• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Babeczki i muffiny, Halloween, Przepisy  /  29 października, 2014

Pocałunek Drakuli

Wędrówki po kuchni
W Irlandii Halloween to czas zabaw. Kościotrupy, pająki, wiedźmy i czarownice zdobią niemalże każdy dom. Tymczasem w Polsce ludzie sprzątają groby, kupują znicze i kwiaty. Jest to zdecydowanie czas zadumy nad przemijaniem i refleksji nad sensem życia. Ot tak właśnie różnią się te dwa światy. Ja szanuję każdy sposób celebrowania Święta Zmarłych. Mieszkam w Irlandii Półn., przed domem powiewają czarownice, nietoperze i inne ozdoby. W ten wieczór drzwi się nie zamykają - przebrane dzieciaki co chwilę pukają do drzwi oczekując mnóstwa cukierków. Nie przeszkadza mi to jednak w tym, aby znaleźć czas na zadumę nad przemijaniem i refleksję nad sensem życia. Powracając do tematu: na Halloween proponuję babeczki Red Velvet w lekko krwistym klimacie. Mięciutkie i wilgotne, pokryte delikatnym, białym kremem z widocznym śladem po ugryzieniu wampira.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
Porcje: 24
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Babeczki

    • 425 g mąki pszennej
    • 250 ml maślanki
    • 220 g cukru
    • 375 ml oleju
    • 2 duże jajka
    • 2 łyżki ciemnego kakao
    • ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki białego octu

    Krem

    • 300 ml śmietany kremówki
    • 250 g serka mascarpone
    • 2½ łyżki cukru pudru

    Dodatkowo

    • 150 g dżemu wiśniowego

    Przygotowanie

      Babeczki

      • Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik, kakao i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.

      Krem

      • Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
      • Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      Adapted from Moje wypieki

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Halloween
      • Muffiny i babeczki

      Zobacz wpisy

      Suszona cebula
      Tort nastolatka

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      30 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Ewa
      Ewa
      5 miesięcy temu

      Uważam, że poczęstowanie zdrową przekąską bez oleju palmowego zamiast tej całej chemii to bardzo fajna alternatywa 🙂

      0
      Odpowiedz
      Agaman
      Agaman
      5 miesięcy temu

      Ideał dla wszystkich fanow wampirow 🙂

      0
      Odpowiedz
      Klaudyna
      Klaudyna
      1 rok temu

      Bardzo fajnie wyglądają – idealnie nie tylko na Halloween, ale też wszelkie imprezy. Chętnie wypróbuję, bo szczególnie ten biały krem mnie zachwyca i jestem ciekawa, czy wyszedłby mi taki 😀

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      W Irlandii jest inaczej, w Polsce jest inaczej i niech każdy zostanie przy swojej tradycji 🙂
      A babeczki pewnie pyszne jak zwykle u Ciebie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sikorkowe Pasje
      Sikorkowe Pasje
      1 rok temu

      Świetne te babeczki. W Polsce, też już z roku na rok Hallowen się przyjmuje. Ostatnio nawet, ktoś na naszej grupie pytał się o to, gdzie może chodzić po domach z dziećmi po cukierki.

      0
      Odpowiedz
      Beata Punktsiedzenia.pl
      Beata Punktsiedzenia.pl
      1 rok temu

      Od razu właśnie skojarzyłam babeczki z mojewypieki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      2 lat temu

      Strasznie boleje, że u nas Halloween nie jest świętowanie. Moim zdaniem to święto dla dzieci, żadnej ideologii w tym nie widzę. My trochę przystroilismy dom. Moje chłopaki bardzo się cieszyli z ozdób.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Świat Toli

      Jestem takiego samego zdania. Należy szanować każdy rodzaj celebrowania Święta Zmarłych 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Haha! Jakie świetne! Proste a efektowne. Jaka szkoda ze nie wpadłam na ten wpis wczoraj

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      2 lat temu

      Przetestuję ten przepis, bo szukam inspiracji na listopadową imprezę.

      0
      Odpowiedz
      Atrakcyjne wakacje
      Atrakcyjne wakacje
      2 lat temu

      Idealne na Halloween

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      2 lat temu

      No takie przekąski halloweenowe to ja lubię!

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Na dzisiejszy wieczór- idealne:)

      0
      Odpowiedz
      Dominika D.
      Dominika D.
      2 lat temu

      Wyglądają przepysznie! Z chęcią bym jedną przekąsiła!

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      2 lat temu

      Fantastyczna propozycja. To musi być pyszne, bo jakże by inaczej. Skosztowałabym z przyjemnością. 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Aneta

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      2 lat temu

      Babeczki wyglądają pysznie 🙂 lubię kremy z mascarpone 🙂

      0
      Odpowiedz
      Maria Tamara
      Maria Tamara
      2 lat temu

      Ciekawe, okazjonalne przekąski 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu

      Taki Halloween mi się podoba, bardzo apetyczny 🙂
      Chociaż ten czas w ogóle nie kojarzy mi się z zabawą …
      Inne obyczaje , inny kraj…

      0
      Odpowiedz
      Caroline Flower
      Caroline Flower
      2 lat temu

      O losie! Jak to magicznie wygląda! Pierwszy raz się z takim wydaniem babeczek spotkałam 🙂 Cudo.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Caroline Flower

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Renata
      Renata
      2 lat temu

      Czy do nich nie idzie kakao? Na zdjęciu są ciemne ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Renata

      Kakao i barwnik, bo tą są babeczki red velvet 🙂

      0
      Odpowiedz
      Jull Krajewska
      Jull Krajewska
      3 lat temu

      Nie czytam już twoich przepisów, bo mam ochotę potem na słodkie przyjemności 😛 Cały dzień trzymam się, a gdy przychodzi wieczór czekają mnie takie widoki…i wymiękam 😛

      0
      Odpowiedz
      Michał - czytajkomiksy.pl
      Michał - czytajkomiksy.pl
      3 lat temu

      Świetny pomysł!

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      3 lat temu

      Świetna nazwa ;-)))

      0
      Odpowiedz
      Sylwia Wośkowiak-Kierepka
      Sylwia Wośkowiak-Kierepka
      3 lat temu

      O kurczątko! Przepis wydrukowany, muszę listę zakupów zrobić i będę próbować własnych możliwości 😉 Nie jestem najlepsza w robieniu takich łakoci, zdecydowanie bardziej lubię mięsną część naszego jadłospisu, ale spróbuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Szlaki online
      Szlaki online
      3 lat temu

      I jak tu dbać o linię? 😉 Kusisz, oj kusisz

      0
      Odpowiedz
      Mondro
      Mondro
      3 lat temu

      Fajny pomysł, akurat szukam pomysłów na imprezę dla córki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wiola
      Wiola
      3 lat temu

      Idealne na moją haloweenową imprezkę, kradnę przepis 🙂

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szparagi
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy
      • Łosoś

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
      Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
      Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
      Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      30
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply