Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Grill, Kulinarne ciekawostki i porady  /  9 sierpnia, 2021

Pizza z grilla – włoska trattoria w Twoim ogrodzie

Materiał Zewnętrzny

Uwielbiamy dania z grilla, zarówno te mięsne, jak i warzywne. Tradycyjnie z początkiem wiosny Polacy zaczynają przyrządzać na grillu swoje ulubione potrawy, od żeberek, przez skrzydełka z kurczaka po grillowane szparagi. Jednak nie samą karkówką i pieczonymi ziemniakami człowiek żyje. Możliwości przygotowania różnych potraw na grillu stają się nieograniczone. Prawdziwą gratką dla fanów włoskiej kuchni jest informacja, że na grillu można przygotować również… pizzę!

Pizza z grilla – jak ją przyrządzić?

Przyrządzanie pizzy kojarzy nam się głównie z pieczeniem w piekarniku lub w specjalnym piecu, który nieliczni z nas mają w swoich domach. Jednakże wielbicielom tego przysmaku oraz grillowania wychodzi naprzeciw firma Weber, której grille posiadają wbudowany system GBS (Gourmet Barbecue System). Dzięki niemu możemy bez kłopotu podmienić ruszt na dowolne urządzenie. W tym przypadku będzie to kamień do pizzy. Przy tym konieczne jest tutaj posiadanie grilla z pokrywą, aby całość piekła się zarówno od dołu, jak i od góry.

Poza tym procedura przygotowywania pizzy wygląda tak, jak zazwyczaj. Ciasto należy przygotować wcześniej, najlepiej poprzedniego dnia. Do jego przygotowania możemy użyć zarówno świeżych drożdży, drożdży suszonych, jak i zakwasu, jeśli go mamy. Oto podstawowy przepis na ciasto do pizzy, które zawsze się udaje:

Składniki:

– 40 gram świeżych drożdży
– 500 gram mąki do pizzy
– 300 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru

Drożdże należy rozmieszać w ciepłej wodzie, następnie dodać cukier i nieco mąki, po czym wymieszać. Tak przygotowany zaczyn odstawić na kilkanaście minut przykryty ścierką. W tym czasie można wymieszać mąkę z solą. Następnie dodawać powoli zaczyn, mieszając. Wlać oliwę i również dobrze wymieszać. Ciasto należy wyrabiać, najlepiej ręcznie, przez około 15-20 minut. Wymaga to sporo siły, ale bez tego spód pizzy nie będzie dobry. Po wyrobieniu ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia, minimum na dwie godziny, najlepiej, żeby leżakowało dłużej.

Przed grillowaniem ciasto należy rozwałkować, formując okrąg. Posmarować domowym sosem pomidorowym, następnie poukładać na wierzchu ulubione składniki (salami, szynkę, pomidory, oliwki, cebulkę, paprykę itd.). Na wierzchu posypać serem, np. mozarellą.

Pizza z grilla – co warto wiedzieć?

Aby pizza z grilla wyszła nam jak najlepiej, musimy przestrzegać kilku istotnych zasad. Po pierwsze grill należy rozgrzać do maksymalnej temperatury. Firma Weber oferuje klientom kamień Weber Original, który jesteśmy w stanie rozgrzać tak mocno, jak w specjalnym piecu do pizzy. Czas rozgrzewania kamienia to około 10 minut.

Warto pamiętać, by zarówno kamień, jak i blachę, jeżeli decydujemy się grillować na niej, a nie bezpośrednio na kamieniu, należy obsypać mąką. Pizzę grillujemy pod przykryciem, kontrolując stan wypieczenia. Ciasto powinno być chrupiącej i dobrze upieczone, składniki zaś dobrze ugrillowane i nie przypalone. Łatwo szczególnie o przypalenie spodu pizzy, dlatego należy cały czas sprawdzać stan ciasta podczas grillowania. Dobrą praktyką jest wstawienie na ruszt, przy kamieniu pojemnika z odrobiną wody. Pod zamkniętą pokrywą wytworzy się wówczas stosunkowo wilgotne powietrze, temperatura będzie dzięki temu jeszcze wyższa a ciasto kruche i rozpływające się w ustach.

Grillowanie pizzy zajmuje od 5 do 15 minut, w zależności od grubości ciasta oraz tego, jaką pizzę lubimy. Nie da się ustalić jednej odgórnej temperatury, ponieważ stan wypieczenia należy kontrolować na bieżąco i w zależności od tego, co chcemy uzyskać, tyle czasu piec placek.

Pizza z grilla ma wspaniały smak, zbliżony do tego, jaki osiągamy, korzystając z pieców do wypieku pizzy, a o wiele lepszy niż w przypadku pieczenia jej w domowym piekarniku. Warto spróbować!
Jeśli chcesz poznać więcej informacji o naszych grillach i akcesoriach do grilli lub zdobyć inspirujące przepisy, zapisz się do newsletter na stronie weber.com.

5 3 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Pieczona papryka słodka w zalewie
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bielecki.es
Bielecki.es
3 lata temu

Takiego patentu jeszcze nie widziałem, ciekawe czy kiedyś uda mi się go przetestować 😉

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
3 lata temu

Często robimy pizzę z grilla, uwielbiam takie dania

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o tym, że pizzę można zrobić na grillu

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
3 lata temu

ta pizza wygląda tak obłędnie przepysznie, że chyba jeszcze dziś polece do sklepu, żeby sobie taką zrobić. Da radę na zwykłym elektrycznym?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Z pewnością na elektycznym to nie to samo

1
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Pizza na grillu, tego jeszcze nie probowalam 🙂 musze sprawdzic czy moj sprzet ma ta opcje 🙂

0
Odpowiedz
Justi
Justi
3 lata temu

Oj, naszła mnie właśnie ochota na pizze 😛

0
Odpowiedz
Anita
Anita
3 lata temu

Ojej, nie miałam pojęcia, że tak można przygotować pizzę. Ciekawy pomysł! 🙂

0
Odpowiedz
Lilianna
Lilianna
3 lata temu

hmm, z grilla? trzeba pomyśleć

0
Odpowiedz
Irek
Irek
3 lata temu

Nigdy nie próbowałem, ale jestem sceptyczny. Grill to kierunkowe ciepło od dołu, a pizza potrzebuje ciepła otulającego. Tak przynajmniej uczyli mnie na kursie w Neapolu

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 lata temu

NO PROSZĘ, NIE WIEDZIAŁAM, ŻE PIZZE DA SIĘ ZROBIĆ NA GRILU 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 lata temu

jestem bardzo zaskoczona tym przepisem, nie wiedziałam, że się tak da, koniecznie muszę wypróbować!

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
3 lata temu

NIgdy nie robilam pizzy na grillu, dziekuje za pomysl, chetnie sprobuje 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Już na sam wygląd wygląda bardzo smacznie, a na żywo na pewno to uczta dla podniebienia.

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
3 lata temu

Chętnie zwrócę uwagę na taką pizzę z grilla, lubię to danie.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
3 lata temu

Hmm jeszcze nie jadłam pizzy z grilla 🙂 Kiedyś musze zrobić!

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Pizza z grilla na pewno jest inna niż taka robiona hurtowo na zamówienie.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

A wiesz, że jeszcze nie wpadłam na to, aby przygotować pizzę z grilla, a przecież to świetny pomysł. 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lata temu

dawno pizzy nie jadłam, chętnie bym spróbowała takiej z Grila, ale mi smaka narobiłaś na pizzę…

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 lata temu

Zrobiłam! Ale to fakt, to na czym się robi i jakiego sprzetu używa jest ważne. Świetne wskazówki przekazałaś w tym przepisie

0
Odpowiedz
Kasia Bednarek
Kasia Bednarek
3 lata temu

Pizza z grilla? Tego jeszcze nie próbowałam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Kasia Bednarek

Trzeba spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
3 lata temu

Oj jestem wielką miłośniczką pizzy, mogę ją jeść stale, tak jak zresztą makaron. Taki typowy ze mnie Włoch 😀

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
3 lata temu

Nigdy nie jadłam pizzy z grilla, więc tym bardziej jestem ciekawa jej smaku.

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
3 lata temu

Uwielbiam grilla , Uwielbiam pizza . Jeszcze nie słyszałam o takim systemie. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Artur
Artur
3 lata temu

Przyznam, że nie słyszałem nigdy wcześniej o grillach z systemem GBS. Fajny i ciekawy artykuł. Aż mam ochotę na taki grill!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Artur

Dziękuję. Taki grill to świetna sprawa, więc może warto pomyśleć o zakupie 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 lata temu

Pizzy z grilla jeszcze nie robiłam, ale zagłębię się w artykuł bardziej, to dowiem się z pewnością czegos więcej 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz