Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wieprzowina, Wytrawnie  /  14 czerwca, 2018

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Wędrówki po kuchni
Polędwiczki wieprzowe to jedno z najbardziej cenionych gatunków wśród mięs. Bogata w smak polędwica składa się z czystej tkanki mięśniowej, jest chuda i bardzo delikatna. To niezwykle uniwersalne mięso, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sosami i sezonowymi owocami. Dziś zapraszam Was na niezwykle proste i lekkie danie, ale jakże eleganckie. Świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad jak i elegancką kolację. Do tego dania wykorzystałam rabarbar, na który obecnie jest sezon. Wyszło na prawdę smacznie! Grillowana polędwiczka idealnie komponuje się z delikatną, słodko - winną nutą rabarbarową. Gorąco Was zachęcam do spróbowania tego dania !!!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Polędwiczki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz czarny
  • estragon
  • cząber
  • sól

Sos rabarbarowy

  • 300 g rabarbaru tylko czerwona część
  • 2 średnie cebule cukrowe
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego *
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki miodu płynnego **
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

    Sos rabarbarowy

    • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Powinniśmy osiągnąć delikatnie słodki smak, przełamany lekko kwaskowym smakiem rabarbaru.

    Polędwiczki

    • Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
    • Polędwiczki układamy na porcji sosu rabarbarowego. Podajemy z młodymi ziemniakami.

    Odnośniki

    • * użyłam wina Merlot
    • ** miodu dodajemy

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.7 3 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Rabarbar
    • Wieprzowina
    • Zdrowo i Fit

    Nawigacja wpisu

    Mussenden Temple and Downhill Demesne
    Przyprawa Chili Old el Paso

    Podobne wpisy

    Fit ciasto dyniowe
    Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

    Fit ciasto dyniowe

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
    Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    33 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Martyna i Paulina
    Martyna i Paulina
    4 lata temu

    Jesteśmy ciekawe tego sosu z rabarbaru, połączenie zapowiada się idealnie.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Pomysł na rabarbarowy sos natychmiast przygarniam, będzie wyśmienitym dodatkiem do delikatnego mięsa. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Reszko
    Patrycja Reszko
    5 lata temu

    Dla mnie pychota!

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    Aż ślinka cieknie! W takim wydaniu nie jadłam, ale koniecznie muszę zrobić tuz po weekendzie! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kamila
    Kamila
    5 lata temu

    Znowu kusicie takimi cudownościami na talerzu! 🙂 Bardzo lubię Wasze wpisy. Są dla mnie inspirujące. Szukając pomysłu na obiad, czy na deser, to nie muszę daleko szukać ^^ Fajnie, że jesteście 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Kamila

    Bardzo dziękuję i cieszę się, że jestem pomocna 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    5 lata temu

    Przepyszne danie, chetnie zrobie je swojemu mezowi 😀

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    6 lata temu

    Rabarbar 🙂 Super, ale ja jednak wolałabym żurawinę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna - Żona Nieidealna
    Anna - Żona Nieidealna
    6 lata temu

    Małgosiu, na zdjęciach wszystko wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje ? Szkoda, że aktualnie w moim błogosławionym stanie nie mogę do sosu dodać wina, ale chyba bez niego też będzie pysznie ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Anna - Żona Nieidealna

    Można spróbować i bez wina 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sklerotyczka
    Sklerotyczka
    6 lata temu

    Brzmi pysznie, ale wieprzowiny nie jadam ? Zaś rabarbar pod każdą postacią ?

    0
    Odpowiedz
    Kasia Wegrzyn
    Kasia Wegrzyn
    6 lata temu

    Z rabarbarem w sumie eksperymentuje dopiero od zeszłego roku, ale tylko na słodko. Chętnie wypróļuje takie polączenie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia Wegrzyn

    Polecam, świetnie sprawdza się w wytrawnych potrawach również 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irena-Hooltayewpodrozy
    Irena-Hooltayewpodrozy
    6 lata temu

    U Ciebie jak zwykle cuda!
    Jutro mam gotowy przepis na obiad.
    Lubię połączenie mięsa i sosów tego typu.

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    6 lata temu

    Zaciekawił mnie ten sos z rabarbaru i chętnie taki przygotuje

    0
    Odpowiedz
    Justynka
    Justynka
    6 lata temu

    Takie dania to ja lubię

    0
    Odpowiedz
    Margaretkaw
    Margaretkaw
    6 lata temu

    Danie wygląda apetycznie, a przepis na sos z rabarbarem bardzo zaskakujący 🙂
    Zapisuję do wykorzystania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Ciemińska
    Agnieszka Ciemińska
    6 lata temu

    Smakowite połączenia, ciekawa jestem smaku tego miksu. Nigdy nie wpadłabym na to patrzac na zdjęcie,ze sosem jest rabarbar. Ciekawie.

    0
    Odpowiedz
    Ula z prostoofinansach
    Ula z prostoofinansach
    7 lata temu

    Super pomysł. Szukałam czegoś na obiad, a dodatkowo najwyższy czas zużyć rabarbar z ogrodu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    7 lata temu

    Przepis biorę w ciemno do sprawdzenia zwłaszcza, że mam własne młode ziemniaki i rabarbar na działce 😉

    0
    Odpowiedz
    Kamil | ONE STEP FORWARD
    Kamil | ONE STEP FORWARD
    7 lata temu

    Połączenie mięsa z owocami – dla mnie mistrzostwo! Wygląda przepysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Objawy Niche
    Objawy Niche
    7 lata temu

    Super opcja dla mięsożerców 😉

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    7 lata temu

    Nie zawsze lubię połączenia mięsa z owocem (np. z jabłkami i śliwkami niczego nie dotknę), ale z żurawiną jadłam kiedyś gęś i była pyszna, więc czemu nie z polędwiczkami 🙂

    0
    Odpowiedz
    Instytut Designu
    Instytut Designu
    7 lata temu

    Sosik musi być pyszny. Musze sobie zapisać przepis.

    0
    Odpowiedz
    BEATA REDZIMSKA
    BEATA REDZIMSKA
    7 lata temu

    Swietnie sie to prezentuje. Zaintrygowal mnie ten sos rabarbarowy do miesa. I do tego z winem. Zapowiada sie bardzo wyrafinowanie.

    0
    Odpowiedz
    Joanna | Organiczni
    Joanna | Organiczni
    7 lata temu

    Wyglądają pięknie, ale ja już od dawna nie jem czerwonego mięsa. Może rabarbar pasowałby do indyka…?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Joanna | Organiczni

    Indyk również jest delikatnym mięsem, więc sos jak najbardziej pasuje

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    7 lata temu

    Ale fajnie. Mam przepis. Dzisiaj kupiłam polędwiczki i zastanawiałam się co z nimi zrobić a tu wchodzę na twojego bloga i proszę…. przepis. Super.

    0
    Odpowiedz
    Monika-BlogMama.pl
    Monika-BlogMama.pl
    7 lata temu

    Wygląda bardzo smacznie!;-) Nie jadłam jeszcze takiego połączenia rabarbaru z mięsem. ;-O

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    Uwielbiam takie połączenia!

    0
    Odpowiedz
    Spirulina
    Spirulina
    7 lata temu

    Wieprzowe to coś dla mnie. Bardzo lubię tego rodzaju dania 🙂 aż mnie naszła ochota

    0
    Odpowiedz
    GOSIA
    GOSIA
    7 lata temu

    No nie mam patelni grillowej pora zakupić bo i warzywa można grilować.

    0
    Odpowiedz
    Sylwia R
    Sylwia R
    7 lata temu

    Sos rabarbarowy mnie przekonał do próby przyrządzenia 😉

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    33
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz