Są takie dania, których smak pamiętamy przez długie lata. To dania proste, niewyrafinowane, przygotowane z prostych i naturalnych składników. Takie smaki i zapachy przywołują czułe wspomnienia i dzięki nim możemy poczuć się, jak gdybyśmy znów mieli zaledwie kilka lat. Pulpeciki w sosie koperkowym - ten smak z pewnością pamięta każdy z Was. Mięciutkie i delikatne pulpeciki w lekkim i aromatycznym sosie koperkowym. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Porcje: 5
Składniki
Pulpeciki
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego *
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- pieprz czarny
- sól
Pozostałe składniki
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sos
- 600 ml bulionu mięsnego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą bułkę. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy każdy w mące. Podsmażamy krótko na oleju.
- Do bulionu dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy około 10 minut. Dodajemy przesmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w ⅓ szklanki zimnej wody i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany.
- Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza.
Odnośniki
- * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku– każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pulpety w dowie koperkowym to jedne z naszych stałych obiad owych dań. Moi domownicy je uwielbiają. 🙂
to jest chyba smak dzieciństwa każdego z nas, dobry pomysł na obiad, dawno nie robiłam 😉
Moja babcia chętnie je przygotowywała, lubiliśmy, choć ja wolałam bez sosu. 🙂
Ile całość ma kalorii?
A nie wie, nigdy nie liczyłam 🙂
Uwielbiam koperek ! Moja mam robila jeszcze zupe koperkowa z lanymi kluseczkami … zapomnialam o tym aleeee teraz musze pamietac i taki sosik 😉
Lubię takie lekkie dania, idealnie sprawdzają się w ciepłe dni! : )
O raju, od razu mi się przypominają wakacje u babci gdy myślę o takich pulpecikach. Muszę je zrobić mojej córce…niech też ma pyszne wspomnienia
Bardzo ciekawie napisane 🙂
Świetny pomysł na obiad
Pulpety potrafię robić, ale zawsze miałam problem z sosem. Teraz skorzystam z Twojego.
wyglądają bardzo smacznie, na pewno podejrzę przepis na weekend, mam inspirację na obiad:)
Uwielbiam to danie! Smaki dzieciństwa 🙂
Im prościej tym smaczniej 🙂
I ten sos jest taki płynny, jak zupa, czy jednak gęsty, „sosowaty”? Jaki powinien być? W ogóle to nie powinnam tu głodna zaglądać, bo zawsze mi ochoty na jakieś danie narobisz ?
Sos jest jak to ujęłaś ”sosowaty” 😀 Klasyczny, gęsty sos. Jedak łyżka nie staje – tak nie lubimy 🙂
Aaa, to OK, to jest ten idealny stan – gęsty, ale łyżka nie staje 🙂 Pytam, bo ilekroć jadłam takie pulpeciki, to sos był bardzo rzadki i się już zastanawiałam, czy to tak ma być, i tylko mnie się zdaje, że jest źle ?
Gęstość sosu można regulować według własnych upodobań 🙂
Dawno ich nie robiłam, trzeba przypomnieć sobie smak, zwłaszcza z dzieciństwa. 🙂
W sam raz, akurat zastanawiałam się co dziś na obiad 🙂
A powiedz mi proszę, czy jak się trze na tarce cebulę to ona gorzka jest? Bo kiedyś natrafiłam na cebulę rozdrabnianą na maszynce i potrawa gorycz dostała.
Nigdy mi się to nie przytrafiło, żeby cebula była gorzka podczas ścierania na tarce 🙂
Uwielbiam sos koperkowy, całe wieki nie jadłam!
Dawno nie jadłam takich pulpecików.
Uwielbiam takie danie, Często robie