Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Alkohole, Napoje i alkohole, Przepisy  /  31 grudnia, 2024

Przepalanka rosyjska

Wędrówki po kuchni
Historia przepalanki jest ściśle związana z tradycją domowego wyrobu alkoholu w Rosji oraz na terenach byłego Imperium Rosyjskiego. Choć przepalanka nie może poszczycić się tak bogatą dokumentacją historyczną, jak wódka, jej korzenie sięgają kilku wieków wstecz. Była szczególnie popularna wśród ludności wiejskiej oraz niższych warstw społecznych, gdzie stanowiła prosty i tani sposób na przygotowanie wyjątkowego trunku.
Obecnie przepalanka przeżywa swój renesans jako część kulinarnego dziedzictwa. Coraz częściej można ją znaleźć w ofertach regionalnych restauracji oraz na festiwalach kulinarnych, gdzie promuje się lokalne tradycje. Nazwa tego alkoholu pochodzi od procesu przepalania cukru, który nadaje mu charakterystyczny głęboki karmelowy smak oraz ciepły, bursztynowy kolor.
Przepalankę zazwyczaj podaje się solo, jako pełen smaku digestif, idealny na zakończenie posiłku. W chłodniejsze dni doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty - bajecznie rozgrzewa i poprawia nastrój! Warto spróbować tego trunku, by docenić nie tylko jego wyjątkowy smak, ale także przenieść się w czasie, doświadczając historii, która wciąż trwa w każdym kieliszku tego niezwykłego alkoholu.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 litr wódki 40%
  • 200 ml spirytusu nalewkowego 70% *
  • 10 sztuk rodzynek ciemnych
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 migdałów ze skórką
  • 8 połówek orzechów włoskich
  • ½ laski wanilii

Przygotowanie

  • Rodzynki, migdały, orzechy oraz wanilię przekrojoną wzdłuż na pół wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem nalewkowym. Zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy do maceracji w ciemne miejsce na około dwa tygodnie.

Karmel

  • Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż kryształki cukru zaczną się rozpuszczać i nabierze bursztynowego koloru. Nie należy mieszać cukru podczas podgrzewania! Możemy jedynie potrząsać patelnią. Ważne, aby nie przypalić karmelu, bowiem będzie gorzki.
  • Do małego słoika przelewamy 100 ml wódki i dodajemy ostudzony karmel. Zakręcamy słoik i potrząsa słoikiem do momentu, aż karmel całkowicie się rozpuści. Trwa to dłuższą chwilę, więc weźcie słoik do salonu i włączcie dobry film.
  • Następnie rozpuszczony karmel przelewamy do słoja z bakaliami. Dodajemy resztę wódki i pozostawiamy do maceracji na 10 dni. Po tym czasie odcedzamy bakalie przez sitko.

Filtracja

  • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji są płatki kosmetyczne. Proces filtracji w przypadku tego trunku należy przeprowadzić dwukrotnie, aby uzyskać pełną klarowność.

Odnośniki

  • * aby otrzymać 200 ml alkoholu o mocy 70%, należy do 145 ml spirytusu 96% dolać 60 ml wody źródlanej

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Krakersy z kremowym nadzieniem łososiowym
Krem sułtański
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
21 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna - kobietyprzykawie.pl
Anna - kobietyprzykawie.pl
9 miesiące temu

Po przeczytaniu listy składników – to musi być naprawdę dobre. :))

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
25 dni temu
Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

Powierdzam 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
9 miesiące temu

Pierwszy raz o tym słyszę. Hmmm … ale jest tam też orzech włoski więc w sumie w małych ilościach będzie mieć właściwości prozdrowotne z tego co wiem.

0
Odpowiedz
mangomania
mangomania
9 miesiące temu

Pierwszy raz się spotykam z takim przepisem, przyznaję, że ciekawy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesiące temu
Odpowiedź do  mangomania

Kiedyś bardzo popularny trunek, dziś troszkę zapomniany 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
9 miesiące temu

Niesamowity przepis! Nie znam, a zachęciłaś mnie!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
9 miesiące temu
Odpowiedź do  Kinga

Tak, ten obrazowy i odwołujący się do historii opis bardzo zachęca 🙂

0
Odpowiedz
Wiejska Biblioteczka
Wiejska Biblioteczka
9 miesiące temu

5 stars
Nie jestem zwolenniczką tego typu alkoholi, jednak ten przepis wydaje się ciekawy. Podrzucę go rodzicom.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesiące temu
Odpowiedź do  Wiejska Biblioteczka

Dziękuję i bardzo polecam

0
Odpowiedz
Margaretkaw
Margaretkaw
9 miesiące temu

Nie słyszałam wcześniej o tym trunku. Lubię takie ciekawe, tradycyjne receptury, choć jak dla mnie to za duża moc 😉

0
Odpowiedz
ania
ania
9 miesiące temu
Odpowiedź do  Margaretkaw

Ja z ciekawości chętnie spróbuję, to pozwoli wyrobić sobie opinię

0
Odpowiedz
Angela
Angela
10 miesiące temu

Miałam okazję ją pić, dość ciekawy smak. Fajnie, że przedstawiasz na nią przepis. Może sama się zabiorę za zrobienie jej.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesiące temu
Odpowiedź do  Angela

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
10 miesiące temu

Brzmi bardzo fajnie, znałam bardzo podobny przepis, ale pod inną nazwą 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesiące temu
Odpowiedź do  Miye

O ciekawe, a jaka to była nazwa ?

0
Odpowiedz
Miye
Miye
9 miesiące temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

A nie pamiętam, ale był to jakiś staropolski przepis.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
10 miesiące temu

Nie słyszałam o przesłance, może dlatego, że to dość mocny trunek

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesiące temu
Odpowiedź do  Ania

Trunek o mocy wódki 🙂 Ja raczej też takich nie pijam, ale mój mąż lubi

0
Odpowiedz
Anna
Anna
10 miesiące temu

Ciekawy trunek. Warto go przygotować.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
10 miesiące temu

Wspaniały pomysł na koniec posiłku, chętnie spróbuję

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesiące temu
Odpowiedź do  Ania

Jak najbardziej polecam 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz