• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia włoska, Pizza, tarty, Przepisy, Wołownina  /  13 maja, 2013

Pizza bolognese

Wędrówki po kuchni
Pizza to danie z bogatą tradycją. Znali ją bowiem już starożytni Grecy i Rzymianie, a obecnie w znacznie bogatszej formie, stanowi symbol kuchni włoskiej. Jej podstawą jest odpowiednio wypieczone ciasto. Bogactwo możliwości kompozycji dodatków sprawia, że każdy może dostosować to danie do własnych preferencji kulinarnych. Niezwykle ważny jest również sos, który powinien odpowiednio współgrać z pozostałymi składnikami. Sos bolognese jest wszystkim dobrze znany. Jest podstawą lasagne czy spaghetti. Na pizzy również świetnie się sprawdza i genialnie smakuje.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

    Zaczyn drożdżowy

    • 60 g drożdży świeżych
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżeczka cukru
    • 4 łyżki wody

    Ciasto właściwe

    • 500 g mąki
    • 250 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka oregano
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli

    Sos bolognese

    • 250 g mięsa mielonego wołowego
    • ½ cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 60 ml wody
    • 1 papryczka chilli
    • 2 łyżki świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    • 2 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Sos pomidorowy

      Dodatki

      • 250 g pieczarek
      • 1 puszka kukurydzy
      • 250 g sera żółtego
      • rukola

      Przygotowanie

        Zaczyn drożdżowy

        • Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

        Sos pomidorowy

        • W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.

        Ciasto właściwe

        • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zwróćmy szczególną uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy, bo może zaburzyć pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
        • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Na każdy blat pizzy wykładamy sos bolognese. Układamy plasterki pieczarek i posypujemy kukurydzą. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.
          Buon appetito!

        Uwagi dodatkowe

        • sos bolognese powinien być gęsty, dlatego należy go dłużej gotować
        • czas wyrastania ciasta uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu
        0 0 vote
        Article Rating

        Tagi

        • Kuchnia włoska
        • Wołowina
        • Wypieki wytrawne

        Zobacz wpisy

        Muffiny croque madame
        Pizza Rimini

        Podobne wpisy

        Tort waniliowo-malinowy
        Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
        Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

        Tort waniliowo-malinowy

        Tort Rafaello
        Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
        Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

        Tort Rafaello

        Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
        Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
        Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

        Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

        Subscribe
        Powiadom o
        guest
        Ocena przepisu




        Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
        guest
        Ocena przepisu




        Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
        1 Komentarz
        Newest
        Oldest Most Voted
        Inline Feedbacks
        View all comments
        Ania
        Ania
        1 rok temu

        Musze przyznać, że się troszeczkę zdziwiłam. Myślałam, że jak na pizzy jest sos boloński, to nie będzie już do niego sosu pomidorowego 🙂 Oczywiście wiem, wiem, dowolność mogę z niego zrezygnować, pewnie tak właśnie zrobię 😉 Ja mam słabość do bardzo cienkiego ciasta, więc w moim wydaniu pewnie pizza by się przelewała przez palce przy zastosowaniu obu tych sosów 😉

        0
        Odpowiedz

        wedrowkipokuchni

        wedrowkipokuchni
        Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
        Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
        Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
        Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
        Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

        Tagi

        • Babki
        • Boże Narodzenie
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta kruche
        • Ciasta ucierane
        • Ciasta z owocami
        • Ciasteczka
        • Ciasto francuskie
        • Cukinia
        • Czosnek niedźwiedzi
        • Dania bezmięsne
        • Dania jednogarnkowe
        • Dania z ryżem
        • Desery
        • Drób
        • Jajka
        • Jeżyny
        • Kapusta
        • Kokos
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia włoska
        • Makarony
        • Maliny
        • Mięso mielone
        • Mleko kokosowe
        • Orzechy
        • Pieczarki
        • Pieczywo
        • Pierogi kluski naleśniki
        • Przetwory z warzyw
        • Rabarbar
        • Ryby i owoce morza
        • Sałatki
        • Serniki na zimno
        • Serniki pieczone
        • Szpinak
        • Torty
        • Truskawki
        • Wielkanoc
        • Wieprzowina
        • Wołowina
        • Zdrowo i Fit
        • Zupy klasyczne
        • Zupy kremy

        Archiwum

        • LIFESTYLE
        • ABC kuchni
        • Podróże
        • Autorka
        • Współpraca
        • Kontakt
        • Polityka prywatności i cookies
        • Elara Pro by LyraThemes.com
        • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
        Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
        Polityka prywatności i cookies

        Privacy Overview

        This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
        Necessary
        Always Enabled

        Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

        Non-necessary

        Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

        wpDiscuz
        1
        0
        Would love your thoughts, please comment.x
        ()
        x
        | Reply