Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wieprzowina  /  29 lipca, 2020

Polędwiczki w sosie Whiskey

Wędrówki po kuchni
Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwykle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją smażyć, piec, grillować - zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie danie dziś serwuję! Proste, szybkie, ale jakże eleganckie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 3
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Sos whiskey

  • 250 g pieczarek brązowych
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 80 ml irlandzkiej whiskey *
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
  • sól

Przygotowanie

  • Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.

Sos whiskey

  • Pieczarki kroimy w półplasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż będą rumiane i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego. Dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz gałązki tymianku. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić szalotki i czosnku. Dodajemy polędwiczki, pieczarki oraz whisky. Następnie dodajemy bulion, śmietankę oraz sos Worcestershire. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy sos grubo mielonym pieprzem oraz solą. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Polędwiczki podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzi się również kasza sorgo, która jest neutralna w smaku.

Odnośniki

  • * użyłam irlandzkiej Whiskey Bushmills

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.6 7 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Pieczarki
  • Wieprzowina

Nawigacja wpisu

Portballintrae
Max Kuchnie – specjaliści od kuchni na wymiar

Podobne wpisy

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem
Grill, Na ciepło, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  5 lipca, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

Jesteśmy wielkimi miłośniczkami ziemniaków <3 a teraz te młode są takie pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
5 lata temu

Potwierdzam, że takie polędwiczki są palce lizać – stosuję podobny przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Kinga

Super

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Przepis naprawdę wyborny! Ciekawa jestem smaku 🙂 za niedługo ma przyjechać rodzinka na obiad, muszę wcześniej wypróbować i poczęstować ich nowością! Jak dla mnie super

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aneta

Dziękuję. Polecam to wspaniałe danie 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

O nie, a dziś miałam gotować bez mięsa 🙈 teraz to nieuniknione 😉

1
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Winny sos już robiłam, ale takiego nie. Muszę spróbować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Akacja

Polecam

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
5 lata temu

Nigdy nie jadłam dania na bazie irlandzkiej whiskey,a to wygląda bardzo smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Dominika

Dziękuję i polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

Może gdyby tak zamienić na coś ta śmietanę to uda się przemycić te pyszności o diety 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

5 stars
Jak dla mnie to może być śmietana, dodaje odpowiedniego smaku 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
5 lata temu

Z przyjemnością zapisuję sobie ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Dobrze, że ich przygotowanie jest takie szybkie. Polecimy rodzicom.

0
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
5 lata temu

Polędwiczka jest moim ulubionym mięsem. Twoje danie mnie zaintrygowało, więc zapiszę sobie przepis i na bank zrobię 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
5 lata temu

Często przyrządzam to mięso, więc i z tej propozycji skorzystam

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
5 lata temu

Jestem pewna, ze poledwiczki z takim sosem sa przepyszne! Zachowam przepis, bo mam wrazenie, ze mi sie przyda :). Pozdrawiam serdecznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna z Bilingual kid

Polecam gorąco 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Takie polędwiczki myślę, że polubię

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
5 lata temu

5 stars
Już sama nazwa zachęca, a przepis – delicje!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Dziękuję

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Pięknie podane 🙂 Bardzo lubię pieczarki i taki sos to dla mnie przysmak 🙂

0
Odpowiedz
Irek Wis
Irek Wis
5 lata temu

Znam bardzo podobny sos, ale tam jest jeszcze kola lub karmel,
I chyba więcej whisky. Sos jest ciemniejszy i bardzo ekstraktywny, nie wiem czy do polędwiczek nie zbyt intensywny. Twój to chyba do tak delikatnego mięsa lepszy wybór, ten mój to raczej do żeberek

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irek Wis

Myślę, że masz sporo racji. Twój sos brzmi pysznie, ale też moim zdaniem pasuje do innych mięs. Polędwiczka jest zbyt delikatna. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

To świetne połączenie!
Marynaty z whisky to moje ulubione.

0
Odpowiedz
Gulosus
Gulosus
5 lata temu

Alkohol nieoceniony jest przy emulsyfikacji czy wydobycia smaków z ziół i przypraw.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Gulosus

Dokładnie tak

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Przepis chętnie wykorzystam, bo dawno polędwiczki nie gościły na naszym stole. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Super 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
5 lata temu

Bardzo lubię polędwiczki, sos z whiskey to super pomysł, chętnie zrobię takie danie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Magda

Świetnie, polecam 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Mianuję Cię moją Szefową kuchni i pakuj walizki.
Ty przyjedziesz do mnie i będziesz mi takie dania robiła.
Akurat polędwiczki uwielbiam.
Jeszcze ta kasza afrykańska, no miód,cud ,malina….aha… to nie deser.
Przepyszny przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

W sumie to pasuje mi ta opcja. Będę z Wami podróżować i Wam gotować 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

5 stars
A to się fajnie dziewczyny dogadałyście :-))

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz