Polędwiczki wieprzowe to doskonały pomysł na wykwintny, rodzinny obiad. Są na tyle uniwersalnym mięsem, że podawać je można sauté lub w towarzystwie rozmaitych sosów. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, a dzięki nim zyskują zupełnie nowego charakteru. Dzisiejsze danie to kompozycji kilku prostych składników, z których powstało fantastyczne danie. Urzeka swą prostotą i bogatym smakiem. Delikatne, kruche i soczyste polędwiczki w cudownym sosie z karmelizowaną cebulą. Pokochasz tę prostotę!
Porcje: 4
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- pieprz czarny
- sól
Sos
- 2 duże cebule białe
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 250 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
Przygotowanie
- Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso przekładamy na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy masło klarowane (patelni nie czyścimy po smażeniu mięsa) i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Podsmażamy przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Następnie zmniejszamy ogień i dalej dusimy cebulę przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy tymianek i odrobinę soli. Aby cebula ładnie się skarmelizowała, powinna smażyć się długo, ale na powoli i na małym ogniu. U mnie trwało to około 30 minut. Cebula powinna być złocista i miękka, ale nie spalona, gdyż będzie gorzka.
- Cebulę posypujemy mąką i mieszamy. Zalewamy bulionem, dokładnie i intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Na patelnię przekładamy polędwiczki, dodajemy czosnek oraz pieprz czarny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
uwielbiam takie aromatyczne dania, na pewno skorzystam z przepisu już w ten weekend 🙂
My na razie ograniczamy jedzenie czerwonego mięsa zwłaszcza ja, dlatego ten przepis może tym razem sobie odpuszczę.
Coś innego, bardzo ciekawe i na pewno smaczne danie obiadowe.
Jak bardzo ta cebulka do mnie przemawia, idealnie podkreśli smak polędwiczek. 🙂
Tak, pasuje idealnie 🙂
W takim razie tym bardziej jestem ciekawa tego przepisu na polędwiczki.
Na pewno pyszne, w połaczeniu z surówką 🙂
Lubię takie jedzonko. I zawsze chętnie podglądam nowe przepisy, żeby je wypróbować w domu.
To może i ten wypróbujesz?
Bardzo ciekawy przepis, jeszcze nie miałam okazji takich pyszności jeść. Dzięki za inspiracje
Myślę, że to jedno z tych dań którymi można się zachwycić.
Z pewnością warto go spróbować 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie. Myślę, że taki obiad będzie smakował wielu osobom.
Dziękuję i polecam
Pomysł na rodzinny obiad, każdemu pokoleniu zasmakuje. 🙂
Uwielbiam karmelizowaną cebulkę. Stanowi mega dodatek do różnych potraw i fajnie podbija ich smak. A sos z niej to musi być sztos!
Oj tak, jest mega pyszny!
Patrzac na zdjecie, juz czuje w ustach wysmienity smak tego dania 🙂
🙂
Ooo! Polędwiczki w cebuli! Może to jest jakiś pomysł na sobotni obiad 🙂 Dzięki
Polecam
Wygląda przepysznie! Już wiem, co dzisiaj zrobię na obiad…
Pomysł natychmiast podchwytuję, smakowo zdecydowanie coś dla całej naszej rodzinki. 🙂
Na takie polędwiczki chętnie mogłabym się skusić w któryś dzień.
Świetnie!
Polędwiczki to bardzo wdzięczne mięso do przygotowywania 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis 🙂
Tak, to wspaniałe i jakże smaczne mięso 🙂
Swietny pomysl na obiad ♡ uwielbiam delikatne poledwiczki