Hemp King

Kilka słów o nasionach konopi
Pierwsze skojarzenie? Większość z nas od razu pomyśli o marihuanie i nielegalnych plantacjach. Często są one mylone z konopiami indyjskimi Cannabis indica, gdyż należą do tej samej rodziny. Jednak to dwie, jakże różne rośliny.
Nasiona konopi siewnych są pozyskiwane z rośliny o nazwie Cannabis sativa L. Przede wszystkim posiadają różny poziom THC lub delta-9-tetrahydrokanabinolu. Konopie siewne zawierają mniej niż 1% związków psychoaktywnych, podczas gdy marihuana zawiera ich do 20% lub nawet więcej. Nasiona konopi siewnej są całkowicie legalne i stosowane w przemyśle spożywczym oraz do produkcji kosmetyków.

Właściwości nasion konopi
Badacze uważają, że nasiona konopi są jednym z pokarmów o największej zawartości substancji odżywczych na Ziemi. Łuskane nasiona konopi zawierają 33% czystego, a dzięki witaminom i mikroelementom wzmacniają organizm, dodają energii i wspomagają leczenie niektórych chorób. Dzięki swoim właściwościom odżywczym zaliczane są do super żywności. To prawdziwy cud natury!
Te małe ziarenka to istna bomba energetyczno-zdrowotna. Znajduje się w nich w zasadzie wszystko, co potrzebne jest do przetrwania człowiekowi: cenne tłuszcze, pełnowartościowe białko, błonnik, a także mnóstwo witamin i minerałów.
W nasionach konopnych znajdziemy m.in.:
⦁ żelazo,
⦁ witaminy A i E,
⦁ witaminy z grupy B,
⦁ magnez,
⦁ wapń,
⦁ cynk,
⦁ żelazo,
⦁ potas,
⦁ fosfor,
⦁ błonnik,
⦁ kwasy omega-3 i GLA
Jak nasiona konopne działają na nasz organizm
Nasiona konopi dostarczają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 niż orzechy i len, i to w idealnej proporcji. Zawierają najwięcej pełnowartościowego, świetnie przyswajalnego i hipoalergicznego białka ze wszystkich roślin na świecie. Mogą z powodzeniem zastąpić białko zwierzęce w diecie. Są źródłem witaminy E, która chroni przed wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie produktów konopnych może przynieść wiele korzystnych zmian zdrowotnych. Osoby, które dodają nasiona czy białko konopne do swoich posiłków codziennie cieszą się znaczną poprawą samopoczucia, trawienia oraz mają więcej energii. Zawarte w konopiach składniki aktywne wykazują szereg pro zdrowotnych właściwości w obrębie niemal wszystkich układów w naszym ciele, m.in.:
⦁ działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, pomagają chronić organizm przed stanami zapalnymi
⦁ pomagają zapobiegać nowotworom
⦁ wspierają układ krążenia, obniżając ryzyko zawału serca, udaru, regulują ciśnienie krwi
⦁ wspierają układ trawienny, przyśpieszają metabolizm
⦁ oczyszczają krew z toksyn, utrzymują odpowiedni poziom PH krwi
⦁ reguluje gospodarkę hormonalną
⦁ dbają o florę bakteryjną jelit
⦁ wzmacniają włosy, skórę i paznokcie
⦁ poprawiają odporność
⦁ wpływają na poprawę samopoczucia
⦁ poprawiają pracę mózgu i pamięć
⦁ wzmacniają tkankę kostną
Zastosowanie nasion konopi w kuchni:
Wyliczając korzystne dla zdrowia właściwości konopi, nie można pominąć ich zastosowania w kuchni. Nasiona konopi mają delikatny, orzechowo-słonecznikowy smak. W kuchni można traktować je podobnie jak ziarna słonecznika, czy nasiona chia. Możemy dodać nasiona do musli, koktajli owocowych, sałatek, twarożku, jogurtu, surówek, makaronu, smoothies, owsianek czy jako chrupki dodatek do ciasteczek, czy granoli. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do domowego pieczywa oraz mącznych wypieków. Zmiksowane z innymi składnikami są dobrą bazą do odżywczej pasty albo hummusu. Nasiona konopi możemy bowiem dodawać wszędzie tam, gdzie tylko chcemy. Nie musimy się także ograniczać ilościowo. Siemię konopne jest bowiem nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza łuskanych nasion konopi (100 g):
⦁ Wartość energetyczna: 580 kcal
⦁ Białko: 37 g
⦁ Tłuszcze: 45 g
⦁ Węglowodany: 7 g
⦁ Błonnik pokarmowy: 3 g
⦁ Żelazo: 9,6 mg
⦁ Cynk: 11,5 mg
⦁ Magnez: 640 mg
Wartość odżywcza niełuskanych nasion konopi (100 g):
⦁ Wartość energetyczna: 463 kcal
⦁ Białko: 30 g
⦁ Tłuszcze: 27,9 g
⦁ Węglowodany: 31,3 g
⦁ Błonnik pokarmowy: 22,7 g
⦁ Żelazo: 13,1 mg
⦁ Cynk: 6 mg
⦁ Magnez: 390 mg
⦁ Wapń: 130 mg
⦁ Fosfor: 1100 mg
⦁ Witamina E: 1,8 mg

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

W swojej kuchni wprowadziłam nasiona konopi na stałe. Od kilku lat pieczywo wypiekam w domu sama, więc nasiona dosypuję do chleba tak jak ziarna słonecznika, czy dyni. A oto mój przepis na nasz chleb codzienny

Składniki:
300 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300 dag mąki pszennej, chlebowej (typ 750)
4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
550-600 ml ciepłej wody *
70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
30 pestek słonecznika
2-3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35×12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240’C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200’C i pieczemy jeszcze przez 1-1,5 godziny. Po upływie godziny chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i z powrotem wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Taki duży chleb powinien się piec ponad godzinę, nie dłużej jednak niż 1,5 godziny. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! – choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.

*podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę

-podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku

-świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku

-jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50’C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia

Za możliwość przetestowania nasion konopi dziękuję firmie Hemp King

22 komentarzy do “Hemp King

  1. Irena-Hooltaye w podróży

    Ziarenka konopi jak widac z opisu to remedium na wszystko!
    No prawie;-)
    Ile ma zstosowań, jak zbawiennie działa na organizm.
    Idę dzisiaj do sklepu przekopywac półki, znajdę, zjem i zobaczę.
    Chlebek wygląda obłędnie!
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Ola

    Dostałam je na jednym z warsztatow kulinarnych i tak sobie zamieszkały zapomniane w spiżarni, wiec fajnie, że podzielas się przepisem na chleb, bo miałam go na dniach robić, a teraz mogę dodać do niego jeszcze nasiona konopii ?

    Odpowiedz
  3. Paulina L.

    Wow! Faktycznie to samo dobro, tyle dobra dla organizmu. Nasion nie jadłam, ale uwielbiam olej z tych nasion do pielęgnacji ciała i włosów – świetna sprawa. Ciało nawilżone, a włosy błyszczące. Czas spróbować wprowadzić nasiona do kuchni. 🙂

    Odpowiedz
  4. By Nature

    Nasion nie próbowałam, ale oleju konopnego używam zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Do smaku trzeba się przyzwyczaić, na skórę jest świetny, zwłaszcza w przypadku różnych chorób, jak egzema, łuszczyca.

    Odpowiedz
  5. Katarzyna

    Od dawna znam i używam nasiona konopii siewnej 🙂 Ale nie stosuję tak regularnie, jak Ty. Raczej zostawiam na specjalne okazje 😉 Na pewno ciekawy produkt i warto go poznać. Miłego dnia! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *