – a nawet „sporą nutkę” – ostrości na pewno przypadną do gustu mojej drugiej połówce 🥰
Chętnie piekę schab, w wersji na ostro, w panierce na słodko, z farszem lub bez, mnóstwo smakowych możliwości. 🙂
Tak, można piec na różne sposoby i zawsze jest pysznie 🙂
Osobiście najbardziej lubię wariant z suszonymi morelami i śliwkami, w polewie z ananasów. 🙂
Na jakiej funkcji piekarnika piec ten schab? Czy jeśli mam tylko grzałkę dolną to wyjdzie?
Pewnie, że wyjdzie 🙂
Domowe wędliny zawsze są o wiele lepsze niż to, co na sklepowych półkach – zgodnie z zasadą wiem, co jem 😉
Wygląda na całkiem prosty w obsłudze!
Aż ślinka cieknie <3 Uwielbiam takie proste pyszności, wypróbuję oczywiście i ten przepis 🙂
I jest wędlina domowa, proste i smaczne, na szczęście mało jadamy mięsa,
ale wg tego przepisu to na pewno warto robić…
A ja kupiłam jakiś czas temu piekarnik elektryczny i stoi, chyba czas użyć i upiec coś porządnego 🙂
soczysty aromatyczny schab domowy przyda się do kanapek, można na obiad do sałatki…. mnóstwo możliwości:)
Od pewnego czasu jestem wielką amatorką wędlin robionych w domu 🙂 Z chęcią przygotowuję schab, szynkę czy piersi z indyka 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis na schab 🙂
Ja ostatnio też bardzo sobie cenię domowe wędliny 🙂
Takie własnoręcznie robione wędlinki i mięska to same pyszności!
Na pewno lepsze domowe wyroby niż kupne.
Pozwolę sobie zapisać przepis. Wygląda apetycznie 🙂
Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Wygląda na pyszny 😀 Akurat mamy schab, więc można przygotować.
Jak najbardziej polecam 🙂
Właśnie takiego pikantnego przepisu szukałam. Dla mnie musi być smak w mięsie!
wow, ale pyszność.Uwielbiam schab a jeszcze pikantny… mniam 🙂
Na pewno smakuje wyśmienicie 😉
… dzięki za przepis, ale nie jadam wieprzowiny …
najlepsze w tym przepisie jest to, że ten schab jest pikantny <3 a to oznacza, że tylko ja bym go zjadła <3<3<3
To u mnie odwrotnie, nie jadam pikantnych, ale mąż jada 🙂