Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  29 września, 2020

Przepis na szarlotkę i inne nietuzinkowe ciasta z jabłkami? Sprawdź!

Materiał zewnętrzny

Szarlotka to popularne ciasto o długiej historii. Poznaj najlepsze przepisy na szarlotkę i inne, mniej tradycyjne ciasta z jabłkami!

Szarlotka to pyszne ciasto, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Latem dodaje orzeźwienia dzięki soczystym owocom, zimą działa rozgrzewająco dzięki dodatkowi goździków i cynamonu. Poznaj prosty i szybki przepis na szarlotkę!

Prosty i szybki przepis na szarlotkę

By przygotować tradycyjną szarlotkę, na kruchym cieście, z musem owocowym i kruszonką, nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Co więcej, nie potrzeba do tego całego dnia spędzonego w kuchni!

Prosty przepis na szarlotkę z kruszonką wymaga przygotowania takich podstawowych składników jak mąka pszenna, jajko, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy, a do musu owocowego – jabłek, cynamonu, kardamonu i szczypty imbiru! Szukasz sprawdzonego przepisu na szarlotkę? Więcej przepisów na szarlotki i inne ciasta z jabłkami znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis.

Jakich jabłek użyć do szarlotki?

Jabłka, w zależności od odmiany, mogą znacząco różnić się od siebie smakiem. Do szarlotek i ciast z jabłkami najlepiej nadaje się odmiana o nazwie szara reneta, a także papierówka, antonówka i szampion. Jabłka te są kwaśne i wyraziste w smaku przez co świetnie komponują się ze słodkim ciastem. Z kolei nieco mniej kwaśny i bardziej owocowy aromat mają jabłka odmiany Elstar. Co więcej, mają zwarty miąższ i nie brązowieją tak szybko, jak inne odmiany.

Nietuzinkowe przepisy na ciasta z jabłkami

Ciasta z jabłkami to nie tylko szarlotka. Z jabłek można przygotować także m.in. wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym czy rustykalne galette z jabłkami i serem! Ale to nie wszystko! Warto spróbować wyśmienitej szarlotki migdałowej z bezą oraz ciasta z jabłkami i masa budyniową.

Przygotowanie wypieku, nawet tego najbardziej okazałego i efektownego, nie musi zabierać wiele czasu. Do rustykalnego galette z jabłkami i serem potrzebujemy zaledwie mąki, masła, cukru pudru, śmietany, jajka i soli, a do jego serowego nadzienia, m.in. twarogu mielonego, cukru pudru, jednego żółtka i śmietanki.

Szarlotki i ciasta z jabłkami to świetny pomysł zarówno na spotkanie w gronie najbliższych, jak i na przekąskę w trakcie dnia, deser do poobiedniej kawy czy herbaty. Jabłka świetnie komponują się z takimi przyprawami jak cynamon czy goździki co z kolei idealnie nadaje się na coraz chłodniejsze dni.

 

4.7 3 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Glenariff Forest Park
Prawdziwa przyjemność gotowania
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
9 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina
Karolina
4 lata temu

tak dawno nie jadłam szarlotki, że to aż wstyd. trzeba w końcu nadrobić, bo samo zdjęcie tego ciasta jest bardzo apetyczne <3

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
4 lata temu

Zawsze mam dylemat między sernikiem a szarlotką. Jedno i drugie to moje ulubione ciasta.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lata temu

Fanką szrlotek nie jestem, ale ta wygląda przepysznie.

0
Odpowiedz
Iamemilia
Iamemilia
4 lata temu

Chyba w każdym domu szarlotka jest lubiana, u nas tez. Twoja wygląda apetycznie

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Kiedyś robiłam bardzo często – czas chyba sobie przypomnieć smak szarlotki 🙂

0
Odpowiedz
English 4 work Magdalena
English 4 work Magdalena
4 lata temu

Szarlotka z cynamonem i do tego …. espresso lub ”zwykła”czarna kawa zaparzona w domowym zaciszu to nic innego jak wspomnienie wiosny i lata, gdy te jabłka zakwitały, a później dojrzewały, by ostatecznie wylądować na naszym talerzu:)

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

Jeszcze nie piekłam szarlotki ale moja mama robi przepyszną.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

Jesień, a więc i jabłek będzie dużo. Właśnie czekam na transport, więc pewnie jakąś szarlotkę upiekę, zajrzę do polecanego linku 🙂

0
Odpowiedz
Krzysiek / idziemydalej.pl
Krzysiek / idziemydalej.pl
4 lata temu

Z ciast z jabłkami uwielbiam jabłka pod kruszonką na ciepło z lodami 🙂 Pyyycha… no ale szarlotką też nie pogardzę.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
9
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz