Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwykle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją smażyć, piec, grillować - zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie danie dziś serwuję! Proste, szybkie, ale jakże eleganckie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!
Porcje: 3
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- pieprz czarny
- sól
Sos whiskey
- 250 g pieczarek brązowych
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 150 ml bulionu wołowego
- 80 ml irlandzkiej whiskey *
- 2 łyżki masła klarowanego
- 120 ml śmietany kremówki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
- sól
Przygotowanie
- Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.
Sos whiskey
- Pieczarki kroimy w półplasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż będą rumiane i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego. Dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz gałązki tymianku. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić szalotki i czosnku. Dodajemy polędwiczki, pieczarki oraz whisky. Następnie dodajemy bulion, śmietankę oraz sos Worcestershire. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy sos grubo mielonym pieprzem oraz solą. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Polędwiczki podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzi się również kasza sorgo, która jest neutralna w smaku.
Odnośniki
- * użyłam irlandzkiej Whiskey Bushmills
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jesteśmy wielkimi miłośniczkami ziemniaków <3 a teraz te młode są takie pyszne 🙂
Potwierdzam, że takie polędwiczki są palce lizać – stosuję podobny przepis!
Przepis naprawdę wyborny! Ciekawa jestem smaku 🙂 za niedługo ma przyjechać rodzinka na obiad, muszę wcześniej wypróbować i poczęstować ich nowością! Jak dla mnie super
Dziękuję. Polecam to wspaniałe danie 🙂
O nie, a dziś miałam gotować bez mięsa 🙈 teraz to nieuniknione 😉
Winny sos już robiłam, ale takiego nie. Muszę spróbować.
Nigdy nie jadłam dania na bazie irlandzkiej whiskey,a to wygląda bardzo smakowicie 🙂
Dziękuję i polecam spróbować 🙂
Może gdyby tak zamienić na coś ta śmietanę to uda się przemycić te pyszności o diety 🙂
Jak dla mnie to może być śmietana, dodaje odpowiedniego smaku 🙂
Z przyjemnością zapisuję sobie ten przepis 🙂
Dobrze, że ich przygotowanie jest takie szybkie. Polecimy rodzicom.
Polędwiczka jest moim ulubionym mięsem. Twoje danie mnie zaintrygowało, więc zapiszę sobie przepis i na bank zrobię 😉
Gorąco polecam 🙂
Często przyrządzam to mięso, więc i z tej propozycji skorzystam
Jestem pewna, ze poledwiczki z takim sosem sa przepyszne! Zachowam przepis, bo mam wrazenie, ze mi sie przyda :). Pozdrawiam serdecznie!
Polecam gorąco 🙂
Takie polędwiczki myślę, że polubię
Już sama nazwa zachęca, a przepis – delicje!
Pięknie podane 🙂 Bardzo lubię pieczarki i taki sos to dla mnie przysmak 🙂
Znam bardzo podobny sos, ale tam jest jeszcze kola lub karmel,
I chyba więcej whisky. Sos jest ciemniejszy i bardzo ekstraktywny, nie wiem czy do polędwiczek nie zbyt intensywny. Twój to chyba do tak delikatnego mięsa lepszy wybór, ten mój to raczej do żeberek
Myślę, że masz sporo racji. Twój sos brzmi pysznie, ale też moim zdaniem pasuje do innych mięs. Polędwiczka jest zbyt delikatna. Pozdrawiam 🙂
To świetne połączenie!
Marynaty z whisky to moje ulubione.
Alkohol nieoceniony jest przy emulsyfikacji czy wydobycia smaków z ziół i przypraw.
Przepis chętnie wykorzystam, bo dawno polędwiczki nie gościły na naszym stole. 🙂
Bardzo lubię polędwiczki, sos z whiskey to super pomysł, chętnie zrobię takie danie 🙂
Mianuję Cię moją Szefową kuchni i pakuj walizki.
Ty przyjedziesz do mnie i będziesz mi takie dania robiła.
Akurat polędwiczki uwielbiam.
Jeszcze ta kasza afrykańska, no miód,cud ,malina….aha… to nie deser.
Przepyszny przepis!
W sumie to pasuje mi ta opcja. Będę z Wami podróżować i Wam gotować 🙂
A to się fajnie dziewczyny dogadałyście :-))