• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięso mielone, Przepisy, Wieprzowina  /  23 sierpnia, 2015

Pulpety w sosie pomidorowym

Wędrówki po kuchni
Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować, mieszając ze sobą różne rodzaje mięs, dodając chrupiące dodatki czy aromatyczne przyprawy. Ale najpierw dobrze jest poznać klasykę, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Pulpety

    • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • 2-3 łyżki mielonych otrąb *
    • ½ łyżeczki suszonego majeranku
    • ½ łyżeczki suszonego tymianku
    • 2 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Sos pomidorowy

    • 500 g pomidorów pelati
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 średnia cebula
    • 2 - 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Przygotowanie

      Pulpety

      • Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwile podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, podsmażoną cebulkę (bez tłuszczu) i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpety. Na gotujący się bulion wrzucamy pulpety (po kilka na raz). Gotujemy około 10-15 minut. Pulpety wyjmujemy na talerz.

      Sos

      • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Teraz dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i około 2 szklanek bulionu w którym gotowały się pulpety. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 20 minut. Bulionem możecie regulować gęstość sosu. Nie używamy do zagęszczenia mąki, więc bulionu należy dodać tyle, aby sos był dość gęsty. Gotowy sos blendujemy, przekładamy do niego pulpety i gotujemy całość jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
      • Pulpety możemy podać z ziemniakami, makaronem. Świetnie będą smakować z kaszą jęczmienną lub jaglaną.

      Odnośnik

      • * można zastąpić bułką tartą. Jednak polecam otręby, gdyż są zdrowsze

      Uwagi dodatkowe

      • mięso najlepiej kupić w kawałku i samodzielnie zmielić w domu
      • aby pulpety lepiej się formowały należy dłonie zwilżyć zimną wodą

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Kuchnia polska
      • Mięso mielone
      • Wieprzowina

      Zobacz wpisy

      Surówka z młodej kapusty z koperkiem
      Kokosowe ciasto ucierane z morelami

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      20 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Koralina
      Koralina
      9 miesięcy temu

      5 stars
      Pulpety są u mnie bardzo często, wiec chętnie wypróbuje ten przepis 😊

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      1 rok temu

      Zawsze uwielbiałyśmy jak mama na obiad robiła właśnie pulpety w sosie pomidorowym 😀

      0
      Odpowiedz
      ladymamma.pl
      ladymamma.pl
      1 rok temu

      Ja najbardziej uwielbiam pulpety w sosie koperkowo – śmietanowym! 😉 Ale bym zjadła… ;p

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      1 rok temu

      Nie pomyślałabym by dodawać otręby. Ciekawy pomysł.

      0
      Odpowiedz
      Ewelina z bloga wposzukiwaniu
      Ewelina z bloga wposzukiwaniu
      1 rok temu

      Świetny pomysł! Nie jem mięsa, ale mam świetny zamiennik do tej potrawy. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      1 rok temu

      Nie robiłam jeszcze pulpetów z otrębami i smażoną cebulką! Muszę koniecznie spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Speckled Fawn
      Speckled Fawn
      1 rok temu

      Ja jednak wolę wersję bezmięsną ;P

      0
      Odpowiedz
      Ela
      Ela
      2 lat temu

      Sos jest pyszny. Już nigdy nie zrobię innego do pulpetów. Bardzo polecam?.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Ela

      Dziękuję i cieszę się, że smakował 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wysmakowane
      Wysmakowane
      2 lat temu

      Moje dzieciaki szaleją na punkcie wszelkich pulpevikow. Zapisuje!

      0
      Odpowiedz
      Globfoterka
      Globfoterka
      2 lat temu

      Mimo że raczej unikam wieprzowiny, to pewnie skusiłabym się na pulpeciki w takiej wersji. Wyglądają apetycznie :).

      0
      Odpowiedz
      Wojciech
      Wojciech
      3 lat temu

      Jestem akurat za granicą i dziwnie nachodzi mnie większa ochota na polską kuchnię, niż jak byłem w Polsce 🙂 O pulpetach zupełnie zapomniałem. A tu proszę, piękne przypomnienie w postaci wpisu 🙂 Smacznego!

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka
      Agnieszka
      3 lat temu

      To będzie coś co będzie smakowało mojej 4 letniej córce. Ostatnio jej menu zamyka się na schabowym i zupie pomidorowej.

      0
      Odpowiedz
      Ania / Do herbaty i nie tylko
      Ania / Do herbaty i nie tylko
      3 lat temu

      Triku z otrębami jeszcze nie znałam, nigdy się nie spotkała, ale masz rację są o wiele zdrowsze!

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      3 lat temu

      Uwielbiam pulpety 🙂 Moja mama zawsze robi w sosie pomidorowym, niebo w gębie 😀

      0
      Odpowiedz
      Katarzyna R
      Katarzyna R
      3 lat temu

      Ja również robię takie specjały, choć według innego przepisu. Cała rodzinka się zajada 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      3 lat temu

      Przepis sobie zapisałam – uwielbiam taką klasykę w kuchni! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika z Bebe Talent
      Monika z Bebe Talent
      3 lat temu

      Wypróbowałam kiedyś klasyczne pulpety w sosie dyniowo-koperkowym. Smakowały rewelacyjnie.

      0
      Odpowiedz
      Ta ane
      Ta ane
      2 lat temu
      Reply to  Monika z Bebe Talent

      Uwielbiam puplety ale jeszcze bardziej gotować .Więc napewno nie raz zajrzę po przepis.Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
      Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
      Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
      Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      20
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply