Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i sezonowych składników wyczarować pyszne danie. Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postawiłam na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wytrawne placuszki z cukinii to bardzo smaczny pomysł na pełnowartościowy, bezmięsny obiad. Sprawdzą się również jako ciepła kolacja lub lunch do pracy, bowiem świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Zdrowie, pyszne i całkiem fit. Po mimo niewielkiej porcji naprawdę syte. Polecam na letnie, upalne dni!
Porcje: 3
Składniki
- 360 g cukinii
- 120 g mix kasz bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona
- 2 łyżki mielonych otrąb *
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 100 g miękkiego sera pleśniowego
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula dymka
Przygotowanie
- Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna zalewamy 400 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut, aż większość wody wchłonie kasza. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy, aby nadać ugotowanej komosie puszystości. Ziarna powinny teraz już być ugotowane, ale jeszcze jędrne. Przykrywamy ponownie pokrywką i odstawiamy na 5-10 minut.
- Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz kaszę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mieszamy do połączenia się składników. Jeśli jest zbyt rzadka możemy dodać mielone otręby.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy olejem. Z masy formujemy 8 placuszków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie na każdym placuszku układamy porcję sera i zapiekamy kolejne 5-7 minut, aby ser się rozpuścił.
- Placuszki przekładamy na talerz, posypujemy piórkami cebuli i dymką.
Odnośniki
- * opcjonalnie
Uwagi dodatkowe
- placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Smaki Życia
Bardzo ciekawy przepis na placki z cukinii. Z pewnością wypróbuję, a jeszcze lepiej mi będą smakować, gdyż przepis jest opisany Schema Recipe 😉 Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego!
Czekam na opinię i pozdrawiam
Będą próbowane w niedzielę! Mniam! Uwielbiam cukinię i kaszę. W ogóle od Was zawsze wszystko wychodzi i te składniki nie są takie wymyślne! Uwielbiam Was!
Dziękuję ślicznie za miłe słowa 🙂 Smacznego!
Robiłam te placki już kilka razy – są pyszne! A najlepiej smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym 🙂
Kilka razy robiłam te placki – rzeczywiście są genialne 🙂 Świetnie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym 🙂 Ciekawa jestem, jak smakują podobne placuszki z pora? Przepis mignął mi na Twoim blogu i na pewno do niego wrócę w odpowiednim czasie 🙂
Tak, na blogu jest taki przepis na placuszki z pora, też są świetne 🙂
te placuszki wyglądają rewelacyjnie, wypróbuję, bo dawno miałam robić „coś” z cukinii 😉
O, jak tylko będę miała w ogrodzie cukinię, to w końcu jakieś nowe danie poza placuszkami z cukinii na słodko będzie. Chyba do tego zrobię sos czosnkowy jeszcze!
Bardzo polecam, są pyszne 🙂
Spróbuję sam zrobić
Polecam 🙂
Bardzo lubię takie placki, ale najlepsze są moim zdaniem placki z dyni z pestkami i ziarnami słoneeznika 🙂
Wyglądają apetycznie. Musze spróbować. Dzięki za sugestię 😉
Uwielbiam placki, a że chętnie zjadam podstawowe składniki wchodzące w skład Twoich placków, chętnie wypróbuję przepis. ?
Polecam, są wyśmienite!
Chyba będziesz miała pseudonim”Cukinia” 😀
Placki genialne, bo uwielbiam kaszę, a wszystko co z czosnkiem pochłaniam.
No i nie są na słodko.
Wyglądają też super. Przepis i placki dla mnie.
Pozdrawiam-)
Cukinię uwielbiam 😀 Pozdrawiam
kusisz oj kusisz. N a pewno na dniach je zrobię 🙂
Ostatnio robiłam pasztet czy tez pieczen z cukinii. Robiłam też placuszki z cukinia ale bez dodatku kaszy. Przepis wygląda na ciekawy. 🙂 Ląduje na mojej liście do zrobienia
Wielokrotnie robiłem już z cukinii podobne placki, ale o takich jeszcze nie słyszałem. Przepis chomikuję i jak tylko będę miał swoją cukinię to wypróbuję 😉
Polecam, są pyszne 🙂
Kolejny pomysł jak zużyć zapasy cukinii 🙂
Zainteresowałaś mnie tym przepisem,koniecznie muszę wypróbować;)
Polecam, są pyszne 🙂
Trochę z wyglądu wyglądają jak musztarda 🙂 Fajne wykorzystanie cukinii, którą bardzo lubię. Chętnie spróbuję ten przepis
O takim wynalazku jeszcze nie słyszałam, chętnie wypróbuję ten przepis w mojej kuchni 🙂
Uwielbiam placuszki z cukinii. Fantastycznie warzywo, super uniwersalne ? piękne zdjęcia az zgłodniałam.
Na pewno warte wypróbowania! Dzięki 🙂
Mam nadmiar cukinii, już wiem jak ja spożytkować!
Chętnie wypróbuję.
Nie dość, że smaczne to jeszcze pięknie wyglądają 😀
Dziękuję
Nigdy nie łączyłam cukini z kaszą:) Bardzo ciekawy przepis zwłaszcza, że lubię wszelkie kasze.
Ja zwykle robię z cukinii kotlety ?
Wspaniałe placuszki 🙂 I jak pięknie podane 😀
ostatnio piekłam placki z cukini, trzeba szukac nowych smaków
Palce lizać 😀
Uwielbiam wszelkie kasze więc na pewno zasmakowały by mi te placuszki.
Uwielbiam cukinie, nigdy nie próbowałam zrobić placuszków z kaszą, te na pewno są bardzo syte.
W tym roku polubiłam placki z cukinii, ale z kasza nie robiłam 🙂 wypróbuje następnym razem 🙂
Uwielbiam placki z cukinie, ale z dodatkiem kaszy jeszcze nie próbowałam 🙂 Chętnie sprawdzę ten przepis 😀
Wyglądają bardzo apetycznie. Będę musiała skorzystać z tego przepisu 🙂