Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia włoska, Obiady, Pizza, tarty, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  14 maja, 2013

Pizza Rimini

Wędrówki po kuchni
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Zwykle zaliczana jest do fast – fodów. Nie brakuje mimo to osób, które chętnie zajadają się drożdżowym plackiem z ulubionymi dodatkami. W mojej rodzinie jest również bardzo mile widziana i często przygotowuję ją samodzielnie w domu. Każdy domownik ma możliwość skomponowania swojej pizzy z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie10 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Zaczyn drożdżowy

  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • 250 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g cienkich plasterków boczku
  • 250 g sera żółtego

Sos

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

    Zaczyn drożdżowy

    • Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Sos

    • W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.

    Ciasto

    • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zwróćmy szczególną uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy, bo może zaburzyć pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Każdy blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojone pieczarki, boczek i kukurydzę. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.
      Buon appetito!

    Uwagi dodatkowe

    • czas wyrastania ciasta uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    2.8 5 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Kuchnia włoska
    • Wypieki wytrawne

    Nawigacja wpisu

    Muffiny croque madame
    Leśny mech

    Podobne wpisy

    Spaghetti alla Puttanesca
    Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

    Spaghetti alla Puttanesca

    Muffiny z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
    Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wypieki wytrawne  /  28 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Muffiny z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

    Zupa lasagne
    Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Zupa lasagne

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    22 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    4 lata temu

    Jak widać nic trudnego , tylko zabierać się za pichcenie 😉

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    4 lata temu

    Ostatnio często pojawia się u nas domowa pizza 😀 Tak niewiele potrzeba, a danie wychodzi cudowne

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    4 lata temu

    Też często sami robimy pizze, zwykle wykorzystuje przepis na ciasto na… lawasz 😀 Jakoś najsmaczniejsze mi wychodzi 😉

    0
    Odpowiedz
    szpileczkiibabeczki
    szpileczkiibabeczki
    4 lata temu

    Pycha 😉 uwielbiam domową pizzę 😉

    0
    Odpowiedz
    Roksana www.kopanina.pl
    Roksana www.kopanina.pl
    6 lata temu

    Domową pizzę uwielbiamy, a jak moje dziecko zobaczyło zdjęcie to oszalało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    6 lata temu

    Domowa pizza jest po prostu dobrym, zdrowym obiadem, a nie fastfoodem ?

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    6 lata temu

    Z przepisu na sos chętnie skorzystam, bo z reguły korzystam z keczupu upssss

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    6 lata temu

    Przez ciebie mam ochotę na pizzę.
    Muszę namówić ojca, aby zrobił w najbliższym czasie 😉

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    6 lata temu

    Dzięki za przypomnienie 🙂 Obiecałam mężowi, że w najbliższym czasie zrobię pizzę.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lata temu

    na dzisiejszy międzynarodowy dzień pizzy w sam raz! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marcin
    Marcin
    6 lata temu

    Uwielbiam pizze, napewno wypróbuję Twój przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irena
    Irena
    7 lata temu

    Ja też wiele lat temu robiłam pizze dla moich wtedy jeszcze małych dzieci. Jednak nigdy nie wychodziła mi tak piękna jak ta na zdjęciu i tak bogata”. Teraz postaram się zrobić ściśle w/g Waszego przepisu.

    0
    Odpowiedz
    Marta Flak
    Marta Flak
    7 lata temu

    Kocham pizzę, szczególnie taką domową, uwielbiam kombinować, więc i z przepisu chętnie skorzystam 😀

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Dec | Dekozdrowia
    Agnieszka Dec | Dekozdrowia
    7 lata temu

    Prawdziwa domowa pizza to nie żaden fast-food tylko przepyszne danie, z którym można wyczyniać cuda. 🙂 Pizza zaprezentowana na zdjęciu i w przepisie wydaje się prawdziwym cudem kulinarnym!

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    7 lata temu

    Pizza to pychotka, a taka domowa to zapewne smakuje wybornie. Wspaniały pomysł na rodzinny posiłek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aina
    Aina
    7 lata temu

    Lubie pizze, moze sprobuje wedlug tego przepisu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kamila
    Kamila
    7 lata temu

    Wygląda smakowicie, może spróbuję zrobić

    0
    Odpowiedz
    Asia
    Asia
    7 lata temu

    Uwielbiam! Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    sylwia
    sylwia
    7 lata temu

    ile z tej porcji wychodzi blatów ??

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  sylwia

    To zależy od wielkości formy

    0
    Odpowiedz
    Smakołyki Asi
    Smakołyki Asi
    9 lata temu

    Pyszna! dodatki akurat takie jakie lubię 🙂

    0
    Odpowiedz
    dooseet
    dooseet
    9 lata temu

    do pizzy podchodziłam raz i to dawno temu, chyba będę musiałą to powtórzyć 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    22
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz