• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Fusion, Przepisy, Szybkie dania, Wieprzowina  /  14 czerwca, 2016

Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Wędrówki po kuchni
Dziś zapraszam Was na nietypowe danie. Oryginalne i pyszne. Takie w stylu fusion. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być niezwykle zaskakujące. Połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia powstało naprawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g ravioli z ricottą
  • 200 g chorizo Sarta *
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 150 g pomidorków śliwkowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 młode cukinie
  • 300 ml wody
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • ⅓ łyżeczki cukru
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży.
  • Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.

Odnośniki

  • * w tym daniu warto użyć odpowiedniego gatunku chorizo. Chorizo Sarta idealnie nadaje się do tego dania. Jest to kiełbasa surowa o paprykowym smaku, dojrzewająca i twarda. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań na ciepło

Uwagi dodatkowe

  • młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Cukinia
  • Kuchnia fusion
  • Makarony
  • Wieprzowina

Zobacz wpisy

Lamparcia szynka drobiowa z szynkowaru
Ryż

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
3 miesięcy temu

Lubię takie dania, spiszę składniki! 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
3 miesięcy temu

Ciekawe połączenie kuchni. Może kiedyś sama sprawdzę tę potrawę.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu

5 stars
Pyszne, lubię takie dania i warzyw mnóstwo, to coś dla mnie 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
3 miesięcy temu

To nie do końca nasze smaki, więc tym razem odpuścimy wykonanie.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 miesięcy temu

5 stars
wygląda baaardzo apetycznie i rozgrzewająco akurat na jesienną aurę

0
Odpowiedz
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
3 miesięcy temu

Wygląda naprawdę bardzo apetycznie <3 A i przepis nie wydaje się być jakoś bardzo skomplikowany 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
3 miesięcy temu

Wygląda przepysznie. Lubię ravioli, więc na pewno wypróbuje przepis. Zaskoczona jestem tą cukinią, ja zawsze obieram i usuwam gniazda!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu
Reply to  Aga

5 stars
A ja robię w całości, ale cukinia musi być młoda 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
3 miesięcy temu

5 stars
To danie wygląda naprawdę apetycznie! Bez wyrzutów sumienia poprosiłabym o dokładkę. 😆

0
Odpowiedz
Kasia Hartung
Kasia Hartung
1 rok temu

Wygląda niesamowicie. Kojarzy mi się z moją ulubioną kuchnią węgierska 🙂

0
Odpowiedz
Rozmyślania Yasminelli
Rozmyślania Yasminelli
1 rok temu

Mmmmm! Mniam!
Zapisuje sobie przepis!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
1 rok temu

Jak ja uwielbiam chorizo w zestawieniu z pomidorami. Aż mi ślinianki zaczęły intensywnie pracować gdy czytałsm przepis 🙂

0
Odpowiedz
Karolina EkoSunday
Karolina EkoSunday
1 rok temu

Gdzie ja dobre chorizo kupie. PYCHA. Takiego mi smaka narobiles!

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

Dobra, namówiłaś mnie. Jadę do Ciebie na obiad 😀

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Monika Kilijańska

A zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
kuchnia u bietki
kuchnia u bietki
2 lat temu

Z chęcią spróbowałabym tego dania, bo wygląda pysznie 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  kuchnia u bietki

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Uwielbiam ravioli 🙂

0
Odpowiedz
Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
2 lat temu

Pyszne danie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

Pysznie. Moja ulubiona mieszanka składników.

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog.pl
NewEnglandBlog.pl
2 lat temu

Wygląda obłędnie

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

cudowny! chorizo uwielbiam. choc z cynamonem go jeszcze nie laczylam. a wyglada mega!

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Mniam jak pysznie wygląda

0
Odpowiedz
Aina
Aina
2 lat temu

Jak zwykle brzmi pysznie 🙂

0
Odpowiedz
AGATA
AGATA
3 lat temu

wygląda smakowicie! <3 , szkoda, że ravioli się tak długo robi, ja kocham szybkie dania!

0
Odpowiedz
Klaudia ja zwykła matkaa
Klaudia ja zwykła matkaa
3 lat temu

Chorizo bardzo lubię, ravioli również. Twoje połączenie kulinarnych kultur 🙂 wygląda bardzo zachęcająco 🙂

0
Odpowiedz
Marzena Sak
Marzena Sak
3 lat temu

Aż ślinka cieknie 🙂

0
Odpowiedz
Maria Tamara
Maria Tamara
3 lat temu

Musi smakować wyborne:)

0
Odpowiedz
Evi
Evi
4 lat temu

Pysznie. Rozmarzyłam się, mam wielką ochotę na takie danie 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
4 lat temu

Brzmi i wygląda przepysznie! <3 Chociaż ja nie dodawałabym cukinii, nie jestem jej największą fanką 😀 ale lubię ostre potrawy, chilli i chorizo – mniam!

0
Odpowiedz
dooseet
dooseet
4 lat temu

boski pomysł! chorizo świetnie komponuje się z włoskimi smakami, dawno już nie jadłam dobrej pasty, pycha!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  dooseet

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Szablony Allegro
Szablony Allegro
4 lat temu

hmm spodziewałam się przepisu na raviolli

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply