Szarlotka to popularne ciasto o długiej historii. Poznaj najlepsze przepisy na szarlotkę i inne, mniej tradycyjne ciasta z jabłkami!
Szarlotka to pyszne ciasto, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Latem dodaje orzeźwienia dzięki soczystym owocom, zimą działa rozgrzewająco dzięki dodatkowi goździków i cynamonu. Poznaj prosty i szybki przepis na szarlotkę!
Prosty i szybki przepis na szarlotkę
By przygotować tradycyjną szarlotkę, na kruchym cieście, z musem owocowym i kruszonką, nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Co więcej, nie potrzeba do tego całego dnia spędzonego w kuchni!
Prosty przepis na szarlotkę z kruszonką wymaga przygotowania takich podstawowych składników jak mąka pszenna, jajko, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy, a do musu owocowego – jabłek, cynamonu, kardamonu i szczypty imbiru! Szukasz sprawdzonego przepisu na szarlotkę? Więcej przepisów na szarlotki i inne ciasta z jabłkami znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis.
Jakich jabłek użyć do szarlotki?
Jabłka, w zależności od odmiany, mogą znacząco różnić się od siebie smakiem. Do szarlotek i ciast z jabłkami najlepiej nadaje się odmiana o nazwie szara reneta, a także papierówka, antonówka i szampion. Jabłka te są kwaśne i wyraziste w smaku przez co świetnie komponują się ze słodkim ciastem. Z kolei nieco mniej kwaśny i bardziej owocowy aromat mają jabłka odmiany Elstar. Co więcej, mają zwarty miąższ i nie brązowieją tak szybko, jak inne odmiany.
Nietuzinkowe przepisy na ciasta z jabłkami
Ciasta z jabłkami to nie tylko szarlotka. Z jabłek można przygotować także m.in. wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym czy rustykalne galette z jabłkami i serem! Ale to nie wszystko! Warto spróbować wyśmienitej szarlotki migdałowej z bezą oraz ciasta z jabłkami i masa budyniową.
Przygotowanie wypieku, nawet tego najbardziej okazałego i efektownego, nie musi zabierać wiele czasu. Do rustykalnego galette z jabłkami i serem potrzebujemy zaledwie mąki, masła, cukru pudru, śmietany, jajka i soli, a do jego serowego nadzienia, m.in. twarogu mielonego, cukru pudru, jednego żółtka i śmietanki.
Szarlotki i ciasta z jabłkami to świetny pomysł zarówno na spotkanie w gronie najbliższych, jak i na przekąskę w trakcie dnia, deser do poobiedniej kawy czy herbaty. Jabłka świetnie komponują się z takimi przyprawami jak cynamon czy goździki co z kolei idealnie nadaje się na coraz chłodniejsze dni.
tak dawno nie jadłam szarlotki, że to aż wstyd. trzeba w końcu nadrobić, bo samo zdjęcie tego ciasta jest bardzo apetyczne <3
Zawsze mam dylemat między sernikiem a szarlotką. Jedno i drugie to moje ulubione ciasta.
Fanką szrlotek nie jestem, ale ta wygląda przepysznie.
Chyba w każdym domu szarlotka jest lubiana, u nas tez. Twoja wygląda apetycznie
Kiedyś robiłam bardzo często – czas chyba sobie przypomnieć smak szarlotki 🙂
Szarlotka z cynamonem i do tego …. espresso lub ”zwykła”czarna kawa zaparzona w domowym zaciszu to nic innego jak wspomnienie wiosny i lata, gdy te jabłka zakwitały, a później dojrzewały, by ostatecznie wylądować na naszym talerzu:)
Jeszcze nie piekłam szarlotki ale moja mama robi przepyszną.
Jesień, a więc i jabłek będzie dużo. Właśnie czekam na transport, więc pewnie jakąś szarlotkę upiekę, zajrzę do polecanego linku 🙂
Z ciast z jabłkami uwielbiam jabłka pod kruszonką na ciepło z lodami 🙂 Pyyycha… no ale szarlotką też nie pogardzę.