Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować, mieszając ze sobą różne rodzaje mięs, dodając chrupiące dodatki czy aromatyczne przyprawy. Ale najpierw dobrze jest poznać klasykę, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.
Porcje: 8
Składniki
Pulpety
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mielonych otrąb *
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Sos pomidorowy
- 500 g pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
Pulpety
- Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwile podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, podsmażoną cebulkę (bez tłuszczu) i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpety. Na gotujący się bulion wrzucamy pulpety (po kilka na raz). Gotujemy około 10-15 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz.
Sos
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Teraz dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i około 2 szklanek bulionu w którym gotowały się pulpety. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 20 minut. Bulionem możecie regulować gęstość sosu. Nie używamy do zagęszczenia mąki, więc bulionu należy dodać tyle, aby sos był dość gęsty. Gotowy sos blendujemy, przekładamy do niego pulpety i gotujemy całość jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
- Pulpety możemy podać z ziemniakami, makaronem. Świetnie będą smakować z kaszą jęczmienną lub jaglaną.
Odnośnik
- * można zastąpić bułką tartą. Jednak polecam otręby, gdyż są zdrowsze
Uwagi dodatkowe
- mięso najlepiej kupić w kawałku i samodzielnie zmielić w domu
- aby pulpety lepiej się formowały należy dłonie zwilżyć zimną wodą
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pulpety są u mnie bardzo często, wiec chętnie wypróbuje ten przepis 😊
Zawsze uwielbiałyśmy jak mama na obiad robiła właśnie pulpety w sosie pomidorowym 😀
Ja najbardziej uwielbiam pulpety w sosie koperkowo – śmietanowym! 😉 Ale bym zjadła… ;p
Nie pomyślałabym by dodawać otręby. Ciekawy pomysł.
Świetny pomysł! Nie jem mięsa, ale mam świetny zamiennik do tej potrawy. 🙂
Nie robiłam jeszcze pulpetów z otrębami i smażoną cebulką! Muszę koniecznie spróbować 🙂
Polecam 🙂
Ja jednak wolę wersję bezmięsną ;P
Sos jest pyszny. Już nigdy nie zrobię innego do pulpetów. Bardzo polecam?.
Dziękuję i cieszę się, że smakował 🙂
Moje dzieciaki szaleją na punkcie wszelkich pulpevikow. Zapisuje!
Mimo że raczej unikam wieprzowiny, to pewnie skusiłabym się na pulpeciki w takiej wersji. Wyglądają apetycznie :).
Jestem akurat za granicą i dziwnie nachodzi mnie większa ochota na polską kuchnię, niż jak byłem w Polsce 🙂 O pulpetach zupełnie zapomniałem. A tu proszę, piękne przypomnienie w postaci wpisu 🙂 Smacznego!
To będzie coś co będzie smakowało mojej 4 letniej córce. Ostatnio jej menu zamyka się na schabowym i zupie pomidorowej.
Triku z otrębami jeszcze nie znałam, nigdy się nie spotkała, ale masz rację są o wiele zdrowsze!
Uwielbiam pulpety 🙂 Moja mama zawsze robi w sosie pomidorowym, niebo w gębie 😀
Ja również robię takie specjały, choć według innego przepisu. Cała rodzinka się zajada 🙂
Przepis sobie zapisałam – uwielbiam taką klasykę w kuchni! 🙂
Wypróbowałam kiedyś klasyczne pulpety w sosie dyniowo-koperkowym. Smakowały rewelacyjnie.
Uwielbiam puplety ale jeszcze bardziej gotować .Więc napewno nie raz zajrzę po przepis.Pozdrawiam