Dziś zabieram Was do Portugalii – kraju, gdzie mają szczególne zamiłowanie do zup. O wiele częściej aniżeli w Polsce, spotkać tu można zupy kremy. W każdym centrum handlowym są bary, w których jedynym daniem są spore porcje pożywnych zup. W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i pożywne dania i ta zupa właśnie taka jest. Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Przekonajcie się sami.
Porcje: 4
Składniki
- 2 litry bulionu drobiowego
- 250 g chorizo Sarta*
- 350 g ziemniaków
- 225 g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 duże bataty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i podsmażamy chwilę. Kiełbasę przekładamy do miseczki, a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy oba rodzaje ziemniaków.
- Zalewamy bulionem, dodajemy paprykę słodką, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy chorizo i liście szpinaku. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.Buen Provecho !
Odnośniki
- * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Aromat malin
Bardzo dobra.
Chętnie bym czegoś takiego spróbowała, bo jeszcze nie miałam okazji.
Tej zupy nie jadłam… Ale w Lizbonie trafiłam w jednej z knajp na najlepszą zupę rybną świata! Twoja zupa też pewnie niczego sobie – dzięks za przepis 🙂
Ta zupa rybna brzmi pysznie 🙂
Już wiem, że zupa przypadłaby mi do gustu – uwielbiam kiełbasę chorizo!
Jeszcze jak jadłam mięso to próbowałam chorizo, ale to niestety nie moje smaki.
Coś pysznego! Chętnie bym spróbowała. 🙂
To są takie smaki mojego męża 🙂 Chorizzo lubię, ale bez dodatków 🙂
Konkretna zupa, apetyczne zdjęcie, zawsze chciałam pojechać do Portugalii 🙂
Ulala ładnie wygląda. Smakowicie! W temacie Portugalii u nas również na blogu 🙂
Taka zupe bym zjadła nawet teraz hahab
Bardzo lubię bataty. Może czas wypróbować teraz przepis na zupę.
Fajnie że przygotowanie nie zajmuje dużo czasu
Muszę w takim razie zrobić sobie wycieczkę po sklepach i znaleźć odpowiedni rodzaj chorizo 🙂
Pyszna zupa! Znam ją dobrze, bo mieszkam w Portugalii. Moja rada: zamiast batatów proszę użyć ziemniaków. Otrzymacie wtedy klasyczną wersję tej zupy.
Dziękuję, ale wolę z batatami 😉
Ciekawa propozycja 🙂 Myślę, że idealnie wpasuje się w nasze gusta smakowe 😉
Bataty są dostępne n8a rynku ale tej kiełbasy nie widziałam.
Chorizo z pewnością jest dostępne w większych marketach 🙂
Też się nad tą kiełbasą zastanawiałam, bo jakoś u nas nie widzę, a markety niby duże…
Enjoyed every bit of your post.Really thank you! Cool.
Pyszna i sycąca. jedno danie wystarczy z taką zupką 🙂