Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy, Wieprzowina  /  1 lutego, 2022

Polędwiczki wieprzowe w sosie z karmelizowaną cebulą

Wędrówki po kuchni
Polędwiczki wieprzowe to doskonały pomysł na wykwintny, rodzinny obiad. Są na tyle uniwersalnym mięsem, że podawać je można sauté lub w towarzystwie rozmaitych sosów. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, a dzięki nim zyskują zupełnie nowego charakteru. Dzisiejsze danie to kompozycji kilku prostych składników, z których powstało fantastyczne danie. Urzeka swą prostotą i bogatym smakiem. Delikatne, kruche i soczyste polędwiczki w cudownym sosie z karmelizowaną cebulą. Pokochasz tę prostotę!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Sos

  • 2 duże cebule białe
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Przygotowanie

  • Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso przekładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy masło klarowane (patelni nie czyścimy po smażeniu mięsa) i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Podsmażamy przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Następnie zmniejszamy ogień i dalej dusimy cebulę przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy tymianek i odrobinę soli. Aby cebula ładnie się skarmelizowała, powinna smażyć się długo, ale na powoli i na małym ogniu. U mnie trwało to około 30 minut. Cebula powinna być złocista i miękka, ale nie spalona, gdyż będzie gorzka.
  • Cebulę posypujemy mąką i mieszamy. Zalewamy bulionem, dokładnie i intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Na patelnię przekładamy polędwiczki, dodajemy czosnek oraz pieprz czarny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 3 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Pieczarki marynowane
Sprzęt wspinaczkowy Black Diamond
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina
Karolina
3 lata temu

5 stars
uwielbiam takie aromatyczne dania, na pewno skorzystam z przepisu już w ten weekend 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Karolina

Fantastycznie 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lata temu

My na razie ograniczamy jedzenie czerwonego mięsa zwłaszcza ja, dlatego ten przepis może tym razem sobie odpuszczę.

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
3 lata temu

Coś innego, bardzo ciekawe i na pewno smaczne danie obiadowe.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Jak bardzo ta cebulka do mnie przemawia, idealnie podkreśli smak polędwiczek. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Tak, pasuje idealnie 🙂

1
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
3 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

W takim razie tym bardziej jestem ciekawa tego przepisu na polędwiczki.

0
Odpowiedz
kasiak
kasiak
3 lata temu

Na pewno pyszne, w połaczeniu z surówką 🙂

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
3 lata temu

Lubię takie jedzonko. I zawsze chętnie podglądam nowe przepisy, żeby je wypróbować w domu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

To może i ten wypróbujesz?

0
Odpowiedz
Kasia R.
Kasia R.
3 lata temu

Bardzo ciekawy przepis, jeszcze nie miałam okazji takich pyszności jeść. Dzięki za inspiracje

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Kasia R.

Koniecznie wypróbuj! 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
3 lata temu

Myślę, że to jedno z tych dań którymi można się zachwycić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam.pl

Z pewnością warto go spróbować 🙂

0
Odpowiedz
retromoderna
retromoderna
3 lata temu

Wyglądają bardzo apetycznie. Myślę, że taki obiad będzie smakował wielu osobom.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  retromoderna

Dziękuję i polecam

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  retromoderna

Pomysł na rodzinny obiad, każdemu pokoleniu zasmakuje. 🙂

0
Odpowiedz
Olka
Olka
3 lata temu

Uwielbiam karmelizowaną cebulkę. Stanowi mega dodatek do różnych potraw i fajnie podbija ich smak. A sos z niej to musi być sztos!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Olka

Oj tak, jest mega pyszny!

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
3 lata temu

Patrzac na zdjecie, juz czuje w ustach wysmienity smak tego dania 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna z Bilingual kid

🙂

0
Odpowiedz
Krzysiek / idziemydalej.pl
Krzysiek / idziemydalej.pl
3 lata temu

Ooo! Polędwiczki w cebuli! Może to jest jakiś pomysł na sobotni obiad 🙂 Dzięki

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Krzysiek / idziemydalej.pl

Polecam

0
Odpowiedz
Renata
Renata
3 lata temu

Wygląda przepysznie! Już wiem, co dzisiaj zrobię na obiad…

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Pomysł natychmiast podchwytuję, smakowo zdecydowanie coś dla całej naszej rodzinki. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Wspaniale 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Na takie polędwiczki chętnie mogłabym się skusić w któryś dzień.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Świetnie!

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 lata temu

Polędwiczki to bardzo wdzięczne mięso do przygotowywania 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Tak, to wspaniałe i jakże smaczne mięso 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Swietny pomysl na obiad ♡ uwielbiam delikatne poledwiczki

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
20 dni temu
Odpowiedź do  Agaman

🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz