Pizza to danie z bogatą tradycją. Znali ją bowiem już starożytni Grecy i Rzymianie, a obecnie w znacznie bogatszej formie, stanowi symbol kuchni włoskiej. Jej podstawą jest odpowiednio wypieczone ciasto. Bogactwo możliwości kompozycji dodatków sprawia, że każdy może dostosować to danie do własnych preferencji kulinarnych. Niezwykle ważny jest również sos, który powinien odpowiednio współgrać z pozostałymi składnikami. Sos bolognese jest wszystkim dobrze znany. Jest podstawą lasagne czy spaghetti. Na pizzy również świetnie się sprawdza i genialnie smakuje.
Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 60 g drożdży świeżych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki wody
Ciasto właściwe
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Sos bolognese
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 60 ml wody
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Sos pomidorowy
Dodatki
- 250 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 250 g sera żółtego
- rukola
Przygotowanie
Zaczyn drożdżowy
- Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Sos pomidorowy
- W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Ciasto właściwe
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zwróćmy szczególną uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy, bo może zaburzyć pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Na każdy blat pizzy wykładamy sos bolognese. Układamy plasterki pieczarek i posypujemy kukurydzą. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.Buon appetito!
Uwagi dodatkowe
- sos bolognese powinien być gęsty, dlatego należy go dłużej gotować
- czas wyrastania ciasta uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu
Musze przyznać, że się troszeczkę zdziwiłam. Myślałam, że jak na pizzy jest sos boloński, to nie będzie już do niego sosu pomidorowego 🙂 Oczywiście wiem, wiem, dowolność mogę z niego zrezygnować, pewnie tak właśnie zrobię 😉 Ja mam słabość do bardzo cienkiego ciasta, więc w moim wydaniu pewnie pizza by się przelewała przez palce przy zastosowaniu obu tych sosów 😉