Dziś zapraszam Was na nietypowe danie. Oryginalne i pyszne. Takie w stylu fusion. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być niezwykle zaskakujące. Połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia powstało naprawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.
Porcje: 3
Składniki
- 500 g ravioli z ricottą
- 200 g chorizo Sarta *
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 150 g pomidorków śliwkowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 młode cukinie
- 300 ml wody
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- ⅓ łyżeczki cukru
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży.
- Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.
Odnośniki
- * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło
Uwagi dodatkowe
- młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Lubię takie dania, spiszę składniki! 🙂
Ciekawe połączenie kuchni. Może kiedyś sama sprawdzę tę potrawę.
Pyszne, lubię takie dania i warzyw mnóstwo, to coś dla mnie 🙂
To nie do końca nasze smaki, więc tym razem odpuścimy wykonanie.
wygląda baaardzo apetycznie i rozgrzewająco akurat na jesienną aurę
Wygląda naprawdę bardzo apetycznie <3 A i przepis nie wydaje się być jakoś bardzo skomplikowany 🙂
Wygląda przepysznie. Lubię ravioli, więc na pewno wypróbuje przepis. Zaskoczona jestem tą cukinią, ja zawsze obieram i usuwam gniazda!
A ja robię w całości, ale cukinia musi być młoda 🙂
To danie wygląda naprawdę apetycznie! Bez wyrzutów sumienia poprosiłabym o dokładkę. 😆
Wygląda niesamowicie. Kojarzy mi się z moją ulubioną kuchnią węgierska 🙂
Mmmmm! Mniam!
Zapisuje sobie przepis!
Jak ja uwielbiam chorizo w zestawieniu z pomidorami. Aż mi ślinianki zaczęły intensywnie pracować gdy czytałsm przepis 🙂
Gdzie ja dobre chorizo kupie. PYCHA. Takiego mi smaka narobiles!
Dobra, namówiłaś mnie. Jadę do Ciebie na obiad 😀
A zapraszam 🙂
Z chęcią spróbowałabym tego dania, bo wygląda pysznie 🙂
Polecam 🙂
Uwielbiam ravioli 🙂
Pyszne danie 🙂
Pysznie. Moja ulubiona mieszanka składników.
Wygląda obłędnie
cudowny! chorizo uwielbiam. choc z cynamonem go jeszcze nie laczylam. a wyglada mega!
Mniam jak pysznie wygląda
Jak zwykle brzmi pysznie 🙂
wygląda smakowicie! <3 , szkoda, że ravioli się tak długo robi, ja kocham szybkie dania!
Chorizo bardzo lubię, ravioli również. Twoje połączenie kulinarnych kultur 🙂 wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Aż ślinka cieknie 🙂
Musi smakować wyborne:)
Pysznie. Rozmarzyłam się, mam wielką ochotę na takie danie 🙂
Brzmi i wygląda przepysznie! <3 Chociaż ja nie dodawałabym cukinii, nie jestem jej największą fanką 😀 ale lubię ostre potrawy, chilli i chorizo – mniam!
boski pomysł! chorizo świetnie komponuje się z włoskimi smakami, dawno już nie jadłam dobrej pasty, pycha!
Dziękuję 🙂
hmm spodziewałam się przepisu na raviolli