Domowe drożdżówki, ciasteczka i własnoręcznie przygotowane czekoladki to zdrowe przekąski, które dostarczą dziecku energii, a nie zawierają szkodliwych konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Jeśli brakuje ci pomysłów na zdrowe słodkości – skorzystaj z naszych przepisów.
Wielu rodziców niejadków obawia się, że ich pociechy odmówią zjedzenia obiadu w szkole. Będą głodne, albo w drodze do szkoły kupią zapasy niezdrowych słodyczy, takich jak batony czy żelki. Wysoka zawartość sztucznych barwników i konserwantów, a także nadmiar cukru mogą prowadzić do otyłości, problemów z zębami oraz zaburzeń koncentracji. Natomiast pełne pustych kalorii i wzmacniaczy smaku napoje gazowane mogą zakłócać równowagę elektrolitową w organizmie młodego człowieka.
Tymczasem organizm ucznia, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, potrzebuje wielu substancji odżywczych. Białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, budowy mięśni oraz wsparcia układu odpornościowego. W trakcie długiego dnia w szkole, między posiłkami, dostarczmy organizmowi ucznia paliwa w postaci wartościowych węglowodanów.
Zdrowa, słodka przekąska między lekcjami może nie tylko dostarczyć energii, ale również wspomóc koncentrację i poprawić nastrój. Co więcej, jest doskonałą alternatywą dla niezdrowych batonów i lizaków, ponieważ jest źródłem błonnika, witamin i minerałów. Warto więc poświęcić chwilę, by przygotować coś smacznego i zdrowego do szkolnego plecaka.
Domowe drożdżówki z czarną porzeczką
Pyszne, świeże i pachnące bułeczki prezentują się tak apetycznie, że na pewno zasmakują każdemu niejadkowi. Dodatek czarnej porzeczki sprawia, że są też bardzo zdrowe. Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Jest źródłem witaminy C, mającej pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Owoc zawiera także witaminy z grupy B, potas, żelazo i błonnik, który wspiera zdrową pracę jelit. Ponadto czarna porzeczka dodaje drożdżówkom naturalnej słodyczy, co pozwala na zredukowanie ilości dodawanego cukru.
Domowe drożdżówki zazwyczaj smakują znacznie lepiej niż te sklepowe. Są subtelniejsze w smaku, miękkie i aromatyczne, a co najważniejsze – można je upiec wspólnie z dzieckiem, a zatem spędzić razem czas i poprzez zabawę nauczyć pociechę podstaw sztuki kulinarnej.
Profiterole
Profiterole to pyszne, małe ciasteczka z ciasta parzonego, wypełnione kremem i polane czekoladą. Ten francuski smakołyk można kupić w cukierni czy w delikatesach, ale samodzielne przygotowanie ich w domu przynosi wiele korzyści. Świeże są bardziej chrupiące, co w połączeniu z kremowym nadzieniem tworzy przepyszną kombinację smakową. Dzieci uwielbiają malutkie ptysie z kremem – więc niejadek na pewno nie będzie głodny. Przygotowanie deseru zajmie nam około 1,5 godziny: https://uwielbiam.pl/przepis/profiterole – jednak gwarantujemy, że warto. Rodzicom profiterolki polecamy do kawy.
Brigadeiros – brazylijskie czekoladki
Twoje dziecko najchętniej jadłoby tylko czekoladę? Przygotuj mu w domu zdrowe czekoladki.
Brigadeiros to tradycyjne brazylijskie przysmaki, przygotowywane głównie ze słodzonego mleka skondensowanego, kakao i masła. Składniki łączy się, a następnie podgrzewa masę w rondelku i studzi. Po uformowaniu w kuleczki, czekoladki obtaczane są w różnego rodzaju posypkach, takich jak płatki czekoladowe, wiórki kokosowe czy orzechy.
Proces tworzenia brigadeiros jest prosty i może stać się świetną zabawą dla całej rodziny.
Formowanie kuleczek i obtaczanie ich w posypce to doskonała okazja do spędzenia czasu z dzieckiem i rozwijania jego zdolności manualnych. Przygotowując brigadeiros, możesz opowiedzieć dziecku o kulturze Brazylii, tradycjach i smakach tego egzotycznego kraju.
Chocolate Chip Cookies
Ciasteczka z kawałkami czekolady to ulubiony przysmak amerykańskich dzieci. Proste w przygotowaniu, są jednocześnie bardzo sycące, więc dostarczą energii na czas lekcji. Wyśmienicie smakują z kawą – więc rodzice też na pewno nie odmówią sobie kilku ciastek.
Do upieczenia Chocolate Chip Cookies potrzebujemy dobrej czekolady mlecznej, pokrojonej na kawałki. Przepis na ciastka jest prosty: https://uwielbiam.pl/przepis/chocolate-chip-cookies – jednak trzeba uwzględnić też czas wychładzania masy przed pieczeniem. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc, a rano upiec ciasteczka. Podpowiadamy, że jeśli zaczniemy w piątek, możemy spędzić sobotnie przedpołudnie na rodzinnym przygotowywaniu ciasteczek, a potem cieszyć się amerykańskimi przysmakami przez cały weekend.
Na pewno lepiej przygotować takie słodkości samodzielnie, niż pozwalać dziecku kupować jakieś wątpliwej jakości słodycze w szkolnym sklepiku.
Brazylijskie czekolady na pewno są bardzo smaczne.
Fajne propozycje do wykorzystania, jako alternatywa dla przesłodzonych, sklepowych przekąsek.
Też tak uważam 🙂
Domowe drożdżówki z różnym nadzieniem będą idealne.
Uwielbiamy takie przekąski! Są zdrowe, pyszne i jak dla nas najlepsze!
Takie domowe drożdżówki najlepsze, moja mama robiła bułeczki były pyszne!
Domowa drożdżówka smakuje wyjątkowo 🙂
To prawda i jeszcze ten cudowny zapach jak sie piecze… a jeszcze ciepłe smakują i pachna wyjątkowo
Ostatnio miałam okazję jeść, coś podobnego u znajomej. Dzisiaja wpadłam na twój post i stwierdziłam że tym razem ja coś zrobię.
Świetny pomysł
Bez wątpienia jest się w czym rozsmakować.
Na słodki poczęstunek skuszę się z prawdziwą przyjemnością.
Taka domowa drożdżówka to super sprawa 🙂 Niby pomysły dla dzieci, a dorosłym też na pewno zasmakują 🙂
O tak! Słodkości lubią dzieciaki, ale i dorośli też
Ależ to pysznie wygląda, zawsze mi narobisz apetytu :-)))
Kopalnia pomysłów – na pewno przydadzą się!😀
🙂
U ciebie zawsze można natrafić na ciekawy i smaczny przepis.
Na takie drożdżówki skuszę się z prawdziwą przyjemnością.
Bardzo podobają mi się takie pomysły 🙂
Cieszę się 🙂
Mam dwie córki w wieku szkolnym, jedna (nastolatka) woli sama sobie szykować jedzenie, ale młodszą wciąż trzeba się opiekować i wymyślać, więc każdy pomysł jest na wagę złota 🙂