Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia hiszpańska, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wieprzowina, Zupy  /  3 kwietnia, 2014

Portugalska zupa z batatów i chorizo

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was do Portugalii – kraju, gdzie mają szczególne zamiłowanie do zup. O wiele częściej aniżeli w Polsce, spotkać tu można zupy kremy. W każdym centrum handlowym są bary, w których jedynym daniem są spore porcje pożywnych zup. W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i pożywne dania i ta zupa właśnie taka jest. Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Przekonajcie się sami.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 250 g chorizo Sarta*
  • 350 g ziemniaków
  • 225 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 duże bataty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i podsmażamy chwilę. Kiełbasę przekładamy do miseczki, a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy oba rodzaje ziemniaków.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy paprykę słodką, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy chorizo i liście szpinaku. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Buen Provecho !

Odnośniki

  • * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Aromat malin

4 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Bataty
  • Chorizo
  • Kuchnia hiszpańska
  • Szpinak
  • Wieprzowina
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Kurczak Jalfrezi
Zupa chrzanowa

Podobne wpisy

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 63

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Foyui
Foyui
2 lata temu

Bardzo dobra.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

Chętnie bym czegoś takiego spróbowała, bo jeszcze nie miałam okazji.

0
Odpowiedz
Aldona
Aldona
5 lata temu

Tej zupy nie jadłam… Ale w Lizbonie trafiłam w jednej z knajp na najlepszą zupę rybną świata! Twoja zupa też pewnie niczego sobie – dzięks za przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aldona

Ta zupa rybna brzmi pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Już wiem, że zupa przypadłaby mi do gustu – uwielbiam kiełbasę chorizo!

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
5 lata temu

Jeszcze jak jadłam mięso to próbowałam chorizo, ale to niestety nie moje smaki.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Coś pysznego! Chętnie bym spróbowała. 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

To są takie smaki mojego męża 🙂 Chorizzo lubię, ale bez dodatków 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Konkretna zupa, apetyczne zdjęcie, zawsze chciałam pojechać do Portugalii 🙂

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
5 lata temu

Ulala ładnie wygląda. Smakowicie! W temacie Portugalii u nas również na blogu 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Taka zupe bym zjadła nawet teraz hahab

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
5 lata temu

Bardzo lubię bataty. Może czas wypróbować teraz przepis na zupę.

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
5 lata temu

Fajnie że przygotowanie nie zajmuje dużo czasu

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lata temu

Muszę w takim razie zrobić sobie wycieczkę po sklepach i znaleźć odpowiedni rodzaj chorizo 🙂

0
Odpowiedz
Mónica
Mónica
7 lata temu

Pyszna zupa! Znam ją dobrze, bo mieszkam w Portugalii. Moja rada: zamiast batatów proszę użyć ziemniaków. Otrzymacie wtedy klasyczną wersję tej zupy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Mónica

Dziękuję, ale wolę z batatami 😉

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
7 lata temu

Ciekawa propozycja 🙂 Myślę, że idealnie wpasuje się w nasze gusta smakowe 😉

0
Odpowiedz
Holly
Holly
7 lata temu

Bataty są dostępne n8a rynku ale tej kiełbasy nie widziałam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Holly

Chorizo z pewnością jest dostępne w większych marketach 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  admin

Też się nad tą kiełbasą zastanawiałam, bo jakoś u nas nie widzę, a markety niby duże…

0
Odpowiedz
cours de theatre paris
cours de theatre paris
8 lata temu

Enjoyed every bit of your post.Really thank you! Cool.

0
Odpowiedz
Smakołyki Asi
Smakołyki Asi
9 lata temu

Pyszna i sycąca. jedno danie wystarczy z taką zupką 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz