Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Halloween, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  29 października, 2014

Pocałunek Drakuli

Wędrówki po kuchni
W Irlandii Halloween to czas zabaw. Kościotrupy, pająki, wiedźmy i czarownice zdobią niemalże każdy dom. Tymczasem w Polsce ludzie sprzątają groby, kupują znicze i kwiaty. Jest to zdecydowanie czas zadumy nad przemijaniem i refleksji nad sensem życia. Ot tak właśnie różnią się te dwa światy. Ja szanuję każdy sposób celebrowania Święta Zmarłych. Mieszkam w Irlandii Półn., przed domem powiewają czarownice, nietoperze i inne ozdoby. W ten wieczór drzwi się nie zamykają - przebrane dzieciaki co chwilę pukają do drzwi oczekując mnóstwa cukierków. Nie przeszkadza mi to jednak w tym, aby znaleźć czas na zadumę nad przemijaniem i refleksję nad sensem życia. Powracając do tematu: na Halloween proponuję babeczki Red Velvet w lekko krwistym klimacie. Mięciutkie i wilgotne, pokryte delikatnym, białym kremem z widocznym śladem po ugryzieniu wampira.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Porcje: 24
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Babeczki

  • 425 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 220 g cukru
  • 375 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki białego octu

Krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2½ łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 150 g dżemu wiśniowego

Przygotowanie

    Babeczki

    • Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik, kakao i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.

    Krem

    • Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
    • Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Moje wypieki

    0 0 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Halloween
    • Muffiny i babeczki

    Nawigacja wpisu

    Suszona cebula
    Tort nastolatka

    Podobne wpisy

    Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi
    Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  8 grudnia, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

    Babeczki Mumie
    Ciasta, Halloween, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  27 października, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

    Babeczki Mumie

    Paprykowe mumie
    Halloween, Okazje, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  31 października, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

    Paprykowe mumie

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    30 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Ewa
    Ewa
    5 lata temu

    Uważam, że poczęstowanie zdrową przekąską bez oleju palmowego zamiast tej całej chemii to bardzo fajna alternatywa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    5 lata temu

    Ideał dla wszystkich fanow wampirow 🙂

    0
    Odpowiedz
    Klaudyna
    Klaudyna
    6 lata temu

    Bardzo fajnie wyglądają – idealnie nie tylko na Halloween, ale też wszelkie imprezy. Chętnie wypróbuję, bo szczególnie ten biały krem mnie zachwyca i jestem ciekawa, czy wyszedłby mi taki 😀

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    W Irlandii jest inaczej, w Polsce jest inaczej i niech każdy zostanie przy swojej tradycji 🙂
    A babeczki pewnie pyszne jak zwykle u Ciebie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sikorkowe Pasje
    Sikorkowe Pasje
    6 lata temu

    Świetne te babeczki. W Polsce, też już z roku na rok Hallowen się przyjmuje. Ostatnio nawet, ktoś na naszej grupie pytał się o to, gdzie może chodzić po domach z dziećmi po cukierki.

    0
    Odpowiedz
    Beata Punktsiedzenia.pl
    Beata Punktsiedzenia.pl
    6 lata temu

    Od razu właśnie skojarzyłam babeczki z mojewypieki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    7 lata temu

    Strasznie boleje, że u nas Halloween nie jest świętowanie. Moim zdaniem to święto dla dzieci, żadnej ideologii w tym nie widzę. My trochę przystroilismy dom. Moje chłopaki bardzo się cieszyli z ozdób.

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Świat Toli

    Jestem takiego samego zdania. Należy szanować każdy rodzaj celebrowania Święta Zmarłych 🙂

    1
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    Haha! Jakie świetne! Proste a efektowne. Jaka szkoda ze nie wpadłam na ten wpis wczoraj

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    7 lata temu

    Przetestuję ten przepis, bo szukam inspiracji na listopadową imprezę.

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje
    Atrakcyjne wakacje
    7 lata temu

    Idealne na Halloween

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    7 lata temu

    No takie przekąski halloweenowe to ja lubię!

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    7 lata temu

    Na dzisiejszy wieczór- idealne:)

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    7 lata temu

    Wyglądają przepysznie! Z chęcią bym jedną przekąsiła!

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    7 lata temu

    Fantastyczna propozycja. To musi być pyszne, bo jakże by inaczej. Skosztowałabym z przyjemnością. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    7 lata temu

    Babeczki wyglądają pysznie 🙂 lubię kremy z mascarpone 🙂

    0
    Odpowiedz
    Maria Tamara
    Maria Tamara
    7 lata temu

    Ciekawe, okazjonalne przekąski 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Taki Halloween mi się podoba, bardzo apetyczny 🙂
    Chociaż ten czas w ogóle nie kojarzy mi się z zabawą …
    Inne obyczaje , inny kraj…

    0
    Odpowiedz
    Caroline Flower
    Caroline Flower
    7 lata temu

    O losie! Jak to magicznie wygląda! Pierwszy raz się z takim wydaniem babeczek spotkałam 🙂 Cudo.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Caroline Flower

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Renata
    Renata
    7 lata temu

    Czy do nich nie idzie kakao? Na zdjęciu są ciemne ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Renata

    Kakao i barwnik, bo tą są babeczki red velvet 🙂

    0
    Odpowiedz
    Jull Krajewska
    Jull Krajewska
    8 lata temu

    Nie czytam już twoich przepisów, bo mam ochotę potem na słodkie przyjemności 😛 Cały dzień trzymam się, a gdy przychodzi wieczór czekają mnie takie widoki…i wymiękam 😛

    0
    Odpowiedz
    Michał - czytajkomiksy.pl
    Michał - czytajkomiksy.pl
    8 lata temu

    Świetny pomysł!

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    8 lata temu

    Świetna nazwa ;-)))

    0
    Odpowiedz
    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    8 lata temu

    O kurczątko! Przepis wydrukowany, muszę listę zakupów zrobić i będę próbować własnych możliwości 😉 Nie jestem najlepsza w robieniu takich łakoci, zdecydowanie bardziej lubię mięsną część naszego jadłospisu, ale spróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Szlaki online
    Szlaki online
    8 lata temu

    I jak tu dbać o linię? 😉 Kusisz, oj kusisz

    0
    Odpowiedz
    Mondro
    Mondro
    8 lata temu

    Fajny pomysł, akurat szukam pomysłów na imprezę dla córki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wiola
    Wiola
    8 lata temu

    Idealne na moją haloweenową imprezkę, kradnę przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    30
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz