Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy  /  23 kwietnia, 2023

Tradycyjny polski obiad – co musi znaleźć się na stole?

Materiał zewnętrzny

Tradycyjny polski obiad nie może obejść się bez: rosołu, kotleta schabowego, zupy pomidorowej czy pierogów. Te dania najbardziej kojarzone są z polską kuchnią i najczęściej królują na niedzielnych obiadach. Jeśli chcesz poznać przepisy na najbardziej chrupiącego schabowego, esencjonalny rosół czy wyśmienite pierogi, skorzystaj z naszych receptur.

Jak zrobić dobry rosół

Wydaje się, że każdy doskonale wie, jak zrobić rosół: ot, wystarczy mięso, włoszczyzna, parę przypraw i tyle. Tylko czemu jeden rosół wyjdzie aromatyczny i esencjonalny, a drugi będzie przesłodzony lub mdły w smaku? Tu sprawa rozbija się o szczegóły, które czasem zmieniają całkowicie smak zupy. Tymi szczegółami jest np. sekret, że mięso powinniśmy włożyć do zimnej a nie do ciepłej wody. Albo, że rosół gotujemy na najmniejszym możliwym ogniu, a nie doprowadzamy go do nadmiernego wrzenia. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak zrobić dobry rosół (jeśli nie najlepszy), zajrzyjcie na stronę Akademii Smaku i poznajcie wskazówki, bez których ta zupa może się nie udać.

Składniki na rosół:

  • 3 litry wody
  • 4 pałeczki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek pora
  • ¼ kawałka selera
  • Liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Półtorej łyżeczki soli
  • Pieprz

Przykładowe wykonanie typowego rosołu:

Do zimnej wody wkładamy opłukane mięso. Dokładamy też obrane warzywa. Wsypujemy sól i pozostałe przyprawy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około godziny. Na talerzu posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Jak zrobić pomidorową z rosołu?

Udana pomidorowa to tylko taka, która wykonana została na rosole. Dzięki niemu jest esencjonalna i wyrazista w smaku. Jeśli posiadamy w szafce przecier pomidorowy, sprawa jest banalnie prosta. Dodajemy partiami mały koncentrat pomidorowy (około 200 g) do zupy i za każdym razem próbujemy, czy jest już dość „pomidorowa”. Jeśli tak, gotujemy ją chwilę z przecierem, a na talerzu zaprawiamy ją jogurtem naturalnym. Podajemy z makaronem.

Jak zrobić schabowe?

Dobry kotlet schabowy to taki z chrupiącą skórką, a w dodatku soczysty w środku i nie przesiąknięty tłuszczem. Aby taki uzyskać, konieczna jest prawidłowa kolejność w wykonaniu panierki np. fakt, że najpierw obtaczamy plaster mięsa w mące, następnie w jajku, a dopiero na koniec w bułce. O tym, jak zrobić dobre kotlety schabowe, jakiego mięsa do tego użyć, na ile centymetrów uciąć mięso, aby nie było zbyt cienkie ani zbyt grube, warto poczytać na stronie Akademii Smaku. Tam dowiesz się, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowego, aby go nie spalić, jak również poznasz wskazówki dotyczące doboru najlepszego mięsa.

Przepis na pierogi

Pierogi to również nieodzowny element kuchni polskiej. Można je spożywać na słono i słodko. Najpopularniejsze są, o dziwo, pierogi o nazwie ruskie. To one najbardziej kojarzą się z polską kuchnią. Nie mniej popularne są serwowane latem pierogi z jagodami, czy też solidne i sycące pierogi z mięsem.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml wrzącej wody
  • Szczypta soli

Wykonanie ciasta:

Na stolnicy wysypujemy mąkę zmieszaną z solą. W czajniku gotujemy wodę, wlewamy wrzątek do szklanki. Czekamy moment, aż przestanie być wrząca i polewamy nią mąkę. Następnie dodajemy łyżkę oliwy, jedno żółtko, zagniatamy nożem, a następnie dłońmi, by uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Gdy uzyskamy gładką kulę, przykrywamy ją ściereczką i dajemy ciastu chwilę odpocząć. Potem odkrawamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy go cienko na stolnicy.

Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, a w ich środek wkładamy farsz. Zalepiamy brzegi, a gdy pierwsza partia pierogów jest już gotowa, wrzucamy je na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, nastawiamy minutnik na 3 minuty. Wyławiamy i podajemy z odpowiednim dodatkiem np. pierogi ruskie podajemy ze śmietaną i skwarkami. Pierogi z jagodami możemy natomiast podać ze słodką śmietanką lub masłem, cukrem i cynamonem.

Farsz do pierogów ruskich:

  • 450 g twarogu
  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie farszu do pierogów ruskich:

Cebulę obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Następnie przeciskamy przez praskę ziemniaki, mieszamy z twarogiem, dodajemy przesmażoną cebulkę oraz pieprz i sól.

Przepis – kluski śląskie z sosem pieczeniowym

To, co wyróżnia kuchnię polską, to na pewno przewaga potraw mącznych. Wśród nich królują kluski śląskie, które wyróżniają się okrągłym kształtem oraz charakterystycznym dołkiem w środku. Wyśmienicie komponują się one z sosem pieczeniowym oraz kawałkiem pieczonego i aromatycznego karczku.

Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich skrobię ziemniaczaną z solą, wbijamy jajko i wyrabiamy ręką, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy z nich małe kuleczki, na których środku robimy kciukiem wgłębienie. Gotujemy je we wrzątku około 3 minut. Podajemy z sosem pieczeniowym własnej roboty.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Japońskie noże kuchenne jako inwestycja w sztukę kulinarnej precyzji
Makaron z krewetkami na białym winie
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
21 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Justyna
Justyna
2 lata temu

Nie ma to jak rosołek i schabowy z ziemniaczkami.

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym bardzo mi smakują.

0
Odpowiedz
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
2 lata temu

Same pyszności kuchni polskiej 🙂 lubię te potrawy, choć zamiast schabowego jem kotlet z piersi z kurczaka 🙂 do tego na przykład ziemniaczki i mizeria 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Joanna - Pisane z uśmiechem

Zestaw idealny 🙂

0
Odpowiedz
Aldona
Aldona
2 lata temu

Dzięki za przepisy, niby znane, ale jak zwykle nie do końca. Szczególnie się cieszę z przepisu na kluski śląskie- chodzą za mną od bardzo dawna. Powiem Ci jeszcze, że ja do schabowych zawsze dodaję miętę, a pierogowe ciasto robię z mąki, gorącej wody i masła – bez jajka. Co do farszu nie mam uwag, bo zawsze robi go mąż 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Aldona

Zaskoczyłaś mnie tą miętą 🙂

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
2 lata temu

Myśle, skorzystam z przepisów. Lubię rosół szczególnie w chłodne dni.

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
2 lata temu

Tradycyjne dania, a jednak każdy z nas wykonuje je nieco inaczej, dzięki temu zawsze smakują niepowtarzalnie 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Bielecki.es

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Velaris Library Kinga
Velaris Library Kinga
2 lata temu

Wydaje mi się, że z rosołem to trochę tak jak z sałatką warzywna. Przepis jest jeden a i tak w każdym domu smakuje inaczej. Lubię go, jedna z najbardziej uniwersalnych zup i na bulionie można zrobić mnóstwo innych rzeczy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Velaris Library Kinga

Masz rację, u każdego rosół smakuje inaczej

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
2 lata temu

Rosół nie wiem czemu, ale najczęściej mam w tygodniu na obiad. Tak raz na dwa tygodnie robię go, chyba, że dzieci są chore to zrobię go szybciej. Ale schabowy owszem często króluje w niedzielę. Pycha!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

Schabowy i u nas jest dość często 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lata temu

Najlepszy rosół na świecie robi mój mąż, ale pilnie strzeże swoich sekretów. Ja za to robię pierogi i lubię się bawić różnymi farszami.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Marysia K

Świetnie, że mąż umie przygotować tak dobry rosół

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Ja jedynie do rosołu nie dodaję liścia i ziela, a resztę dań pychota – nasze polskie 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lata temu

Ale zjadłabym takiego schabowego albo pierogi!Aż ślinka cieknie. Ja sama dzisiaj mam jajko, ale może jutro schabowe?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Schabowe jutro – to dobry pomysł 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

Wszystkie powyższe propozycje bardzo lubię i często u nas goszczą.

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lata temu

Sama nie gotuję zbyt często, ale najbardziej lubię właśnie takie tradycyjne, polskie dania.

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lata temu

Uwielbiam tradycyjne polskie dania, a rosół to królowa zup.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz