Polędwiczki wieprzowe to jedno z najbardziej cenionych gatunków wśród mięs. Bogata w smak polędwica składa się z czystej tkanki mięśniowej, jest chuda i bardzo delikatna. To niezwykle uniwersalne mięso, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sosami i sezonowymi owocami. Dziś zapraszam Was na niezwykle proste i lekkie danie, ale jakże eleganckie. Świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad jak i elegancką kolację. Do tego dania wykorzystałam rabarbar, na który obecnie jest sezon. Wyszło na prawdę smacznie! Grillowana polędwiczka idealnie komponuje się z delikatną, słodko - winną nutą rabarbarową. Gorąco Was zachęcam do spróbowania tego dania !!!
Porcje: 4
Składniki
Polędwiczki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz czarny
- estragon
- cząber
- sól
Sos rabarbarowy
- 300 g rabarbaru tylko czerwona część
- 2 średnie cebule cukrowe
- 100 ml wytrawnego wina czerwonego *
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 50 ml wody
- 3 łyżki miodu płynnego **
- szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
Sos rabarbarowy
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Powinniśmy osiągnąć delikatnie słodki smak, przełamany lekko kwaskowym smakiem rabarbaru.
Polędwiczki
- Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
- Polędwiczki układamy na porcji sosu rabarbarowego. Podajemy z młodymi ziemniakami.
Odnośniki
- * użyłam wina Merlot
- ** miodu dodajemy
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jesteśmy ciekawe tego sosu z rabarbaru, połączenie zapowiada się idealnie.
Pomysł na rabarbarowy sos natychmiast przygarniam, będzie wyśmienitym dodatkiem do delikatnego mięsa. 🙂
Dla mnie pychota!
Aż ślinka cieknie! W takim wydaniu nie jadłam, ale koniecznie muszę zrobić tuz po weekendzie! 🙂
Znowu kusicie takimi cudownościami na talerzu! 🙂 Bardzo lubię Wasze wpisy. Są dla mnie inspirujące. Szukając pomysłu na obiad, czy na deser, to nie muszę daleko szukać ^^ Fajnie, że jesteście 🙂
Bardzo dziękuję i cieszę się, że jestem pomocna 🙂
Przepyszne danie, chetnie zrobie je swojemu mezowi 😀
Rabarbar 🙂 Super, ale ja jednak wolałabym żurawinę 🙂
Małgosiu, na zdjęciach wszystko wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje ? Szkoda, że aktualnie w moim błogosławionym stanie nie mogę do sosu dodać wina, ale chyba bez niego też będzie pysznie ?
Można spróbować i bez wina 🙂
Brzmi pysznie, ale wieprzowiny nie jadam ? Zaś rabarbar pod każdą postacią ?
Z rabarbarem w sumie eksperymentuje dopiero od zeszłego roku, ale tylko na słodko. Chętnie wypróļuje takie polączenie
Polecam, świetnie sprawdza się w wytrawnych potrawach również 🙂
U Ciebie jak zwykle cuda!
Jutro mam gotowy przepis na obiad.
Lubię połączenie mięsa i sosów tego typu.
Zaciekawił mnie ten sos z rabarbaru i chętnie taki przygotuje
Takie dania to ja lubię
Danie wygląda apetycznie, a przepis na sos z rabarbarem bardzo zaskakujący 🙂
Zapisuję do wykorzystania 🙂
Smakowite połączenia, ciekawa jestem smaku tego miksu. Nigdy nie wpadłabym na to patrzac na zdjęcie,ze sosem jest rabarbar. Ciekawie.
Super pomysł. Szukałam czegoś na obiad, a dodatkowo najwyższy czas zużyć rabarbar z ogrodu 🙂
Przepis biorę w ciemno do sprawdzenia zwłaszcza, że mam własne młode ziemniaki i rabarbar na działce 😉
Połączenie mięsa z owocami – dla mnie mistrzostwo! Wygląda przepysznie 🙂
Super opcja dla mięsożerców 😉
Nie zawsze lubię połączenia mięsa z owocem (np. z jabłkami i śliwkami niczego nie dotknę), ale z żurawiną jadłam kiedyś gęś i była pyszna, więc czemu nie z polędwiczkami 🙂
Sosik musi być pyszny. Musze sobie zapisać przepis.
Swietnie sie to prezentuje. Zaintrygowal mnie ten sos rabarbarowy do miesa. I do tego z winem. Zapowiada sie bardzo wyrafinowanie.
Wyglądają pięknie, ale ja już od dawna nie jem czerwonego mięsa. Może rabarbar pasowałby do indyka…?
Indyk również jest delikatnym mięsem, więc sos jak najbardziej pasuje
Ale fajnie. Mam przepis. Dzisiaj kupiłam polędwiczki i zastanawiałam się co z nimi zrobić a tu wchodzę na twojego bloga i proszę…. przepis. Super.
Wygląda bardzo smacznie!;-) Nie jadłam jeszcze takiego połączenia rabarbaru z mięsem. ;-O
Uwielbiam takie połączenia!
Wieprzowe to coś dla mnie. Bardzo lubię tego rodzaju dania 🙂 aż mnie naszła ochota
No nie mam patelni grillowej pora zakupić bo i warzywa można grilować.
Sos rabarbarowy mnie przekonał do próby przyrządzenia 😉