Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
LIFESTYLE, Sekrety zdrowia  /  6 maja, 2025

Porady dotyczące zdrowego odżywiania bez dużych wydatków

Materiał zewnętrzny

Myślisz, że zdrowe odżywianie to tylko drogie produkty bio i ograniczone menu? Przeczytaj nasze porady, jak dbać o zdrową dietę bez zbędnych kosztów.

Zdrowe odżywianie: Mit a rzeczywistość

Wielu osobom wydaje się, że zdrowa dieta jest z jednej strony czasochłonna, a z drugiej – kosztowna. Nic bardziej mylnego. Klucz tkwi w wyrobieniu sobie odpowiednich nawyków i zdobyciu wiedzy na temat wartości energetycznych żywności.

Jak ułożyć zdrowy i niedrogi jadłospis

Zdrowy jadłospis to nie tylko owoce i warzywa. Powinien zawierać odpowiednią ilość białka, tłuszczów i węglowodanów. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, które często zawierają zbyt dużo soli, cukru lub tłuszczu. Pomocne mogą być internetowe tabele kaloryczne, które ułatwiają orientację w składzie produktów.

Czy słyszeliście już o konopiach jako o superfoods? To żywność pełna witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Produkty konopne są bogate w białko i błonnik, a także zawierają zdrowe tłuszcze i niezbędne substancje dla organizmu. Należy do nich także CBD, które ma wiele korzystnych efektów dla ciała i psychiki. Pamiętaj jednak – jak ze wszystkim – kluczowy jest umiar.

Sport, stres i dieta

Zdrowe odżywianie idzie w parze z dobrym samopoczuciem psychicznym i regularną aktywnością fizyczną. Sport to niekoniecznie godziny spędzone na siłowni – mogą to być również regularne spacery, jogging lub ćwiczenia w domu. Najważniejszy jest regularny ruch i odpowiednia regeneracja.

Stres ma ogromny wpływ na organizm i może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Istnieją jednak sposoby na jego redukcję. Jednym z nich może być waporyzacja CBD, która cieszy się popularnością ze względu na szybkie i skuteczne działanie. Uwaga – mimo pozytywnych opinii, przed użyciem warto skonsultować się z lekarzem.

Planowanie posiłków i zakupów zgodnie z sezonem

Kolejnym sposobem na oszczędne i zdrowe odżywianie jest planowanie posiłków i zakupów w zależności od sezonowości. Kupując świeże, sezonowe produkty, nie tylko oszczędzasz, ale także przyczyniasz się do ochrony środowiska – jedzenie nie musi przebywać długiej drogi, by trafić na twój stół.

Wskazówka na koniec

Eksperymentuj z różnymi typami diety i aktywności fizycznej – znajdź to, co ci najbardziej odpowiada. Pamiętaj przy tym o odpowiednim odpoczynku i relaksie. Tego właśnie potrzebuje twoje ciało i umysł do zachowania równowagi. I pamiętaj – wszystko z umiarem: zarówno wysiłek fizyczny, dieta, jak i produkty konopne.

Przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

Składniki

400 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej *
4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
550-600 ml ciepłej wody **
70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
30 pestek słonecznika
2-3 łyżeczki soli

Dodatkowo

1 łyżka masła

Przygotowanie

  • W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35×12, wysmarowanej masłem i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
  • Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C. Pieczemy przez 10 minut z funkcją góra-dół. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez godzinę z funkcją dół. Po tym czasie chleb wyjmujemy z formy i wkładamy ponownie do piekarnika na 15-25 minut. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
  • Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! – choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.

    Smacznego!

Odnośniki

* można zastąpić mąką orkiszową, mąką chlebową (typ 750)

** podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę

Uwagi dodatkowe

  • podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku
  • świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku
  • jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50’C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Zdrowe odżywiania bez wyrzeczeń? Zobacz, co oferuje catering dietetyczny od Wygodnej Diety!
Szaszłyki z wątróbki z sosem borówkowym na bazie czerwonego wina
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
19 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
KrystynaBS
KrystynaBS
21 dni temu

Wow, kocham własne pieczone chlebki, nie ma nic pyszniejszego na świecie 🙂

0
Odpowiedz
mangomania
mangomania
1 miesiąc temu

Nasiona konopi są zdrowe i wartościowe.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  mangomania

Zdecydowanie tak!

0
Odpowiedz
Miye
Miye
23 dni temu
Odpowiedź do  mangomania

To chyba ogólnie dotyczy większości nasion 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Może ja też wypróbuję ten przepis na chleb. Zobaczymy czy mi wyjdzie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Anna

Trzymam kciuki 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu

Bardzo podoba mi się Twój wpis, jest realny i rzeczowy.

0
Odpowiedz
mangomania
mangomania
1 miesiąc temu

Z tego przepisu na chleb to ja skorzystam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  mangomania

Bardzo się cieszę 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

KOCHANA! czy ja słyszałam o produktach konopnych? Ja doprowadziłam do wpisania pierogów z siemieniem konopnym na Listę Produktów Tradycyjnych, a nie było łatwo.
Nie spamuję 🙂 chwalę się
https://repetitiorepetitio.blogspot.com/2019/09/dozynki-konopne.html

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Ewa

Fantastycznie!

0
Odpowiedz
Artur Hert
Artur Hert
1 miesiąc temu

Od dawna przymierzam się do produktów konopnych. Dzięki za ten post, skorzystam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Artur Hert

Super 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena Kowalewicz
Magdalena Kowalewicz
1 miesiąc temu

O produktach konopnych duzo ostatnio słyszę, ale sama jeszcze nie próbowałam. Chyba czas się skusić 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Magdalena Kowalewicz

Z pewnością warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
23 dni temu
Odpowiedź do  Magdalena Kowalewicz

Ja do tej pory używałam ich tylko w kosmetykach.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Dziękuję za świetne porady – na pewno skorzystam!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 miesiące temu

To co dla jednej osoby jest zdrowe dla drugiej może być nie wskazane a nawet szkodliwe

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Jak widać w tym wpisie nie ma wzmianki, iż jest on kierowany dla osób z chorobami.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
19
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz